ستاره | سرویس گردشگری – جاذبه های گردشگری آذربایجان شرقی تنها محدود به تبریز نمیشوند بلکه این استان آثار تاریخی، مذهبی و جاذبههای طبیعی فراوانی در شهرها و روستاهایش دارد. استان آذربایجان شرقی محل اتصال دو رشته کوه مهم و اصلی کوههای ایران، یعنی البرز و زاگرس است و بلندترین نقطه آن، قله کوه سهند است. از لحاظ تاریخی این استان دستخوش تغییرات بسیار زیادی در دورههای مختلف شده است. برای مثال استان آذربایجان شرقی در گذشته بخشی از سرزمین تاریخی ماد بوده که به «ماد کوچک» شهرت یافته بود. به علاوه پس از حمله مغول به ایران برای اولین بار شهر تبریز به دستور آباقاخان (۶۶۳ الی ۶۸۰ هجری قمری) پایتخت رسمی ایلخانان شد.
تبریز پایتخت صفوی
در سال ۹۰۶ هجری شاه اسماعیل صفوی (متخلص به ختایی) تبریز را پایتخت ایران کرد. در دوران صفوی شهر تبریز بارها میدان جنگ ایران و عثمانی شد. در آغاز حکومت قاجار بخصوص زمان فتحعلی شاه، تبریز پایتخت دوم یا ولیعهد نشین ایران شد و محل استقرار عباس میرزا نایب السلطنه گردید. در دوره استبداد صغیر محمد علی شاه، مردم تبریز به رهبری دو قهرمان ملی (ستارخان و باقرخان) پس از ماهها مبارزه و ستیز، ابتدا تبریز و آذربایجان و سپس ایران را از چنگ استبداد رهایی بخشیدند.
جاذبه های گردشگری آذربایجان شرقی از دیدگاه تاریخی
جاذبه های گردشگری آذربایجان شرقی از دیدگاه تاریخی شامل موزهها، قلعهها، بازارها، مساجد، کلیساها، حمامهای قدیمی، مقبرهها و خانههای تاریخی است.
- عمارت شهرداری تبریز: بنای عمارت شهرداری تبریز یکی از آثار تاریخی و فرهنگی مهم این شهر محسوب میشود که در لیست آثار ملی به ثبت رسیده است. این بنای باشکوه یکی از شاهکارهای هنری به سبک معماری آلمانی است که به شکل یک عقاب در حال پرواز بالهای خود را در مرکز این شهر تاریخی گسترده و نوای ساعت زنگدار برج آن زیبایی خاصی به شهر تبریز بخشیده است.
- بازار تبریز- بازار فرش: هر بخش از بازار سنتی تبريز با توجه به کسب و کاری که در آن جريان دارد، به شکل خاصی ساخته شده است و باعث شده تا «راسته بازار»، «سرا»، «تيمچه»، «دالان» و «گذر» به وجود بيايند تا هم کسبه و هم مردم به راحتی و با اطمينان به فعاليت و کسب و کار و خريد و فروش اقدام نمايند. تيمچه مظفريه در بازار تبریز با قالی های دستبافتش شناخته می شود. بازار فرش تبریز بی شک زيباترين بخش بازار تاريخی تبريز است، تيمچه ای با سقفی بلند، پنجره های کوچک و بزرگ سفيد و رنگی در حاشيه ها و وسط سقف و رديف های منظم حجره هايی که تو را تا سال ۱۳۰۵ قمری، تا روزی که حاج شيخ جعفر قزوينی اين تيمچه را افتتاح کرد.
- قلعه بابک: قلعه بابک که به نام های دژ بابک، بذ جمهور و قلعه جمهور هم معروف است دژ و مقر سردار تاریخی ایران، بابک خرم دین بود که در هنگام قیام بر علیه دستگاه خلافت عباسی در قرن سوم هجری ساخته شده است. قلعه بابک در استان آذربایجان شرقی در ۵۰ کیلومتری شمال شهرستان اهر و در ۴ کیلومتری شهرستان زیبا و توریستی کلیبر واقع است. دژ بابک بر فراز قله ی کوهستانی، با ۲۳۰۰ تا ۲۷۰۰ متر ارتفاع از سطح دریا بنا شده است. اطراف دژ بابک را دره های ژرفی با گودی ۴۰۰ تا ۶۰۰ متر فرا گرفته و تنها از یک سو راهی باریک و سخت برای دسترسی به این دژ وجود دارد.
