ستاره | سرویس گردشگری – جاذبه های گردشگری اصفهان را در این مطلب بشناسید.
جاذبه های گردشگری اصفهان
ميدان نقش جهان اصفهان
يكي از زيباترين ميدانهاي جهان به طول حدود ۵۱۲ متر و عرض ۱۶۰ متر است كه در اطراف آن اطاق هائي در دو طبقه با يك اندازه و شكل احداث شده است. تعداد چهار اثر تاريخي بي نظير در اطراف ميدان قراردارد. عمارت عالي قاپو ـ مسجد امام ـ مسجد شيخ لطف اله و سر درب بازار قيصريه، در وسط ميدان اصلي، زمين و دو دروازه سنگي چوگان بوده است. ميدان امام امروزي يكي از جاذبه های گردشگری اصفهان و از مراكز خريد صنايع دستي و همچنين محل برگزاري بسياري از مراسم ملي و مذهبي مي باشد.
بازار قيصريه اصفهان
سردرب قيصريه در شمال ميدان امام (نقش جهان) ساخته شده است. اين سردرب، يكي از زيباترين نقاشي هاي مربوط به دوران صفويه را نشان مي دهد. از اين سردرب، وارد يكي از زيباترين بازارهاي جهان مي شويم. اين بازار در دوران صفويه مركز فروش كالاهاي گران قيمت بوده است و نمايندگان شركتهاي خارجي در اين مكان داراي حجره هائي بوده اند. بازار اصفهان يكي از بزرگترين بازارهاي ايران و از زیباترین جاذبه های گردشگری اصفهان است كه داراي قسمتهاي مختلف مي باشد و در هرقسمت كالاهاي خاصي را به فروش مي رسانند. براي مثال قسمت صنايع دستي، طلا و نقره، قالي، كفش و غيره. بازديد از همه قسمتهاي بازار ساعتها به طول مي انجامد.
عمارت عالي قاپو اصفهان
اين كاخ در قرن يازدهم هجري در شش طبقه احداث شده است. هر طبقه تزئينات هنري خاصي را دارا ميباشد. از قسمت هاي مهم اين كاخ، ايوان طبقه سوم، حوض مسي در ایوان تالار پذيرائي همين طبقه كه با زيباترين نوع نقاشي و گچ بري تزئين شده است. تالار موسيقي طبقه ششم و تزئينات گچبري بي نظير آن و اغلب كارهاي هنري به وسيله رضا عباسي هنرمند مشهور آن دوران انجام شده است .
مسجد امام اصفهان
در ضلع جنوبي ميدان نقش جهان يكي از زيباترين مساجد جهان اسلام قراردارد كه به دستور شاه عباس اول، توسط استاد علي اكبر اصفهاني احداث گرديده است. در مرحله اول سر درب اصلي و جلوخان ورودي با دو مناره خارجي مسجد ساخته شده. درب مسجد با ورقهاي نقره و طلا تزئين گرديده و مربوط به دوره شاه صفي، جانشين شاه عباس اول است . در داخل مسجد يك حياط اصلي و مركزي، با چهار ايوان و دو حياط فرعي جانبي قراردارد. گنبد خانه جنوبي به صورت دو پوش اجرا گرديده و فضاي بين اين دوگنبد حدود ۱۲ متر ارتفاع دارد. ارتفاع گنبد خارجي از كف مسجد ۵۰ متر مي باشد. كتيبه هاي مسجد، توسط خطاطان و خوشنويسان معروف دوران صفويه مزين شده است. تمام سطوح ديوارها، گنبد، مناره ها، طاق نماهاي داخلي و خارجي مسجد از كاشي هاي هفت رنگ و معرق پوشيده شده است. نقوش اين كاشي كاري ها (گل و بوته ها) به صورت مجرد و رمزي ظاهر مي شود .
