طبع عرق شاتره سرد است یا گرم؟

مزاج و طبع عرق شاتره معتدل (نه سرد و نه گرم) و خیلی خشک است. مصلح عرق شاتره، عرق کاسنی است که بهتر است با هم مخلوط و خورده شوند.

طبع عرق شاتره

ستاره | سرویس سلامت – با توجه به خواص عرق شاتره در درمان بیماری ها از آن در طب سنتی بسیار استفاده می‌شود اما مزاج و طبع عرق شاتره چیست؟ چه مصلحی دارد و خواص و مضرات آن چیست؟ طریقه مصرف عرق شاتره چگونه است؟ برای پاسخ به این سوالات همراه ما باشید.

طبع عرق شاتره چیست و چه مصلحی دارد؟

طبع گیاه شاتره از نظر حكمای طب سنتی، «معتدل و خیلی خشک» است. معتدل یعنی نه در دسته عرقیجات گرم و نه در دسته عرقیجات خنک قرار نمی‌گیرد. البته برخی اطبا آن را گرم و خشک انگاشته‌اند، اما ابوعلی سینا آن را سرد دانسته است.

مصلح گیاه شاتره و عرق شاتره را «کاسنی» دانسته اند ک «سرد و تر» است. در واقع عرق شاتره به عنوان مکمل عرق کاسنی شناخته می‌شود. بهترین دستور مصرف برای مخلوط عرق شاتره و عرق کاسنی این است که این دو را با هم ترکیب کرده و روزانه یک لیوان از این ترکیب را قبل از هر وعده غذایی میل کنید.

اطلاعاتی درباره گیاه شاتره

گیاه شاتره که از آن با نامهای بقلة ‌الملک، شاهترج و پیت پاپارا در کتب طب سنتی یاد شده، گیاهی است علفی، یکساله با ارتفاع تا ۸۰ سانتیمتر و از تیره شاهترگان که در طب سنتی ایرانی از آن بیشتر در درمان بیماریهای کبدی استفاده میشده است.

برخی خواص دیگر این گیاه عبارتند از خاصیت صفرابر، اشتهاآور و تصفیه کنده خون، همچنین شاتره سرشار از انواع ویتامینها به ویژه ویتامین ث است و از این رو استفاده از عرق شاتره برای درمان بیماریهای پوستی بسیار مفید است.

طبع گیاه شاتره سرد است یا گرم؟
طبع گیاه شاتره سرد است یا گرم؟

خواص عرق شاتره و مضرات آن

خواص دمنوش شاتره نسب به عرق شاتره بیشتر است، اما به خاطر دسترسی راحت‌تر و بیشتر به عرق شاتره، بیشتر از آن استفاده می‌شود. خواص عرق شاتره عبارتند از :

  1. مفید برای نارسایی های کبد (درمان سنگ کیسه صفرا و التهاب کبد)
  2. تصفیه کننده خون
  3. درمان سودازدگی و بیماری‌های صفراوی
  4. مدر (ادرار آور)
  5. تب بر
  6. کم کننده غلظت و چسبندگی خون
  7. ضداسهال
  8. ضد تهوع
  9. اشتها آور
  10. درمان عفونت های پوستی، قارچ های جلدی، اگزما
  11. خارش بدن
  12. ضد یرقان
  13. رفع حرارت
  14. درمان جذام
  15. مفید برای زخم های دهان
  16. رفع صفرا
  17. نشاط آور
  18. روشن کننده پوست
  19. تقویت قوه بینایی و پاکسازی چشم
  20. انسداد طحال

مقدار مصرف نرمال عرق شاتره عوارض جانبی خاصی به دنبال ندارد، اما در مواردی که مقدار بسیار زیادی از این عرق مصرف شود، مضرات و عوارض مصرف زیاد عرق شاتره عبارتند از: امکان اسهال شدید، تنگی نفس و گرفتگی عضلات.

همچنین مصرف زیاد عرق شاتره برای ریه ضرر داشته و بهتر است آن را با کاسنی مخلوط کرده و سپس استفاده کنید. 

درباره مصرف شا‌تره در دوران بارداری و شیردهی اطلاعات متناقضی وجود دارد و بهتر است در این دوران مصرف نشود و در صورت لزوم مصرف با پزشک مشورت گردد. اما بطور کل به علت وجود ترکیبات سمی موجود در گیاه شاتره، معمولا پزشکان توصیه می‌کنند عرق شاتره در دوران بارداری و شیردهی به مقدار کمتر و با احتیاط مصرف شود.

طبع عرق شاتره و خواص و مضرات آن
طبع عرق شاتره و خواص و مضرات آن

میزان و طریقه مصرف عرق شاتره

این گیاه در دوز های زیاد، میتواند سمی باشد و باعث اسهال شدید، گرفتگی عظلات و تنگی نفس شود. مقدار توصیه شده برای مصرف شاتره، ۱۲ تا ۲۰ گرم است و برای تهیه جوشانده آن ۱۵۰ تا ۲۰۰ گرم گیاه شاتره کافی است. برای بزرگسالان یک فنجان عرق شاتره قبل از هر وعده غذایی و برای کودکان نصف فنجان قبل از هر وعده غذایی، مقداری مناسب و موثر است.

سخن آخر

حالا که درباره طبع عرق شاتره اطلاعات بیشتری به دست آوردید، پیشنهاد می‌کنیم درباره طبع عرق نسترن و طبع عرق بیدمشک، همچنین طبع نبات از نظر طب سنتی نیز در ستاره اطلاعات کسب کنید.

یادتون نره این مقاله رو به اشتراک بگذارید.
مطالب مرتبط

نظر خود را بنویسید