ستاره | سرویس سلامت – به زائدههای گوشتی کوچکی که در هر قسمتی از ناحیه تناسلی زن یا مرد ظاهر شوند زگیل تناسلی گفته میشود. عامل اصلی این بیماری همانند زگیل در سایر قسمتهای بدن، ویروس پاپیلومای انسـانی (Human Papilloma Virus) است که از طریق تماس مستقیم با زگیل تناسلی و یا پوست آلوده به ویروس و اغلب از طریق رابطه جنسی منتقل میشود. در اصل زگیلهای تناسلی از شایعترین عفونتهای منتقله از طریق رابطه جنسی به شمار میروند. علائم این بیماری ممکن است بعد از چند هفته، چند ماه و یا حتی چند سال ظاهر گردد و احتمال اینکه فرد ناقل این بیماری باشد ولی علائمی در وی مشخص نشود نیز وجود دارد. این بیماری بسیار مسری است و احتمال ابتلا به آن، تنها با یک رابطه جنسی با فرد آلوده (حتی بدون داشتن رابطه واژنی و مقعدی و تنها با تماس سطحی پوستی ناحیههای تناسلی) حدود ۶۰% میباشد. معمولا در حدود ۶۵% از افرادی که با فرد مبتلا به زگیل تناسلی ارتباط جنسی دارند در مدت ۳ ماه به این بیماری مبتلا خواهند شد.
علائم زگیل تناسلی زنان چیست؟
علائم زگیل تناسلی زنان به صورت برجستگیهای کوچک تا متوسط گوشتی، به رنگ پوست یا کم رنگتر و یا پر رنگتر روی سطح خارجی فرج (ولو) و یا دیوارههای داخلی واژن و نیز در ناحیه بین مقعد و واژن (پرینه) و روی سطح دهانه رحم (سرویکس) مشاهده میشود. همچنین ممکن است زگیل در قسمت داخلی دستگاه تناسلی باشد و گاهی خود را با خونریزی نشان دهد.
این زگیلها میتوانند در دهان و گلوی افرادی که رابطه غیر معمول جنسی دهانی با فرد آلوده داشتهاند، یافت شوند. از آنجایی که ویروس HPV در زنان مبتلا به HIV، به دلیل ضعیف شدن سیستم دفاعی بدن سریعا پیشرفت میکند، سرطان گردن رحم یکی از بیماریهایی است که در زنان مبتلا به ویروس HPV دیده میشود.
راههای انتقال زگیل تناسلی زنان چیست؟
علاوه بر رابطه جنسی که اصلیترین راه انتقال این بیماری است، عوامل زیر نیز در انتقال موثر میباشد:
- از طریق اپیلاسیون (ولی به ندرت)
- سونای بخار و حوله آلوده
- از طریق مادر آلوده به نوزاد هنگام زایمان طبیعی
- عدم استفاده از کاندوم در رابطه جنسی (استفاده از کاندوم میزان سرایت این بیماری را کاهش میدهد ولی چون انتقال از طریق پوست به پوست است، احتمال انتقال از سایر مناطق آلوده پوست از بین نمیرود.)
عوارض زگیل تناسلی زنان چیست؟
این بیماری خوشخیم است ولی از حدود ۱۵۰ نوع ویروس عامل ایجاد کننده آن حدود ۱۵ نوع آن با سرطان دهانه رحم و سرطان آلت تناسلی مردان در ارتباط است. همچنین این بیماری به علت اینکه ممکن است زخمی شود احتمال سرایت سایر بیماریهای آمیزشی را بالا میبرد؛ ضمن اینکه به علت ظاهر نازیبا اثرات روحی – روانی بدی روی بیمار میگذارد. در نوزدان متولد شده از مادر مبتلا به این بیماری، امکان بروز زگیل در ناحیه گلو وجود دارد. چنین نوزادی ممکن است برای پیشگیری از انسداد راه تنفسی در گلو (خفگی)، نیاز به عمل جراحی داشته باشد. زگیلهای تناسلی ممکن است منجر به مشکلاتی حین بارداری شوند. آنها میتوانند آنقدر بزرگ شوند که جریان ادراری را مختل کنند و نیز روی قابلیت کش آمدن (الاستیسیتی) واژن در حین زایمان طبیعی تاثیر بگذارند.
