همه چیز درباره نگهداری و پرورش نخل مرداب

شرایط نگهداری و پرورش نخل مرداب شامل آبیاری منظم روزانه، خاک سنگین همیشه مرطوب، نور کافی و غیر مستقیم خورشید و دمای ۱۵ تا ۳۵ درجه است. توصیه می‌شود برای رشد بهتر نخل مرداب سطح برگ‌ها را دو روز در هفته غبارپاشی کنید.

نگهداری و پرورش نخل مرداب

ستاره | سرویس گیاهان و حیوانات – نخل مرداب از گیاهان بومی جزایر ماداگاسکار و جزو گل‌های آپارتمانی پرطرفدار این روزهاست که در آب و خاک رشد می‌کند، با بیشتر شرایط محیطی سازگار است و از طریق تقسیم بوته در فصل بهار تکثیر می‌شود. در این مقاله، اصول نگهداری و پرورش نخل مرداب را در شرایط اقلیمی کشورمان توضیح می‌دهیم.

اصول نگهداری و پرورش نخل مرداب

 

معرفی گیاه نخل مرداب

نخل مرداب با نام علمی (Cyperus alternifolius) در کشور ما به گیاه پنجه کلاغی نیز معروف است و همانطور که از نامش پیداست در محیط باتلاقی رشد می‌کند. در شرایط نگهداری مناسب ارتفاع ساقه‌های نخل مرداب به ۱/۵ متر نیز می‌رسد و دارای برگ‌هایی باریک به رنگ سبز تیره است که در راس گیاه مشاهده می‌شوند و ساقه تا راس، بدون هیچ پوششی از برگ است. برگ‌ها در راس ساقه به صورت شعاعی قرار گرفته اند و جلوه‌ای زیبا و خاص را به این گیاه داده، این شکل ویژه بر جذابیت نگهداری از این گیاه به عنوان یک گیاه تزئینی در منازل افزوده است.

 

عکس گیاه نخل مرداب

 

شرایط محیطی مناسب برای نگهداری و پرورش نخل مرداب

۱. خاک مناسب برای پرورش نخل مرداب

این گیاه به خاک سنگین برای رشد بهینه نیاز دارد و برخلاف آنچه در روش‌های اصول اولیه نگهداری از گیاهان آپارتمانی گفته می‌شود، نیاز به ایجاد زهکش ندارد و بهتر است خاک، حالت باتلاقی داشته باشد. ترکیب مناسب خاک برای پرورش این گیاه در گلدان مخلوطی از خاک باغچه، تورب یا ماسه + خاک رس است.

۲.نور مناسب برای نگهداری نخل مرداب

نخل مرداب به نور کافی و غیر مستقیم خورشید نیاز دارد. بهترین مکان برای نگهداری گیاه در منزل، پشت پنجره‌های نورگیر و قرار دادن آن با کمی فاصله از پنجره است.

۳. نحوه آبیاری نخل مرداب

نخل مرداب در آب نیز می‌تواند رشد کند، بنابراین نیاز به آبیاری منظم روزانه دارد و لازم است سطح بستر کاشت همواره مرطوب باشد.

 

نخل مرداب در گلدان آب

 

۴. دمای نگهداری نخل مرداب

نخل مرداب محدوده دمایی ۱۵ تا ۳۵ درجه سانتیگراد را به خوبی تحمل می‌کند. در سرمای هوا برگ‌های این گیاه شروع به ریزش می‌کنند. بنابراین در فصل سرما حتما گیاه را به داخل منزل انتقال دهید.

۵. آفات شایع نخل مرداب

حلزون و شپشک از مهمترین آفات شایع این گیاه هستند که برای مبارزه با آن‌ها استفاده سم ملانیون مطابق دستور العمل توصیه می‌شود.

۶. رطوبت مورد نیاز نخل مرداب

از آنجایی که این گیاه در شرایط باتلاقی به خوبی رشد می‌کند، بنابراین تامین رطوبت مورد نیاز گیاه به طور روزانه ضروری است، از این رو توصیه می‌شود یا گیاه را هر روز غبارپاشی کنید و یا یک زیر گلدانی پر آب برای آن در نظر بگیرید.

۷. نحوه کوددهی نخل مرداب

کود مورد نیاز نخل مرداب را می‌توان به میزان ۲ گرم در لیتر هر هفته یکبار از اردیبهشت تا شهریور ماه، مصرف کرد. همچنین می‌توانید از کود مایع مخصوص گیاهان زینتی همراه با آب آبیاری و به طور رقیق شده ماهی یک مرتبه برای تقویت گیاه استفاده کنید.

