مواد غذایی مفید برای کاهش کلسترول بد خون یا LDL

کلسترول بد خون حالت چسبندگی داشته و به دیواره داخلی رگ‌ها می‌چسبد و باعث افزایش خطر سکته مغزی می‌گردد.با تغذیه سالم کلسترول بد را کاهش دهید.

شیوه زندگی ناسالم که خیلی از افراد درگیر آن هستند باعث افزایش سطح کلسترول بد یا همان چربی خون می‌شود. داشتن تغذیه نامناسب و یا استفاده از غذاهایی با چربی‌های اشباع شده می‌تواند زمینه بروز این بیماری باشد. علاوه بر تغذیه، عادات رفتاری نامناسب مثل عدم تحرک یا مصرف دخانیات هم باعث بروز این مشکل می‌شود که اگر به درستی درمان نگردد عوارض جبران‌ناپذیری را بر جای می‌گذارد. در این مقاله قصد داریم مواد غذایی مفید برای کاهش کلسترول بد خون را ذکر کنیم. با ما همراه باشید.

کلسترول خون - کلسترول بد خون - کاهش کلسترول خون

کلسترول چیست؟

کلسترول ماده‌ای است از جنس چربی که در تمام سلول‌های بدن وجود دارد و در ساخت دیواره سلولی و برخی هورمون‌ها نقش مهمی را ایفا می‌کند. مولکول‌های چربی پس از جذب از روده در سیستم گردش خون توسط کلسترول حمل می‌شوند. قسمت اعظم کلسترول در داخل بدن و توسط کبد ساخته می‌شود و بقیه آن با مصرف غذاهای پرکلسترول و پرچرب وارد بدن می‌شود.

انواع کلسترول

  • کلسترول LDL: این نوع کلسترول خاصیت چسبندگی دارد و به راحتی به جدار داخلی دیواره رگ‌ها می‌چسبد و باعث باریک‌شدن و در نهایت انسداد مجرای داخلی رگ‌ها می‌گردد. از این رو به کلسترول بد معروف است.
  • کلسترول VLDL: این نوع کلسترول مولکول‌های چربی را از کبد به دیگر قسمت‌های بدن حمل می‌کند و بعد از انتقال چربی به بافت‌ها تبدیل به کلسترول LDL می‌گردد.
  • کلسترول HDL: این نوع کسترول، کلسترول‌های LDL موجود در طول دیواره رگ‌ها را پیدا کرده و به آن‌ها چسبیده و آن‌ها را از جدار رگ‌ها پاک می‌کند و از باریک‌شدن و انسداد رگ‌ها جلوگیری می‌نماید. به همین جهت به کلسترول خوب معروف است.

میزان کلسترول طبیعی خون چه اندازه باید باشد؟

معمولا سطح کلسترول خون باید بین ۲۰۰ تا ۲۳۹ میلی‌گرم باشد و هنگامی که  ۲۴۰ یا بالاتر از آن باشد به عنوان کلسترول بالا شناخته می‌شود. خطر حمله قلبی را باید جدی گرفته و حتماً میزان آن را به وسیله دارو و رژیم غذایی و یا هر دو کاهش داد. چنانچه این عارضه در مراحل ابتدایی خود تشخیص داده شود همانند سایر بیماری‌ها با سرعت و سهولت بیشتر قابل درمان می‌باشد. در این میان، روش‌های طبیعی و سنتی همواره جایگاه مطمئن‌تر، ساده‌تر و البته ارزان‌تری برای رفع این موضوعات دارا بوده و هستند.

توجه:
اگر فردی همراه با کلسترول بالا مبتلا به فشار خون بالا نیز باشد احتمال خطر حمله قلبی به ۶ برابر می‌رسد و اگر این فرد سیگاری هم باشد احتمال خطر به ۲۰ برابر یا بیشتر خواهد رسید.

توجه: استرس و فشارهای روحی، اندوه، عدم ابراز احساسات درونی اعم از شادی و غم و مواردی از این دست می‌تواند در بالا رفتن کلسترول خون (LDL) به طرز قابل‌توجهی موثر باشد.

مواد غذایی مفید برای کاهش کلسترول بد خون (LDL)

بیشتر گیاهان (سبزی‌ها و میوه‌ها) به علت فیبر و الیافی که دارند، باعث کاهش کلسترول و تری‌گلیسرید خون می‌شوند. البته تأثیر گیاهان در کاهش چربی خون یکسان نیست، تأثیر برخی از آن‌ها بیشتر است و به دلیل خاصیتی که در کاهش کلسترول و تری‌گلیسرید خون دارند، برای تهیه دارو استفاده می‌شوند.

برخی از این گیاهان عبارتند از:

روش های کاهش کلسترول - کلسترول خون - کلسترول بد خون - کاهش کلسترول خون


سیر: 
در بین گیاهان، سیر بیشترین قدرت را در کاهش کلسترول بد و تری‌گلیسرید خون دارد و بیش از ۱۰۰ صنعت داروسازی در دنیا از سیر، فرآورده‌های دارویی تهیه کرده‌اند. سیر علاوه بر کاهش کلسترول و تری‌گلیسرید، خاصیت ضدمیکروبی و ویروسی دارد و فشار خون و قند خون را کاهش می‌دهد و خون را رقیق می‌کند.


