استفاده از شابلون راهی عالی برای انتقال طرح دلخواه روی پرده، ملحفه، لباس و لوازم جانبی و حتی ملافه است. استفاده از شابلون آسان بوده و شما می توانید یک طرح را چندین بار بدون صرف هزینه برای تجهیزات گران قیمت، استفاده کنید. پس کار خود را با انتخاب یک تصویر، تکه ای پارچه و کمی رنگ مخصوص پارچه شروع کنید. سپس یک شابلون متناسب تهیه یا خریداری کنید. رنگ را روی طرح بزنید و اجازه دهید پارچه به مدت یک روز خشک شود. در آخر شما با یک پارچه طراحی شده بی نظیر روبرو خواهید شد که هنر دست شماست. از این شابلون ها می توانید برای تزئین جامدادی نمدی عروسکی و جامدادی نمدی پسرانه استفاده کنید. پس در این مطلب با ما همراه باشید با آموزش نقاشی روی پارچه با شابلون.
آموزش نقاشی روی پارچه با شابلون
۱. یک طرح برای شابلون انتخاب کنید
یک شابلون ساده انتخاب کنید. هر تصویری یک شابلون خوب یا قابل اجرا نمی سازد. یک تصویر ساده شروعی عالی برای فردی است که تازه وارد نقاشی پارچه شده است.
از طرحی که انتخاب کرده اید، مطمئن شوید که به عنوان شابلون کار می کند. پس وقت بگذارید و برنامه ریزی کنید تا برش های دقیقی دهید و سعی کنید فعلا با یک طرح شروع کنید. همچنین اگر قصد نوشتن روی پارچه دارید، پیشنهاد می کنیم سری به اینترنت بزنید و به فونت های مختلف نگاه کنید و از آنها الگو برداری کنید.
۲. یک طرح با سایز مناسب انتخاب کنید
در ابتدا باید سعی کنید شکل یا تصویری که متناسب با تکه پارچه شما باشد و به هیچ گونه تنظیماتی نیاز نداشته باشد، پیدا کنید. با این حال، ممکن است قبل از ساختن شابلون، نیاز باشد تصویر را کوچک یا بزرگ کنید. بهرحال باید در آخر تصویر را چاپ کنید.
۳. از ورق شفاف استات برای شابلون استفاده کنید
اگر قصد استفاده مجدد از شابلون را دارید، از جنس استات یک شابلون درست کنید. استات یک پلاستیک نازک است که غالبا برای عبور نور در بالای سر پروژکتورهای استفاده می شود. ورق استات خود را روی یک تکه چوب یا شیشه قرار دهید. تصویر مربوط به شابلون خود را در روی آن قرار دهید و سپس با یک چاقو یا تیغ تیز، مناطقی را که می خواهید رنگ کنید، ببرید. در آخر یک شابلون استات خواهید داشت که می توانید برای پارچه استفاده کنید.
- توجه کنید که ورق های استات دارای ضخامت های مختلف هستند؛ نوع نازک آن انعطاف پذیرتر است و می تواند راحت تر طرح را انتقال دهد، اما راخت تر هم پاره می شود. در عوض، یک ورق ضخیم تر، برش سخت تری دارد، اما دوام بیشتری هم دارد.
- نکته: از برگه های سی تی اسکن، رادیوگرافی یا ام آر آی که در خانه دارید هم می توانید استفاده کنید!
۴. اگر طرحتان باید خم شود، از ورق وینیل استفاده کنید
اگر خم شدن شابلون برایتان اهمیت دارد، یک شابلون از جنس وینیل درست کنید. یک ورق وینیل یک گزینه عالی برای ساخت شابلون است، زیرا محکم است و می تواند روی پارچه محکم بایستد. ورق وینیل را صاف بگیرید، تصویر خود را در قسمت بالا قرار دهید و با استفاده از یک چاقو یا تیغ تیز، وینیل را در تمام مکان هایی که باید نقاشی شود برش دهید.
- بسیاری از فروشگاه های صنایع دستی، ورق شابلونهای وینیل را برای فروش دارند.
۵. می توانید با کاغذ شابلون بسازید!
اگر عجله دارید، یک شابلون کاغذی درست کنید. یک قطعه کاغذ ضخیم را به اندازه تقریبی تصویر خود برش دهید. روی یک سطح جامد و محکم، تصویر خود را در زیر ورق کاغذ قرار دهید. طرح خود را با چاقو یا تیغ برش دهید.
- کاغذها تا حدودی شفاف هستند، بنابراین باید بتوانید تصویر خود را در زیر آن ببینید. اگر نمی توانید، زوایای تصویر خود را با مداد یا خودکار پررنگ کنید کنید تا بیشتر به چشم بیاید.
- از چروک یا تا شدن شابلون کاغذی خودداری کنید، زیرا این امر باعث ایجاد لکه هایی می شود که رنگ را از دو طرف پس می دهد.
