ستاره | سرویس سلامت – کاسنی از گیاهان پر خاصیتی است که برگ ها و خود گیاه آن مصارف دارویی دارد و به صورت خوراکی، جوشانده و عرق کاسنی مورد استفاده قرار میگیرد. اما طبع عرق کاسنی چیست و چه مصلحاتی دارد؟ خواص و مضرات این گیاه دارویی چیست؟
طبع عرق کاسنی چیست؟
طبع عرق کاسنی سرد و تر (بلغمی) و (با درجه حرارت ۱) است و برای مقابله با گرمی جات و معتدل کردن طبع گرم بخصوص صفراوی ها به کار می رود.
مطلح عرق کاسنی
شاهتره و عرق شاتره، مغز فلوس، رازیانه، عسل، سرکه انگبین، شکرسرخ ، شربت بنفشه، هل، سکنجبین و دارچین از مصلحات کاسنی به شمار می روند.
عرق شاتره به عنوان مکمل عرق کاسنی شناخته میشود؛ عرق شاتره طبعی معتدل داشته و به خوبی میتواند سردی عرق کاسنی را خنثی کند. بهترین دستور مصرف برای مخلوط عرق شاتره و عرق کاسنی این است که این دو را با هم ترکیب کرده و روزانه یک لیوان از این ترکیب را قبل از هر وعده غذایی میل کنید.
اطلاعاتی درباره گیاه کاسنی
کاسنی از گیاهان دارویی مفیدی است که تاریخ استفاده از آن به دوران قبل از میلاد مسیح میرسد و مصرف آن بین ملل مختلف متداول بوده است، به طوری که اطباء آن دوران از جمله جالینوس، پلین، دیوسکورید و عدهای دیگر برای تمامی قسمتهای این گیاه، به عنوان درمان و بهبودی بیماریها اهمیت زیادی قائل بودهاند.
قسمت دارویی و مورد استفاده کاسنی خود گیاه و برگها است. کاسنی دارای مقدار زیادی سلنیوم، منیزیم، پتاسیم، روی و کلسیم است، همچنین منبع غنی از برخی ویتامینها مانند ویتامین C، پیشساز ویتامین A و فولات است.
ابنسینا، در مورد گیاه کاسنی و خواص آن گفته است که کاسنی برطرف کننده تشنگی مفرط، مدر صفرا، تببر، مؤثر در درمان دیفتری، تصفیه کننده خون و برای درمان بیماریهای پوستی مفید است. امروزه نیز از خواص کاسنی، برای مداوای بیماریهای مختلف استفاده میشود و کشت آن در برخی مناطق رایج شده است.
از این گیاه در کتب سنتی با نامهای اندیو، کاسیا، کاسنی تلخ، کاسنی وحشی و کاسنی صحرایی یاد شده است.
خواص عرق کاسنی و مضرات آن
۱. سموم کلیه و مثانه را دفع میکند
کاسنی خاصیت ادرارآوری بسیار بالایی دارد و از این طریق باعث میشود که سموم و سنگهای کلیه و مثانه راحتتر دفع شوند.
۲. خون را تصفیه میکند
تحقیقات نشان داده است که عرق کاسنی باعث بهبود گردش خون میشود و از این طریق، به تسریع فرآیند تصفیه خون کمک میکند.
۳. میل جنسی و قدرت باروری را افزایش میدهد
عرق کاسنی هورمونهای بدن را تنظیم میکند و حجم اسپرم را افزایش میدهد. این کار باعث افزایش قدرت باروری و میل جنسی میشود. برای کسب اطلاع بیشتر در زمینه میل جنسی کلیک کنید.
۴. رفع جوش و زیبایی پوست
عرق کاسنی سرشار از فسفر، آهن و ویتامین c است. عرق کاسنی با تقویت کبد، رنگ پوست را روشن میکند و باعث بهبود مشکلاتی همچون اگزما، جوش و التهاب میشود. طبع عرق کاسنی که سرد است جوشهایی که بر اثر گرمی مزاج بخصوص در نوجوانان به وجود آمده اند را درمان میکند.
بیشتر بخوانید: درمان جوش با عرق کاسنی
۵. عرق کاسنی و لاغری و کاهش وزن
کاسنی دارای فیبر است و در صورتی که به طور منظم مصرف شود، یبوست را درمان کرده و باعث کاهش وزن میشود. از طرف دیگر، کاسنی هورمونها را کنترل کرده و باعث احساس سیری در فرد میشود.
۶. باعث افزایش سلامت قلب میشود
عرق کاسنی، منبعی سرشار از فنولهایی است که خاصیت آنتیاکسیدانی دارند. این خاصیت عرق کاسنی مانع از مشکلاتی مثل لخته شدن خون و بی نظمی طپش قلب میشود.
۷. ضد سرطان بودن از دیگر خواص عرق کاسنی است
ترکیبات موجود در عرق کاسنی، خاصیت آنتی اکسیدانی دارند و به همین دلیل مانع از رشد سلولهای سرطانی میشوند. با مصرف عرق کاسنی میتوان از بروز سرطانهایی همچون سرطان سینه و روده پیشگیری کرد. برای اطلاع بیشتر از سرطان سینه کلیک کنید.
