چگونگی عمل لاپاراسکوپی کیسه صفرا + ویدیو جراحی

طی جراحی لاپاراسکوپی کیسه صفرا، صفرا و مایع درون آن از طریق چندین برش کوچک در ناحیه شکم خارج می‌شود. این جراحی معمولاً به سبب وجود سنگ در کیسه صفرا و عوارض ناشی از آن انجام شده و عوارض جانبی بسیار کمی دارد.

لاپاراسکوپی کیسه صفرا

ستاره | سرویس پزشکی – کیسه صفرا ارگانی به شکل گلابی است که مایع صفرا را ذخیره می کند؛ مایعی که به هضم غذا کمک می‌کند. اگر این ارگان به طور طبیعی عمل نکند یا تعادل مایع صفرا برهم بخورد، مایعات موجود در آن سفت و جامد شده و تشکیل سنگ می‌دهند. سنگ‌هایی به ریزی یک دانه شن یا به بزرگی یک توپ گلف! عمل لاپاراسکوپی کیسه صفرا (laparoscopic Gallbladder) یک عمل جراحی برای خارج کردن کیسه صفراست. این جراحی عموماً به شکل باز انجام می‌شود و عوارض آن آنقدر کم است که معمولاً بیمار همان روز ترخیص می‌شود. در این مقاله به دلایل انجام این جراحی و چگونگی آن می‌پردازیم. با ما همراه باشید.

لاپراسکوپی کیسه صفرا چرا و چگونه انجام می‌شود؟ + ویدیو جراحی

 

لاپاراسکوپی کیسه صفرا چیست؟

لاپاروسکوپی کیسه صفرا یک عمل جراحی با حداقل میزان تهاجمِ ممکن است که در آن توسط ابزارهای تخصصی، برش‌های کوچکی برای برداشتن کیسه صفرای ملتهب یا مریض ایجاد می‌شود. کیسه صفرا ارگان کوچکی است که دقیقاً در زیر کبد و در قسمت بالای شکم سمت راست قرار دارد. این کیسه محل ذخیره‌ی صفرای تولید شده توسط کبد است؛ کیسه صفرا مایع صفرا را برای تجزیه و جذب چربی مواد غذایی به درون روده کوچک آزاد می‌کند. در صورت مریض شدن یا التهاب کیسه صفرا، یک گزینه درمانی برداشتن این عضو است. بدن انسان قادر است بدون کیسه صفرا نیز غذا را هضم کند.

جراحی لاپاروسکوپی کیسه صفرا شایع ترین نوع جراحی برداشتن کیسه صفرا است که به نام کوله سیستکتومی (cholecystectomy) نیز شناخته می‌شود.

 

چرا جراحی لاپاراسکوپی کیسه صفرا انجام می‌شود؟

دلیل اصلی برداشتن کیسه صفرا، وجود سنگ کیسه صفرا و عوارض ناشی از آن است. این سنگ‌ها از جامد شدن مواد موجود در صفرا به وجود می‌آیند که می‌تواند به اندازه یک دانه ماسه یا حتی به بزرگی یک توپ گلف باشد! به طور معمول در شرایط زیر جراحی لاپاراسکوپی کیسه صفرا انجام می‌شود:

  • دیسکینزی صفراوی؛ در صورت نقص در تخلیه صحیح مایع صفرا
  • كلدوكوليتازيس؛ هنگاميكه سنگ صفرا به مجراي صفراوي مشترك منتقل شده و با انسداد مجرا، مانع از تخليه درست صفرا مي‌شود.
  • کولسیستیت؛ التهاب کیسه صفرا
  • پانکراس؛ التهاب پانکراس (لوزالمعده) مرتبط با سنگ کیسه صفرا

عموماً جراحی لاپاروسکوپی به شکل جراحی باز انجام می‌شود؛ زیرا جراح فقط چند برش کوچک در بدن ایجاد می‌کند که خطر ابتلا به عفونت، خونریزی و زمان بهبودی آن به مراتب کمتر است. آیا میدانید عوارض برداشتن کیسه صفرا چیست؟

