همه چیز در مورد خواص ترنجبین “شیرابه شگفت‌انگیز برگ خارشتر”

از برگ‌های گیاه خارشتر ماده‌ای به نام ترنجبین ترشح می‌شود. از خواص ترنجبین درمان زردی نوزادان است. در این مطلب با خواص ترنجبین آشنا شوید.

خواص ترنجبین

ستاره | سرویس خواص شناسی – ترنجبین مادهای است شیرین که به صورت شبنم روی گیاه خارشتر بوجود می آید که به معنی عسل تر است. خواص ترنجبین ناشی از ترکیبات قندی مختلفی است که به راحتی در آب حل میشوند. این شیرابه در نتیجه عمل حشره‌ای بهطور طبیعی و با ایجاد شکاف به خارج تراوش می‌شود.

عکس ترنجبین، خواص ترنجبین، ترنجبین چیست، ترنجبین و زردی نوزادان

 

ترکیبات شیمیایی ترنجبین

با نشستن این حشره بر روی شاخههای جوان گیاه خارشتر، شیرابهای تراوش میشود که به تدریج مانند ذرات نبات بر روی گیاه سفت می شود و همانجا میماند. این حشره معمولا در مناطق کویری و بیابانی دیده میشود بنابراین جایی که این حشره نباشد، گیاه خارشتر نمیتواند ترنجبین تولید کند. به همین منظور برای استفاده از خواص ترنجبین و تولید بیشتر آن افراد محلی، صبح زود و قبل از طلوع آفتاب با ضربه زدن و تکاندن شاخههای خارشتر روی پارچههای سفید و تمیز، ترنجبین را به دست آورده و پس از تمیز کردن آن را به بازار عرضه میکنند.

ترنجبین به رنگهای سفید، زرد و یا کمی متمایل به قهوهای است و طعم شیرین دارد.

ترنجبین حاوی ترکیبات قندی مختلفی چون گلوکز و فروکتوز، ساکاروز و تری ساکارید میباشد که به راحتی در آب حل میشود. ترنجبین همچنین دارای تانن و آنتوسیانین است. در گذشته از ترنجبین در کارخانجات به طور سنتی قند میگرفتند اما امروزه با توجه به بالا بودن خواص دارویی آن، این کار غیر اقتصادی است.

 

خواص ترنجبین (طبیعت و خواص درمانی)

طبیعت ترنجبین کمی گرم و تر است.

خواص ترنجبین به طور خلاصه عبارتند از:

درمان سرفه و درد سینه: جوشانده ترنجبین برای سرفه و درد سینه مفید است.

باز کردن مجاری ادرار: مصرف ترنجبین با آب پنیر برای اخراج اخلاط سوخته، با ماء الشعیر برای دفع اخلاط گرم، مخلوط با کره گوسفندی برای باز کردن مجاری ادرار و با آب زیره برای رفع صدای شکم مفید است.

خاصیت عفونتزدایی: در طب سنتی از ترنجبین برای شیرین نمودن جوشاندههای گیاهی استفاده میکنند که چنانچه به همراه فلوس استفاده شود، خاصیت ضد عفونی خواهد داشت.

درمان زردی و تب کودکان و نوزادان : در طب سنتی استفاده از خواص ترنجبین برای درمان زردی نوزادان بسیار موثر است. در واقع با دادن ترنجبین به اندازه ‏ای که در نوزاد ایجاد اسهال ملایم کند و جوشانده تخم گشنیز باعث درمان زردی نوزاد می‌شوند. ضمن اینکه از بروز این بیماری پیشگیری هم می‌کند.

 

طرز استفاده از ترنجبین برای درمان زردی نوزادان

ترنجبین را حدود یک قاشق مرباخوری تا غذاخوری در یک چهارم استکان آب جوش حل کرده و پس از صاف کردن به نوزاد بدهید.
میزان مصرف ترنجبین باید آنقدر باشد که با ایجاد اسهال ملایم جرم‌های رسوبی و چسبیده به جدار روده‌های نوزادان پاک شود. علاوه بر آن یک قاشق چایخوری تخم گشنیز را در یک استکان آب بجوشانید تا یک چهارم استکان بماند و صاف کرده آب آن را به نوزاد بدهید. برای توضیح بیشتر لازم به ذکر است که ترنجبین را از یک قاشق چایخوری در حالت ناشتا شروع می‏ کنیم و در یک چهارم استکان آب جوش حل که شد صاف می‏ کنیم و به نوزاد می‏دهیم بخورد ولی اگر کار کردن شکم ایجاد نشد، دوباره ۲ ساعت بعد این میزان تکرار می‌شود. معمولا با این روش ۳ تا ۷ روز طول می‌کشد تا نوزادان درمان شوند.

نوزادی که با استفاده از خواص ترنجبین از زردی نجات پیدا می‏کند، کبدي بسیار سالم و فعال خواهد داشت و تمام اعمال متابوليسمی و سوخت و ساز او با روال طبيعی به پيش خواهد رفت و اشتهای زیادی به خوردن شیر مادر پیدا می‌کند، همچنین کمتر دچار بيماری‏های ويروسی و عفونی می‏شود و در صورت بروز آن سریعتر بهبود میيابد .

 

عوارض ترنجبین و موارد منع مصرف

بیماران مبتلا به حصبه، اسهال خونی، بواسیر، خون ادراری و آبله بایستی از خوردن ترنجبین خودداری کنند، همچنین ترنجبین برای طحال و اشخاص گرم مزاج مناسب نیست.

شما چه تجربه ای در این زمینه دارید؟ خوشحال می‌شویم تجربیات خود را با ما و دیگر مخاطبان ستاره در میان بگذارید.

یادتون نره این مقاله رو به اشتراک بگذارید.
مطالب مرتبط

نظر خود را بنویسید