روش نگهداری و تکثیر گیاه سرخس در منزل

از شرایط نگهداری و تکثیر گیاه سرخس در منزل می‌توان به رطوبت بالای محیط، آبیاری منظم، دمای ۱۶ تا ۲۲ درجه سانتی‌گراد، خاک جنگلی حاصلخیز و نور غیر مستقیم خورشید اشاره کرد. ساده‌ترین روش تکثیر سرخس تقسیم بوته است.

نگهداری و تکثیر گیاه سرخس

ستاره | سرویس گیاهان و حیوانات – یکی از گل‌های زیبای آپارتمانی گیاه سرخس است که به راحتی می‌توان آن را در فضای آپارتمان و محل کار تکثیر و نگهداری کرد. سرخس گیاهی همیشه سبز است و هم به صورت گلدانی، هم به صورت آویزی استفاده می‌شود. در این مطلب نحوه نگهداری و تکثیر گیاه سرخس آورده شده است.

 

آشنایی با نحوه نگهداری و تکثیر گیاه سرخس در منزل

 

شرایط نگهداری گیاه سرخس

سرخس بومی نواحی گرمسیر و مرطوب است و برای رشد بهینه در محیط آپارتمان لازم است تا دما و رطوبت مورد نیاز گیاه تامین شود. شرایط محیطی مناسب نگهداری سرخس به شرح زیر است:
  • خاک: خاکی که سرخس در آن کشت می‌شود لازم است دارای زهکش بالا، سبک و غنی از مواد غذایی باشد. مناسب‌ترین خاک برای کاشت این گیاه خاک جنگلی است، همچنین ترکیبی از پیت ماس، شن درشت و خاک لومی به میزان مساوی برای این گیاه انتخاب خوبی است.

 

  • آبیاری: گیاه سرخس نیاز آبی بالایی دارد و بهتر است سطح بستر کاشت همواره مرطوب و نه خیس باشد. در شرایط معمول محیط آبیاری دو تا سه بار در هفته برای این گیاه مناسب است. همچنین توصیه می‌شود برای رشد بهتر گیاه از آب بدون املاح مانند آب جوشیده سرد استفاده شود. در هنگام آبیاری از ریختن مستقیم آب روی برگ‌ها یا غبارپاشی زیاد برگ‌ها خودداری کنید زیرا باعث پژمردگی برگ‌ها خواهد شد.

 

  • نور: سرخس به نور متوسط خورشید نیاز دارد و در محیط سایه نیز می‌تواند به رشد خود ادامه دهد. توجه داشته باشید از قرار دادن گیاه سرخس در برابر نور مستقیم خورشید خودداری کنید، زیرا باعث چروکیدگی برگ‌ها و ایجاد لکه‌های قهوه‌ای رنگ در حاشیه یا پهنک برگ‌ها خواهد شد.

 

  • دما: درجه حرات مناسب برای نگهداری و تکثیر گیاه سرخس دمای بین ۱۶ تا ۲۲ درجه سانتی‌گراد است، با این وجود سرخس‌ها سرمای هوا را تا ۱۰ درجه سانتی‌گراد و گرما را تا ۳۰ درجه تحمل می‌کنند.

 

  • رطوبت: سرخس گیاهی رطوبت‌پسند است و رطوبت بالای محیط به رشد بهتر و شاداب ماندن گیاه کمک شایانی می‌کند. قرار دادن یک دستگاه بخور سرد در اطراف این گیاه، پیشنهاد خوبی برای علاقه‌مندان به نگهداری و تکثیر گیاه سرخس است. همچنین شما می‌توانید زیر گلدانی را پر از آب کنید تا به مرور تبخیر شده و درجه رطوبت هوای اطراف گیاه بیشتر شود. توجه داشته باشید زیر گلدانی در تماس مستقیم با ته گلدان نباشد که از ورود مجدد آب به داخل گلدان خودداری شود. برای این منظور از یک پایه استفاده کنید.

 

  • کوددهی: برای کوددهی سرخس می‌توانید از کود کامل گیاهان آپارتمانی یا کود مایع استفاده کنید.