- رصدخانه مراغه: این رصد خانه که بزرگترین رصدخانه جهان در دوره قبل از اختراع تلسکوپ بوده است در زمانی که مراغه به پایتختی توسط هلاکو خان مغول انتخاب شده بود روی تپهای در غرب مراغه ساخته شده است. این مجموعه که امروزه فقط آثار کمی از آن باقی مانده است . طبق نوشته تاریخی در سال ۶۵۷ ساختمان آن به دستورهلاکو نوهٔ چنگیزخان مغول و همت خواجه نصیرالدین طوسی بنا شده است و درساختمان و درتشکیل آن شخصیت هایی چون علامه قطب الدین فخرالدین مراغی،محی الدین مغربی ، علی بن محمود نجم الدین الاسـطرلابی و… شرکت داشته اند.
جاذبه های گردشگری استان آذربایجان شرقی از دیدگاه طبیعی
جاذبه های طبیعی استان آذربایجان شرقی در شمال غربی کشور بیهمتاست. در این استان میتوانید غارها، درهها، روستاها، تالابهای بینالمللی و ملی، منطقههای گردشگری، آبشارها و رودخانههای فصلی و دائمی را دید.
- روستای کندوان: معماری روستای کندوان و جاری بودن زندگی مردم در قالب بافت قدیمی آن یک استثنا در دنیا به حساب میآید. چرا که دیگر در کاپادوکیه ترکیه و داکوتا آمریکا (که هر دو دارای معماری صخرهای هستند) کسی زندگی نمیکند. خانه های این روستا به مانند کندوی عسل در دل کوه کنده شده اند و جالب اینجاست که عسل یکی از مهمترین محصولات این روستا می باشد و وجه تسمیه این روستا نیز همین خانه ی کندو مانند است.
- دره لیقوان: روستای ییلاقی و کوهستانی لیقوان در جنوب شرقی تبریز و در دامنه کوهستان سهند قرار دارد. این روستا از قسمت شرقی همجوار دره بسیار با صفایی است که رودخانه لیقوان از آن میگذرد و روستاهای حاشیه خود را مشروب میکند. پنیرهای این منطقه از استان آذربایجان شرقی در کل ایران شناخته شده است.
- جنگلهای ارسباران: جنگل ارسباران در دل طبیعت بکر و دست نخورده استان آذربایجان شرقی قرار دارد. جنگل ارسباران با وسعت بیش از ۷۰ هزار هکتار سرزمین پهناوری است که از شمال به رود ارس و از مشرق به مشگین شهر و مغان و از جنوب به سراب و اوجان و از مغرب به مرند و تبریز محدود است و شهرستان اهر را در بر می گیرد. بدون شک جنگل ارسباران از مکانهای دیدنی و تفریحی آذربایجان شرقی و همچنین ایران است.
- آبشار عیش آباد: آبشار عيش آباد يكی از جاذبه های گردشگری استان آذربايجان شرقي است كه در پيرامون روستای عيش آباد از توابع دهستان ميشاب شمالی بخش مركزی شهرستان مرند قرار گرفته است، ارتفاع اين آبشار حدود ۱۵ متر بوده و حدود ۳۰۰ متر مربع وسعت دارد.
کلام آخر
جاذبه های گردشگری استان آذربایجان شرقی را با یک بار سفر چند روزه یا چندین هفته نمیتوان دید. برای دیدن کل جاذبه های گردشگری استان آذربایجان شرقی باید مدت زمان زیادی وقت صرف آن کرد. روستاها، شهرها و شهرستانهای این استان بسیار زیبا و شگفتانگیز هستند و هر کدام از گوشه گوشه این استان فرهنگ مخصوص به خود را دارند، اما همه مردمان ساکن این استان هموطنان عزیز ایرانی هستند که همیشه پذیرای گردشگران داخلی و خارجی میباشند.