راههای تشخیص زگیل تناسلی زنان چگونه است؟
متخصصین پوست یا متخصصین زنان با تجربه در این زمینه، با معاینه موارد علامتدرا این بیماری، آن را تشخیص میدهند و در موارد مشکوک با تست اسید استیک ۵% و در موارد خیلی نادر نهایتا با بیوپسی (نمونه براری) تشخیص امکان پذیر است. همچنین پزشک متخصص پوست و یا متخصص زنان میتواند با نمونهبرداری از ترشحات واژینال و یا به همراه تست پاپ اسمیر و ارسال آن به آزمایشگاههای معتبر در این زمینه به روش PCR نسبت به کشف ویروس و نیز تعیین نوع آن (کم خطر یا پر خطر) اقدام نماید.
ضایعات مشاهده شده در ناحیه تناسلی همیشه زگیل نیست!
بله زگیلهای تناسلی در ظاهر تشخیصهای افتراقی دیگری هم دارد که فرد بیمار و یا پزشکی که تجربه کافی در تشخیص زگیل تناسلی نداشته باشد به اشتباه آن را زگیل تشخیص میدهد. از جمله این موارد pearly penile papules در مردان و vestibular papillomatosis در خانمها میباشد که به صورت برجستگیهایی انگشت مانند است که زگیل نبوده و طبیعی است. همچنین در زنان غدد سباسه لب بزرگ و کوچک به صورت برجستگیهای کوچک سفید – خاکستری تا زرد ممکن است به اشتباه زگیل تشخیص داده شود. bowenoid papulosis و مولوسکوم آتیپیک، آنژیوکراتوم و استئوسایتوم و کیست اپیدرموئید نیز به ندرت ممکن است با زگیل اشتباه شوند. در تمامی این موارد تجربه پزشک کار کرده در این موضوع و گاها روشهای مکمل تشخیصی اساس تشخیص صحیح را تشکیل میدهد.
راههای پیشگیری و درمان زگیل تناسلی زنان چیست؟
بنابر صلاحدید و تجربه پزشک، راههای درمان زگیل تناسلی زنان شامل موارد زیر است:
کرایوتراپی، تری کلرواستیک، محلول پدوفیلین، لیزر، الکترو سرجری (جراحی با امواج رادیو فرکوانسی)، ایمونوتراپی، داروهایی شامل Imiquimod یا Aldara و…
- کرایوتراپی (فریز کردن با نیتروژن مایع): اولین و بهترین روش درمانی این بیماری است.
- لیزر: در موارد صعب العلاج بیماری و یا زگیلهای وسیع تناسلی استفاده میشود. (امکان تبخیر و پخش شدن زگیل در قسمتهای سالم آلت تناسلی و نواحی نزدیک آن از عوارض استفاده از این روش میباشد.)
- محلول پدوفیلین: یک رزین با پایه گیاهی است که بافت زگیل تناسلی زنان را منهدم میکند. (استفاده از این محلول فقط باید با تجویز و نظارت پزشک انجام گیرد.)
نکته: در صورت ابتلا به ویروس تناسلی جهت اصلاح موی منطقه آلت تناسلی به هیچ وجه از تیغ استفاده نکنید؛ زیرا استفاده از تیغ باعث منتشر شدن زگیلها میگردد. استفاده از موبرهای شیمیایی و ماشین بهترین روش دفع موهای زائد منطقه تناسلی است.
سخن آخر
از راههای پیشگیری این بیماری میتوان به واکسن زگیل تناسلی (واکسن گاردازیل) اشاره نمود. از آنجایی که زگیل ناحیه تناسلی در جنس مونث در طولانی مدت احتمال ابتلا به سرطان گردن رحم را افزایش میدهد، به خانمها و آقایانی که روابط جنسی با اشخاص متعددی دارند توصیه میگردد که این واکسن را تزریق کنند. (با این پیش فرض که هنوز به این بیماری دچار نشدهاید؛ زیرا برای کسانی که مبتلا به این ویروس (HPV) شدهاند استفاده از این واکسن هیچ اثری ندارد و توصیه نمیشود.) بهترین سن تزریق واکسن برای خانمها زیر ۲۶ سال و برای آقایان زیر ۲۹ سال است. این واکسن باید در سه مرحله و با فاصله دو ماه بعد از اولین تزریق و شش ماه بعد از دومین تزریق انجام گیرد.