مسجد شيخ لطف الله اصفهان
در ضلع شرقي نقش جهان مسجدي قراردارد كه در زمان شاه عباس اول صفوي، هنگام احداث ميدان و همراه با بناهاي اطراف آن به منظور محل عبادت و حوزه تدريس مرحوم شيخ لطف الله، ساخته شده است. ساختمان مسجد در سال ۱۰۱۱ هـ .ق آغاز و در سال ۱۰۲۸ به پايان رسيده است. اين مسجد داراي يك شبستان زيرزميني است كه كف گنبدخانه را از سطح زمين بالاتر قرارداده است. به خاطر استفاده هاي خاص علمي ـ مذهبي از اين مسجد، نيازي به احداث حياط و مناره نبوده است. گنبد بر روي هشت طاق جناغي قرار گرفته و لبه اين طاق ها با كاشي هاي پيچ به رنگ فيروزه، تزئين يافته است .سطوح داخلي به ويژه محراب مسجد شيخ لطف اله از شاه كارهاي بي نظير هنر كاشي كاري هفت رنگ و معرق و از جاذبه های گردشگری اصفهان است. در محراب دو كتيبه وجود دارد كه عبارت ذيل بر آنها نوشته شده است.
كاخ هشت بهشت اصفهان
نام هشت بهشت عمدتاً در اصطلاح زمان خود، به معناي هشتي يا ورودي بهشت بوده است. عمارت هشت بهشت در دو طبقه و بر روي يك كرسي که با ابزاره سنگي ساخته شده و تركيب احجام و فضاهاي معماري به گونه اي ماهرانه و متناسب انجام گرفته است. در وسط ساختمان، فضاي اصلي و مركزي قرار دارد كه در پلان به صورت هشت ضلعي است. ارتباط دو طبقه از طريق دو دستگاه راه پله انجام مي گيرد كليه سطوح ايوانهاي هشتي مركزي، اتاقها و راهروها، با سبكهاي متنوعي تزيئن شده است. از جمله خصوصيات منحصر به فرد اين عمارت، حوض مرواريد و آبشار ايوان جنوبي است كه آب آن از حوض فوقاني تأمين شده است
پل خواجو اصفهان
در قسمت شرق رودخانه زاينده رود و پل خواجو از آثار دوره صفويه در سال ۱۰۶۰ هجري، مصادف با زندگي شاه عباس دوم احداث شده است. پل خواجو در طراحي قديم براي چندين منظور در نظر گرفته شده است. قسمت فوقاني براي حركت سريع و عبور كالسكه ها و چهارپايان بوده در حالي كه بخش تحتاني عمدتاً براي حركت آرام و توقف و تأمل عابرين پياده بوده است. قسمت زيرين تماماً از سنگ و ملات ساروج ساخته شده و دهانه هاي عبور آب به صورت بند با تخته هاي قطور چوبي قابل كنترل بوده و با بستن كامل دهانه ها سطح آب در قسمت غربي پل بالا آمده و درياچه كوچكي را به وجود مي آورد. در سمت شرقي، پلكانهاي سنگي انسان را تا حد تماس با آب به پائين هدايت مي كند. ضمن اينكه اين پلكانها خود محلي براي نشستن و لذت بردن از مناظر طبيعي مي باشد. در قسمت مركزي پل، عمارت بيگلربيگي در طبقه فوقاني و در دو طرف راهروي پل براي پذيرائي و تشريفات رسمي ساخته شده است كه اطاقهاي آن در دوره هاي مختلف با نقوش رنگ طلائي تزئين گرديده است .
سی وسه پل اصفهان
زماني كه اصفهان به عنوان مركز حكومت دولت صفويه انتخاب مي گردد، جهت گسترش شهر به طرف جنوب متمايل مي شود. و عنصر مهم شهرسازي در آن طرح، محور چهار باغ بوده كه از دروازه دولت به سوي جنوب احداث مي گردد و حدود شش كيلومتر طول آن بوده است. اين خيابان الزاماً از رودخانه عبور مي نمايد و بدين جهت معماران آن زمان، پل الله ورديخان را كه به سي و سه پل معروف مي باشد بر روي زاينده رود و منطبق بر محور چهارباغ ايجاد مي نمايند. زمان احداث پل درحد فاصل سالهاي ۱۰۰۸ تا۱۰۱۱ هجري قمري بوده و طول آن سيصد متر و عرض آن ۱۴ متر مي باشد. اين پل از معماري بسيار زيبا و متناسب برخوردار است، نظم طولاني دهانه هاي آن، ابهت و وقار خاصي در آن به وجود آورده است. در طرفين سطح فوقاني، دو راهروي سرپوشيده ساخته شده كه هم در زمستان و هم در تابستان سرپناه مطمئني براي عابرين مي باشد. پل الله ورديخان را مي توان نتيجه مطلوب تركيب فنون در مهندسي با هنر معماري محسوب كرد .
