ستاره | سرویس روانشناسی – روان درمانی یک روش درمانی برای درمان اختلالات روانی، رفتاری و شخصیتی میباشد که توسط روان درمانگری که در اکثر موارد یک روانشناس است انجام میشود. در این نوع درمان اختلالات بدون دارو و تنها با روشهای مبتنی بر گفتگو و تکنیکهای رفتاری، درمان میشوند.
روان درمانی چیست؟
رواندرمانی کاربرد آگاهانه روشهای بالینی و مواضع میان فردی است که از اصول روانشناسی رایج حاصل شده و هدف آن کمک به درمانگیران است که رفتارها، شناختها، هیجان ها، و دیگر ویژگیهای فردی خود را، در جهت درمان مطلوب تغییر دهند.
این شیوه درمانی برای اختلالات روانی و مشکلات روان شناختی و هیجانی است و مبتنی بر رابطه منحصر به فرد بین رواندرمانگر و مراجع است. در این شیوه از ابزار کلامی و همچنین تکنیکهای مختلف برای دست یافتن به تغییر استفاده میشود. رواندرمانگری بر دوپایه «رابطه» و «ارتباطات» به شکل کلامی و غیرکلامی استوار است. رابطهای حرفهای بین بیمار و درمانگر است که مبتنی بر اصالت، جدیت، صمیمیت و آزادی است.
مشاوره بیشتر جنبه سطحی و چگونگی حل یک مشکل و یا برخورد با یک موضوع می باشد. اما رواندرمانی مرتبط است با چگونگی افکار و اندیشه ها و احساسات و رفتارهای یک فرد. در رواندرمانی هدف ایجاد تغییراتی در افکار و احساسات و در نهایت تغییر در رفتار فرد می باشد. در رواندرمانی بیشتر با شخصیت و نگرش فرد سرو کار داریم و هدف ایجاد تغییر در طرز نگرش فرد است.
طول دور درمانی متفاوت میباشد ممکن است از ۱۰ جلسه تا ۵۰جلسه طول بکشد و بسته به نوع بیماری دارد. و به اشکال مختلفی مانند درمان انفرادی، گروه درمانی، زوج درمانی و خانواده درمانی صورت میگیرد.
اهداف روان درمانی چیست؟
- برطرف شدن علایمی که منجر به پریشانی شده اند
- تغییر الگوهای رفتاری آشفته
- بهبود روابط بین فردی
- مقابله ی بهتر با استرس های زندگی
- رشد شخصی و بالیدگی فردی
انواع روان درمانی
۱- روان بین فردی
در این سبک از درمان، بر روی زندگی فعلی و روابط درون خانواده، محیط کار و محیط اجتماع تمرکز میشود. در این روش درمانی فرد یاد میگیرد که چگونه شیوهای را که با دیگران تعامل میکند مورد ارزیابی قرار دهد و راهبردهایی را برای حل مشکلات بین فردی بیاموزد. موضوعات رایج درمانی معمولا مربوط به مشکلات مربوط به تعامل با افراد مهم زندگی، مسایل مربوط به داغدیدگیهای حل نشده، مشکلات موجود در محیط کار وغیره میشود.
۲- رفتاردرمانی
هدف رفتار درمانی تغییر رفتارهای ناسالم وناخواسته از طریق دادن پاداش، تقویت و حساسیت زدایی است. حساسیت زدایی یا درمان مواجههای فرایندی است که در آن فرد با موضوعی که او را مضطرب میکند مواجهه میشود و با پاسخهای ناخواسته به مقابله میپردازد. در رفتار درمانی معمولا به همکاری افراد دیگر به خصوص اعضای مهم خانواده و دوستان نزدیک مراجع نیاز است.
۳- شناخت درمانی
هدف شناخت درمانی شناسایی و تصحیح الگوهای فکری تحریف شده است که منجر به بروز عواطف و رفتارهای مشکل ساز میشود. در شناخت درمانی سعی بر این است که الگوهای فکری متعادلتری جایگزین این الگوهای فکری مخرب شوند. همانند رفتار درمانی در درمان شناختی نیز تمرکز بر روی مشکلات فعلی مراجع است تا تعارضات مربوط به گذشته فرد.
