امروز، ۲۱ اسفند ماه در حالي که تنها چند روز به تحويل سال باقي مانده است، تهيهکننده مجموعه تلويزيوني «کلاه قرمزي» از توقف توليد اين مجموعه براي نوروز خبر ميدهد. مدرسي عدم حمايت مالي از سوي تلويزيون را دليل اين تصميم عنوان ميکند؛ اين درحالي است که نزديک به چهار ماه پيش از نوروز ۹۶، حضور برنامه تلويزيوني «کلاه قرمزي» در جدول پخش شبکه دو سيما اعلام شده بود و بسياري از علاقمندان اين مجموعه تلويزيوني گمان ميکردند که امسال برخلاف سالهاي گذشته، بدون نگراني به تماشاي برنامه مورد علاقه خود خواهند نشست.
سال گذشته غيبت «کلاه قرمزي» از جدول پخش برنامههاي نوروزي که به نوعي با تغييرات مديريتي صداوسيما نيز همراه بود، باعث شد تا اخباري از حضور اين برنامه در شبکه نمايش خانگي به گوش برسد که احتمال طولانيتر شدن اين غيبت را بيشتر تقويت ميکرد؛ شايد اعلام خبر زودهنگام حضور اين مجموعه عروسکي در برنامههاي نوروز ۹۶ دليلي براي خاتمه دادن به اين احتمالات و اما و اگرها بود؛ اما و اگرهايي که حالا به نظر ميرسد تدبيري براي پايان آنها وجود ندارد. اما فارغ از مشکلات مالي سازمان صداوسيما که در چند سال اخير تبعاتي در توليدات اين سازمان چه از نظر کيفي و چه کمي به همراه داشته است، گروکشي عروسکهاي محبوب مردمي به امري عادي تبديل شده است؛ معضلي که به نظر ميرسد بازنده آن در نهايت کسي جز علاقمندان به اين عروسکها نباشد. پيشتر نيز شاهد اين نوع رويکرد درباره عدم ادامه همکاري عروسک «جنابخان» با مجموعه «خنداونه» بوديم.
برخي از هنرمندان که در حوزه برنامههاي عروسکي فعاليت داشتهاند، در زماني که حواشي عروسک «جنابخان» و عدم حضور او در فصل جديد «خندوانه» به دليلي مسائل مالي پيش آمد در گفتوگو با ايسنا مطالبي را در اين زمينه عنوان کرده بودند. عادل بزدوده، خالق عروسکهايي چون «زي زي گولو» و «مخمل» با اشاره به اين که عروسکي که محبوب ميشود متعلق به مردم است، بيان کرد: سازنده عروسکي که در ميان مردم محبوب شده است نبايد آن را از مردم بگيرد و اين امر به لحاظ وجداني کاري غيرحرفهاي است. او درباره «جناب خان»، عروسک برنامه «خندوانه» بيان کرد: بايد ببينيم که عروسک «جناب خان» از خريد پارچه تا جلوي دوربين رفتنش چه مسيري را گذرانده و چه نوع قراردادي با سازنده اين عروسک بسته شده است که سالارزهي، جناب خان را از برنامه خندوانه ميگيرد. اگر هر عروسکي حق کپي رايت و امتياز براي سازندهاش داشته باشد، اين حواشي از بين ميرود. او با تاکيد بر اين که گرفتن عروسکي محبوب از مردم، ناپسند است، گفت: تماشاگران اين شخصيت عروسکي (جناب خان) و صدايش را دوست دارند. اين نوع عروسک ها بايد در سازماني به اسم خالق خود ثبت و ضبط شوند. بزدوده در پايان گفت: صدا، عروسک و عروسکگردان سه ضلع هستند که در اين ميان، صدا و عروسک مهمترين اضلاع به شمار ميروند و قابل جايگزيني نيستند اما عروسک گردان به دليل اين که ديده نميشود، متاسفانه ميتوان جايگزيني برايش انتخاب کرد. اين در حالي است که اگر صداي عروسکي که در ميان مردم محبوب شده است، را از آن بگيريم، عروسک نميتواند به کار خود ادامه دهد.
مجله اینترنتی ستاره