تفسیر آزمایش بتا در بارداری چگونه است؟

آزمایش بتا چیست؟ آزمایش بتا برای تشخیص بارداری است. آزمایش بتا hcg ازطریق خون و ادرار انجام می‌شود. با تفسیر آزمایش بتا بارداری آشنا شوید

آزمایش بتا

ستاره | سرویس مادر و کودک – آزمایش بتا یکی از آزمایشاتی است که برای تشخیص بارداری از آن استفاده می‌شود. اما بتا چیست؟ بتا در واقع بخشی از هورمون HCG است. حال ممکن است این سوال برای شما پیش آید که هورمون HCG چیست؟! ما در ادامه این مطلب به طور کامل در خصوص این دو مفهومی که شاید برای شما ناآشنا باشند توضیح کاملی خواهیم داد.

 

آزمایش بتا چیست و چه زمانی انجام می‌شود؟ + تفسیر آزمایش بتا

 

آزمایش بتا چیست؟

هورمون HCG هورمونی است که در دوران بارداری توسط جفت تولید می‌شود و پس از برقراری ارتباط خونی بین مادر و جنین در گردش خون مادر وارد می‌شود و قابل سنجش می‌گردد. وظیفه‌ی این هورمون (hcg) نگهداری از جسم زرد است که تولید استرادیول و پروژسترون می‌کند. (جسم زرد (Corpus luteum) توده‌ی سلولی موقتی در تخمدان خانم‌های بارور است که هورمون‌های پروژسترون، استرادیول و اینهیبین A را ترشح می‌کند.) فرایند تشکیل هورمون اچ سی جی بدین صورت است که پس از عمل لقاح و لانه‌گزینی تخمک بارور شده در رحم، بین ۳ الی ۱۰ روز بعد جفت تشکیل می‌شود. حال توسط سلول‌های جفت، هورمون HCG تولید شده و به مراقبت از جسم زرد می‌پردازد. نیمه عمر این هورمون ۱۲ الی ۳۶ ساعت می‌باشد.

اندازه‌گیری هورمون hCG در خون اولین‌بار در حدود ۱۱ روز پس از لقاح و بین ۱۲ تا ۱۴ روز پس از لقاح در ادرار قابل محاسبه است. اندازه‌گیری سطح این هورمون از طریق ادرار که در منزل انجام می‌گیرد بی بی چک نامیده می‌شود. مقدار HCG به طور طبیعی هر ۷۲ ساعت دو برابر می‌شود به گونه‌ای که سطح آن در هفته‌های ۸ تا ۱۱ بارداری به حداکثر خود رسیده و سپس در ادامه بارداری کاهش می‌یابد.

 

آزمایش بتا چه زمانی انجام می‌شود؟

هورمون اچ سی جی در حاملگی طبیعی در حدود ۴ الی ۶ هفته پس از شروع بارداری افزایش قابل ملاحظه‌ای پیدا کرده و سپس کم کم افت پیدا می‌کند. اما در مواردی همچون بارداری خارج رحم، حاملگی مولار، برداشت کل رحم و کورتاژ پس از حاملگی سیر نزولی سریعتر آن قابل مشاهده است. این آزمایش را هر زمان که مشکوک به حاملگی طبیعی و یا حتی موارد خارج رحمی بودید می‌توانید انجام دهید و درخواست آن بوسیله خود فرد نیز قابل قبول است.

 

آمادگی های لازم برای انجام آزمایش بتا چیست؟

برای انجام این آزمایش نیازی به ناشتا بودن نیست. عدم مصرف آب ضرورتی ندارد و حتی قطع داروهایی که در حال مصرف آن هستید (با تشخیص پزشک) لازم نیست. مدت زمان لازم برای انجام این آزمایش حدود نیم ساعت می‌باشد و شما در هر ساعتی از شبانه روز می‌توانید این آزمایش را انجام دهید. هورمون hcg ابتدا در خون ظاهر می‌شود و بعد از آن شروع به متابولیزه شدن کرده و در ادرار دفع می‌شود. بنابراین سنجش این هورمون در آزمایش خون حساس‌تر است و زودتر مثبت می‌شود. در موارد حاملگی خارج رحمی هم که حتما باید خون تست شود. آزمایش سنجش بتا به دو نوع تقسیم بندی می‌شود؛ نوع کیفی که در آن فقط وجود هورمون اچ سی جی در خون بررسی می‌شود و نوع کمی که میزان آن نیز مورد سنجش قرار می‌گیرد.

