ستاره | سرویس محتوای کمک درسی – کپکها نوعی قارچ هستند که ایجاد بیماری نمیکند ولی ممکن است سیستم ایمنی بدن را تضعیف کند. عوامل محیطی بسیاری در رشد کپکها تاثیرگذار هستند که در ادامه به آنها خواهیم پرداخت.
کپک نان چیست؟
کپک نوعی قارچ است که در محیط اطراف (روی میوه ها، در بین سفره غذا، در هوای آزاد و …) وجود دارد. کپک با نشستن روی نان، از مواد غذایی نان ( نشاسته، قند و املاح) مصرف کرده و شروع به رشد و تکثیر می نماید.
کپکهای نان ریشه دار هستند و در مغز نان شروع به رشد کرده و بسیار خطرناک هستند. لذا اگر نانها روی هم دسته شده باشند و یکی از نانها کپک بزند باید تمام نانها دور ریخته شوند. چرا که آلودگی به تمام قسمتهای دیگر هم نفوذ کرده است.
چه عوامل محیطی در رشد کپک روی نان نقش مثبتی دارند؟
از مهمترین عوامل در رشد کپک نان میتوان به موارد زیر اشاره کرد.
- گرمای به جامانده در نان
- رطوبت به جا مانده در نان
- غذای موجود در نان (قند و چربی)
- هوا (اکسیژن کافی)
طراحی آزمایشی که نشان دهد چه عوامل محیطی در رشد کپک روی نان نقش مثبتی دارند؟
با آزمایشی ساده به راحتی میتوان روی نان کپک ایجاد کرد و آن را رشد داد.
کمی نان یا خمیر را مرطوب کنید، سپس نان یا خمیر را داخل کیسهای قرار داده و در جای تاریک و گرم قرار دهید. پس از سه روز، کپکها به سرعت روی آن رشد میکنند.
بیشتر بخوانید: جلوگیری از کپک زدن و ترش شدن مربا با روش های تضمینی
عوارض مصرف نان کپک زده چیست؟
نان کپک زده قاتل خاموش است. مصرف نانهای کپک زده عامل بروز سرطان در انسان است.
مصرف نانهای کپک زده باعث تولید مواد سرطان زا در بدن میشوند. حتی مصرف این نانها برای دام نیز اشتباه است. مواد بجا مانده از نان کپک زده در بدن دام، سموم خطرناکی را تولید میکنند که شیر گاو را آلوده میسازد؛ لذا توصیه میشود نان کپک زده را در هر شرایطی دور ریخته و از مصرف آن برای دام و انسان جداً خود داری نمایید. کپکها سیستم ایمنی بدن را تضعیف و تخریب مینمایند؛ و مقاومت ما را در برابر بیماریها کم مینماید.
چه کنیم نان کپک نزند؟
پیش از سرد شدن کامل نان ها نباید آنها را دسته کنید. زیرا حرارت نان موجب کپک زدگی زودرس می شود. انباشته شدن نان داغ پیش از سرد شدن موجب تغییر حالت ظاهری، بیات شدن زودرس، تسریع در کپک زدگی و بیماری های گوارشی می شود.
بنابراین برای جلوگیری از کپک زدن نان باید آنها را در پلاستیک های دربسته و در فریزر نگهداری کنید. حتی یخچال موجب بیات شدن و کپک زدن نان می شود. پیچیدن نان در پارچه های سفید و بی رنگ بهتر از سفره های پلاستیکی است زیرا رطوبت در پارچه وجود ندارد و ماندگاری نان بیشتر می شود.
به طور معمول روشهای جلوگیری از کپک زدگی نان به شرح زیر است.
- خشک کردن نان
منظور از خشک کردن این نیست که ما نان را در آفتاب بگذاریم تا خشک شود. منظور این است که درجه حرارت تنور را آن قدر کم کنیم که همه رطوبت نان گرفته شود. مثلاً اگر نانی به طور معمول ظرف ۱ یا ۲ دقیقه پخته میشود بایستی این زمان به ۵ تا ۱۰ دقیقه برسد نان کاملاً خشک شده وبتوان برای چند ماه آن را نگهداری کنیم. بدون اینکه کپک بزند.
- انجماد نان (فریز کردن)
این روزها در هر خانه یک دستگاه یخچال فریزر وجود دارد که محل نگهداری گوشت، لبنیات و میوه جات اضافی است تا کپک نزند. سرمای زیاد درون فریزر مانع نفوذ قارچها و کپکها به بافت نان شده و لذا ماندگاری نان بالا میرود.
- استفاده از افزودنیها (مواد نگهدارنده) در نان
همه نانهایی که مصرف میکنیم افزودنی دارند. مثلا نمک، کنجد، شنبلیله، گلوتن و مخمر هر یک نوعی افزودنی هستند که برای زیبا سازی، غنی سازی، پوک سازی و لذیذ سازی نان استفاده میشوند. ولی برخی افزودنیها مانند اسید سیتریک، اسید پروپیونیک وظیفه نگهداری از نان را دارند. این نوع اسیدها در نانهای صنعتی استفاده شده (برای سلامتی مضر هستند) ولی در نانهای سنتی هیچ گونه جایگاهی ندارند.
از اینکه با مطلب “چه عوامل محیطی در رشد کپک روی نان نقش مثبتی دارند؟” مربوط به کتاب علوم تجربی پایه هشتم همراه ما بودید بسیار سپاسگزاریم. لطفا نظرات و پیشنهادات خود را در انتهای همین مطلب با ما به اشتراک گذارید.