هفته وحدت اسلامی به فاصله زمانی بین ۱۲ ربیعالاول که سالگرد ولادت پیامبر اکرم (ص) بنا بر روایات اهل سنت است تا ۱۷ ربیعالاول که تاریخ ولادت آن حضرت بنا بر روایات شیعه است، گفته میشود. در ادامه با ایده اولیه، علت نامگذاری هفته وحدت و این که هدف از برگزاری هفته وحدت چیست، همچنین با آیات و روایات متناسب با هفته وحدت آشنا شوید.
ایده نامگذاری هفته وحدت
نخستین بار آیت الله خامنهای در سال ۱۳۵۶ شمسی و پیش از انقلاب، هنگامی که در سیستان و بلوچستان تبعید بود، به علمای اهل سنت آن منطقه پیشنهاد داد که در فاصله میان ۱۲ ربیعالاول سالگرد ولادت پیامبر اکرم (ص) بنابر روایات اهل سنت، تا ۱۷ ربیعالاول تاریخ ولادت حضرت محمد (ص) بنابر روایات شیعه مجالس جشن برگزار شود.
پس از پیروزی انقلاب اسلامی ایران، آیت الله منتظری پیشنهاد نامگذاری این مدت به هفته وحدت را مطرح کردند. پس از آن حضرت امام خمینی در سخنرانی روز ۸ دی ۱۳۶۰ شمسی از این اصطلاح استفاده کردند و از آن سال به بعد، این هفته به نام هفته وحدت نامیده شد.
علت به وجود آمدن هفته وحدت چیست؟
با وقوع انقلاب اسلامی در سال ۱۳۵۷ در کشورمان، حساسیت و فتنه جوییهای دشمنان اسلام برای ایجاد اختلاف و پراکندگی در میان مسلمانان شیعه و سنی بسیار زیاد شد، به طوری که میتوانست باعث بروز جنگهای متعدد بین کشورهای مسلمان با یکدیگر شود.
بنابراین حضرت امام خمینی (رحمةالله علیه) با درک این موضوع که وحدت و دوستی دو مذهب شیعه و سنی که هر یک پیروان زیادی در سراسر جهان دارند، تاثیر زیادی در دور کردن دشمنان، و بالا بردن عزت و سربلندی مسلمان در دنیای امروز خواهد داشت این هفته را به نام هفته وحدت نامگذاری کردند.
همچنین از آنجایی که دین اسلام به عنوان آخرین و کاملترین دین الهی برای نجات بشریت از گمراهی و جهل، به انسانها عرضه شده است به نظر میرسد هر گونه اختلاف و تفرقه بین مسلمانان چهره این دین را خدشه دار خواهد کرد.
لزوم و ضرورت وجود هفته وحدت
در شرایطی که دشمنان اسلام تمام تلاش خویش را برای مبارزه و مقابله با اسلام به کار بسته و آشکارا اعلام می کنند «جهان اسلام در قرن بیست و یکم یکی از مهمترین میدان های زورآزمایی سیاست خارجی آمریکاست» و «تقابل اصلی آینده جوامع بشری برخورد فرهنگ اسلامی و فرهنگ غربی است». تأکید بر مسائل اختلافی و تفرقه میان صفوف مسلمانان منطقی نیست.
در زمانی که مسلمانان می توانند با توجه به جمعیت بیش از یک میلیارد نفر و منابع و امکاناتی که در اختیار دارند به عنوان یک قدرت تأثیرگذار در صحنه بین المللی مطرح باشند پرداختن به اختلافات و مسائل تفرقه انگیز نتیجهای جز به هدر رفتن سرمایه ها و استفاده دشمن از این اختلافات، نخواهد داشت.
مهمترین دلایل نام گذاری هفته وحدت چیست؟
۱. به دلیل این که دین اسلام دین کامل و تحریف نشده یکتاپرستی است.
۲. برای حفظ وحدت میان اهل سنت وشیعه که در زادروز حضرت محمد (ص) اتفاق نظر ندارند و به ویژه در کشور ما که تعداد پیران هر دو مذهب زیاد است برگزاری دو جشن در دو تاریخ متفاوت جالب نخواهد بود.
۳. برای این که قرآن کتابی است آسمانی و جامع که برای راهنمایی همه بشریت نازل شده است.
۴. درحقیقت یکی از مهمترین عوامل پیروزی انقلاب اسلامی مدیون وحدت امت اسلامی است.