 

لاپراسکوپی کیسه صفرا چرا و چگونه انجام می‌شود؟ + ویدیو جراحی

 

خطرات جراحی لاپاراسکوپی کیسه صفرا چیست؟

جراحی کوله سیستکتومی از جراحی‌های بی خطر محسوب می‌شود که میزان عوارض آن مابین ۵ تا ۶ درصد برآورد شده است. به طور کلی بعد از هر عمل جراحی باید انتظار برخی عوارض رایج را داشت؛ که البته این عوارض در جراحی لاپاراسکوپی کیسه صفرا به حداقل می‌رسد. پزشک قبل از انجام عمل، بیمار را به طور کامل معاینه کرده و تاریخچه پزشکی او را بررسی خواهد کرد تا خطرات عوارض جانبی پس از عمل به حداقل برسد. خطرات این جراحی از قرار زیر است:

  • واکنش آلرژیک یا عوارض جانبی بیهوشی یا داروهای دیگر
  • خون ریزی
  • لخته شدن خون
  • آسیب رگ های خونی
  • مشکلات قلبی مانند ضربان قلب سریع
  • عفونت
  • آسیب مجرای صفراوی، کبد یا روده کوچک
  • التهاب پانکراس

در یک مطالعه توصيفی، نتایج درمانی تعدادی بیمار پس از انجام جراحی لاپاراسکوپی کیسه صفرا در بازه زمانی یک سال و نیم مورد مطالعه قرار گرفت. تعداد بیماران ۱۰۴ نفر شامل ۷۶ زن و ۲۸ مرد بود. در نتیجه این مطالعه آمده که پس از متوسط ۵۵ دقیقه زمان جراحی، مقدار خونریزی کمتر از ۱۰۰ سی‌سی و بازگشت بیماران به روال روزانه به طور میانگین ۷ روز برآورد شد. همچنین درصد بروز عوارض پس از عمل تنها ۱ درصد و میزان رضایتمندی بیماران از نتیجه ۹۶ درصد بوده است. در نتیجه‌ این مطالعه پیشنهاد شد که لاپاراسکوپی کیسه صفرا بعنوان اولين روش انتخابی برای درمان مشکلات و عوارض صفراوی مورد استفاده قرار گيرد.آیا میدانید  پر شدن کیسه صفرا چه علائمی دارد و چگونه درمان می‌شود؟

 

آماده شدن برای جراحی کوله سیستکتومی

پیش از آغاز جراحی، بیمار آزمایش‌های متعددی را می‌گذراند تا سلامت کافی وی برای اجرای عمل اطمینان حاصل شود. آزمایشاتی از قبیل:

  • آزمایش خون
  • آزمایش تصویربرداری از کیسه صفرا
  • معاینه کامل فیزیکی
  • بررسی کامل تاریخچه پزشکی

مصرف هرگونه دارو (با نسخه یا بدون نسخه)، مکمل های غذایی و بارداری را به پزشک خود اطلاع دهید. ممکن است لازم باشد که قبل از عمل مصرف برخی داروهای خاص را متوقف کنید.
غالباً پزشک دستورالعملی شامل موارد زیر به بیمار خواهد داد:

  • ترتیب انتقال از مطب به خانه
  • داشتن یک همراه برای پس از عمل
  • قبل از عمل، چهار ساعت یا بیشتر چیزی نخورید و نیاشامید
  • برنامه ریزی برای ماندن در بیمارستان در صورت بروز عوارض
  • شستشوی بدن با یک صابون ضدباکتریایی شب یا روز قبل از عمل

 

لاپراسکوپی کیسه صفرا چرا و چگونه انجام می‌شود؟ + ویدیو جراحی

 

چگونگی انجام جراحی لاپاراسکوپی کیسه صفرا

گام اول تعویض لباس بیرون و پوشیدن لباس بیمارستانی است. سپس یک تزریق وریدی انجام می‌شود تا داروها و مایعات لازم وارد عروق خونی شوند.

