ستاره | سرویس خودرو – چگونه مصرف سوخت را کاهش دهیم؟ پاسخ این پرسش با شناخت عواملی که موجب افزایش میزان مصرف سوخت خودرو میشوند ارتباط مستقیم دارد. پس از شناخت این عوامل باید آنها را برطرف کرد تا میزان مصرف سوخت خودرو کاهش یابد.
مسلما کم شدن میزان مصرف سوخت خودروهای سواری به نفع تمام افراد جامعه چه سواره و چه پیاده خواهد بود. بنابر برآوردهای انجام شده اگر رانندگان خودروهای سواری بنزینسوز به روشهای مرسوم کاهش مصرف سوخت توجه نشان داده و آنها را به صورت عملی انجام دهند هر خودرو میتواند در طول سال حداقل ۶۰۰ لیتر کمتر از حالت عادی بنزین مصرف کند. رقمی که قادر است از بروز بسیاری از مشکلات اقتصادی و زیست محیطی جلوگیری به عمل آورد. اما در عمل چگونه باید مصرف سوخت را کاهش دهیم؟
چگونه مصرف سوخت را کاهش دهیم؟
برای کاهش میزان مصرف سوخت خودرو روشهای مختلفی وجود دارد که میتوان با انجام آنها درصد معینی در این امر صرفهجویی کرد. به طور حتم هنگامی که این روشها به شکل همزمان مورد استفاده قرار گیرند تاثیر بیشتری بر کاهش میزان مصرف سوخت خواهند داشت و درصد کلی صرفه جویی نیز به همان نسبت بالاتر خواهد رفت.
بخشی از این روشها باید توسط رانندگان و صاحبان خودرو مورد توجه قرار گیرد و بخش دیگر آنها هم ارتباط چندانی به صاحبان خودرو نمییابد. به عنوان مثال استفاده از بنزین با کیفیت از جمله عواملی است که میتواند موجب کاهش میزان مصرف سوخت شود. به این دلیل که بنزین بیکیفیت خاصیت چندانی ندارد و استفاده از آن به شکل ناخواسته کمیت را فدای کیفیت میکند.
در هر صورت صاحبان خودرو نقشی در استفاده از بنزین بیکیفیت ندارند و این امر به طور مستقیم به عرضه کنندگان سوخت مربوط میشود. با این حال روشهای دیگری نیز وجود دارد که انجام آنها به صاحبان خودرو بستگی خواهد داشت. اما این روشها کدامند و توسط آنها چگونه مصرف سوخت را کاهش دهیم؟
۱. سرویس منظم خودرو
از جمله اقداماتی که میتوان توسط آن میزان مصرف سوخت خودرو را کاهش داد سرویس منظم خودرو و نگهداری آن در شرایط مناسب است. به عنوان مثال باید همواره باد لاستیکهای خودرو را تنظیم کرد و آنها را در وضعیت ایدهآل نگه داشت. اما توسط تنظیم باد لاستیکها چگونه مصرف سوخت را کاهش دهیم؟
اگر باد لاستیکهای خودرو تنظیم نباشد علاوه بر مشکلاتی نظیر استهلاک زود هنگام و خورده شدن آنها هنگام عبور از مسیرهای ناهموار، خواص آیرودینامیکی خودرو نیز به میزان مشخصی کاهش مییابد. از همین رو به منظور غلبه بر اصطکاک محیط نیاز به اعمال فشار مضاعفی روی موتور خودرو خواهد بود. امری که افزایش میزان مصرف سوخت خودرو را به همراه خواهد داشت. بنابراین با تنظیم باد لاستیکها میتوان علاوه بر افزایش عمر آنها در میزان مصرف سوخت نیز صرفهجویی کرد. گفتنی است که بررسی میزان باد لاستیکها و تنظیم آنها به طور متوسط باید ماهی یک بار انجام شود.
اما در کنار توجه به کیفیت لاستیکها و تنظیم بودن باد آنها، توسط سایر روشها چگونه مصرف سوخت را کاهش دهیم؟ یکی دیگر از عوامل موثر در این قضیه توجه به صحت و سلامت سیستم احتراق خودرو است.
در میان قطعات مختلف این بخش شمعهای خودرو از جمله قطعاتی هستند که باید نسبت به مناسب بودن کیفیت آنها توجه ویژهای صورت گیرد. بنابراین همواره سعی کنید شمعهای خودرو را در نوبتهای کوتاه مورد بررسی قرار دهید تا در صورت لزوم با نمونههای جدید تعویض شوند و با کارکرد مناسب خود موجبات کاهش میزان مصرف سوخت خودرو را فراهم آورند.
حال شاید این پرسش مطرح شود که توسط بهینهسازی سایر قطعات موجود در خودرو چگونه مصرف سوخت را کاهش دهیم؟ از جمله مشکلات رایجی که موجب افزایش مصرف سوخت میشود بهینه نبودن کیفیت فیلتر هوای خودرو است. در واقع تمیز نبودن فیلتر هوای خودرو یا فرسوده شدن آن روند ورود هوای تازه به درون موتور را با اختلال همراه میکند.
