روز هجدهم ذیالحجه یا روز عید غدیر، یکی از بزرگترین اعیاد شیعیان جهان است. بنابر روایات، در روز هجدهم ذیالحجه سال دهم هجرت پیامبر اکرم(ص) به دستور خدا، امام علی(ع) را به مقام خلافت و امامت منصوب کرد. این واقعه در سفر حجهالوداع و در سال دهم هجری و در جایی به نام غدیر خم روی داد. در احادیث شیعه تعابیری چون عیدُاللهِ الاکبر (بزرگترین عید الهی)، عید اهل بیت محمد(ص)، و اشرف الاعیاد (والاترین عید) برای این روز بزرگ به کار رفته است.
یکی از رسوم زیبای مسلمانان ایران برپایی جشنهای مختلف در اعیاد مذهبی است. در روز عید غدیر نیز، مردان و زنان مسلمان و به خصوص سادات، در مساجد، تکایا و یا منازل خود اقدام به پهنکردن سفرههای مذهبی و مجالس دعا کرده و به تزیین سفره عید غدیر، تهیه گیفت عید غدیر و تزیین پول عید غدیر مشغول میشوند. در طول روز عید غدیر، مردم به دیدار سادات رفته و از آنها عیدی عید غدیر دریافت مینمایند.
آداب و رسوم روز عید غدیر در شهر کاشان
در برخی شهرها و روستاهای کشورمان ایران، از دیرباز برای برگزاری این عید بزرگ آداب و رسوم خاصی در میان مردم رواج داشته که برخی از آنها هنوز هم هرچند کمرنگ پابرجا هستند. به طور مثال، مردم شهر کاشان عشق و علاقه عجیبی به مولا علی بن ابیطالب(ع) دارند و به همین دلیل روز جشن عید غدیر را هرچه باشکوهتر برگزار مینمایند.
در عید سعید غدیر خم رسم کاشانیها بر این است، که صبح روز عید به دیدار و دست بوسی سادات و ذریه امیرالمومنین(ع) میروند و با مصافحهکردن و گفتن این عبارت «الحمد الله الذی جعلنا من المتمسکین بولایة امیرالمومنین والائمه علیم السلام» به سادات ادای احترام مینمایند و سادات نیز ضمن پذیرائی با شربت و شیرینی و اهداء هدیهای به رسم یادبود ،از مهمانان قدردانی مینمایند.
در سایر شهرهای کشورمان، در این روز مردم بهترین و زیباترین لباسهای خود را میپوشند، خود را معطر به بهترین عطرها مینمایند و این عید بزرگ را به یکدیگر تبریک میگویند. همچنین در عید غدیر خم، بسیاری از افراد روزه میگیرند و به مومنین قرض و اطعام میدهند.
مردم اعتقاد دارند پولی که به عنوان هدیه از سادات گرفتهاند نباید خرج نمایند بلکه به عنوان تبرک و برکت جیب باید آن را نزد خود نگهداری کنند.
در شب عید غدیر نیز در مساجد و حسینیهها، مراسم جشن و سرور و مولودیخوانی برپاست. همچنین در منازل سادات و علما نیز مداحان و شاعران در وصف مولا علی(ع) و غدیرخم مولودی خوانی میکنند.
سادات نیز چند روز مانده به عید غدیر خم اقدام به خانهتکانی و گردگیری منازل خود میکنند و خود را آماده پذیرایی از شیفتگان ولایت علوی مینمایند.
برای تزیینات عید غدیر و تزیین سفره عید غدیر کارهای متنوع زیادی میتوان انجام داد. برای مثال بسیاری از افراد به تزیین اسکناس با روبان و یا تزیین سکه با روبان مشغول شده و انواع گیفت عید غدیر را در سایزهای کوچک تهیه کرده و در سبدهای سبز یا سبدهای چوبی با پارچه و روبانهای سبز تزیین میکنند. تهیه خوراکهای سنتی و پهنکردن سفرههای مذهبی از دیگر اقدامات شیعیان در روز بزرگ عید غدیر به شمار میرود.
در اینجا نمونههایی از تزیین سفره عید غدیر را برای شما آماده کردهایم که امیدواریم از آنها ایده بگیرید و استفاده کنید.
ایده برای تزیین سفره عید غدیر