ستاره | سرویس هنر – با اطمینان میتوان گفت که همه با تئاتر آشنا هستند برخی به آن علاقمندند و کلیهی تئاترها را دنبال میکنند و به تماشای آن میروند و برخی دیگر علاقهای به تماشای آن ندارند. ولی کمتر کسی است که با تئاتر موزیکال آشنایی داشته باشد. در این مقاله ویژگیهایی از تئاتر موزیکال را برای شما مخاطبان آوردهایم پس با ما همراه باشید.
تئاتر موزیکال چیست؟
تئاتر موزیکال یکی از زیر شاخههای تئاتر یا یکی از اشکال هنرهای نمایشی است که ترکیبی از دیالوگ، رقص و موسیقی است که همراه با صحنه آرائی، لباس، آرایش و جلوههای نمایشی داستانی را به نمایش میگذارند. در ادامه با سایر ویژگیهای این نوع از تئاتر بیشتر آشنا خواهید شد:
- هنرمندان تئاتر موزیکال باید هم با حرفه بازیگری و هم آواز آشنا باشند.
- در تئاتر موزیکال رهبر ارکستر و کارگردان باید با هم همکاری کنند و در مواردی به حدی روایت موسیقی کامل است که کارگردان مجبور میشود دیالوگها را حذف کند. یا بخشی از میزانسن را تغییر دهد. برعکس این موضوع هم صادق است؛ یعنی گاهی موسیقی تحت تأثیر نمایش قرار میگیرد.
- طبق اسناد موجود اولین تئاتر موزیکال را به سال ۱۸۶۶ نسبت میدهند. نمایش یا تئاتر موزیکال هم مانند موسیقی جاز و راک از هنرهایی است که در آمریکا در قرن بیستم به اوج رسید و طرفداران و مخاطبان خاص خود را دارد.
- محتوای تئاترهای موزیکال میتواند مسال طنز، عشق یا نفرت، یا حتی مسائل جدی و غم انگیز باشد و داستان آن از طریق ادای کلملات و موسیقی به مخاطب ارائه میشود.
- برخی تئاتر موزیکال و اپرا را یکسان میدانند که شاید به خاطر یکسان بودن اجرای موسیقی و کلام در آنها باشد.
تئاتر چیست؟
تئاتر یک واژهی یونانی است و در لغت به معنای چیزی است که به آن نگاه میکنند. در زبان فارسی به تئاتر نمایش یا تماشا هم میگویند. قدمت و تاریخچهی تئاتر به یونان باستان و رم در قبل از میلاد مسیح بازمی گردد. این هنر یکی از هنرهای هفت گانه است که مبدا آن را در آیینها میدانند. مثل مراسم عروسی در ایران و مراسم رقصهای مخصوص در کشورهای دیگر. برخی معتقدند که تئاتر از از حرکات ضربی و ژیمناستیک یا رقص آغاز شده است.
درک و علاقه نسبت به تئاتر از اواخر قرن نوزدهم در مردم به اوج رسید و در ایران نیز قدمتی دیرینه دارد. در کتاب تاریخ بخارا آوردهاند که نمایش ایران از آیین اسطوره و شعایر برخاستهاست. اولین تئاتر ایران در شهر رشت اجرا شده است.
امروزه تئاترهای کمدی، اجتماعی، سیاسی، تئاترهای کودکان و … زیادی به نمایش گذاشته میشوند که بسته به کیفیت آنها مورد استقبال مردم قرار میگیرد.
زیر شاخههای تئاتر
تئاتر بسته به نوع اجرای بازیگرانش و محتوای آن دارای انواع مختلفی است که مهمترینهای آن عبارتند از:
- پانتومیم (بی کلام): پانتومیم نمایشی است که در آن بازیگران از هیچ کلامی استفاده نمیکنند و در سکوت داستان را ارائه میدهند.
- نمایش عروسکی: نمایش عروسکی به نمایشی گفته میشود که در آن از عروسک استفاده میشود و در واقع بازیگران صحنه، عروسکها هستند که توسط عروسک گردان به حرکت در میآیند. (به افرادی که این عروسکها را به حرکت درمیآورند، «عروسک گردان» گفته میشود) نمایش عروسکی هم دارای کارگردان است.
- نمایش روحوضی: روحوضی در زمانهای قدیم مرسوم بوده و به نمایشی گفته میشود که بازیگران روی یک حوض که با الوار پوشانده شده و رویش را فرش کردهاند داستان نمایش را اجرامیکنند.
- پرده خوانی: به نمایشی گفته میشود که در آن تصاویری بر روی پرده نقاشی شدهاست و یک راوی طبق این پرده به نقل کردن نمایش میپردازد. این نوع نمایش بیشتر در زمانهای قدیم استفاده میشد و به نمایش قهوهخانهای معروف است.
- تئاتر موزیکال: که پیش از این با آن آشنا شدید.
شما هم اگر تجربهای از تماشای تئاتر موزیکال دارید، میتوانید سوالات و تجربیات خود را از طریق بخش “ارسال نظر” با ما و دیگر مخاطبان ستاره در میان بگذارید.