ستاره | سرویس خواص شناسی – ترنج میوهای پرخاصیت و کمیاب است که در ذهن و زبان مردم ما رنگ اسطورهای به خود گرفته است. نارنج و ترنج در افسانهها و اشعار ایرانی جایگاه ویژهای داشته است. در فرهنگ فارسی، مصدر ترنجیدن، “چین و چروک داشتن” معنا میدهد. به دلیل داشتن حالت چیندار در پوست این میوه، نام آن را ترنج گذاشتهاند. در ادامه با خواص ترنج و فواید درمانی آن آشنا میشوید.
خواص ترنج برای بدن
۱. کمک به هضم غذا
از مهمترین خواص ترنج در طب سنتی کمک به هضم بهتر غذا و سلامت دستگاه گوارش است. مصرف این میوه باعث افزایش ترشحات اسیدهای گوارشی، آنزیمها و اسیدهای صفرا شده که روند گوارش را آسانتر و به هضم بهتر غذا کمک میکند.
۲. درمان یبوست
ترنج باعث بهتر شدن حرکات روده میشود و در نتیجه مصرف آن برای رفع یبوست مفید است. به طور کلی ترنج برای معده و احشای داخل شکم مفید است و برای از بین بردن و جلوگیری از نفخ شکم و همچنین کمک به هضم غذا در طب سنتی تجویز میشود.
۳. تسکین اعصاب
ترنج دارای موادی است که ترشح هورمون دوپامین و سروتین (هورمونهای شادی) هستند را افزایش میدهد و مصرف آن باعث ایجاد آرامش، کاهش استرس و اضطراب میشود. به دلیل همین ویژگیها، مصرف این میوه در رفع افسردگی و داشتن خوابی آرام نیز مفید است.
۴. تسکین درد
از دیگر خواص ترنج وجود موادی است که باعث ترشح هورمونهای کاهش دهنده حساسیت عصب به درد میشوند. به همین دلیل در طب سنتی از روغن ترنج و عرق آن برای تسکین سردرد و دردهای عضلانی استفاده میشود. این مواد به کاهش احساس درد کمک چشمگیری میکنند.
۵. رفع مشکلات پوست
کمک به برطرف کردن برخی بیماریهای پوستی از دیگر خواص ترنج است. استفاده از روغن این میوه برای درمان زخم ناشی از بریدگی، تبخال، ترکهای پاشنه پا، داء الصدف و آکنه مفید است. امروزه از روغن ترنج در بسیاری از محصولات مراقبت از پوست استفاده میشود. تحقیقات نشان داده است، مواد موجود در این میوه به تولید کلاژن و ترمیم بافتهای پوستی کمک میکند.
۶. پیشگیری از عفونت
ترنج دارای خاصیت ضدعفونیکننده است و استفاده از عصاره این میوه میتواند رشد میکروبها، ویروسها و قارچها را مهار کند. استفاده از روغن ترنج باعث محافظت از آلوده شدن زخمها و پیشرفت کزاز کشنده میشود. همچنین اثرات عفونتهای دیگر را درمان میکند و مانع از تشکیل مجدد آنها میشود.
۷. کمک به درمان ناراحتیهای تنفسی
استفاده از ترنج در درمان و پیشگیری از سرماخوردگی مفید است. همچنین اضافه کردن چند قطره از روغن ترنج به دستگاه بخور برای تسکین گرفتگی و مشکلات تنفسی، به ویژه در طی سرماخوردگی و سرفه موثر است. این روغن میتواند برای افراد مبتلا به سرفه شدید و مزمن، شرایط تنفسی و آسم نیز مفید باشد.
۸. رفع بوی بد دهان
رفع بوی بد دهان، ضد عفونی کردن و کمک به حفظ سلامت بهداشت دهان و دندان از خواص ترنج است و میتوان از روغن آن به عنوان دهانشویه استفاده کرد.
۹. کاهش تب
اگر به دنبال پاسخ این سوال هستید که چگونه تب را پایین بیاوریم؟ باید بدانید که ترنج برای کاهش تب مفید است و به دلیل خاصیت ادرارآوری، به دفع سموم از بدن کمک کند. مواد موجود در این میوه همچنین سیستم متابولیک و ترشح غدد را تحریک میکنند که در کاهش درجه حررات بدن موثر است.
طبع ترنج چگونه است؟
از نظر طبیعت طبق نظر متخصصان طب سنتی طبع پوست زرد ترنج کمی گرم و خشک است و بخش گوشتی سفید داخلی میوه که در زیر آن است در نوعی که مغزش شیرین است، سردتر خواهد بود. برگ و شکوفه آن نیز گرم و خشک است.
مشخصات ترنج
ترنج (Citron)، میوهای است از جنس مرکبات که در رنگ و بو به نارنج، گریپ فروت، پرتقال و … شباهت بسیار دارد و در بسیاری منابع آن را همان بالنگ میدانند. مزه میوه ترنج کمی تلختر از گریپفروت، ولی ترشی آن از لیمو کمتر است. میوه ترنج در ابتدا گرد و به رنگ سبز است، ولی زمان رسیدن کمی گلابی شکل و به رنگ زرد دیده میشود.
در کشور ما درخت ترنج بیشتر در مناطق گرم و مرطوب شمال کشور میروید و از پوست و میوه آن برای تهیه مربا، روغن ترنج و عرق آن استفاده میشود و از خشک شده پوست آن به عنوان طعم دهنده در چای و شیرینی استفاده میشود. یکی از مهمترین کاربردهای این گیاه استفاده از روغن استخراج شده از پوست میوه، برگها و گلهای آن در صنایع عطرسازی است. زیرا دارای رایحه و عطر بسیار مطبوع و قوی است.
ارزش غذایی ترنج
مهمترین مواد موجود در ترنج فلاونوئیدها، کارتنوئیدها، اسیدهای ارگانیک شامل مالیک اسید و سیتریک اسید است. این میوه حاوی عناصر ضروری پرمصرف مورد نیاز بدن مانند آهن، کلسیم و فسفر است، همچنین در پوست میوه بالنگ اسانس لیمونن، گاما، ترپینن، ژرانیال و نرال است. از دیگر اجزای تشکیل دهنده آب میوه ترنج نئوریوسیترین، نارنجین، نئوهیسپیریدین، پونسریتین، ملیتیدین و بلوتیریدین، ملیتیدین و بلوتیریدین است که ملیتیدین و بلوتیریدین به تازگی کشف شدند و تنها در این گونه وجود دارند.
ملاحظات
با وجود گسترده بودن خواص ترنج، زیادهروی در مصرف این میوه و محصولات جانبی تهیه شده از آن مانند مربای ترنج به دلیل هضم مشکل مضر است و باعث بروز اختلالات گوارشی میشود.
موارد مصرف خانگی شما از این میوه پرخاصیت چیست؟ تجربیات خود را در انتهای این صفحه در قسمت “ارسال نظر” با ما و سایر مخاطبان ستاره به اشتراک بگذارید.