نسخه صوتی این مطلب را بشنوید! 🎧
یکی از کارهایی که معمولا در ماه رمضان افراد را به شک و شبهه می اندازد، رفتن به دندانپزشکی در حال روزه داری است. آیا عصب کشی دندان روزه را باطل می کند؟ آیا کشیدن دندان روزه را باطل می کند؟ آیا آمپول بی حسی دندان روزه را باطل می کند؟ آیا ارتودنسی روزه را باطل می کند؟ آیا دندان مصنوعی روزه را باطل می کند؟ همه اینها سوالاتی است که ممکن است شما هم برایتان پیش آید؛ پس در این مطلب همراه ما باشید.
احکام دندانپزشکی در ماه رمضان
۱. حکم دندانپزشکی در ماه رمضان خامنه ای
حضرت آیت اله خامنه ای، در مورد حکم شرعی مراجعه به دندانپزشکی در ماه رمضان و انجام عصب کشی، ارتودنسی و یا کشیدن دندان به این صورت است:
در حین انجام عمل دندانپزشکی، اگر چیزی وارد حلق روزه دار نشود، مانعی ندارد؛ اما اگر روزه دار از قبل بداند، در این حین چیزی وارد حلق میشود، مراجعه به دندانپزشکی، جایز نیست!
توصیه می شود، در صورت درد شدید و ضرورت در هنگام روز به دندان پزشكی مراجعه کنند؛ در این صورت اگر چیزی وارد حلق شد، صِرفاً قضا كردن آن كفایت میكند و كفارهای به عهده روزه دار نیست.
ایشان همچنین می فرمایند خونی که از لثه میآید را تا زمانی که عمدا فرو نبردهاید، روزه باطل نمیشود. اما اگر در آب دهان، مُسْتَهْلَک شود (یعنی در آب دهان از بین برود)، محکوم به طهارت است و فرو بردن آن اشکال ندارد و روزه را باطل نمیکند.
آیا آمپول بی حسی دندان روزه را باطل می کند؟
در مطلب حکم تزریق آمپول و سرم برای روزه دار، نظر بر این بود که تزریق آمپول های بی حسی که در رگ تزریق نمیشوند، اشکالی برای روزه ایجاد نمیکند.
۲. حکم رفتن به دندانپزشکی در ماه رمضان مکارم
نظر آیت اله مکارم شیرازی در مورد عصب کشی، ارتودنسی و کسیدن دندان در ماه رمضان، به شرح زیر است:
- کشیدن دندان در زمان روزه داری مکروه است؛ اگر روزه دار برای ترمیم دندان، پر کردن، عصب کشی و … به مطب مراجعه کرد، و در حین انجام کار مواظب بود آب و سایر مواد از حلقش پایین نرود، روزه اش صحیح است.
- اگر روزه دار مطمئن باشد که پانسمان دندان به مرور زمان حل شده و وارد حلقش میشود، روزه او باطل است.
- آمپول بی حسی که در رگ تزریق نمی شود نیز روزه را باطل نمی کند.
۳. حکم شرعی دندانپزشکی در ماه رمضان سیستانی
حضرت آیت اله سیستانی نیز چنین نظری دارند: اگر آب و سایر مواد دندانپزشکی، بدون التفات و سهوا از حلق روزه دارد پایین رود، روزهاش صحیح است.
۴. فتوای مراجعه روزه دار به دندانپزشکی نوری همدانی
نظر حضرت آیت اله نوری همدانی هم چنین است: اگر رفتن آب و مواد در حلق عمدی نباشد، روزه اش صحیح است؛ اما در هر صورت، روزه دار نباید جایی رود كه میداند چیزی از گلویش پایین می رود!
حکم دندانپزشکی در ماه رمضان اهل سنت
سوال: آیا کسی که در ماه رمضان و در زمان روزه بودن مبتلا به دندان درد گردد و لازم باشد که دندان شخص کشیده و یا عصب کشی گردد، که مستلزم هر دو حالت استفاده از آمپول بی حسی جهت انجام مداواست، آیا در این حالت (با تزریق بی حسی در دندان) روزه شخص باطل می گردد؟ اگر باطل نشود، آیا جهت احتیاط لازم، بعد از ماه رمضان آن روز را باید روزه نافله به عنوان قضای روزه بگیرد یا خیر؟
پاسخ: اگر شخصی نیاز داشت در ماه رمضان دندان پر کند و یا دندان بکشد، بهتر و احتیاط در این است که در شب انجام شود تا مشکلی برای روزه ایجاد نگردد. ولی اگر فردی خیلی مجبور بود، می تواند این عمل را انجام دهد؛ اما روزه دار باید مراقب باشد که دارو، خون و آب وارد شکم او نشود و اگر یکی از اینها را قورت داد، روزه اش باطل می شود.
سخن آخر
امیدواریم پاسخ سوالات خود را در این مطلب گرفته باشید. اگر سوال یا نظری در این رابطه دارید، در پایین همین مطلب برای ما بنویسید. همچنین شما می توانید حکم مسواک زدن در ماه رمضان را نیز در ستاره بخوانید.