نیاز به توضیح اضافهای نیست که از جمله عوامل مهم دخیل در احتراق مناسب و خالی از اشکال سوخت خودرو کافی بودن میزان هوا است. از همین رو بهینه نبودن کیفیت فیلتر هوا موجب احتراق ناقص در موتور میشود و فشار مضاعفی را به موتور خودرو وارد میکند. امری که علاوه بر تولید آلودگی بیشتر میزان مصرف سوخت بالاتری را نیز به همراه خواهد داشت.
بنابراین با توجه به موارد اشاره شده در سطور فوق بهتر است فیلتر هوای خودرو را با فواصل زمانی کوتاه مورد بررسی قرار داده و در صورت لزوم آن را تعویض کنید. به خصوص اگر همراه با خودروی خود در مناطقی که غلظت گرد و غبار و دود در آنها بیشتر از مناطق عادی است رفت و آمد میکنید.
۲. دقت در نحوه رانندگی
شاید عدهای ندانند اما توسط انجام ریزهکاریهای ساده در رانندگی که گاه حتی شاید در ظاهر پیش پا افتاده به نظر برسند میتوان در میزان مصرف سوخت خودرو صرفهجویی کرد. اما تنها توسط چند اقدام نسبتا ساده چگونه مصرف سوخت را کاهش دهیم؟
معمولا هنگام رفتن به مسافرتهای کوتاه یا طولانی افراد وسواسی وسایل فراوانی را همراه با خود حمل میکنند. وسایلی که شاید بسیاری از آنها تا پایان سفر حتی یک بار نیز مورد استفاده قرار نگیرند. به عنوان مثال اگر شما قصد مسافرت به مناطق گرمسیر را دارید نیازی نیست که همراه با خود چوب اسکی حمل کنید.
به طور معمول حمل بار زیاد موجب سنگین شدن خودرو میشود. سنگینی بیش از اندازه نیز اعمال فشار مضاعف بر موتور خودرو را به همراه خواهد داشت. ناگفته پیدا است که کارکرد مضاعف موتور خودرو با مصرف بیش از اندازهی سوخت نسبت مستقیمی برقرار خواهد ساخت. بنابراین بهتر است هنگام مسافرت از حمل بار اضافه پرهیز کرد.
در فصل تابستان بسیاری از افراد به این بهانه که روشن کردن کولر یا سیستم تهویه خودرو میزان مصرف سوخت را افزایش میدهد از انجام این کار صرفنظر میکنند و در عوض پنجرههای خودرو را به طور کامل باز میگذارند. غافل از آن که انجام این کار، به خصوص اگر خودرو با سرعت بالا در حال حرکت در جاده باشد، خود یکی از عوامل افزایش میزان مصرف سوخت خواهد بود. البته این به آن معنی نیست که کولر یا سیستم تهویه خودرو میزان مصرف سوخت را افزایش نمیدهد. در واقع از این قابلیتهای رفاهی نیز نباید به طور مستمر و پیوسته استفاده کرد و تنها باید در مواقع ضروری از وجود آنها بهره گرفت.
حال که بحث ضرورت به میان آمد باید دید توسط انجام ندادن کارهای غیر ضروری و به ظاهر کم اهمیت چگونه مصرف سوخت را کاهش دهیم؟ بسیاری از رانندگان هنگامی که خودروی خود را در گوشهای پارک کردهاند و منتظر انجام کاری توسط همراه خود در خارج از فضای خودرو هستند، موتور آن را خاموش نمیکنند. به عنوان مثال اگر همسر فردی در حال خرید از مغازهای در کنار خیابان باشد خودروی او همان گونه روشن در کنار مغازه پارک می شود و آماده به حرکت باقی میماند. در چنین شرایطی بهتر است با خاموش کردن موتور خودرو علاوه بر صرفهجویی در مصرف سوخت از آلوده کردن بیمورد هوا نیز پرهیز نمود.
از دیگر اقدامات سادهای که میتوان توسط آن از مصرف اضافهی سوخت جلوگیری کرد رانندگی به شکل صحیح است. به این معنی که از گاز دادن بیهوده و سرعت گرفتن بیمعنی و ترمزهای ناگهانی پرهیز نمود و مسیرهای شهری و پرترافیک را به شکل آهسته و پیوسته پشت سر گذاشت.
تعویض کردن دندههای خودرو در زمان مناسب نیز از دیگر عواملی است که میتواند جلوی هدر رفتن سوخت و مصرف بیمورد آن را بگیرد. اگر خودروی سواری در سرعتهای بالا یا پایین با دندهی مناسب هدایت نشود به موتور خودرو فشار مضاعف وارد میگردد. بنابراین میزان مصرف سوخت خودرو نیز در این حالت بهینه نخواهد بود.
