نتایج حسادت در رابطه و نحوه کنترل آن

حسادت احساسی مخرب است که می‌تواند یک رابطه را به جای جلو بردن، تخریب کند. حسادت در رابطه می‌تواند شادی‌ها و اعتماد به نفس موجود میان دو نفر را از بین ببرد.

حسادت در رابطه
نسخه صوتی این مطلب را بشنوید! 🎧

ستاره | سرویس روانشناسی – حسادت احساسی است که اکثر انسان‌ها آن را حداقل یک‌بار تجربه کرده‌اند. حسادت در رابطه می‌تواند به صورت خفیف بروز کند یا مانند آتشی شعله‌ور شود و همه چیز را به نابودی بکشاند. اگرچه حسادت احساس رایجی است که افراد در هنگام خطر قرار گرفتن در رابطه با آن مواجه می‌شوند، اما اگر کنترل نشود بزرگترین عامل از بین رفتن رابطه است. در ادامه با حسادت در رابطه و راهکارهایی برای کنترل آن آشنا خواهیم شد.

حسادت چیست؟

گاهی اوقات این که شوهر شما زنی را تحسین کند، یا خانم شما به مرد دیگری نگاه کند، می‌تواند موجب برانگیختن حسادت شما شود. حتی گاهی چیزهایی که وجود خارجی ندارند و فقط در ذهن شما اتفاق می‌افتند نیز موجب حسادت شما می‌شود. حسادت می‌تواند باعث شود طیف وسیعی از احساسات را تجربه کنید؛ از ناامنی و شک گرفته تا ترس، عصبانیت یا اضطراب. اگر فکر می‌کنید حسادت ممکن است مسئله‌ای در روابط شما باشد، باید بدانید حسادت چیست و چه علتی دارد؟

حسادت هنگامی به وجود می‌آید که حس کنید شخصی دیگری می‌خواهد چیزی که مال شماست را از آن خود کند. برای مثال، اگر همسرتان با یکی از همکاران خود رابطه‌ی صمیمی برقرار کند ممکن است شما از رابطه‌ی آن دو احساس خطر کنید. در این حالت ممکن است حس کنید همکار همسرتان سعی دارد او را از چنگ شما در آورد. به همین دلیل ممکن است به رابطه‌ی آن دو حسادت کنید. 

حسادت خفیف، یک واکنش غریزی است که باعث می‌شود بخواهید از آنچه احساس می‌کنید از آن خودتان است محافظت کنید. برخلاف اینکه صرفاً قصد شما محافظت است، حسادت می‌تواند به سرعت منجر به رفتار‌های مخرب شود و باعث شود به شیوه‌ای خودخواهانه و کنترل‌گر عمل کنید. حتی می‌تواند باعث شود فرض کنید اتفاقاتی رخ می‌دهد که قرار نیست اتفاق بیفتد. برای مثال، حسادت می‌تواند موجب شود هنگامی که یک مبادله‌ دوستانه بین همسرتان و دیگری می‌بینید در ذهنتان طرح خیانت همسرتان را تصور کنید. یا اگر همسرتان یک شب دیر به خانه آمد سریعا به او شک کنید و فکر کنید چیزی را از شما مخفی می‌کند. 

 

حسادت در رابطه چیست؟

 

حسادت در رابطه ناشی از چه عواملی است؟

حسادت چه غریزی باشد چه نباشد، حس سازنده‌ای برای رابطه نیست. فردی که با کنترل حسادت دست و پنجه نرم می‌کند، مطمئنا مشکلات حادتری نیز گریبان‌گیر اوست. رفتار حسودانه‌ی کنترل نشده معمولاً نشانه یک یا چند مورد از موارد زیر است:

درک ریشه‌ی هر رفتاری می‌تواند کمک کند در راستای کنترل آن رفتار تلاش کنید. هر یک از این سه یا ترکیبی از آن‌ها، نه تنها احساس حسادت را در رفتار مخرب نشان می‌دهد، بلکه مشکلات دیگری را نیز در زندگی فرد ایجاد می‌کند.

