ساکنان مناطق آتشفشانی چه موارد ایمنی را باید رعایت کنند؟

ساکنان مناطق آتشفشانی چه موارد ایمنی را باید رعایت کنند؟ هنگام وقوع آتشفشان از چه کارهایی باید دوری کرد؟ برای دریافت پاسخ سوالات همراه ما باشید.

ساکنان مناطق آتشفشانی چه موارد ایمنی را باید رعایت کنند؟

 

ستاره | سرویس علوم – فوران آتشفشان از کوه‌های آتشفشانی پدیده‌ای است که علاوه بر سودمندی برای محیط اطراف می‌تواند برای ساکنین مجاور این کوه‌ها بسیار خطرناک باشد. بنابراین ساکنین این چنین مناطق باید کاملا بدانند که هنگام فوران آتشفشان یا خروج گاز از کوه چه اقدامات ایمنی را انجام دهند.

 

چه خطراتی ساکنین نقاط نزدیک به آتشفشان را تهدید می‌کند؟

  • کوه های آتشفشانی بر اثر انباشته شدن مواد مذاب فوران یافته یا خاکسترهای آتشفشانی شکل گرفته اند و مواد مذابی که از مجرای حفره ای شکل نوک کوه، در اثر فشار گازها و سنگ های مذاب هسته زمین به صورت آرام یا انفجاری به سطح زمین پرتاب می شوند، منجر به فوران کوه های آتشفشانی می شوند.
  • در این فوران ها گدازه های مذاب، گازهای سمی، خاکستر، صخره های پرتابی و موادی خمیری وجود دارد که می تواند مخاطره آمیز باشد.
  • گدازه های مذاب به علت گرمای زیاد می توانند، موجب آتش سوزی گسترده شوند و هر چیزی را که سر راهشان است، تخریب کنند. البته حرکت این گدازه به قدری کند است که مردم فرصت فرار دارند.
  • خاکستر تازه آتشفشان، از سنگ پودر شده تشکیل می شود که ماده ای اسیدی، گازدار، پر از گرد و خاک، بدبو و فرساینده است. هر چند این گاز و خاکستر برای افراد بالغ خطری ندارد، اما اسنتشاق آن برای کودکان، سالمندان و مبتلایان بیماری های تنفسی می تواند دردسرساز شود.

 

ساکنان مناطق آتشفشانی چه موارد ایمنی را باید رعایت کنند؟
ساکنان مناطق آتشفشانی چه موارد ایمنی را باید رعایت کنند؟

 

بیشتر بخوانید: حرکت قطعات سنگ کره روی خمیر کره باعث پیدایش کدام پدیده ها می شود؟

 

ساکنان مناطق آتشفشانی چه موارد ایمنی را باید رعایت کنند؟

  • از خرید یا احداث منازل در مناطق دارای آتشفشان فعال خودداری کنید.
  • همواره خود را برای تخلیه فوری محل در مواقع ضروری آماده کنید (در زمان وقوع آتشفشان فرصت کمی برای تخلیه وجود دارد)
  • برای اجتناب از خطرات ناشی از انفجار‌های شدید، پرتاب سنگ و خاکستر به اطراف جریان گل و تشکیل گاز‌های گرم مطابق دستور مقامات محلی فوراً منطقه را ترک نمایید. (مناطق خطر در اطراف یک آتشفشان، تقریبا تا شعاع ۳۰ کیلومتری است. البته در فوران های انفجاری، خطر آتشفشان صدها کیلومتر دورتر را هم تهدید می کند)
  • پوشیدن لباس‌های بلند برای محافظت از پوست خود از مواد شیمیایی موجود در خاکستر‌های آتشفشانی
  • گذاشتن عینک مخصوص برای جلوگیری از ورود خاکستر به چشم
  • پناه بردن در یک مکان امن و مستقر شدن تا زمانی که خاکستر‌های آتشفشانی نشست یابند یا بوسیله باد به منطقه دیگری منتقل شوند توجه به این نکته ضروریست که اگر احساس می‌کنید حجم زیادی خاکستر و تکه‌های سنگ بر روی سقف جان پناه شما انباشته شده و احتمال ریزش آوار وجود دارد فورا محل را ترک کنید.
  • تا زمانی که خاکستر آتشفشان در هوا معلق است، از خانه ای که در مسیر گدازه های آتشفشان نیست، خارج نشوید و تمام درها و پنجره ها و راه های تهویه خانه را مسدود کنید.
  • از دره‌ها و مناطق گود در هنگام فوران مواد مذاب فاصله بگیرید
  • با دقت حرکت گل و لای آتشفشانی را زیر نظر گرفته و خود و سایری را از مسیر گل و لای بسیار داغ دور نمائید.
  • از رانندگی در هوای آغشته به خاکستر آتشفشان اجتناب کنید، مگر این که بسیار ضروری باشد. به دلیل این که رانندگی باعث جابه جایی خاکستر آتشفشان می شود، سرعت حرکت باید کمتر از ۳۰ کیلومتر در ساعت باشد. آگاه باشید، خاکستر می تواند روی اجزای متحرک خودرو و موتور ماشین تاثیر بگذارد و موجب توقف و خرابی خودرو شود.