در این خصوص دکتر کریم راستگو میگوید:
این هفته از دو منظر قابل توجه است:
اول اینکه نامگذاری آن در ایام تولد حضرت ختمی مرتبت که ابتدای آن به نقل پیروان سنی و پایان آن به عقیده شیعیان است، و، چون ایام شاد و مبارکی است، از نظر روان شناسی نیز بهترین زمان برای بحث در مقوله وحدت مسلمین است؛
دوم هم توجه به بافت مذهبی کشور ایران است. همانطور که میدانیم با اینکه مذهب رسمی کشور ما شیعه است و تعداد شیعیان در اینجا بیشتر است، اما اقوام و مردم بسیاری نیز مذهب سنی را انتخاب کرده و به آن معتقدند، بنابراین وجود اختلاف میان آنها موجب میشود که در ایران نیز اختلاف ایجاد شده و حتی امنیت کشور به خطر افتد و لذا حفظ وحدت و قرار دادن ایامی از سوی امام (رحمةاللهعلیه) علاوه بر جنبه مذهبی و شرعی از نظر اجتماعی و امنیتی نیز اقدامی به جا و قابل تامل است»
تاریخ هفته وحدت ۱۴۰۲
تاریخ شروع هفته وحدت در سال ۱۴۰۲ برابر است ۸ آبان ماه ( ۱۲ ربیع الاول ) تا ۱۳ آبان ماه ( ۱۷ ربیع الاول )
آیات و روایات متناسب هفته وحدت
قرآن کریم:
وَاعتَصِمُوا بِحَبلِ اللَّهِ جَمِیعاً و لاتَفَرَّقُوا
همگی به ریسمان الهی چنگ زنید و پراکنده نشوید
آل عمران، آیه ۱۰۳.
پیامبر (صلی الله علیه وآله):
أیُّهَا النّاسُ! عَلَیکُم بِالجَماعَةِ و إیّاکُم و الفُرقَةَ
میزان الحکمه، ح ۲۴۳۴.
پیامبر (صلی الله علیه وآله):
الجَماعَةُ رَحمَةٌ و الفُرقَةُ عَذابٌ
وحدت مایه رحمت، و تفرقه موجب عذاب است
کنزالعمّال، ح ۲۰۲۴۲.
پیامبر (صلی الله علیه وآله):
یَدُاللَّهِ عَلَی الجَماعَةِ و الشَّیطانُ مَعَ مَن خالَفَ الجَماعَةَ یَرکُضُ
دست خدا بر سر جماعت است و شیطان با کسی همراه است که با جماعت ناسازگاری کند.
کنزالعمّال، ح ۱۰۳۱.
پیامبر (صلی الله علیه وآله):
عَلَیکَ بِالجَماعَةِ؛ فَإنَّما یأکُلُ الذِّئبُ القاصِیَةَ
با جماعت همراه شو؛ زیرا گرگ، گوسفند دورمانده را می خورد.
مسند أحمد، ج ۶، ص ۴۴۶.
امام علی (علیه السلام):
لَوسَکَتَ الجاهِلُ مَااختَلَفَ النّاسُ
اگر نادان خاموشی میگزید، مردم دچار اختلاف نمیشدند.
بحار الأنوار، ج ۷۸، ص ۸۱.
امام علی (علیه السلام):
عَلَیکُم بِالتَّواصُلِ وَالتَّباذُلِ و إیّاکُم و التَّدابُرَ والتَّقاطُعَ
بر شما باد به ارتباط و بخشش به یکدیگر و دوری گزیدن از جدایی و پشت کردن به یکدیگر.
سخن پایانی
هفته وحدت تمرینی برای تمام مسلمانان است تا اختلاف ها را کنار بگذارند و دست در دست هم پیام اسلام و پیامبرش را به گوش جهانیان برسانند. اکنون که بیش از یک میلیارد نفر از جمعیت جهان را مسلمانان تشکیل میدهند، تنها و تنها وحدت و دوستی میان آنان است که میتواند آنان را شکست ناپذیر و قدرتمند کند.
اگر علاقهمند به گسترش فرهنگ وحدت و یکپارچکی میان مسلمانان هستید با استفاده متن و پیام تبریک هفته وحدت، این روز را به دوستان اهل سنتتان تبریک گویید. نظر شما درباره هفته وحدت چیست؟ لطفا نظرات و پیشنهادات خود را از طریق بخش ارسال نظر در پایین همین صفحه با ما به اشتراک بگذارید.