۸. با خاصیت خلط آوری به درمان سرفه میپردازد
عرق کاسنی خاصیت خلط آوری بالا دارد. با استفاده از شربت دم کرده ریشه کاسنی، میتوان گلود درد و سرفههای خشک را درمان کرد.
۹. تب را کاهش میدهد
کاسنی سرشار از ویتامین c است و با خاصیت آنتی اکسیدانی که دارد، سموم بدن را دفع میکند و به صورت طبیعی تب را کاهش میدهد.
۱۰. التهاب و دردهای عضلانی و مفصلی را کاهش میدهد
کاسنی خاصیت ضد التهابی دارد و معمولا برای بهبود دردهای عضلانی و مفصلی مورد استفاده قرار میگیرد. تحقیقات نشان داده افرادی که از دردهای عضلانی و مفصلی رنج میبردهاند، با مصرف این گیاه دارویی تا حد زیادی بهبود یافتهاند.
۱۱. کلسترول بد خون را کاهش میدهد
ترکیبات موجود در کاسنی، کلسترول مضر جمع شده در خون را کاهش داده و از بیماریهایی همچون سکته قلبی و مغزی، پیشگیری میکند.
۱۲. آرام بخش است
کاسنی خاصیت آرامبخش دارد و یک مسکن قوی طبیعی میباشد و در درمان اضطراب موثر است. این گیاه بر سیستم عصبی تاثیر میگذارد و مانع از استرس میشود. همچنین کاسنی مشکلات خواب را بهبود میبخشد و کیفیت خواب را بالا میبرد. برای اطلاع بیشتر در زمینه درمان اضطراب کلیک کنید.
۱۳. چین و چروک و پیری زودرس را به تعویق میاندازد
برگ کاسنی سرشار از ویتامین C و E است و به همین دلیل به رفع چین و چروکهای ناشی از پیری زودرس کمک میکند. این گیاه دارویی در حفظ جوانی بسیار موثر است.
۱۴. درمان زردی در کودکان
زردی یکی از رایجترین مشکلات نوزادان است. مصرف کاسنی در دوران بارداری باعث پاکسازی کبد و دفع سموم آن میشود و به این طریق از زردی نوزاد پیشگیری میکند. البته لازم به ذکر است که مصرف بیش از حد این گیاه در دوران بارداری، خطر سقط به همراه دارد. برای مصرف کاسنی در دوران بارداری بهتر است با پزشک مشورت کنید.
۱۵. سیستم گوارشی را تقویت میکند
عرق کاسنی سرشار از باکتری اینولین پروبیوتیکی است که برای بدن بسیار مفید هستند و سوزش معده و مشکلات هضم را بهبود میبخشند.
۱۶. فواید مصرف عرق کاسنی در بارداری
مصرف کاسنی در دوره بارداری به کاهش فشار خون و تنظیم آن در بارداری کنترل میکند. خانمهایی که دچار فشار خون در بارداری هستند، میتوانند با مشورت پزشک از عرق کاسنی استفاده کنند. از سوی دیگر عرق کاسنی ادرارآور است و مثانهها را تقویت پاکسازی میکند. به این صورت احتمال بروز عفونت ادرار در بارداری کاهش مییابد.
عوارض و مضرات
گیاه كاسنی دارای عوارض محدودی است كه موجب درماتیت و حساسیت پوستی میشود. مصرف کاسنی برای افرادی که دارای نارساییهای کلیه بوده یا سنگ کلیه دارند، توصیه نمیشود.
لازم به ذکر است کاسنی دارای مقدار زیادی ویتامین A است و با نیکوتین داخل سیگار تداخل پیدا میکند، از این رو افرادی سیگاری در زمان خوردن کاسنی باید از کشیدن سیگار خودداری کنند.
مصرف بلند مدت عرق كاسنی موجب تخریب عروق شبكیه می شود، علاوه بر این موجب افت فشار خون و افزایش ترشحات صفرا میگردد، همچنین كاسنی موجب تشدید تشنج در افراد مبتلا به صرع شده و تحریک كننده تشنجها اسـت.
از آنجا که طبع عرق کاسنی سرد است مصرف زیاد آن بخصوص برای افرادی با مزاج سرد توصیه نمیشود. ارتباط مصرف عرق کاسنی و کم کاری تیروئید در طب سنتی نیز به همین سردی طبع کاسنی برمیگردد.
همچنین مصرف عرق کاسنی در بارداری نیز با وجود خواص دارویی فراوان برای جنین و مادر، به دلیل طبع سرد کاسنی و نقش آن در افزایش انقباضات رحمی، در صورت زیادهروی، باعث آسیب به جنین شده، همچنین احتمال زایمان زودرس یا سقط جنین را تقویت میکند که باید در مصرف آن احتیاط شود.