 

مرگبارترین آتشفشان‌های جهان

آتشفشان وزوو در ایتالیا

این آتشفشان که مشهورترین فوران آن به سال ۷۹ پس از میلاد باز می‌گردد، فورانی که منجر به ویرانی شهر پمپی و هرکولانیوم شد، هنوز خطری بالقوه به شمار می‌رود که سایه آن برسر شهر ناپل ایتالیا و مناطق اطراف این شهر افتاده است،‌ مناطقی که جمعیت کلی آنها بیش از سه میلیون نفر است.

 

آتشفشان وزوو در ایتالیا و شهر پمپئی
شهر پمپی در ناپل ایتالیا

 

آتشفشان نیراگونگو در جمهوری دموکرات کنگو

در سال ۲۰۰۲ دریاچه گدازه این آتشفشان دچار نشت شد و رودی از گدازه‌ها با سرعت ۶۰ کیلومتر بر ساعت به سمت شهر گوما جاری شد و بخش‌هایی از آن را تا عمق دو متر در خود فروبرد. خوشبختانه پیش از آغاز این روند به شهروندان اخطار داده شده‌بود و ۳۰۰ هزار نفر از جمعیت این منطقه تخلیه شده‌ بودند.

آتشفشان پوپوکاتپل در مکزیک

آتشفشان پوپو معمولا فعال است و جدید‌ترین فعالیت آن نیز در سال ۲۰۱۶ رخ داد که توده‌ای از خاکستر را تا ارتفاع پنج کیلومتری به هوا فرستاد. در دوران اخیر فعالیت‌های این آتشفشان به پرتاب توده‌ای خاکستر به آسمان محدود بوده‌است اما این توده‌ها سرتاسر کوهستان‌های اطراف را می‌پوشانند و این به آن معنی است که ترکیب آنها با آب جریانی بزرگ از گل را به وجود می‌آورد که با سرعتی بالا جاری شده و تا کیلومترها مسیر را می پیمایند.

آتشفشان کراکاتوآ در اندونزی

یکی از بدنام ترین آتشفشان های تاریخ که به صورت غیر مستقیم منجر به مرگ ۳۶ هزار انسان شده است. فوران سال ۱۸۸۶ این آتشفشان سونامی وسیعی ایجاد کرد که منجر به این فاجعه طبیعی شد،‌ انرژی آزاد شده از این فوران ۱۳ هزار برابر بیشتر از انرژی بمب‌های اتمی هیروشیما بوده‌است. این انفجار کل جزیره آتشفشانی را تخریب کرد اما طی ۵۰ سال بعد به جای آن جزیره‌ای جدید شکل‌گرفت.

آتشفشان گانگ بای شان در چین

آخرین فوران این آتشفشان در سال ۱۹۰۳ رخ داده‌ است،‌ با این همه داستان های ترسناک تری از سوابق فوران آن وجود دارد. در سال ۹۶۹ پس از میلاد، این آتشفشان یکی از بزرگترین فوران های ۱۰ هزار سال پیش از خود را ایجاد کرد و سه برابر موادی که در سال ۱۸۸۶ از کراکاتوآ خارج شد را به آسمان فرستاد. دریاچه حفره ای بالای این آتشفشان یکی از اصلی ترین خطرهایی است که متوجه ساکنان اطراف آن است زیرا در صورت نشت پیدا کردن این دریاچه،‌ گل‌رود‌هایی خطرناک ایجاد خواهند شد که جان ۱۰ هزار انسان را تهدید خواهند کرد.

 

در ایران چند کوه آتشفشانی وجود داشته که برخی خاموش و برخی نیمه فعال هستند. با این وجود اگر در مجاورت چنین کوه‌های ساکن هستید رعایت نکات گفته شده در بالا ضروری است. لطفا نظرات و پیشنهادات خود را در انتهای همین مطلب با ما به اشتراک گذارید.

 
یادتون نره این مقاله رو به اشتراک بگذارید.
مطالب مرتبط

نظر خود را بنویسید