بیمار تحت بیهوشی عمومی قرار گرفته و قبل و حین عمل جراحی دردی احساس نمی‌کند. همچنین لوله ای در گلوی او وجود دارد که به یک دستگاه تهویه مکانیکی متصل شده و به تنفس بهتر او کمک می‌کند.

برای انجام این عمل، جراح چهار برش کوچک در ناحیه شکم بیمار ایجاد نموده و لوله‌ای با یک دوربین کوچک و سبک را از دل این برش‌ها وارد شکم بیمار خواهد کرد. این دوربین‌ها فضای داخل شکم را روی یک مانیتور نمایش داده و جراح با توجه به آنچه می‌بیند، لوله‌ها را در شکم حرکت خواهد داد.

شکم بیمار با گاز پر می شود تا جراح فضای کار بیشتری داشته باشد. کیسه صفرا از دل این برش‌ها برداشته می‌شود.

پس از اینکه جراح کیسه صفرا را از بدن خارج کرد، توسط یک پرتو نگاری مخصوص، مشکلات مجاری صفراوی را بررسی خواهد کرد. این تکنیک که کولانژیوگرافی میان عمل نامیده می‌شود، هرگونه ناهنجاری باقیمانده در ساختارهای مجرای صفراوی مانند یک سنگ کیسه صفرا که جراح باید خارج کند را نشان می‌دهد.

در نهایت زخم‌ها بخیه و روی آن‌ها بانداژ می‌شود. علائم حیاتی بیمار تا زمان به هوش آمدن از نزدیک مورد بررسی قرار می‌گیرد.

اغلب بیماران همان روز پس از عمل ترخیص می‌شوند و به خانه می‌روند.

 

ویدیو جراحی لاپاراسکوپی کیسه صفرا

در زیر ویدیوی کوتاهی از این جراحی را مشاهده کنید:

 

پس از جراحی لاپاراسکوپی کیسه صفرا

  • علائم مربوط به مشکلات بلع پس از جراحی کیسه صفرا خفیف و نادر است؛ اما برخی از بیماران اسهال را تجربه می‌کنند.
  • توصیه می‌شود به محض بیدار شدن، اگر حس خوبی دارید، بلند شوید و قدم بزنید. دوره ریکاوری معمولا حدود یک هفته طول می‌کشد.
  • پس از عمل هنگام شستشو مراقب زخم‌های خود باشید.
  • بخیه زخم‌ها چند روز بعد طی یک جلسه کشیده خواهد شد.

 

کلام آخر

سنگ‌های صفراوی به خودی خود از بین نمی‌روند و درمان‌های محافظه کارانه مانند اصلاح رژیم غذایی معمولاً نمی‌تواند جلوی عود مجدد سنگ‌های صفراوی را بگیرد. از این رو گاهی بروز برخی مشکلات صفراوی پزشک را ناچار می‌کند تا تحت عملی به نام لاپاراسکوپی کیسه صفرا، این ارگان بیمار یا ملتهب را از بدن خارج نماید.

بسیاری از افراد بر این باورند که نمی‌توان بدون کیسه صفرا زندگی کرد؛ در حالی که این باور کاملاً اشتباه است. همه‌ افراد می‌توانند بدون کیسه‌ی صفرا زندگی کنند و برداشتن آن نباید تاثیری در امید به زندگی فرد داشته باشد. معمولا با گذشت یک هفته پس از جراحی باز، بیمار به روال طبیعی خود بازگشته و می‌تواند فعالیت‌های خود را از سر گیرد. در پایان پیشنهاد می‌کنیم برای جلوگیری از بروز مشکلات صفراوی و حفظ سلامت کبد، با خواص بی‌نظیر آب هویج برای کبد آشنا شوید.

اگر تجربه این جراحی را داشته‌اید، خواهشمندیم نظرات و تجربیات خود را با ما و همراهان ستاره به اشتراک بگذارید. از همراهی شما سپاس‌گزاریم.

برگرفته از: healthline و sid

یادتون نره این مقاله رو به اشتراک بگذارید.
مطالب مرتبط

نظر خود را بنویسید