کلسترول خون - کلسترول بد خون - کاهش کلسترول خون

تخم گشنیز: تحقیقات نشان داده است که گشنیز به کاهش سطح کلسترول بد و تری گلیسیرید کمک می‌کند. تخم گشنیز همچنین کاهنده قند خون است و می‌تواند دیابت را کنترل کند. دو قاشق چایخوری از پودر دانه گشنیز را در یک فنجان آب جوش ریخته سپس فشار داده و آب آن را یک یا دو بار در روز بنوشید. همچنین می‌توانید شیر، شکر یا هل به آن اضافه کنید و به عنوان جایگزینی برای چای روزانه بنوشید.


کلسترول خون - کلسترول بد خون - کاهش کلسترول خون

سویا: سویا یکی دیگر از گیاهان مفید در کاهش کلسترول بد خون است که به سه دلیل باعث این مهم می‌شود.

  • فاقد کلسترول است.
  • حاوی پروتئین است، چرا که پروتئین کلسترول خون را کاهش می‌دهد.
  • اکثر چربی‌های موجود در سویا از نوع چربی‌های غیراشباع هستند.

بنابراین در افراد مبتلا به کلسترول بالا سویا می‌تواند به عنوان یک منبع پروتئین غذا باشد و تا حد زیادی جایگزین گوشت گردد.


کلسترول خون - کلسترول بد خون - کاهش کلسترول خون


سرکه سیب: 
سرکه سیب سطح کلسترول بد خون و تری گلیسرید را کاهش می‌دهد. به این منظور در یک لیوان آب یک قاشق چایخوری سرکه سیب ارگانیک ریخته و به مدت یک ماه دو یا سه بار در روز بنوشید. شما می‌توانید به تدریج میزان سرکه سیب را به دو قاشق غذاخوری در هر شیشه افزایش دهید. اگر طعم سرکه سیب را دوست ندارید، می‌توانید آن را با آب پرتقال، آب سیب، آب انگور، یا دیگر آب میوه‌های تازه مخلوط کنید.


کلسترول خون - کلسترول بد خون - کاهش کلسترول خون

زیتون: میوه زیتون و روغن آن کلسترول را کاهش می‌دهد. مصرف برخی از روغن‌ها نیز HDL (کلسترول خوب) را بالا و LDL (کلسترول بد) را پایین می‌آورد. مانند: روغن بادام‌زمینی، هسته انگور، کنجد، نارگیل، ماهی و کتان. این روغن‌ها علاوه بر کلسترول، تری‌گلیسرید خون را هم پایین می‌آورند.


کلسترول خون - کلسترول بد خون - کاهش کلسترول خون

آجیل: گردو، بادام، بادام زمینی، فندق، پسته و دیگر آجیل‌ها و دانه‌ها در کنترل کلسترول بالا مفید هستند؛ زیرا غنی از استرول‌های گیاهی و فیبر هستند. گردو برای کاهش سطح کلسترول و تری‌گلیسرید‌ها کمک‌کننده است.


کلسترول خون - کلسترول بد خون - کاهش کلسترول خون


نوشیدنی‌ها: 
اگر بخواهیم سه نوشیدنی را نام ببریم که هم فشارخون را پایین می‌آورند و هم کلسترول بد و تری‌گلیسرید را، باید به آب گوجه‌فرنگی،‌ آب انار و آب‌ غوره اشاره کنیم که بهترین گزینه‌ها هستند. این سه نوشیدنی هم می‌توانند به عنوان میان وعده‌های غذایی مصرف شوند و هم همراه با غذا. آلبالو، گیلاس، نارنج، لیموترش و گریپ‌فروت نیز از میوه‌هایی هستند که مصرفشان هم به صورت آب‌میوه و هم میوه تازه، چربی و کلسترول خون را کاهش می‌دهد.


کلسترول خون - کلسترول بد خون - کاهش کلسترول خون


سبزیجات: 
کدو حلوایی، جعفری، پیاز، جو، فلفل سبز، بادمجان و عدس نیز از جمله مواد غذایی‌ هستند که به کاهش تری‌گلیسرید و کلسترول بد خون کمک می‌کنند. البته باید دقت داشته باشید، این سبزیجات باید به مقدار متناسب مصرف شوند و روش پختشان نیز مورد توجه قرار گیرد. بخارپز شدن آن‌ها معمولا بر روش‌های دیگر ارجحیت دارد.

هشدار: مصرف بی‌رویه، نادرست و نابجای گیاهان دارویی نیز همانند داروهای شیمیایی می‌تواند سبب تداخل دارویی و عوارض جانبی گردد لذا مصرف آن باید کنترل‌شده و به اندازه باشد.

یادتون نره این مقاله رو به اشتراک بگذارید.
مطالب مرتبط

نظر خود را بنویسید