۶. شابلون را بازنگری کنید
اشتباهات شابلون را تعمیر کنید. به شابلون خود نگاه کنید و مطمئن شوید که تمام فضاهای مورد نیاز، از جمله داخل زوایا را حذف کرده اید. قبل از شروع به نقاشی، لحظه ای وقت بگذارید تا این جزئیات را اصلاح کنید تا شابلون تمیزی داشته باشید.
۷. انتقال شابلون روی پارچه
هنگام انتخاب پارچه، بافت را در نظر داشته باشید. با یک پارچه با الیاف طبیعی با سطح نسبتاً شروع کنید. از پارچه هایی که دارای پوشش ضد لک هستند خودداری کنید و از نرم کننده قبل و بعد از رنگ آمیزی روی پارچه استفاده نکنید. همچنین در صورت تمایل بهتر است که پارچه خود را قبل از شروع، اتو کنید.
- استفاده از پارچه های نرم و لطیف برای کار با شابلون ها دشوار است؛ پس بهتر است این پارچه ها را تا جایی که در کار با شابلون حرفه ای نشده اید، استفاده نکنید.
۸. انتخاب تناژ رنگ مناسب
پارچه و رنگ ها را در رنگ های مکمل انتخاب کنید. رنگ پارچه در نمای نهایی رنگ تأثیر می گذارد. اگر یک رنگ روشن و یک پارچه تیره دارید، برای جلوگیری از رنگ آمیزی تصویر، ممکن است نیاز به چندین لایه رنگ آمیزی داشته باشید. همچنین اگر دو رنگ مشابه مانند یاسی و بنفش را انتخاب کرده اید، اطمینان حاصل کنید که به اندازه کافی کنتراست و تضاد بین آنها وجود دارد، تا رنگ بتواند خود را برجسته و نمایان کند.
- خرید یک تکه پارچه اضافی، برای آزمایش رنگ ها و تمرین نقاشی با آنها ایده خوبی است.
۹. از رنگ اکریلیک یا رنگ مخصوص پارچه استفاده کنید
رنگ پارچه ای معمولاً بهترین عملکرد را دارد؛ این رنگ ها هم قابل شستشو با آب می باشند و هم قابلیت شستشوی خشک را دارند. بعد از استفاده از این رنگ ها برای نقاشی روی پارچه، باید پارچه را خشک کنید و معمولاً برای تثبیت رنگ ها باید آنها را گرما دهید. در مقابل، استفاده از رنگ های اکریلیک آسان است، اما دوام چندانی ندارند و معمولاً با گذشت زمان شسته می شوند.
- اگر تصمیم دارید از رنگ اکریلیک استفاده کنید، شستن دستی پارچه باعث ماندگاری بیشتر آن می شود.
- ممکن است لازم باشد رنگ پارچه خود را قبل از استفاده رقیق کنید، بنابراین دستورالعمل های آن را با دقت مطالعه کنید.
۱۰. قرار دادن شابلون روی پارچه
شابلون را مستقیماً روی پارچه خود قرار دهید. دقت کنید که آیا شابلون در نقطه مناسبی قرار دارد یا خیر؛ سپس آن را به آرامی در جای مناسب فیکس کرده و با دست محکم نگه دارید. برای اینکه شابلون شما حرکت نکند، اگر شابلون کاغذی است، با چسب نواری آن را فیکس کنید و اگر ورق شفاف است آن را محکم نگه دارید.
- زمانی کخ مشغول نقاشی پارچه هستید، یک تکه مقوا یا کاغذ را در پشت پارچه قرار دهید تا از نفوذ رنگ به جاهای دیگر جلوگیری کند.
- شابلون را در همان نقطه ای که نقاشی می کنید محکم نگه دارید تا رنگ زیر لبه ها نفوذ نکند.
۱۱. نقاشی رو پارچه را شروع کنید
برس یا قلموی خود را با مقداری رنگ بپوشانید. مقدار کمی رنگ را روی پالت خود بریزید و نوک قلمو یا برس خود را به رنگ آغشته کنید. نوک قلمو را کمی تکان دهید تا رنگ اضافی آن از بین برود. هدف ما داشتن یک قلموی رنگی و خشک است. چراکه هر رنگ اضافی که روی آن باقی بماند، ممکن است خطوط ناهمواری روی طرح نهایی ایجاد کند. بهتر است آرام آرام قلمو را رنگی کنید تا اینکه به یکباره مقدار زیادی رنگ را روی آن سوار کنید!
۱۲. به آرامی طرح را رنگ آمیزی کنید
رنگ را با حرکات ملایم روی شابلون بمالید. قلموی خود را به صورت عمودی نگه داشته و با حرکات آرام پارچه لمس کنید. این کار را ادامه دهید تا زمانی که کل جاهای خالی طرح به رنگ مورد نظر شما آغشته شود.
- یک کاغذ بردارید و چند حرکت تمرینی روی آن انجام دهید تا میزان رنگ و روش کار دستتان بیاید؛ بینید که نقش ها کاملاً یکنواخت هستد؟ یکنواخت خشک می شوند؟
- اگر پارچه در حین کار کمی مرطوب به نظر می رسد، اشکالی ندارد. با خشک شدن درست می شود.
