ستاره | سرویس خواص شناسی – چغندر (چگندر، چندر) گیاهی است از خانواد اسفناجیان که ریشه غدهای و قندی داشته و برگهای درشت و پهنی دارد و مواد غذایی در ریشه پهن آن ذخیره میشوند. ریشه غدهای و مخروطیشکل چغندر کاربرد خوراکی و دارویی دارد.
خواص چغندر قند
چغندر پخته یا لبو یکی از خوراکیهای آشنای پاییز و زمستان است که بسیار خوشمزه و شیرین است. از چغندر و برگ چغندر برای پختن انواع آش و بورانی استفاده میشود.ساکارز موجود در در برگ چغندر در هنگام روز ساختهمیشود و شب به ریشه میرود و در آنجا ذخیره میشود. رنگ ریشههای چغندر؛ زرد، سفید یا قرمز تیره میباشد.
چغندر قند سرشار از ویتامین B، آهن، فیبر، اسید فولیک، منگنز، مس، منیزیم، و پتاسیم است. خواص چغندر بسیار زیاد است که در ادامه به مهمترین آنها اشاره خواهیم کرد. با طرز تهیه لبو خوشمزه و قرمز در خانه بدون تغییر رنگ آشنا شوید.
چغندر و کاهش فشار خون
به جز چغندر یا لبو؛ سایر سبزیجات برگ دار مانند کاهو، کلم، کرفس، شاهی، موشک، اسفناج، برگ چغندر، رازیانه و تربچه نیز دارای سطوح بالای این ترکیب هستند، که این ماده را از طریق ریشههای خود از خاک دریافت میکنند.
کنترل واریس با مصرف چغندر
اگر واریس در مرحله پیشرفتهای باشد، حتما باید به پزشک مراجعه کرد و فقط خوردن مواد طبیعی نمیتواند کفایت کند با این حال با توجه به خواص چغندر، میتوان تا حدودی این بیماری را کنترل نمود.
مقابله با سرطان با مصرف چغندر
رنگ قرمز چغندر به دلیل وجود رنگدانههایی به نام بتالین در این گیاه است. مادهای که دارای قدرت آنتی اکسیدانی، ضدالتهابی و سمزدایی قوی میباشد. طبق گفته متخصصین، بتالینها عوارض ناشی از شیمی درمانی را در افراد مبتلا به سرطان لوزالمعده، سرطان سینه، و پروستات کاهش میدهند.
دفع مسمومیت
بتالینها تاثیر زیادی بر فرآیند سمزدایی در بدن دارند. همزمان با تجزیه رنگدانههای چغندر در بدن، بتالینها هم موجب نابودی سموم شده و به دفع این ذرات از بدن کمک میکنند و به این ترتیب، خون و کبد تصفیه میشوند. همچنین منگنز موجود در چغندر قند به تقویت سیستم ایمنی بدن کمک کرده و باعث عملکرد بهتر کبد و کلیهها میشود.
چغندر، داروی ضدالتهاب
التهاب نوعی واکنش سیستم ایمنی بدن به برخی از بیماریهاست. چغندر گیاهی بسیار مفید است که به حفاظت از سلولها، پروتئینها و آنزیمها در مقابل فشار محیطی کمک میکند. فیبر موجود در چغندر موجب افزایش آنزیمهای ضداکسایشی میشود و تعداد گلبولهای سفید خون را افزایش میدهد که این افزایش، تعداد گلبولها نقش مهمی در تشخیص و حذف سلولهای خارجی یا بیماری دارد.
تقویت بنیه و نیروی بدنی
نیترات موجود در چغندر موجب افزایش مقاومت و استقامت بدن میشود. مصرف سه تا پنج عدد چغندر در طی یک روز، به شکل قابل توجهی باعث بهبود عملکرد ورزشکاران میشود. طبق یک بررسی علمی، دوچرخه سوارانی که قبل از مسابقه، مقداری آب چغندر خورده بودند در یک جلسه ۱۵ درصد بیش از دیگران رکاب زدند.
