ستاره | سرویس هنر – برخی از سازها علاوه بر اینکه در موسیقی ملی ایران و موسیقی دستگاهی کاربرد دارند، دارای یک نوع محلی هم هستند مثل ساز رباب یا ساز کمانچه. معمولا نوع سازی که در موسیقی دستگاهی استفاده میشود را نوع شهری و نوع سازی که در موسیقی نواحی استفاده میشود را ساز محلی میگویند. در این مقاله ابتدا نوع شهری کمانچه و بعد نو محلی آن را معرفی میکنیم.
معرفی کلی از ساز کمانچه شهری
معرفی اجزای تشکیل دهندهی ساز کمانچه
کاسهی طنینی
بعضی از کمانچههای محلی پشت کاسهی آنها هم باز است که باعث ایجاد صدای قویتری میشود.
پوست
خرک
دسته
سرپنجه
گوشیها
شیطانک
سیم گیر
پایه
تعداد و جنس سیمها
وسعت صوتی
کوک سیمها
کلید نت نویسی
آرشهی ساز
آرشه یا کمانه یا کمان میلهای است چوبی که کمی هم منحنی بوده و دستهای از موی دم اسب به دو سر آن وصل شده است. مویهای آرشه کشیده و محکم نیست و هنگام نوازندگی با انگشتهای دست راست نوازنده به میزان کشیدگی مطلوب میرسد. برای ایجاد صدای مناسب در تماس موها با سیمها از صمغی به نام کلیفون استفاده میشود.
نوع و نحوهی آرشه کشی نقش مهمی در کیفیت صدا دهی ساز دارد و با شل و سفت کردن موهای آرشه توسط انگشتهای دست راست، حالتهای دلخواه را میتوان ایجاد کرد.
معرفی ساز کمانچههای محلی
کمانچههای محلی نیز جزو سازهای زهی آرشهای قرار میگیرند.
این ساز در مناطقی مثل شمال خراسان، گلستان (مناطق ترکمن نشین و کتول)، شرق مازندران، دامغان، طالقان، گیلان، آذربایجان شرقی و غربی، کرمانشاهان، لرستان، چهارمحال بختیاری و فارس متداول است. کمانچههای محلی را با نامهایی مثل کمانچا، کمونچه، کمان، قیجاق، موکش و تال هم معرفی میکنند.
ویژگیهای ظاهری کمانچههای محلی
تفاوتی که کمانچههای محلی با نوع شهری دارد به شکل و ساختمان کاسهی طنینی بر میگردد به طوری که در دو نوع کاسههای پشت باز و کاسههای پشت بسته وجود دارد.
کاسههای پشت باز: شامل کمانچههای متداول در لرستان، کرمانشاهان، چهارمحال و بختیاری، منطقهی کتول، دامغان میشود؛ که این نوع ساز دارای صدای شفافتر و شدیدتر و تیزتر است.
کاسههای پشت بسته: شامل کمانچههای متداول در شمال خراسان، منطقهی ترکمن نشین استان گلستان، شرق مازندران طالقان، گیلان، آذربایجان شرقی و غربی و فارس است. صدای این نوع ساز در مقایسه با کمانچههای پشت باز گرفتهتر، نرمتر و تو دماغیتر است. کمانچههای پشت بسته خود به سه دسته تقسیم میشوند:
-
پشت کاسهی گنبدی شکل
-
پشت کاسهی کروی
-
پشت کاسهی تخت
کوک کمانچههای محلی
کمانچههای متداول در نواحی ایران دارای کوکهای متفاوتی هستند. مهمترین موارد استفاده از کمانچه در نواحی ایران مجالس عروسی و شادمانی و محافل انس است. گاها ساز تمبک کمانچه را همراهی میکند. در پایان برای آشنایی بیشتر با صدای این ساز قطعهای با ساز کمانچه را با هم گوش میکنیم.