 

سطح هورمون hCG چقدر است؟

  • اگر در آزمایش بتا سطح هورمون اچ سی جی کمتر از ۵ mIU/ml باشد، یعنی اینکه بارداری وجود ندارد و اگر سطح این هورمون بالاتر از ۲۵ mIU/ml باشد، بارداری قطعی است. اگر میزان HCG بین ۱۰ تا ۲۵ باشد نمی‌توان در مورد بارداری یا عدم بارداری اظهار نظر قطعی نمود.

نکته: واحد اندازه گیری این هورمون milli-international units per milliliter = mIU/ml می‌باشد.

  • در ۸۵% بارداری‌ها مقدار این هورمون طی ۴۸ الی ۷۲ ساعت دو برابر می شود و هرچه سن بارداری شما بیشتر شود، زمان دو برابر شدن این هورمون طولانی‌تر شده و حداکثر به ۹۶ ساعت می‌رسد.
  • در مورد سطح این هورمون در بدن باید دقت نمود. زیرا در برخی حاملگی‌های طبیعی مقدار این هورمون می‌تواند کم باشد ولی نوزادی کاملا سالم به دنیا آید. سونوگرافی در هفته‌های ۵ و ۶ بارداری صحت بیشتری نسبت به اندازه‌گیری hCG دارد.
  • به خاطر داشته باشید که هیچ عاملی نمی‌تواند سطح این هورمون را در بدن شما تحت تاثیر قرار دهد؛ به جز مصرف داروهایی که خود حاوی این هورمون باشند. داروهای حاوی هورمون اچ سی جی برای درمان نازایی مورد استفاده قرار می‌گیرد و پزشک در مورد زمان انجام این آزمایش پس از دریافت این داروها، شما را راهنمایی خواهد کرد. سایر داروها مثل آنتی بیوتیک‌ها، ضد دردها، قرص‌های ضد بارداری خوراکی یا سایر داروهای هورمونی هیچ تاثیر بر مقدار این هورمون نخواهند داشت.
  • زمانی که سطح هورمون hCG به ۱۰۰۰ الی ۲۰۰۰ برسد، سونوگرافی واژینال (ترانس واژینال) می‌تواند ساک حاملگی را تشخیص دهد. چون سطوح این هورمون می‌تواند مختلف باشد و زمان لقاح نیز به درستی مشخص نشده باشد، تشخیص با یافته‌های سونوگرافی تا زمانی که مقدار هورمون به mIU/ml ۲۰۰۰ نرسد قابل قبول نخواهد بود. بنابراین تا زمانی که سطح هورمون BHCG به حدود ۲۰۰۰ نرسیده اقدام به سونوگرافی واژینال نکنید؛ زیرا ساک حاملگی در سطحی پایین تر از عدد گفته شده قابل مشاهده نخواهد بود.
  • در اغلب موارد انجام تنها یکبار آزمایش بتا برای اندازه‌گیری هورمون اچ سی جی کافی نیست. در مواردی که در سلامت بارداری شکی وجود دارد، باید این آزمایش چند بار و با فاصله از هم انجام گیرد.

 

تفسیر آزمایش بتا بر اساس سن حاملگی

همانگونه که در بالا اشاره شد سطح هورمون HCG در بدن با گذر هفته‌های بارداری تغییر می‌کند؛ به گونه‌ای که تا هفته هفتم الی هشتم سطح این هورمون رو افزایش می‌رود و در هفته‌های آتی بارداری یعنی هفته نهم به بعد سطح این هورمون در بدن رو به کاهش می‌گذارد. لازم به ذکر است که مقدار این هورمون به طور معمول توسط پزشکان دوباره اندزاه گیری نمی‌شود مگر این که مشکلاتی همچون خونریزی، درد شدید شکمی یا سابقه سقط جنین وجود داشته باشد.

در جدول زیر سطح این هورمون بر اساس LMP یعنی تعداد هفته‌هایی که از اولین روز آخرین قاعدگی (Last Menstrual Period) گذشته، نشان داده شده است.

 

 تعداد هفته های گذشته از اولین روز آخرین قاعدگی  میزان هورمون BHCG با واحد mIU/ml
 ۳ هفته از LMP گذشته باشد  ۵۰-۵
 ۴ هفته از LMP گذشته باشد  ۴۲۶-۵
 ۵ هفته از LMP گذشته باشد  ۷۳۴۰-۱۸
 ۶ هفته از LMP گذشته باشد  ۵۶۵۰۰-۱۰۸۰
 ۸-۷ هفته از LMP گذشته باشد  ۲۲۹۰۰۰-۷۶۵۰
 ۱۲-۹ هفته از LMP گذشته باشد  ۲۸۸۰۰۰-۲۵۷۰۰
 ۱۶-۱۳ هفته از LMP گذشته باشد  ۲۵۴۰۰۰-۱۳۳۰۰
 ۲۴-۱۷ هفته از LMP گذشته باشد  ۱۶۵۴۰۰-۴۰۶۰
 ۴۰-۲۵ هفته از LMP گذشته باشد  ۱۱۷۰۰۰-۳۶۴۰

 

آیا می‌دانید تفسیر آزمایش بارداری چگونه است؟ نتیجه آزمایش بارداری از کدام عدد قابل تشخیص است؟

زن غیر حامله: <5 mIU/ml

بعد از یائسگی: <5/9 mIU/ml

نکته: اعداد مذکور صرفا به عنوان راهنما آورده شده است و افزایش این هورمون در افراد مختلف متفاوت می‌باشد.

نکته: در هفته‌های چهارم تا ششم بارداری مقدار هورمون بتا اچ سی جی (BHCG) هر ۴۸ ساعت در بدن دو برابر می‌شود. توجه داشته باشید که اگر این افزایش به بیش از سه روز طول کشید احتمال بارداری خارج از رحم وجود دارد و باید بررسی شود

نکته: میزان سطح هورمون BHCG در هفته دوازدهم بارداری به بالاترین مقدار خود می‌رسد و بعد از آن باید رو به کاهش بگذارد. اگر بعد از هفته دوازدهم بازهم سطح این هورمون در حال افزایش باشد احتمال بارداری مولار وجود دارد و باید بررسی‌های لازم صورت پذیرد. (حاملگی مولار عبارت است از تخمک بارور شده‌ای که ناهنجاری‌های خاصی در آن وجود داشته باشد. در این وضعیت تخمک بارور شده يا هرگز بطور کامل به جنين تبديل نمی‌‌شود و يا اين كه به شكل غير طبيعی رشد کرده و نمی‌تواند زنده بماند.)

 

سوالات متداول درباره آزمایش بتا

سطح پایین هورمون HCG در آزمایش بتا نشانه چیست؟

مقادیر پایین hCG می‌تواند علت‌های مختلفی داشته باشد و برای اطمینان از پیش فرض‌های موجود باید آزمایش طی ۴۸ الی ۷۲ ساعت بعد دوباره تکرار شود تا با توجه به تغییرات سطح هورمون بتوان قضاوت صحیحی داشت. سطوح پایین هورمون hCG می‌تواند نشان‌دهنده موارد زیر باشد:

  • خطا در تعیین سن حاملگی
  • احتمال حاملگی پوچ (Blighted Ovum) که منجر به سقط جنین می‌شود (حاملگی پوچ که به نام‌های تخمک سوخته یا Anembryonic نیز شناخته می‌شود یکی از علل رایج سقط جنین است. این اتفاق زمانی می‌افتد که یک تخمک در رحم بارور شده اما رشد آن به سرعت متوقف می‌شود و شکل صحیح را به خودش نمی‌گیرد.)
  • حاملگی نابجا (Ectopic Pregnancy) یا همان بارداری خارج از رحم

 

سطح بالای هورمون اچ سی جی در آزمایش بتا نشانه چیست؟

همانند کم بودن سطح این هورمون، بالا بود بیش از حد آن نیز نشانه‌ی مواردی است که در زیر به آن اشاره می‌کنیم:

  • خطا در تخمین سن بارداری
  • حاملگی مولار
  • چند قلو زایی

در چه مواردی تست بارداری آزمایش بتا (چه از طریق خون و چه از طریق اندازه‌گیری از طریق ادرار) مثبت می‌شود؟

  • زمانی که بارداری قطعی باشد
  • بیماری مول (حاملگی مولار) و یا بچه خوره وجود داشته باشد
  • سرطان رحم وجود داشته باشد

 

در چه مواردی تست بارداری آزمایش بتا (چه از طریق خون و چه از طریق اندازه‌گیری از طریق ادرار) منفی نشان داده می‌شود؟

  • زمانی که ادرار رقیق باشد (توجه داشته باشید که ادرار اول صبح به طور معمول بیشترین غلظت HCG را در بردارد و بهترین نمونه برای انجام تست ادرار (بی بی چک) است.)
  • سقط جنین رخ داده باشد
  • حاملگی خارج رحم اتفاق افتاده باشد.

