ستاره | سرویس سلامت – توده گردن ممکن است برای هر فردی ایجاد شود، اما جای نگرانی نیست چرا که بسیاری از این تودهها از نوع خوش خیم و قابل درمان هستند. علل مختلفی باعث ایجاد غده در گردن میشود. پس از مشاهده توده در گردن، به پزشک متخصص مراجعه و پس از انجام عکسبرداری، آزمایشات و .. به درمان آن بپردازید. توجه داشته باشید توده گردن در ابتدا توسط غده های لنفاوی مورد حمله قرار میگیرد.
توده در گردن در یک نگاه
به غده موجود در گردن توده گفته میشود. تودههای گردنی به آن دسته از توده های عروقی، برجستگیهای گردن و کیستها گفته میشود که در ناحیه گردن به وجود میآیند. تودههای موجود در گردن انسان به دو بخش بزرگ (قابل مشاهده) و ریز (غیر قابل مشاهده) تقسیم میشوند که در زیر پوست قرار دارند. غدههای بزرگ گردن به راحتی قابل مشاهده هستند، در حالی که برای مشاهده غدههای کوچک در گردن باید به پزشک مراجعه کنید.
غده در گردن در بخشهای مختلفی اعم از جلو و عقب گردن ظاهر شده و به دو صورت نرم و سخت در گردن افراد دیده میشوند. همچنین برخی از غدهها با حرکت دست جا به جا خواهند شد. این غده نیز مانند دیگر غدد در دو نوع خوش خیم و بد خیم به وجود میآیند. آیا میدانید فرق کیست با توده چیست؟
علت به وجود آمدن توده گردن
عواملی مختلفی باعث به وجود آمدن توده در گردن می شوند که عبارتند از:
-
بیماریهای خود ایمنی
-
وجود سرطان و دیگر اختلالات موجود در غده تیروئید همچون گواتر و …
-
وجود ویروسها و عفونتهای رایج
-
انتقال بیماری به صورت ارثی
-
مصرف الکل و دخانیات
-
ویروس اچ پی وی
-
نور زیاد خورشید
عضلات توده گردن
- غده لنفاوی
- غده تیروئید
- عضلات گردن
- نای
- اعصاب حنجره ای
- مهره های موجود در گردن
- تارهای صوتی
- شریان ها و رگ های مختلف گردن
- و …
عوامل به وجود آمدن توده در گردن
عوامل مختلفی باعث به وجود آمدن توده در گردن می شود.
۱. وجود غده در گردن در اثر مونونوکلئوز عفونی
این توده در اثر وجود ویروسی به نام اپستین بار ایجاد میشود و یکی از بیماریهای رایج میان دانشجویان و دانش آموزان است. از علائم اصلی این بیماری میتوان به گلود درد، سردرد، تب، ورم، خستگی مفرد و .. اشاره کرد که معمولا تا دو ماه ادامه پیدا کند.
۲. وجود غده گرهک تیروئید در گردن
این بیماری کاملا بی خطر بوده و درحالتهای مختلف باعث متورم شدن صدا میشود که نتیجه آن، ایجاد درد در گردن بیمار خواهد بود. از نشانههای دیگر این بیماری این است که به هنگام بلعیدن غذا و تنفس فرد احساس درد میکند. در این بیماری قسمت جلوی گردن متورم میشود طوری که با لمس کردن میتوان آن را احساس کرد. توجه داشته باشید به محض مشاهده بیماری به پزشک مراجعه کنید.
۳. وجود غده در توده گردن با نام کیست شاخه ای
وجود این نوع کیست در واقع یکی از علل نوعی نقص مادرزادی است که در فرد ایجاد میشود که بر اثر آن غده در گردن ممکن است در یک طرف یا دو طرف گردن شکل بگیرد. کیستهای شاخهای موجود در بیشتر موارد خطرناک نیستند. وجود این توده در گردن ممکن است باعث تحریک و ایجاد عفونتهای پوستی شود، که در برخی موارد به سرطان تبدیل میشود. از علائم این بیماری میتوان به خارج شدن مایعات از گردن، تورم و حساسیت اشاره کرد.
۴.بیماری گواتر
گواتر در واقع رشد غیر طبیعی توده یا غده تیروئید است که به دو دسته خوش خیم و بدخیم تقسیم میشود. این بیماری ممکن است به صورت متمرکز در یکجا ظاهر شده و یا به صورت پخش شده در قستهای مختلف گردن دیده شود.
۵. بیماری ورم لوزه
ورم یا عفونت لوزه نوعی بیماری حاصل از عفونتهای ویروسی و باکتریایی است که باعث ایجاد تورم میشود. از علائم شایع این بیماری نیز میتوان به گلود درد، تب و لرز، سردرد، تورم، حساسیت، سختی تنفس و .. اشاره کرد. توجه داشته باشید که علائم این بیماری باید به صورت بلند مدت باشد.
۶. بیماری لنفوم غیر هاجیکن گردن
این بیماری در گردن در واقع نوعی بیماری سرطانی شایع گلبولهای سفید است. از علائم این بیماری میتوان به تعریق شبانه، تب، لاغری ناخواسته، تورم، بزرگ شدن کبد، ورم شکم و … اشاره کرد.
