ستاره | سرویس خواص شناسی – به لیمو گیاهی است که برای تهیه برخی داروها از برگ و گل آن استفاده میشود. به لیمو برای اختلالات گوارشی از جمله سوءهاضمه، نفخ، کولیک، اسهال و یبوست مورد استفاده قرارمیگیرد. همچنین از آن برای درمان مشکلاتی از قبیل پریشانی، درد مفاصل، بی خوابی، آسم، سرماخوردگی، تب، بواسیر و واریس استفاده میشود. در زمینهی غذایی نیز این گیاه به عنوان یک افزودنی برای طعمدهی یا به صورت یک دمنوش خوش عطر به کار میرود. در این مطلب قصد داریم هر آنچه که به این گیاه مربوط میشود را بررسی کنیم. پس اگر به خواص به لیمو علاقهمند هستید، به خواندن ادامه دهید.
به لیمو؛ گیاه بومی آمریکای جنوبی
اگرچه به لیمو گیاهی بومی آمریکای جنوبی است، به دلیل خواص دارویی بسیار و همچنین عطر و طعم خوبی که به برخی مواد غذایی میدهد، به یک گیاه جهانی تبدیل شده است. به لیمو از نظر علم گیاهشناسی به عنوان «Aloysia citrodora» شناخته میشود. این گیاه به شکل بوتهای با طول عمر زیاد و رایحهی قوی لیمو است که در صورت لمس شدن عطر آن افزایش مییابد. قد این درختچه میتواند به ۲ تا ۳ متر برسد و دارای گلهای بنفش و سفید است.
به لیمو کاربردهای گستردهای از مصرف غذایی گرفته تا دارویی دارد. به علاوه در پخت و پز به عنوان یک ماده افزودنی و طعم دهنده در غذاهایی مثل مرغ، ماهی، سالاد و نوشیدنیها استفاده میشود. اما به طور سنتی به لیمو را به عنوان یک گیاه دارویی میشناسیم.
روغن اسانس به لیمو، حاوی غلظت بالایی از ترکیبات قدرتمند آنتی اکسیدانی از جمله «ورکاسکوزید»، «نرول جرانویل» و «سیترال» است. رایجترین روش استفاده از به لیمو، بجز کاربرد آن در تولید مکملها، به صورت یک دمنوش گیاهی است. برگهای این گیاه را میتوان خشک کرد و سپس برای بهرهمندی از خواص آن مصرف نمود.
خواص به لیمو
بیایید نگاه دقیقتری به خواص به لیمو بیاندازیم.
۱. کاهش وزن
در حالیکه اغلب چای سبز به عنوان یک دمنوش لاغری معرفی میشود، به لیمو نیز در این زمینه بسیار موثر است. هر وعده مصرفی از این گیاه تنها ۲ کالری دارد، علاوه بر این ترکیبات آلی غنی موجود در آن نیاز شما به مصرف تنقلات را کاهش میدهد. به عبارت دیگر ترکیبات آلی تقریبا بدون مصرف کالری به بدن شما میرسند. همچنین به لیمو میتواند به افزایش میزان چربی سوزی کمک کند.
۲. تقویت ماهیچهها
این یکی از ویژگیهای منحصر بفرد این گیاه و خاصیتی است که در تعداد کمی از دمنوشها مشاهده میشود. تحقیقات نشان میدهند هنگامی که از دمنوش به لیمو به عنوان یک مکمل ورزشی استفاده شود، آنتی اکسیدانی زیاد آن باعث کاهش آسیب به عضلات در هنگام تمرینات میگردد و این امر بدون جلوگیری از رشد بیشتر عضلات بدن و افزایش استقامت آنها صورت میگیرد؛ بنابراین دمنوش به لیمو یک همراه فوقالعاده برای دقایق قبل از تمرین شماست.
۳. بهبود و کاهش التهاب
آرتروز و جراحات مختلف هر دو میتوانند بر مفاصل و توانایی حرکتی ما اثر سوء داشته باشند. با افزایش سن، یا هنگامی که آسیب میبینیم، گاهی احساس بهبودی و سلامت دشوار است چرا که مفاصل نقاطی از بدن هستند که مدام در حال حرکت هستند و به ندرت فرصت بهبودی مییابند. به لیمو به طور مستقیم، با کاهش درد مفاصل و بهبودی سریعتر آسیبهای مفصلی ارتباط دارد. این خاصیت به لیمو به دلیل میزان چشمگیر آنتی اکسیدانهای این گیاه است.
۴. تقویت ایمنی بدن
استرس اکسیداتیو نتیجه فعالیت رادیکالهای آزاد و حضور آنها در تمام اعضای بدن ماست که سیستم ایمنی بدن را تضعیف میکند. تحقیقات نشان میدهند که به لیمو با کاهش سطح استرس اکسیداتیو و افزایش سلامت کلی بدن باعث تقویت سیستم ایمنی میشوند.