آزمایش بتا - تست بی بی چک

 

علت نتایج مثبت کاذب در آزمایش بتا چیست؟

زمانی که هر یک از موارد زیر وجود داشته احتمال مثبت بودن جواب آزمایش به صورت کاذب وجود دارد. یعنی جواب آزمایش شما مثبت شده در حالی که این مثبت بودن صحت ندارد

  1. آلودگی باکتریائی ادرار
  2. وجود پروتئین و یا خون در ادرار
  3. مصرف متادون توسط بیمار
  4. مصرف بعضی داروها مثل پرومتازین یا کلردیازپوکساید
  5. وجود بیماریهائی مثل پروتئینوری، هموگلوبینوری
  6. روش انجام آزمایش اشتباه انجام شده باشد
  7. در خواندن نتایج اشتباه صورت گرفته باشد

 

علت نتایج منفی کاذب در آزمایش بتا چیست؟

پاسخ منفی کاذب زمانی اتفاق می‌افتد که:

  • هورمون HCG در حد اکثر غلظت خود باشد و این مورد در روزهای ۶۰ تا ۸۰ بارداری می‌تواند اتفاق بیفتد.
  • وجود خطا در روش انجام آزمایش
  • انجام گرفتن آزمایش در روزهای اول لقاح که هنوز هورمون اچ سی جی در ادرار وارد نشده باشد
  • نگهداری ادرار در ظروف غیر استاندارد
یادتون نره این مقاله رو به اشتراک بگذارید.
مطالب مرتبط

  • سلام من تاریخ آخرین پریودم ۱۱ اسفند ۹۹ هست و امروز ۹ اردیبهشت هست و هنوز پریود نشدم .دو بار بی بی چک گداشتم بعد ۱۰ روز تاخیری منفی بود.آزمایش خون دادم عدد بتا رو زده 1.0 وNegative:20 و positive:20 و Suspicious:15-25 زیرش نوشته هفته دیگه تکرار شود. جواب منفیه ؟؟؟ قرص هم خوردم برای اینکه پریود شم ولی نشدم

    • حسین بیگی

      به احتمال بسیار زیاد شما باردار نیستید، ولی با این حال تست را در موعد ذکر شده تکرار کنید.

  • سلام من پریودم عقب افتاده بی بی چک دادم خیلی کمرنگ بود بتا دادم 9 بود احتمال بارداری هست یا گرمیجات بخورم پریود شم؟

    • مدیر سایت

      بله احتمال بارداری وجود دارد. بهتر است یک هفته دیگر آزمایش را تکرار کنید. در صورتی که عدد آن بالاتر رفته بود بارداری شما قطعی است.

  • سلام من ۶ روز عقب انداختم
    ۲۸ روز از رابطه گذشت یعنی یک روز تاخیر بتای من صفر بود
    مجددا ۳۲ روز گذشت یعنی ۶ روز تاخیر صبح روز بعد بتای من صفر شد
    جواب قابل قبول هست؟

  • بدون نام

    سلام بتا ۱۱۹۲چ معنی میده؟

  • سلام من دهم با نامزدم رابطه داشتم روز بعدش صبح پریود شدم دوره ی پریودم 7 روزه ست این بار 5 روزه بود که گاهی اوقات کمتر از 7 روز هست بعد از اتمام دوره ی پریودی سه روز هست که لکه بینی دارم با کمی کمر درد و درد زیر شکم در روز اول لکه بینی .میخواستم ببینم حامله ام یا نه

  • سلام من عمل ای وی اف انجام دادم بعد از ۱۵رو آزمایش بتا دادم تو برگه آزمایشم نوشته شده ۱۰> میخواستم بدون آیا باردارم یا منفی

  • سلام .ببخشید دوباره پیام ادم .من پریودم نامنظمنه ولی 15 فروردین ترشح داشتم شاید روز تخمک گذاری بوده.الان میتونم از بتا بدم ؟میخوام جواب درست بگیرم هر چه زود تر بهتر.