 

نحوه تکثیر نخل مرداب

نخل مرداب را می‌توان به روش تقسیم بوته در اواسط بهار تا اوایل فصل تابستان تکثیر کرد. بدین منظور:
  • ابتدا خاک گلدان را به طور کامل آبیاری کنید تا کاملا مرطوب شود.
  • گیاه را به آرامی و با زدن چند ضربه ملایم از گلدان خارج کنید.
  • بوته مادر را به چند بوته کوچک که دارای ریشه جداگانه باشند، تقسیم کنید. بهتر است عمل تقسیم را با دست انجام هید تا کمترین آسیب به ریشه‌ها وارد شود.
  • هر بوته جدید را داخل گلدانی با قطر دهانه ۱۱ – ۹ سانتیمتر حاوی کمپوست گلدانی با پایه پیت قرار دهید و آن را آبیاری کنید.

روش دیگر تکثیر نخل مرداب، جدا کردن رأس گل توسط قیچی باغبانی یا چاقوی تیزی است که قبلا ضد عفونی کرده‌اید. رأس گل را همراه با برگه‌های زیر گل جدا کنید و آن را در کمپوست مرطوب مخصوص بذر و قلمه یا آب بگذارید، به طوری ساقه آن بر عکس به سمت بالا باشد و برگ‌ها داخل قرار بگیرند.
پس از حدود یک هفته که ریشه‌ها پیدا شدند و یک هفته بعد از آن که جوانه‌ها رشد کردند، گیاه را به گلدان جدید منتقل کنید.

تکثیر نخل مرداب

 

چند توصیه مهم برای نگهداری و پرورش نخل مرداب

  1. از نگهداری نخل مرداب برای مدت طولانی در آب خودداری کنید، زیرا به دلیل کمبود مواد غذایی، باعث زرد شدن برگ‌ها و ضعیف شدن گیاه می‌شود.
  2. گلدان نخل مرداب را هر چند سال یکبار تعویض کنید، زیرا هرچه فضای رشد ریشه‌ها کمتر و ریشه‌ها به هم فشرده‌تر باشند، رشد برگ‌ها بیشتر و گیاه ظاهر زیباتری خواهد داشت.
  3. برای آبیاری گیاه از آب هم‌دما با دمای اتاق استفاده کنید و از آب خیلی سرد یا خیلی گرم برای آبیاری استفاده نکنید.
  4. برای پیشگیری از نازک شدن بیش از حد ساقه گیاه، نور کافی و غیر مستقیم مورد نیاز آن را تامین کنید و هر دو هفته یکبار کوددهی با کود کامل رقیق شده را انجام دهید.
  5. توجه داشته باشید زرد شدن چند برگ در میان تعداد زیادی از برگ‌ها، طبیعی است و جای نگرانی ندارد، ولی خشک شدن نوک برگ‌ها می‌تواند ناشی از خشکی کشیدن گیاه برای مدت طولانی و همچنین تابش زیاد نور باشد.
  6. چنانچه برگ‌های جدید گیاهتان بسیار ریز هستند، گیاه دچار کمبود مواد غذایی شده است و لازم است از کود کامل برای تقویت گیاه استفاده کنید.
  7. اگر برگ‌های نخل مرداب خشن هستند و به دور خود پیچیده‌اند، دلیل آن کافی نبودن نور است، بنابراین گیاه را به محل روشن‌تری منتقل کنید.

 

سخن پایانی

شاید شما هم شایعاتی درباره سرطان‌زایی گیاه نخل مرداب و ایجاد بیماری ام اس و آلزایمر به دلیل نگهداری از آن شنیده باشید! ولی آنچه مسلم است هیچ کدام از این شایعات جنبه علمی نداشته و تاکنون اثبات نشده است. چنانچه به نخل‌های زینتی علاقه‌مندید؛ پیشنهاد می‌کنیم نحوه پرورش و نگهداری از نخل شامادورا و نحوه نگهداری از نخل کنتیا (نخل بهشتی) را نیز در ستاره مطالعه کنید. شما می‌توانید سوالات و نظرات خود درباره طریقه نگهداری و پرورش نخل مرداب را از طریق بخش نظرات و پرسش‌ها با ما به اشتراک بگذارید. 

یادتون نره این مقاله رو به اشتراک بگذارید.
مطالب مرتبط

نظر خود را بنویسید