برای نوشتن انشا در مورد امام محمد باقر (ع) میتوانید خلاصه ای از زندگینامه امام محمد باقر (ع) را ذکر کنید و صفات و ویژگی های آن حضرت را توصیف کنید.
انشا در مورد امام محمد باقر (ع)
امام باقر (ع) پنجمین امام معصوم شیعیان، از طرف پدری و مادری به خاندان نبوت و حضرت فاطمه (س) میرسندو پدر ایشان امام سجاد زین العابدین، فرزند امام حسین (ع) بوده و مادر ایشان، فاطمه ملقب به ام عبداله، دختر امام حسن مجتبی (ع) بوده اند.
امام محمد باقر (ع) در روز اول ماه رجب سال ۵۷ هجری قمری، در شهر مدینه منوره به دنیا آمدند و در سال ۹۵ هجری قمری، پس از پدر گرامیشان امام سجاد، به امامت رسیدند.
امامت امام محمد باقر، همزمان با انقراض حکومت امویان و تاسیس حکومت آل عباس در بغداد بود. کشمکش سیاسی آل عباس و امویان و همچنین ظهور قیامهای بسیاری در کشورهای تحت سلطه اعراب، باعث شد که حاکمان وقت، زمان و توان کافی برای فشار آوردن بر خاندان پیامبر (علویان) را نداشته باشند و همین مسئله، باعث شد که این بزرگان با آسودگی بیشتری به گسترش علوم اسلامی بپردازند.
برای اینکه بدانیم چرا به امام پنجم باقر العلوم می گویند؟ ابتدا باید معنای باقر العلوم را بدانیم. باقر به معنای شکافنده و وسعت دهنده است. پس باقرالعلوم یعنی شکافنده و گسترش دهنده ی دانش ها.
بر اساس روایتها، این لقب پیش از به دنیا آمدن امام پنجم، از زبان مبارک پیامبر (س) جاری شده و حضرت محمد (ص) اولین نفری بودهاند که امام را باقر العلوم نامیدهاند. در روایتی از “جابر بن عبدالله انصاری” بیان شده است که: پیامبر اکرم (ص) به جابر، که یکی از اصحاب نزدیکشان بودند، فرمودهاند: “در آینده، فرزندی از فرزندان حسینم را میبینی که همنام من است و علوم را میشکافد. هرگاه که وی را دیدی، سلام مرا به او برسان. “
پیامبر (ص) زمانی این پیشگویی را کردند که هنوز امام باقر (ع) دیده به جهان نگشوده بودند. سالها بعد، زمانیکه امام سجاد به امامت رسیدند، روزی جابر از کوچههای مدینه گذر میکرد که ناگاه چشمش به امام باقر (ع) افتاد. پیش خود گفت که این نوجوان بسیار شبیه به پیامبر گرامی اسلام است، پس از او پرسید: “اسم تو چیست؟ ” جواب داد: “محمد بن علی بن الحسین بن علی بن ابیطالب (ع). ” جابر پس از شنیدن این جواب، بر پیشانی او بوسه زد و گفت: “پدر و مادرم به فدایت. رسول خدا به تو سلام رسانده است. “
امام باقر (ع) ایجاد کنندهی بسیاری از علوم اسلامی مربوط به حدیث و فقه هستند. گفته میشود که کتابهای زیادی به سفارش و راهنمایی امام باقر (ع) نوشته شده است. همچنین ایشان مشوق بزرگی برای طالبان علم بودهاند و بسیاری از مسلمانان زمان خود را به کسب علم و بررسی دین از نظر علم اسلامی تشویق کردهاند و شاگردان برجسته ای پرورش داده اند. امام باقر (ع) با مخالفان و صاحبان عقاید مختلف، مناظره می کردند و به سؤالات آن ها پاسخ می دادند. از این رو، از ایشان در تمام مسائل فقهی و اجتماعی و حکومتی، احادیث و روایات فراوانی نقل شده است.
پسر بزرگوار ایشان، امام صادق (ع) است که همچون پدر از جایگاه علمی و معنوی خاصی برخوردار بودند.
نحوه شهادت امام محمد باقر (ع) نیز همچون پدر بزرگوارشان امام سجاد، «مسمومیت با زهر» بوده است. اگرچه درباره شهادت امام محمدباقر (ع) اطلاعات زیادی در دست نیست اما آن چه مسلم است این است که امام باقر (ع) با طرح مرموز و مخفیانه «هشام بن عبدالملک»، دهمین خلیفه اموی، مسموم شده و به شهادت رسیده اند. گفته شده که «ابراهیم بن ولید بن عبدالملک بن مروان»، به دستور هشام، امام محمد باقر (ع) را با زهر، شهید کرده است.
برای شناخت بیشتر امام پنجم شیعیان و نوشتن انشا در مورد امام محمد باقر علیه السلام، میتوانید ۴۰ حدیث از امام محمد باقر (ع) را نیز در ستاره بخوانید.