۴- درمان شناختی – رفتاری (CBT)
این نوع از روان درمانی شامل ترکیب درمان رفتاری و درمان شناختی است و هدف آن شناسایی باورها ورفتارهای ناسالم و منفی و جایگزین کردن آنها با رفتارها و باورهای سالمتر است. شکل معمول CBT جلسات ۴۵ دقیقهای هفتگی است و در این درمان به مراجع تکالیف مختلف خانگی داده میشود.
- مزایای درمان شناختی – رفتاری
رویکردهای شناختی رفتاری برای درمان مسائل خاص میتوانند بسیار اثربخش باشند. در بیشتر مواقع، روشهای شناختی و رفتاری برای درمان یک اختلال با یکدیگر ترکیب میشوند. مثلا درمانگری که به درمان مراجعه کنندهای مبتلا به اضطراب اجتماعی میپردازد، هم به او در شکل دادن الگوهای فکری دقیقتر کمک میکند و هم بر روی رفتارهای خاصی، نظیر کنارهگیری اجتماعی، تمرکز مینماید.
۵- درمان روانکاوانه
روانکاوی یکی از رایجترین سبکهای رواندرمانی است که بر پایه نظریه روانتحلیلگری بنا شده است. در این نظریه اعتقاد بر این است که رفتار انسان توسط تجارب گذشته او تعیین میگردد. روانکاوان اعتقاد دارند که رویدادهای کودکی و احساسات، افکار و انگیزههای ناخودآگاه در بیماری ذهنی و رفتارهای ناسازگارانه، نقش دارند.
تمرکز این درمان به روی افزایش آگاهی مراجع از رفتارها و افکار ناهشیار و بدست آوردن بینشی درباره احساست و انگیزههایش است. درمانگران در این شیوه درمانی از تکنیکهای مختلفی اعم از کاوش تجارب زندگی فرد، مقابله با هیجانها، باورها ورفتارها و تفسیر افکار ورفتارها استفاده میکنند. مراجع معمولا روانکاو خود را چند بار در هفته و برای چندین سال باید ملاقات كند.
- مزایای درمان روانکاوانه
با وجودی که انتقادات زیادی از این روش درمان به عمل آمده و بسیاری آن را پرهزینه، زمانبر و معمولا ناکارآمد میدانند اما این روش دارای مزایایی نیز هست. درمانگر محیط غیرانتقادی، راحت و همدلانهای را فراهم میسازد که شخص مراجعه کننده، خود را برای نشان دادن و آشکار ساختن احساسات یا اعمالی که به استرس یا تنش در زندگیش انجامیده، راحت حس میکند. در بیشتر مواقع، همین در میان گذاشتن این عوامل فشار روحی با یک نفر دیگر، خود میتواند اثر مثبتی داشته باشد.
آیا روان درمانی موثر است؟
تحقیقات نشان داده است که بیشتر افرادی که این شیوه درمانی دریافت کردهاند از علایم بیماری رها شدهاند و توانستهاند در زندگی خود عملکرد بهتری داشته باشند. رواندرمانی نشان داده است که باعث بهبود هیجانها و رفتارهای فرد میشود و با تغییرات مثبتی در مغز و بدن همراه است.
رازداری
روان درمانگران هم از لحاظ اخلاقی و هم از لحاظ قانونی موظف هستند که راز دار مراجعان خود باشند و اجازه مطرح کردن مسایل مرتبط با مراجع را با هیچ فرد ثالثی ندارند. مگر اینکه:
- احتمال خودکشی و دیگرکشی مطرح باشد.
- دستوری از دادگاه برای دریافت اطلاعات محرمانه آمده باشد.
- احتمال سواستفاده و آسیب به کودکان وجود داشته باشد.
رها
خانم دکتر …روانپزشک کلینیک مهر شخصی را ۴ سال ناشیانه روان درمانی کرد که متاسفانه حال ایشان خرابتر شد ،
چه کسی جوابگوی این بی کفایتی هاست؟
مدیر سایت
متاسفانه خصوصا درباره مشکلات روانی، هیچ تعهد و تضمینی برای بهبود شخص نیست و گاها وضعیت روانی خود شخص، و رویدادهای زندگی وی روند درمانی را مختل می کند. با این حال، در صورتی که دلیل قطعی مبنی بر اشتباه پزشک متخصص دارید، می توانید موضوع را از طریق سازمان نظام پزشکی کشور پیگیری نمایید.