بهبود قدرت بینایی با مصرف چغندر
از قدیم میگفتند که چغندر دوای چشم است. برگهای سبز چغندر نسبت به اسفناج دارای آهن بیشتری است و همچنین حاوی عناصر تقویت کننده چشم مانند کاروتنوئیدها، لوتین و بتاکاروتن است. میزان این مواد در چغندر به قدری است که میتوانید به راحتی آن را جایگزین هویج کنید.
چغندر و لاغری
آنچه هرگز نباید فراموش کنید این است که هیچ مادهای به تنهایی و بدون رژیم غذایی منظم و سالم و ورزش و تحرک کافی نمیتواند معجزه کرده و یک شبه و به صورت همیشگی شما را لاغر کند.
دیگر خواص چغندر
- مصرف چغندر پخته مشکل رعشه را معالجه میکند و بسيار آرامبخش است.
- چغندر به دلیل دارا بودن عناصر کمياب از بيماری مهلک جذام پیشگیری میکند.
- چغندر دارای مقادیری فسفر است که این ماده برای مغز و اعصاب مفيد است.
- مصرف چغندر موجب استحکام استخوانها میشود.
- چغندر پخته یا لبو حدود ۱۷ درصد قند دارد، ولی خنک است و اين خاصيت خنکی در برگ آن بيشتر است.
- مصرف آب لبو برای التهاب مثانه، رفع يبوست و بيماریهای پوستی مفيد است.
- لبو دارای ويتامينهای A ، B و C است.
- چغندر اشتهاآور است و بهتر است افراد کموزن هميشه آن را به سالاد خود اضافه کنند.
- مصرف چغندر لکههاي سفيد پوستی که موجب ابتلا به بیماری پيسی میشود را از بين میبرد.
- چغندر برای درمان سو هاضمه، اسهال خونی، بواسیر، سیاتیک، ورم کلیه، درد کلیه، سکته مغزی، التهاب مثانه، ضعف حافظه، ناراحتیهای عصبی و پوستی مفید است.
خواص برگ چغندر
- برگ خام چغندر آرام بخش و خنککننده است و اگر پخته شود موجب نفخ نمیشود.
- برگ خام چغندر ورم طحال را بهبود میبخشد.
- مصرف برگ چغندر جهت درد مفاصل و نقرس سودمند است مقدار زيادی آنتی اکسيدان دارد).
- شستشوی سر با جوشانده برگ چغندر شوره و چربی مو را از بين میبرد.
- استفاده از آب برگ چغندر شپش سر را از بین میبرد.
- اگر برگ چغندر را جوشانده و دست یا پای ترکخورده را در آن قرار دهید، موجب برطرفشدن این عارضه میشود.
- جوشانده برگ چغندر برای تقویت پوست و مو مفيد است.
دمکرده برگ چغندر ضد جوش، ضد ورم، ضد ريزش مو، ضد کک و مک و همچنین برطرفکننده آفتاب سوختگی است. - خوردن آب برگ چغندر برای رفع سردرد، چاقی، دندان درد و زخم معده موثر است.
- مصرف برگ چغندر در برطرف نمودن التهاب کبد نقش مفیدی داشته و خون را قلیایی میکند.
- ترکیب برگ چغندر با عسل و ساخت ضماد، باعث درمان کهیر پوستی میشود.
مضرات چغندر
- افراد مبتلا به سو هاضمه باید از زیادهروی در خوردن چغندر پرهیز کنند.
- اشخاصی که مبتلا به قند خون بالا هستند نباید از چغندر استفاده کنند.
- خوردن برگ چغندر ممکن است که در بعضی افراد باعث استفراغ، دلپیچه و در برخی کودکان موجب بروز حساسیت شود.
- اشخاص مبتلا به ناراحتیهای معده باید در مصرف چغندر احتیاط کنند.
شما چه تجربه ای در این زمینه دارید؟ خوشحال میشویم تجربیات خود را با ما و دیگر مخاطبان ستاره در میان بگذارید.