۷. توده گردن هاجیکن
وجود این نوع غده معمولا بدون درد است. از علائم این بیماری می توان به خستگی، کاهش وزن، خارش پوست و .. اشاره کرد.
۸. بیماری توده گردن تورم غده لنفاوی
این بیماری ممکن است با درد یا بدون درد باشد. این بیماری در اثر وجود استرس، عفونت، دارو و …. به صورت متورم ظاهر شود.
۹. بیماری سرطان تیرونید در توده گردن
از بیماری های شایع غده گردن بیماری سرطان تیروئید محسوب میشود که دارای چندین نوع است. از علائم این بیماری می توان به کلفتی صدا به همراه درد گردن، تورم و … اشاره کرد.
۱۰. وجود نوعی توده در گردن به نام لیپوم
این توده به راحتی قابل مشاهده و حتی لمس کردن است؛ طوری که با فشار دست جابه جا میشود. لیپوم در سایز کوچک و در زیر پوست به صورت کمرنگ قرار دارد و معمولا در پشت گردن یا بر روی شانههای گردن قابل مشاهده است.
۱۱. غده گردن اوریون
غده گردن اوریون یکی از بیماری مسری شایع محسوب میشود که به راحتی و سهولت از طریق بزاق دهان، بینی و ارتباط با دیگران قابل تسری خواهد بود. از علائم این بیماری میتوان به سردرد، تب، بد خلقی و … اشاره کرد.
۱۲. سرطان حنجره
سرطان حنجره بیماری بسیار شایعی است که بسیاری از افراد درگیر آن هستند، این بیماری بخشهای مختلفی از تارهای صوتی، حنجره و … را شامل میشود. از علائم این بیماری میتوان به تغییر صدا، کاهش وزن، سختی در بلعیدن غدا و … اشاره کرد.
۱۳. غده التهاب گلوی باکتری در گردن
این بیماری باعث متورم شدن پشت گردن فرد شده و به علت وجود باکتریهای ویروسی و عفونت ایجاد میشود. ایجاد درد، خشکی گردن، خستگی و … از نتایج به وجود آمدن آن است.
۱۴. بیماری رایج کراتوز آکتینیک
این غده در گردن معمولا از ۲ سانتیمتر کوچکتر است. از نشانههای این بیماری میتوان به سختی و زبری پوست اشاره کرد.
۱۵. سرخجه
این بیماری با نام سرخجه آلمانی نیز شناخته شده و برای زنان باردار خطرناک است و باعث ایجاد بیماری سندروم و سرخه در بیمار میشود. این بیماری به راحتی از طریق واکسیناسیوم کودک از بین میرود.
آیا توده گردن خطرناک است؟
توجه داشته باشید که همه تودههای موجود در گردن خطرناک نیستند؛ بلکه برخی از این غدههای سرطانی از نوع خوش خیم و قابل درمان اند. در آن سو نیز برخی از غدهها وجود دارند که نشانهای از بروز بیماری هستند و باید جدی گرفته شوند. این غدههای سرطانی از نوع بدخیم به شمار میروند. قبل از هر اقدامی و به محض مشاهده به پژشک متخصص مراجعه کنید. وجود توده در گردن نشانه بیماری است که باید تحت درمان قرار بگیرد. از تودههای گردنی خوش خیم میتوان به تودههای چربی، تودههای التهابی و تودهای مادرزادی اشاره کرد. از تودههای گردنی بدخیم نیز میتوان به تودههای سر طانی مختلف همچون لنفوم، تیروئید و سرطان توده بزاقی اشاره کرد.
علائم
- تغییر صدا
- مشکلات مربوط به بلعیدن غذا و نوشیدنی
- نفس کشیدن سخت
- وجود زخم و برجستگی های دهانی
- سردرد های مضمن و دنباله دار
- سر گیچه
- تب
- تغییرات پوستی
- و …
غده جلوی گردن نشانه چیست
همانطور که بارهای گفته شده وجود توده در گردن نشانه بروز بیماری است، که همچون توده ظاهر می شود. وجود توده در جلوی گردن میتواند نشانه بیماری های مختلفی باشد.
۱. تیروئید
تیروئید بیماری شایعی است که بسیاری از افراد درگیر آن هستند. تیروئید پرروانه مانند است و در جلوی گردن فرد قرار دارد.
۲. کیست شاخه ای
این بیماری به خارج شدن مایعات از گردن اشاره دارد. کیست شاخه ای از بیماری های خطرناک توده گردن به شما می رود و در جلوی گردن ظاهر میشود.
غده جلوی گردن همچنین میتواند نشانه بیماریهای دیگری همچون گواتر و سرطان حنجره باشد.
