ستاره | سرویس محتوای کمک درسی – مالک اشتر نخعی یکی از چهرهای مشهور و ماندگار دوران صدر اسلام است. شخصیتی که با وفاداری به حضرت علی (ع) یکی از نمونههای بارز اطلاعت از امام زمان خویش است. با شرح زندگینامه و تحقیق درباره مالک اشتر همراه ستاره باشید.
تحقیق درباره مالک اشتر نخعی
نام: مالک بن حارث عبد یغوث
طایفه: مذحج از شاخه نخع
محل تولد: یمن
محل شهادت: شهر قلزم نزدیک قاهره مصر
او مردی بسیارقوی و از رهبران و بزرگان شیعه است و بسیار عالم و زاهد و عاقل و زندگی با فقر و درویشی داشت. بر قوم خود ریاست داشت و با جماعت کوفی برای مطالبه حقوق خودشان، به نزد خلیفه سوم (عثمان) رفت. سعیدبن عاص والی عثمان در کوفه، به دستور عثمان و در ادامه سیاست تبعیدی که عثمان آن را دنبال میکرد، مالک را به همراه ۹ نفر دیگر به شام تبعید و بعد به کوفه برگرداند و مجددا به حمص تبعید نمود. مالک اشتر مردم را برای بیعت با حضرت علی علیه السلام رهبری کرد.
شرکت در جمل و صفین
در جنگ جمل و جنگ صفین، امام را همراهی کرد، رشادتها و جانفشانیهای او در این جنگها در تاریخ ثبت است. در صفین اهل شام را درهم کوبید تا آنکه جنگ را به سمت معاویه رساند و پیش از آنکه سپاهیان، فریب قرآن بر سر نیزه کردن را بخورند و امام علی علیه السلام مجبور شود که تن به حکمیت بدهد، پیروزی را نزدیک کرده بود.
وی در جنگها با کفار شرکت میکرد و در واقعه یرموک حاضر بود و چشمش در آن حادثه پاره شد و به همین علت به او اشتر به عربی کسی که پلک چشمش برگشته باشد، میگفتند. مالک فرماندار نصیبین در نزدیکی جزیره از طرف امام علی علیه السلام بود که جنگی را بر ضد متمردین از اصحاب معاویه به فرماندهی ضحاک، در شمال رهبری کرد.
بیشتر بخوانید: زندگینامه مختار ثقفی
حضور در تدفین ابوذر غفاری
ابن ابی الحدید حدیثی از پیامبر(ص) نقل میکند که در آن آمده است گروهی از مؤمنان بر جنازه ابوذر غفاری حاضر میشوند. از آنجا که مالک اشتر در میان گروهی بود که بر جنازه ابوذر در تبعیدگاه ربذه حاضر شدند و به غُسل و کفن و دفن ابوذر پرداختند، ابن ابی الحدید این حدیث را شهادت قطعی از پیامبر(ص) بر مؤمن بودن مالک اشتر میداند و نتیجه میگیرد مالک اشتر، طبق آنچه پیامبر(ص) فرموده است مؤمن است. در دفن ابوذر، گروهی که حاضر بودند در نماز بر ابوذر، مالک اشتر را امام قرار داده و به وی اقتدا کردند.
سفر به مصر
مهمترین واقعه زندگی مالک اشتر در سال ۳۸ هـ ق بود که امیرالمؤمنین علی علیه السلام او را به حکومت مصر منصوب کرد و فرستاد تا فتنه ای به کمک معاویه بر ضد محمدبن ابی بکر بپا شده بود، خاموش کند. پیش از آنکه به مصر رود آن حضرت برای اهل مصر کاغذی نوشت که بعضی از مفاد آن چنین بود: بنده ای از بندگان خدا را به سوی شما فرستادم که در زمان ترس، چشمش خواب ندارد و در هنگام خطر، از دشمن نمی ترسد. او مالک پسر حارث از طایفه مذحج است. پس گفته های او را بشنوید و به فرمان او که مطابق حق باشد گردن نهید. اکنون با همه نیازی که به او دارم، او را نزد شما فرستادم که خیرخواه شماست.
مزار و قبر مالک اشتر نخعی
شهادت مالک اشتر نخعی
چون جاسوسهای معاویه خبر والی مصر شدن اشتر را به وی رساندند، دانست که اگر پای اشتر به مصر برسد فتح مصر که آن هنگام، محمد بن ابی بکر والیاش بود- دشوارتر میشود. لذا وی برای یکی از خراج دهندگان پیغام فرستاد که اشتر فرماندار مصر شده است و اگر او را بکشی تا زندهام و زندهای از تو خراج نمیگیرم. وقتی مالک اشتر به قلزم رسید آن مرد که آنجا منطقهاش بود، به استقبال اشتر آمد و خوش و بش کرد و اشتر را دعوت به اقامت و استراحت در آنجا کرد و غذایی برایش آورد. چون اشتر غذا خورد، شربت عسلی را که در آن زهر ریخته بود به او نوشاند و به این ترتیب مالک اشتر درگذشت.
مالک یکی از باوفاترین یاران حضرت علی (ع) و از حامیان ولایت امیر المومنین بود. فردی با گذشت و فداکار که نامش لرزه بر اندام دشمن میانداخت. شما چه پند و اندرزی از زندگینامه مالک اشتر دریافت میکنید؟ لطفا نظرات و پیشنهادات خود را در انتهای همین مطلب برای ما ارسال نمایید.