 

نشانه‌های حسادت در رابطه کدامند؟

حسادت می‌تواند خود را به روش‌های زیادی آشکار کند. ممکن است یک دقیقه احساس منطقی داشته باشید و بعد دیگر کاملاً غیرمنطقی شوید. همچنین ممکن است شروع به فکر کردن در مورد افکار غیر منطقی کنید که در اعماق وجودتان می‌دانید نمی‌توانند درست باشند. ممکن است احساس عدم امنیت داشته باشید و نسبت به اقدامات شریک زندگی خود بسیار مراقب باشید. ممکن است احساس کنید که نمی‌توانید به همسرتان اعتماد کنید یا احساس ‌کنید که طرد شده اید و همسرتان دیگر دوستتان ندارد. شاید احساس نگران کننده‌ و کنترلگری برای برقراری ارتباط با شریک زندگی خود داشته باشید، به این معنی که می‌خواهید بدانید همواره کجاست و مشغول به چه کاری است؟

حسادت می‌تواند تأثیر مسمومی بر روی یک رابطه داشته باشد. همسرتان نسبت به رفتارها و حسادت‌های شما حساس و ناراحت می‌شود و ممکن است احساس خفگی یا مورد کنترل واقع شدن کند. همچنین این احتمال وجود دارد که با گذشت زمان، تنش و نارضایتی میان شما شکل گیرد. شما نیز به احتمال زیاد از احساس حسادت خود رنج می‌برید. بعلاوه، عدم اعتماد به نفس نسبت به شریک زندگی خود احتمالاً باعث می‌شود که احساس عدم امنیت و انزوا کنید.

 

نشانه های حسادت در رابطه

 

حسادت چه بلایی بر سر رابطه می‌آورد؟

حسادت می‌تواند برای یک رابطه بسیار مضر باشد. در بهترین حالت فرد حسود همیشه نیازمند است و دائماً به دنبال اطمینان می‌گردد که تنها فرد در زندگی همسرش است و هیچ کس تهدیدی برای جایگزینی او نیست. در بدترین حالت حسادت می‌تواند در کنترل‌گری و بی‌اعتمادی و حتی سوء استفاده جسمی یا عاطفی ظاهر شود. فرد حسود ممکن است سعی کند عملکرد شریک زندگی خود را کنترل کند، رفت و آمدها، تماس‌ها، پیامک‌ها یا ایمیل‌های او را بررسی کند. این رفتار ناسالم الگوی بی‌اعتمادی را ایجاد می‌کند و درنهایت موجب فروپاشی رابطه می‌شود.

اساس هر رابطه‌ی سالم و شاد، اعتماد و احترام است. فرد حسود نمی‌تواند به شریک زندگی خود اعتماد کند یا به او و مرزهای رابطه‌اش احترام بگذارد؛ حسادت عاشقانه همسر هم خظرناک است! بنابراین به مرور زمان، احساس عشق و محبتی که روزگاری وجود داشته از بین می‌رود. همچنین حسادت باعث بحث و جدال تکراری می‌شود. فرد حسود نیاز دارد که شریک زندگیش  بار‌ها و بار‌ها خود و وفاداری خود را اثبات کند. این موضوع می‌تواند خسته کننده باشد و از رشد و ایجاد پایه‌ریزی محکم برای رابطه جلوگیری کند.