كليسا و موزه وانك اصفهان
در قرن يازدهم هجری، تعدادي از ارامنه ساكن در ارمنستان فعلي به اصفهان منتقل گشته و در دهكده اي در جنوب غرب اصفهان سكونت داده شدند. نام آن دهكده را جلفا گذاشتند. پادشاهان صفوي براساس فراميني كه صادر كردند، آزادي هاي مذهبي براي آنها را تضمين نمودند و اين اقليت ارامنه را مورد حمايت قراردادند. در بين ساكنان جلفا، تجار و افرادي كه دانش فني آن دوران را دارا بودند، وجود داشتند. با كمك و مساعدت تجار ارمني چند كليسا از جمله كليساي وانك احداث گرديد. اكنون جلفا بخشي از شهر اصفهان محسوب مي گردد. كليساي وانك يكي از زيباترين كليساهاي ايران و از جاذبه های گردشگری اصفهان است كه داراي آميخته اي از معماري ايراني و اروپائي مي باشد. داخل كليسا تزئينات هنري از جمله گچبري، نقاشي و طلاكاري وجود دارد. در كنار كليسا، موزه با ارزشي وجود دارد كه در آن تابلوهاي نفيس نقاشي، كتب خطي و ساير اشيا نفيس هنري ديده مي شود .
آتشگاه اصفهان
كوه آتشگاه در ۷ كيلومتري غرب اصفهان در همان مسير منارجنبان قراردارد. ارتفاع اين كوه حدود ۱۶۸۰ متر از سطح دريا است. در زمان ساسانيان يك آتشكده در بالاي اين كوه احداث شده است. ساختمان از خشت هاي بسيار بزرگ و ضخيم ساخته شده است. جايگاه و محل روشن نگه داشتن آتش هنوز در بين خرابه هاي بالاي كوه ديده مي شود و اين بنا يكي از معدود بناهاي مربوط به دوران قبل از اسلام است
منارجنبان اصفهان
منارجنبان يكي از آثار تاريخي مشهور ايران و از جاذبه های گردشگری اصفهان است كه در ۵ كيلومتري غرب اصفهان در جاده اصفهان به نجف آباد قراردارد. ساختمان داراي يك ايوان و دو مناره است. احداث اين بنا همزمان با دوران حكومت ايلخانيان مغول مي باشد. اين بنا از نقطه نظر معماري، داراي ارزش فراواني است. يكي از ويژگيهاي اين بنا اين است كه اگر يكي از مناره ها تكان داده شود، مناره دوم و تمام ساختمان تكان و حركت بسيار محسوس دارد. ارتفاع ايوان از سطح زمين ۱۰ متر و ارتفاع مناره ها ۵/۱۷ متر مي باشد. مسئله بسيار مهم اين است كه اين بنا را براي تكان دادن نساخته اند وتكان دادن زياد آن موجب ويراني بنا مي گردد .
باغ پرندگان
جنگل ناژوان از مناطق خوش آب و هوای حاشیه زایندهرود به شمار میرود که تا پیش از بسته شدن آب زایندهرود، آب و هوای خوب آن نوید یک روز فوقالعاده را به اصفهانیها میداد.
هرچند که هنوز هم از مناطق خوش آب و هوای اصفهان به شمار میرود و بدون شک اگر به دنبال یک ظهر آرام همراه با جوجه کباب و غذای کبابی در طبیعتی زیبا هستید، سر زدن به ناژوان به شما توصیه میشود.
باغ پرندگان در امتداد مسیر ناژوان به خصوص برای بچه هایی که از دیدن پرنده های رنگ و وارنگ ذوق می کنند، یک روز خوب را رقم خواهد زد.