قوانین و شرایط سقط جنین در ایران چگونه است؟

قانون شرایط سقط جنین در ایران اینگونه است که در صورت وجود هر گونه مشکل پزشکی، سقط جنین تا قبل از 18 هفتگی بلا مانع بوده و سقط جنین پس از این زمان طبق قوانین موجب مجازات خواهد داشت.

شرایط سقط جنین در ایران

ستاره | سرویس عمومی – آیا شرایط سقط جنین در ایران را میدانید؟ به طور کلی سقط جنین به سه صورت جنایی، درمانی و خود‌به‌خودی صورت می‌پذیرد. سقط درمانی و خود به خودی از نظر شرعی و قانونی مجاز بوده و مشکلی ندارد. اما سقط جنین به شکل جنایی که همان سقط غیرقانونی نیز نامیده می‌شود، معمولا در مراکز غیر قانونی و بی نام و نشان انجام می‌گیرد. در این مقاله به بررسی شرایط قوانین و شرایط سقط جنین و مجازات سقط غیر قانونی در ایران پرداخته ایم.

قوانین و شرایط سقط جنین در ایران چگونه است؟

 

شرایط سقط جنین در ایران :سقط جنین تا چند ماهگی قانونی است؟

در صورتی که یک مادر باردار دارای مشکلات و یا بیماری‌هایی مانند سرطان، بیماری قلبی پیشرفته و … باشد، به طوری که ادامه بارداری خطراتی را برای خود و جنین به دنبال داشته باشد، می‌تواند با انجام مشاوره نزد پزشک متخصص و اخذ مجوز از پزشک قانونی، اقدام به سقط جنین خود تا قبل از رسیدن به ۱۸ هفتگی نماید؛ بنابراین سقط جنین تا قبل از ۱۸ هفتگی با شرایطی که ذکر شد و دیگر شرایطی مانند برخوردار بودن جنین از ناهنجاری و یا نقص‌های شدید مادر زادی، قانونی بوده و شرعاً بلا مانع است.

 

مجازات سقط غیر قانونی در ایران به چه صورت است؟

در فصل هفتم قانون مجازات اسلامی حمایت‌های کلی قانون گذار از جنین به صورت جزئی و دقیق و همچنین دیه مقرر برای سقط جنین در تمامی مراحل تکامل آن در سال ۱۳۹۲ مقرر شده است. بر اساس شرایط قانون گذاری در ایران، هر چند برای سقط جنین حتی پس از دمیده شدن روح در آن قصاص صورت نمی‌پذیرد، اما انجام دهنده این عمل علاوه بر پرداخت دیه به مجازات تعزیری نیز محکوم خواهد شد. این قانون در ماده ۳۰۶ قانون مجازات اسلامی و در سال ۱۳۹۲ مصوب شده است.

علاوه بر آن قانون دیگری در ماده ۵۶۶ قانون مجازات اسلامی وجود دارد که در آن قانون گذار آورده است که سقط جنین پس از پیدایش روح، مشمول حکم تغلیظ دیه (ارتکاب جنایت در یکی از ماه های حرام یعنی محرم ، رجب ، ذی القعده و ذی الحجه) بوده و همچنین دیه سقط جنین دارای روح در ماه‌های حرام، مانند انسان زنده و بالغ فرض می‌شود.

 

جزئیات پرداخت دیه در مراحل تکامل جنین چگونه است؟

بر اساس ماده ۷۱۶ قانون مجازات اسلامی، دیه سقط جنین در تمامی مراحل تکامل به ترتیب زیر پیش بینی شده است:
  • دیه سقط جنین در مرحله‌ای که نطفه در رحم مستقر شده؛ دو صدم دیه کامل است.
  • دیه سقط جنین در مرحله علقه که در آن جنین به صورت خون بسته در آمده؛ چهارصدم دیه کامل است.
  • دیه سقط جنین در مرحله مضغه که در آن جنین به صورت توده گوشتی در آمده؛ شش صدم دیه کامل است.
  • دیه سقط جنین در مرحله عظام که در آن جنین به صورت استخوان درآمده، اما هنوز گوشتی ندارد؛ هشت صدم دیه کامل است.
  • دیه سقط جنین که گوشت و استخوان بندی به مرحله تکامل رسیده، اما هنوز روح در آن دمیده نشده؛ یک دهم دیه کامل است.
  • دیه سقط جنین که در آن روح پیدا شده، اگر پسر باشد دیه کامل، و در صورتی که دختر باشد نصف دیه، و اگر مشتبه باشد؛ سه چهارم دیه کامل تعلق می‌گیرد.

 

شرایط سقط جنین در ایران چگونه است؟

 

آیا راهنمایی و یا وادار کردن کسی به سقط جنین جرم است؟

در صورتی که خود مادر باردار اقدام به سقط جنین خود کند، موظف به تحمل مجازات و پرداخت دیه خواهد شد. اما اگر افرادی دیگر به صورت عمدی و یا سهوی باعث سقط جنین شوند، بسته به شرایط می‌بایست طبق قوانین موجود مجازات شوند. به عنوان مثال اگر مادری در اثر ضرب و شتم جنین خود را از دست بدهد، فرد ضارب علاوه بر پرداخت دیه باید یک تا سه سال حبس را نیز تحمل نماید. همچنین سایر افراد اعم از پزشک، ماما و دیگر اشخاص که دارویی را جهت سقط برای زن باردار فراهم آورند، طبق قانون به تحمل حبس از سه ماه تا پنج سال، محکوم خواهند شد. آیا میدانید در چه صورتی می‌توان سقط جنین کرد؟ (احکام شرعی در مورد سقط)

 

سخن آخر

باید توجه شود که سقط جنین به صورت خود به خودی و درمانی و علی الخصوص به صورت جنایی، خطرات و عوارض بیشماری برای مادر به دنبال خواهد داشت؛ (عوارض سقط جنین) بنابراین توصیه می‌گردد برای جلوگیری از چنین موضوعی در صورت عدم تمایل به بارداری، برای پیشگیری از بارداری، تدابیر لازم به عمل آورده شود؛ و همچنین با انجام آزمایشات و بررسی‌های پزشکی، از بارداری‌های پر خطر اجتناب شود. اگر شما تجربه یا نظری خاص در این باره دارید می‌توانید آن را در قسمت ” نظرات و پرسش ها” با ما و دیگر مخاطبان ستاره در میان بگذارید.

یادتون نره این مقاله رو به اشتراک بگذارید.
مطالب مرتبط

نظر خود را بنویسید