۵. کمک به هضم
به لیمو به طور سنتی در برخی فرهنگها برای تسکین درد معده و سوءهاضمه استفاده میشود. این داروی گیاهی دارای خواص ضد اسپاسم است که به رفع گرفتگی معده و نفخ بسیار کمک میکند. علاوه بر این، به لیمو میتواند به تنظیم و تحریک اشتها کمک کند.
۶. درمان تب
در طب سنتی آمریکای جنوبی، به لیمو به عنوان یک داروی عرقآور استفاده میشد، به این معنی که تعریق را تحریک میکند، بنابراین مصرف آن میتوانست به کاهش تب و افزایش سرعت بهبودی بیماران مبتلا به مشکلات التهابی و تب کمک کند.
۷. تمدد اعصاب و رفع استرس
ترکیبات آنتی اکسیدانی موجود در به لیمو همچنین میتوانند در تعادل هورمونی بدن نقش بسزایی داشته باشند. اگرچه این تاثیر زیاد نیست، اما دمنوش به لیمو به عنوان یک نوشیدنی آرام بخش شناخته میشود و برای کسانی که به مشکلات اعصاب یا استرس مزمن مبتلا هستند میتواند مفید باشد چرا که میتواند ذهن و بدن را آرام کند.
۸. درمان احتقان
یکی دیگر از تواناییهای به لیمو، خلط آوری است. این بدان معناست که نوشیدن دمنوش به لیمو میتواند احتقان دستگاه تنفسی را از بین ببرد و به کاهش خلط و مخاط در این سیستم کمک کند. خلط میتواند زمینهی رشد باکتریها و سایر عوامل بیماریزا باشد، بنابراین نوشیدن این دمنوش که به خلاص شدن از این مواد ناخواسته کمک میکند، قطعا روش خوبی برای بهبود سلامت بدن است.
۹. درمان سینوزیت
سینوزیت بیماری است که در اثر گرفتگی حفرههای سینوسی و التهاب آنها ایجاد میشود. مصرف به لیمو میتواند به تسکین این التهاب کمک کند.
۱۰. پیشگیری از سرطان
براساس تحقیقات به لیمو جزء یکی از ۳۱ گیاهی است که خواص ضد سرطانی دارد. افزون بر وجود آنتی اکسیدانها و توانایی مبارزه با استرس اکسیداتیو در آن، این گیاه قادر است از رشد رگهای خونی که سلولهای سرطانی را تغذیه میکنند جلوگیری به عمل میآورد.
سایر خواص به لیمو
مطالعات نشان دادهاند که پلیفنولهای موجود در این گیاه میتوانند تشکیل اسیدهای چرب را کاهش دهند و بنابراین میتواند یکی از خواص احتمالی به لیمو را میتوان کاهش عوارض ناشی از چاقی دانست. محققان همچنین ابراز داشتهاند که عصارهی به لیمو به کاهش سطح نشانگرهای التهابی در خون برخی افراد مبتلا به بیماری اسکلروز کمک کند.
نحوه مصرف به لیمو
به لیمو به دلیل عطر و طعمی که دارد، در آشپزی بسیار پرکاربرد است و به راحتی میتوان آن را به رژیم غذایی افزود. علاوه بر تهیه دمنوش به لیمو، میتوانید از برگهای خشک شده این گیاه به عنوان طعم دهنده نیز استفاده کنید. از این برگها میتوان برای طعمدهی به مرغ، ماهی و گوشت استفاده کرد. از آنجا که مصرف به لیمو میتواند طعم چربی را از بین ببرد میتواند در پخت گوشتها بسیار تاثیر مثبتی داشته باشد.
عوارض جانبی به لیمو
مصرف خوراکی به لیمو در حد اعتدال برای بسیاری از افراد بیخطر است، اما به لیمو در برخی افراد میتواند باعث درماتیت شود. همچنین گفته میشود مصرف زیاد به لیمو در بیماران کلیوی میتواند کلیهها را تحریک کردن و بیماری را تشدید کند.
در رابطه با خطرات مصرف به لیمو برای زنان باردار و شیرده اطلاعات موثقی در دست نیست، بنابراین این افراد باید از مصرف بیش از حد آن خودداری نمایند و پیش از اضافه کردن این گیاه به رژیم غذایی خود، با پزشک مشورت کنند.
سخن پایانی
نظر شما چیست؟ چه خواص دیگری برای به لیمو سراغ دارید؟ چگونه این گیاه را به رژیم غذایی خود اضافه میکنید؟ فراموش نکنید نظرات و پیشنهادات خود را با ما و سایر همراهان ستاره به اشتراک بگذارید.
برگرفته از: organicfacts ،webmd ،medicalnewstoday