غده پشت گردن نشانه چیست؟
بروز غده یا توده در پشت گردن بسیار حائز اهمیت است، به ویژه زمانی که غده در دید باشد و نتوان آن را مشاهده کرد. بروز غده در پشت گردن به عوامل مختلف بستگی دارد. وجود عواملی همچون آزردگی پوست و همچنین آکنه می تواند باعث ایجاد تورم در ناحیه پشت گردن شود. هر اتفاقی که در پشت گردن اتفاق می افتد علتی دارد؛ به طور مثال وجود جوش در پشت گردن میتواند سبب ایجاد تورم گره های لنفاوی شود.
۱. گره های لنفاوی
گرههای لنفاوی در واقع سیستم تخلیه بدن هستند که به سیستم ایمنی موجود در بدن کمک می کنند تا بدن انسان بتواند در برابر انواع ویروس ها، باکتری ها و سلولهای مرده مقاومت کند. این گره ها در بیشتر موارد به صورت متورم در پشت گردن ظاهر میشوند. توجه داشته باشید که چندین گره لنفاوی از پشت گردن تا ستون فقرات وجود دارد. از سوی دیگر تعدادی غده لنفاوی در پشت گوش هر فرد وجود دارد که به صورت حساس و متورم شبیه تیله در پشت گردن دیده میشود. زمانی که لنفاوی در مجاورت عفونت قرار بگیرد متورم می شود.
۲. آکنه
آکنه باعث ایجاد بر آمدگی و همچنین تورم در پشت گردن فرد می شود. آکنه در واقع نوعی جوش سیاه است. زمانی آکنه به وجود می آید که عرق بدن به همراه باکتریها و روغن منافذ موجود در پوست را مسدود کند. یکی از مواردی که باعث ایجاد آکنه در پوست می شود تغییرات هورمونی دوره نوجوانی است. آکنه از جمله مواردی است که در سنین مختلف در افراد حادث می شود. پشت گردن فرد یکی از محلهایی است که برای ایجاد این عارضه مناسب خواهد بود. عرق لباس و همچنین استفاده از محصولات آرایشی و بهداشتی مو آکنه را تشدید می کند.
۳. وجود کیست
کیست ها معمولا بدون درد هستند. کیست در واقع نوعی برآمدگی زیر پوستی حاوی پروتئین و کراتین است. کیست ها میتوانند قابل مشاهده و غیر قابل مشاهده باشند.
۴. وجود کورک
به توده دردناک قرمز رنگ کورک گفته می شود. کورک در واقع نوعی عفونت موضعی است. توجه داشته باشید که این عفونت را فشار ندهید چرا که فشردن آن ممکن است به گسترش عارضه کمک کند.
۵. خال
خال به صورت بر آمدگی گوشتی ظاهر میشود. این برآمدگی خود به خود مشکلی برای فرد ایجاد نمی کند؛ اما برخی از آنها سرطانی هستند.
۶. گره عضلاتی
گردن یکی از محل های اصلی بروز درد و تنش عضلاتی است. خستگی، کار مداوم با کامپیوتر، پشت میز نشستن، رانندگی و .. میتواند، به گره عضلاتی در پشت گردن منجر شود.
درمان توده گردن
قبل از هر چیزی باید محل دقیق قرار گرفتن توده گردن برای درمان مشخص شود، محل قرار گیری توده، نقش موثر و مفیدی را در درمان بیماری ایفا میکند. در گردن افراد، عضلات، بافت ها و اندام فراوانی وجود دارد؛ بنابراین تشخیص قرار گیری توده نقش مهمی در بهبود و درمان بیماری خواهد داشت.
- مراجعه به پزشک
- انجام معاینه و عکسبرداری
- تشخیص و درمان با استفاده از دارو
نتیجه گیری
توده گردن در سنین مختلف برای افراد رخ میدهد . این بیماری به علل مختلفی در فرد ایجاد می شود که از آن جمله می توان به توده گردنی مادرزادی، توده گردنی عفونی و توده گردنی سرطانی اشاره کرد. بسیاری از توده های گردن از نوع خوش خیم هستند و خطرناک نیستند. به محض مشاهده بیماری به پزشک مراجعه کنید. توده های گردنی به آن دسته از توده های عروقی، برجستگی های گردن و کیستها گفته می شود که در ناحیه گردن به وجود می آید.
تودههای موجود در گردن همانطور که از نامش پیداست در گردن ظاهر می شود این غده ها به دو صورت نرم و سخت قابل مشاهده است. گاهی وجود توده در گردن نشانه بیماریهای تیروئیدی همچون کم کاری تیروئید است. در صورتی که به این بیماری دچار شده اید، با علل کم کاری تیروئید چیست چگونگی درمان آن همراهی کنید. شما چه تجربه ای از بیماری توده در گردن دارید، دیدگاه ها و تجربیاتتان را با ما و دیگر مخاطبان در میان بگذارید.
فاطمه بهرمن
با سلام و ادب
در صورت نیاز به نیروی محتواگذار (بر اساس استانداردهای سئو و موارد مد نظر شما) و محتوانویس (مقاله های اختصاصی کاملا یونیک – بازنویسی) به من پیغام دهید.
سابقه کار در نویسندگی و محتواگذاری بیش از 3 سال
مجید نوری
در صورت تمایل به همکاری در زمینه محتوا با شماره درج شده در سایت تماس حاصل فرمایید.