    • مدیر سایت

      درود بر شما، بهترین زمان برای آزمایش یک هفته پس از به تاخیر افتادن پریود است…در مورد شما حدود 15 اردیبهشت

  • بدون نام

    سلام ازمایش منو زده ۱،۰۰ الان این ۱۰۰ باید بخونم یا یک؟

  • سلام من 7روز از رابطه بدون دخولم گذشته الان زمان مناسبی هست برا ازمایش ؟؟؟لطفا جواب بدین

    • مدیر سایت

      درود بر شما، بهترین زمان برای آزمایشگاه یک هفته پس از به تاخیر افتادن پریود است

  • سلام خسته نباشید آزمایش دادم جوابش اینه
    BHCG 1.0
    BorderLine:10-50
    Positive:>50
    Lest Then10 mLu/m

    آیامن باردارم؟؟توروخدا جوابمو بدین .خیلی استرس دارم ممنون

    • مدیر سایت

      درود بر شما جواب آزمایش منفی است. برای اطمینان یک هفته بعد آزمایش را تکرار کنید

  • سلام من تست خونگی زدم جوابش مثبت بود ایا لازمه ازمایش بتاهم انجام بدم ؟نمیدونم درهفته ی چندمه بارداری هستم؟

    • مدیر سایت

      برای اطمینان از بارداری می‌توانید تست بتا را نیز انجام دهید.

  • سلام جواب آزمايش من٠.٥ هستش يعني چي؟

  • بدون نام

    سلام خسته نباشید عددبتا من 2172.00 هستش میشه بگید نظرتون

  • ببخشید
    من ۵ روز از زمان قاطعی گذشته لبی چک انجام دادم منفی بوده احتمالش هست حامله باشم

    • مدیر سایت

      خیر احتمال بارداری وجود ندارد و جای نگرانی نیست.

  • بدون نام

    سلام من ٢ ماه و نيم بعد رابطه آزمايش بتا دادم كه ٠.٣ جوابش بود دو بار هم بي بي چك زدم منفي بود ولي پريود شدنم بهم ريخته مثل سابق نيست خون ريزيم كم شده و دو بار تو ماه خونريزي دارم حس ميكنم شكمم بزرگ شده كيست تخمدان هم ندارم
    ممكنه باردار باشم؟

  • سلام ببخشید میشه بگید خانمم بارداره یا خیر؟
    Negative25
    Bordeline15_25
    Resul

    • مدیر سایت

      درود بر شما
      بهتر است یک هفته دیگر آزمایش را تکرار کنید

  • سلام من ۲۱ روز بعد از رابطه با جلوگیری (کاندوم) تست بتا دادم ۲ بود اما الان ۲ روز از پرییودم گذشته ماه پیشم پرییودم بعد دو روز قطع شد که احتمال میدادم بخاطر عفونت ادرار باشه
    ایا لازمه دوباره تست بتا بدم با اینکه بعد ۲۱ روز بعد از رابطه بتا ۲ بوده؟

    • مدیر سایت

      بهترین زمان برای انجام تست‌های بارداری یک هفته پس از به تاخیر افتادن پریودتان خواهد بود. بهتر است از تست بی بی چک استفاده کنید و در صورتی که تا چند روز آینده پریود نشدید، آزمایش بتا را مجدد تکرار کنید. در نظر داشته باشید که استرس عامل موثری در به تاخیر افتادن پریود خواهد بود.

  • سلام به شما خیلی ممنونم از پاسخگویی شما
    ولی من بعد از اینکه سونو داپلر انجام دادم و فهمیدم که ضربان قلبش 120 تا هستش الان دو روزی هست که لکه بینی خیلی کم رنگی دارم.این نشان خوبی هستش یا بد؟از نگرانی دارم میمیرم

    • مدیر سایت

      نگران نباشید و در اولین فرصت برای تشخیص علت این موضوع به پرشک خود مراجعه کنید.

  • سلام من در روز ۳۰ام قاعدگی رابطه ی حفاظت نشده داشتم و روز بعد قرص اورژانسی خوردم الان ۷روز از زمان موعد پریودیم و ۸روز از زمان مصرف قرص اورژانسی میگذره اما هنوز پریود نشدم رفتم و آزمایش بتا دادم و عدد بتا صفر شد!احتمال بارداری هست؟ایا باید آزمایش تکرار بشه؟چرا پریود نمیشم؟

    • مدیر سایت

      درود بر شما، در صورت مصرف قرص اورژانسی احتمال بارداری زیر 1% است. آزمایش خون یک هفته پس از تاخیر در پریود قابل استناد است، و با توجه به نتبجه آزمایش باردار نیستید.
      مصرف قرص موجب تاخیر در پریود می شود

  • سلام من پریودم منظمه و روز ۱۶ پریودی تست تخمک گذاری دادم صبح مثبت بود ولی ظهر منفی و من ظهر رابطه داشتم ۱۰روز بعد پریود شدم امکان اینکه حامله باشم هس؟؟؟

    • مدیر سایت

      در صورتی که پریود شده باشید خیر، احتمال بارداری وجود ندارد.

نظر خود را بنویسید