 

حسادت در رابطه چه مضراتی دارد؟

 

چگونه حسادت را در رابطه کنترل کنیم؟

کنترل رفتار حسادت می‌تواند سخت باشد. مشکلات اساسی رابطه به ندرت به خودی خود از بین می‌روند. اگر حسادت الگوی رفتاری است که در روابط شما مدام تکرار می‌شود، ممکن است به مداخله‌ی یک متخصص حرفه‌ای نیاز داشته باشید تا به شما کمک کند آن را کنترل و ابزاری برای مقابله با دلایلی که منجر به آن می‌شوند فراهم کنید. فائق آمدن بر حس حسادت در رابطه نیاز به ساختن اعتماد دارد. اگر حسادت مشکلی در روابط شما محسوب می‌شود، خواه شما حسود باشید یا شریک زندگیتان، برای هر دوی شما دردناک است. کنترل کردن حسادت، صبر، برقراری ارتباط و تغییر باور‌ها را می‌طلبد. اگر با هم در غلبه بر حسادت و رفتار‌های حسودانه کار کنید، می‌توانید این مشکل را در رابطه‌ی خود از بین ببرید. 

اولین گام در حل کردن این مشکل این است که قدمی به عقب بردارید و بفهمید که چرا و چگونه این احساسات به سراغ شما می‌آیند. سعی کنید از احساسات خود آگاه شوید و شروع به فکر کردن در مورد آن‌چه باعث می‌شود این احساسات به سراغ شما بیایند، کنید. سعی کنید با در نظر گرفتن واقعیت رابطه‌ی فعلی‌تان، این احساسات  را کشف کنید که مربوط به روابط گذشته‌ی شما هستند یا آیا واقعاً ناشی از کاری‌اند که شریک زندگی‌تان انجام می‌دهد. به موضوعاتی مربوط به اعتماد، تعهد یا ارتباط خود عمیقا فکر کنید و سعی در ریشه‌یابی داشته باشید. 

سپس زمانی را به صحبت کردن با همسرتان اختصاص دهید. این کار قطعا گامی مثبت در جهت حل کردن مشکل حسادت شماست. هرگونه شک و تردید و عدم اطمینان در رابطه این امکان را به شما می‌دهد که آن‌ها را به درستی بررسی کنید و وقتی دیگر احساساتی نیستید و منطقی فکر می‌کنید کمی وقت بگذارید و واقعاً به حرف‌های یکدیگر گوش دهید. اگر متوجه شدید صحبت کردن برای حل این مشکل کافی نیست، تصمیم بگیرید با یک مشاور صحبت کنید. امکان برقراری ارتباط با شریک زندگی خود در یک محیط امن و نزد یک مشاور در رفع مشکلات مربوط به حسادت کمک می‌کند. این کار به شما کمک می‌کند تا در جهت جلب اعتماد شریک زندگی خود، ایجاد کانال‌های ارتباطی بهتر و داشتن یک رابطه شادتر و دوست داشتنی‌تر تلاش کنید. 

 

چگونه می‌توان حسادت در رابطه را کنترل کرد؟

 

کلام آخر

حسادت یکی از حس‌های مخربی است که رابطه را به سمت نابودی می‌کشاند. کنترل کردن حسادت در رابطه با همکاری دو طرف امکان‌پذیر است. بنابراین به عنوان یک زوج باید از تفاوت‌های شخصیتی یکدیگر مطلع باشید تا بتوانید رفتارهای حسودانه همسرتان را کنترل و برطرف کنید. بنابراین پیشنهاد می‌کنیم مطالب حسادت زنانه چه دلایلی دارد و چگونه درمانش کنیم؟، راه های مقابله با حسادت دیگران و حسادت عاشقانه در مردان چه نشانه‌هایی دارد؟ را نیز حتما مطالعه کنید تا بتوانید با رفتارهای حسودانه‌ی همسرتان آشنا شوید.

شما چه تجربیاتی از حسادت در رابطه دارید؟ اگر شما نیز از حسادت در رابطه‌تان رنج برده‌اید، از راهکار‌های مقابله با آن‌ها و روش‌های خودتان در بخش “نظرات و پرسش‌ها” برای ما و دیگر همراهان ستاره بنویسید. 

 

برگرفته از: relate ، psychcentral

یادتون نره این مقاله رو به اشتراک بگذارید.
مطالب مرتبط

نظر خود را بنویسید