حال شاید این پرسش به میان بیاید که آیا تمام ریزهکاریهایی که توسط آنها میتوان میزان مصرف سوخت خودرو را کاهش داد همین مواردی بود که به آنها اشاره شد؟ و این که توسط سایر اقدامات به ظاهر ساده چگونه مصرف سوخت را کاهش دهیم؟ پاسخ آن است که اقدامات پیش پا افتادهی دیگری هم وجود دارد که انجام آنها میتواند در صرفهجویی سوخت مصرفی موثر باشد.
توسط کارهای ساده چگونه مصرف سوخت را کاهش دهیم؟
یکی از کارهای نسبتا سادهای که میتوان توسط آن میزان مصرف سوخت خودرو را کاهش داد پارک کردن خودرو در سایه و محیطی به دور از تابش مستقیم آفتاب است. در واقع گرمای بیش از حد هوا موجب داغ شدن خودرو و تبخیر بخشی از بنزین ذخیره شده در مخزن سوخت آن میشود. موضوعی که اگرچه در ظاهر چندان مهم به نظر نمیرسد اما در دراز مدت میتواند موجبات هدر رفتن میزان قابل توجهی سوخت مصرف نشده را فراهم آورد. از همین رو بهتر است در صورت پارک کردن خودرو در زیر آفتاب، توسط روکش یا پارچه از آن محافظت کنید.
علاوه بر آن همواره سعی کنید مخزن سوخت خودروی خود را تا نهایت ظرفیت مجاز آن پر نکنید. در واقع این کار علاوه بر آن که بخشی از سوخت را در همان پمپ بنزین هدر میدهد، موجب می شود که هنگام حرکت در مسیرهای پرشیب بخش دیگری از سوخت نیز از درون مخزن سوخت خودرو به بیرون نشت کند. بنابراین همواره سعی کنید ضمن پر نکردن کامل مخزن سوخت خودرو، درپوش آن را هم به طور کامل سر جای خود محکم کنید تا بنزین درون مخزن راهی به بیرون نیابد.
همچنین هنگام پر کردن مخزن سوخت خودرو به این نکته توجه داشته باشید که اهرم لولهی تغذیه سوخت را تا انتها فشار ندهید. چرا که انجام این کار موجب ورود هوا به مخزن سوخت خودرو میشود. این موضوع هنگام احتراق بنزین شرایط مثبتی را فراهم نمیآورد و تا حدی در افزایش حجم بنزین مصرفی تاثیرگذار خواهد بود.
افزون بر آن بهتر است که مخزن سوخت خودرو در ساعاتی از شبانه روز که دمای هوا ملایمتر است پر شود. چرا که در هوای گرم چگالی بنزین افزایش یافته و حجم آن کمتر از حالت عادی میشود. بنابراین هنگام پر کردن مخزن سوخت خودروی خود در هوای گرم شما کمتر از میزان واقعی مد نظرتان سوختگیری میکنید. امری که موجب افزایش هزینهی سوخت خواهد شد.
از دیگر کارهایی که میتوان توسط انجام آن در مصرف سوخت خودرو صرفهجویی کرد بهینهسازی کیفیت اگزوز خودرو است. حال باید دید که توسط این کار چگونه مصرف سوخت را کاهش دهیم؟
اگر ناگزیر از تعویض اگزوز خودروی خود هستید سعی کنید تا حد امکان از اگزوز استاندارد همان خودرو استفاده کنید. برخلاف برخی باورهای رایج کوچک بودن یا بزرگ بودن اگزوز خودرو ارتباط چندانی با بهینه بودن میزان کارایی آن ندارد. پس بهتر است به جای اندازه یا قطر دهانه اگزوز بیش از هر چیز به استاندارد بودن آن توجه شود.
به طور معمول در اگزوز خودروها از مبدلهایی استفاده میشود که قدرت جذب مواد آلاینده را دارند. ضمن آن که این مبدلها به میزان اندکی هم در بهینه شدن میزان مصرف سوخت خودرو موثر هستند. با این حال مبدلهای مذکور پس از چند سال خاصیت جذب کنندگی خود را از دست میدهند. بنابراین بهتر است آنها را هرازگاه مورد بازبینی قرار داد و در صورت لزوم آنها را تعویض نمود.
مسلما راحتترین و بیدردسرترین روش برای صرفهجویی در مصرف سوخت خودرو آن است که تنها در موارد ضروری از خودروی خود استفاده کنید. به این معنی که در شرایط عادی از وسایل نقلیه دوستدار محیط زیست یعنی دوچرخه استفاده نمایید یا از وجود وسایل حمل و نقل عمومی برای تردد در داخل شهر بهره بگیرید. در واقع این موضوع علاوه بر کاهش میزان مصرف سوخت در کاهش آلودگی هوا نیز تاثیر فراوانی و مثبتی خواهد داشت.
به هر حال تلاش اصلی در مطلب پیش رو آن بود که به اتفاق یکدیگر از این موضوع آگاه شویم که چگونه مصرف سوخت را کاهش دهیم؟ اگر روشهای دیگری برای انجام این کار سراغ دارید میتوانید آنها را در بخش نظرات با ما و سایر خوانندگان این مطلب در میان بگذارید.