- برای ایجاد لبه های تمیز و تیز، یک حرکت چرخشی آرام روی پارچه انجام دهید. با این کار بدون ایجاد خطوط ، این فضاها با رنگ پر می شوند.
۱۳. شابلون را از روی پارچه جدا کنید
شابلون را از روی پارچه بلند کنید. می توانید به محض اتمام نقاشی، شابلون را بردارید یا صبر کنید تا ۲۴ ساعت خشک شود و سپس آن را بردارید. اگر تا ۲۴ ساعت صبر کنید، این خطر را دارد که شابلون شما به پارچه بچسبد و حتی ممکن است پاره شود. اما در عوض، جدا کردن شابلون بعد از ۲۴ ساعت، احتمال ایجاد لکه های رنگی روی پارچه را کاهش می دهد.
- هنگامی که شابلون را بلند می کنید، به آرامی این کار را انجام دهید و آن را به سمت پارچه نگه ندارید.
- اگر شابلون را بلند کردید و متوجه شدید قسمت هایی وجود دارد که هنوز باید رنگ آمیزی شوند، می توانید دوباره شابلون را روی پارچه قرار دهید. اما خب ممکن است شابلون درست روی طرح فیکس نشود و خرابکاری کنید!
۱۴. نقاشی را تمیز کاری کنید
هنگامی که شابلون را از روی پارچه برداشتید، پارچه رنگ شده را از نزدیک بررسی کنید. یک قلموی خیلی ریز برداشته، آن را به آرامی به رنگ آغشته کنید و قسمت هایی را که ناتمام مانده اند، اصلاح کنید. به ویژه به حروف نگاه کنید تا خط و خطوطی جا نمانده باشد. همچنین می توانید دورتا دور زوایا را برای تمیزکاری بیشتر، خط بیاندازید تا لبه ها شارپ و تیز باشند.
- اگر نقاشی روی پارچه را اصلاً دوست نداشتید، بلافاصله پارچه را بشویید و کل تصویر را پاک کنید؛ به احتمال زیاد کاملا از بین می رود.
۱۵. اجازه دهید رنگ روی پارچه خشک شود
پارچه را کناری بگذارید تا کاملا خشک شود. آن را روی سطح صافی قرار داده و بگذارید حدود ۲۴ ساعت خشک شود. رنگ شما احتمالاً خیلی زودتر خشک خواهد شد، اما بهتر است بگذارید کمی خود را بگیرد تا از انتقال به سایر سطوح جلوگیری شود.
۱۶. قلموها را بشویید
وسایل خود را تمیز کنید. با مقداری صابون و آب گرم شابلون و سایر وسایل خود را تمیز بشویید. اگر بلافاصله همه چیز را تمیز کنید، با این کار وسایل شما برای پروژه بعدی سالم و آماده هستند.
۱۷. برای تثبیت رنگ، نقاشی روی پارچه را اتو بزنید
بعد از گذشت ۲۴ ساعت، اتوی خود را بیرون بیاورید و آن را روی درجه حرارت گرم و متوسط قرار دهید. یک تکه پارچه نازک تمیز را روی قسمت تازه رنگ شده قرار دهید، تا هنگام اتو زدن رنگ حباب نزند. به مدت ۳-۵ دقیقه کل نقاشی روی پارچه را اتو بزنید.
- در صورت امکان، می توانید از پشت نقاشی روی پارچه را اتو بزنید؛ به عنوان مثال، اگر یک تی شرت را نقاشی کرده اید، آن را پشت و رو کنید و اتو را از پشت پارچه روی طرح بکشید.
- برخی از مربیان پیشنهاد می کنند که به جای اتو زدن، از اسپری تثبیت رنگ استفاده کنید؛ اما تفاوتی ندارد و انتخاب دست خودتان است.
- اکثر رنگ های پارچه ای با اتو کردن به خوبی تثبیت می شوند، اما برخی از رنگ های اکریلیک، در حین اتو کردن ممکن است حباب بزنند. بهرحال قبل از اتو زدن نقاشی روی پارچه، حتماً نکات نوشته شده روی بسته های رنگ را با دقت بخوانید.
سخن آخر
امیدواریم از آموزش نقاشی و طراحی روی پارچه با شابلون استفاده لازم را برده باشید. همانطور که دیدید، نقاشی روی پارچه کاری ساده و در عین حال ظریف است که حوصله می طلبد. آیا قبلا تجربه نقاشی روی پارچه را داشته اید؟ این مطلب برای شما مفید بود؟ فراموش نکنید نظرات خود را در انتهای همین صفحه با ما در میان بگذارید.
شما می توانید در این رابطه، مطلب «با نقاشی روی کفش های ساده خود آنها را شگفت انگیز کنید!» را نیز در ستاره از نظر بگذرانید.
منبع: https://www.wikihow.com/Stencil-Fabric