 

  • آفات و بیماری‌ها: شته و کنه از مهمترین آفات این گیاه هستند که برای برطرف کردن آن‌ها می‌توانید از سم مالاتیون استفاده کنید.

 

  • هرس: گیاه سرخس به دلیل داشتن برگ‌های انبوه از زیبایی خاصی برخوردار است، اما زمانی که ازدحام برگ‌ها بیش از اندازه شود، خود می‌تواند عاملی برای شیوع بیماری‌های قارچی در گیاه شناخته شود. از همین رو توصیه می‌شود در صورت ازدحام برگسار بخصوص در مرکز گیاه، یا گیاه را با عمل تقسیم بوته کوچک کنید و از یک گیاه دو یا چند گیاه تهیه کرده و هر یک را به شکل گیاهی مستقل بکارید و یا با جدا کردن برگ‌ها از تعداد برگسار در طی چند مرحله کم کنید.

 

نحوه تکثیر گیاه سرخس

گیاه سرخس را در محیط آپارتمان به دو روش تقسیم بوته و کاشت اسپور می‌توان تکثیر کرد. مراحل تکثیر این گیاه به شرح زیر است:

۱. تقسیم بوته

سرخس از گیاهانی است که فقط ساقه زیرزمینی دارد و برگ‌ها از این ساقه خارج می‌شوند.
  • در این روش، زمانی که گیاه ساقه‌های رونده ریشه‌زا تولید می‌کند، ساقه‌ها را به‌وسیله چاقوی تیز که قبلا ضدعفونی کرده‌اید، جدا کنید.
  • گلدانی با قطر دهانه ۹ سانتی‌متر را انتخاب و ان را با بستر کاشت مناسب حاوی کمپوست بذر و قلمه یا کمپوست گلدانی مناسب پر کنید.
  • خاک گلدان را به طور کامل مرطوب کرده و به آرامی گیاه را در آن بکارید. مراقب باشید به ریشه‌های نازک گیاه آسیب نرسد.
  • گلدان را در محلی گرم و مرطوب با دمای ۱۸ تا ۲۰ درجه سانتی‌گراد، دور از تابش مستقیم نور خورشید قرار دهید.

 

تکثیر گیاه سرخس در منزل

 

۲. کاشت هاگ

روش دیگر تکثیر سرخس، استفاده از هاگ‌های بوجود آمده در سطح زیرین برگ‌هاست.

  •  هاگ‌ها را از پشت برگ‌ها روی یک صفحه کاغذ سفید جمع آوری کنید.
  • سپس در سینی نشا یا گلدانی کوچک، حاوی کمپوست بذر و قلمه، به شکل پراکنده روی سطح خاک بکارید.
  • روی گلدان یا سینی بذر را با کیسه پلاستیکی شفاف بپوشانید و در دمای ۲۱ درجه سانتی‌گراد قرار دهید.
  • زمانی که سرخس‌های جوان تقریبا ۲/۵ سانتی‌متر شدند، آن‌ها را بیرون آورده و هر یک را در گلدانی با قطر دهانه ۶ سانتی‌متر حاوی کمپوست گلدانی بکارید.

 

هاگ های برگ سرخس

سرخس‌ها دارای بیش از ۳۰ گونه در طبیعت هستند و بومی مناطق استوایی است. در کشور ما سرخس‌ها به طور وحشی در نواحی شمال کشور در استان‌های مازندران، گیلان، سواحل دریای خزر بین آستارا و اردبیل، بین درختان ناحیه خالودشت بین لنگرد و قزوین، جاده ییلاق جواهر ده رامسر و استان آذربایجان دیده می‌شود. این گیاه بسیار ایده آل برای نگهداری در منزل و محل کار است.

شما چه شرایط دیگری را برای نگهداری و تکثیر گیاه سرخس پیشنهاد می‌کنید؟ نظرات و تجربیات خود را در انتهای این صفحه در قسمت “ارسال نظر” با ما و سایر مخاطبان ستاره به اشتراک بگذارید.

یادتون نره این مقاله رو به اشتراک بگذارید.
مطالب مرتبط

نظر خود را بنویسید