ستاره | سرویس هنر – در کتابهای موسیقی و نسخ قدیمی این چنین آمده که دف را برای مجالس عیش و طرب و برای همراهی دیگر سازها و حفظ ریتم و وزن استفاده میکردند. از این ساز در قارهی آسیا بیشتر استفاده میشود. در کتابهای لغت ساز دف را چنبری چوبی تعریف کردهاند که بر روی آن پوست میکشند و حلقههایی بر آن آویزان میکنند.
معرفی ساز دف
دف از سازهای کوبهای است که در ساخت آن از چوب، پوست و فلز استفاده میشود. این ساز دارای بدنهی دایرهای شکل و دهانهای به قطر حدود شصت سانتی متر است که یک طرف آن را پوست میکشند و دور تا دور جدارهی داخلی دف حلقههایی فلزی را در فواصل معین نصب میکنند. هنگام نواختن دف آن را به صورت عمودی با دو دست گرفته و با کمک انگشتهای هر دو دست به آن ضربه میزنند. بیشتر وزن دف را دست چپ تحمل میکند.
از این ساز در مراسم و آیینهای خاص عرفانی و همچنین در کارهای گروه نوازی و در کنار سازهای دیگر استفاده میکنند.
اجزای تشکیل دهنده ساز دف
کمانه
به طوقهی چوبی دور دف کمانه میگویند و ضخامت آن از طرف دهانهی پوست دار حدود ۲ تا ۳ میلی متر و از طرف دهانهی باز حدود یک و نیم سانتی متر، و عرض آن حدود ۶ سانتی متر است. کمانهها به دوصورت ساخته میشوند:
۱. کمانهی “یک کمه” از چوبی به ضخامت یک و نیم سانتی متر تهیه میشود و دو سر چوب را طوری به یکدیگر متصل میکنند که به شکل دایره در میآید و از نظر وزن نسبت به انواع دیگر سبکتر است.
۲. کمانهی “دو کمه” از دو چوب به ضخامتهای حدود نیم و عرض ۶ سانتی متر که بر روی یکدیگر پرس شدهاند ساخته میشود. این نوع کمانه از نظر وزن سنگینتر از انواع دیگر و در مقابل فشار و کشش پوست مقاومتر است و تاب نمیخورد.
شستی
پوست
حلقهها
گل میخ
نت نویسی ساز دف
هم خانوادههای دف
۱. دایره: دایره نوع کوچکتر و مجلسی دف و با همان ویژگیهای ساختاری است. ولی قطر دهانهی آن ۳۵ سانتی متر است. در واقع دایره نوع بزمی در مقابل نوع آیینی دف به حساب میآید.
۲. دایره زنگی: این ساز از یک کمانهی چوبی دایرهای شکل با قطر حدود ۲۵ سانتیمتر و عرض ۵ سانتیمتر تشکیل شده است. یک سمت دهانهی آن را با پوستی از پلاستیک یا پوست چهار پایان میپوشانند؛ و یا هر دو طرف آن را باز میگذارند. دور تا دور کمانه را شکافهایی ایجاد میکنند و داخل شکافها سنجهای کوچک و مضاعفی متصل میکنند. سپس از برخورد دایره زنگی به دست سنجها به یکدیگر برخورد کرده و صدا تولید صدا میشود.
دف نوازان معروف
از نوازندگان به نام دف در ایران میتوان بیژن کامکار و مسعود حبیبی را نام برد. هژار زهاوی نیز از نوازندگان بنام بینالمللی ساز دف است.
در پایان قطعه تک نوازی دف را با هم میشنویم: