ستاره | سرویس سلامت – مشکلات و بیماری های زنانه مرتبط با سیکل قاعدگی گاهی اوقات از زمان نوجوانی گریبانگیر دختران و زنان میشوند. قاعدگی دردناک یا وجود درد شدید هنگام قاعدگیهای ماهیانه، دیسمنوره (dysmenorrhea) نامیده میشود. احتقان اندامهای موجود در لگن و سیکلهای تخمک گزاری عوامل موثر بر دیسمنوره در طول مدت سالهای اولیه زنانگی است. دسیمنوره یا همان قاعدگی دردناک که در سالهای آخر ایجاد میشود ممکن است به دلیل عفونتهای لگن، توده یا فیبروئید و یا مرتبط با سایر بیماری های زنان و زایمان باشد.
علت دردهای قاعدگی چیست؟
مواد شیمیایی خاصی با نام پروستاگلاندین (prostahlandins) وجود دارند که پوشش داخلی رحم زنان هر ماه آن را تولید میکند. این مواد به انقباض و تخلیه کردن بافت و مایعات بافتی رحم که پوشش داخل دیواره رحم را برای تخمک لقاح یافته و جاگزینی آن آماده میکنند، کمک میکنند. بنابر برخی از دلایل که تعدادی از آنها هنوز ناشناخته است، ولی در بیشتر موارد موارد مرتبط با شیوه زندگی زنان است، زمانی که مقدار پروستاگلاندین ها خیلی زیاد است باعث تشدید انقباضات شکمی و ایجاد قاعدگی دردناک میشود.
همچنین ویتامین های گروه ب به خصوص ویتامین ب ۶ و نیاسین روی پروساگلاندین ها اثر میگزارند و باعث شل شدن عضلات رحم میشوند و در نتیجه در کنترل و کاهش دردهای قاعدگی موثر هستند و شدت آن را کنترل میکنند. همچنین دو عنصر معدنی کلسیم و منگنز دو ماده غذایی مهم هستند که در میزان شدت دردهای ناشی از قاعدگی بسیار موثرند، به طوریکه وقتی این دو ماده در رژیم غذایی زنان کم باشند، موجب بروز ناراحت کننده ترین دوره قاعدگی میشوند.
درمان قاعدگی دردناک در طب سنتی
طب سنتی برای کاهش و تسکین شدت درد دوران قاعدگی راهکارهایی را پیشنهاد میدهد. در ادامه به برخی از روشهای درمان قاعدگی دردناک اشاره میکنیم:
- کمپرس گرم
قرار دادن کمپرس آب گرم یا یک بطری آب گرم روی شکم، نوعی تسکین موقتی برای دردهای قاعدگی محسوب میشود.
- سنبل الطیب
یک فنجان دم کرده سنبل الطیب قبل از صبحانه، نهار و شام برای درمان قاعدگی های سخت بسیار مفید است.
- جعفری
دم کرده برگ یا تخم گیاه جعفری به مقدار ۳۰ تا ۶۰ گرم در یک لیتر آب به مدت دوازده دقیقه برای تسکین قاعدگی دردناک موثر است. همچنین میتوان به این منظور در دوران قاعدگی سوپ جعفری را به لیست غذاها اضافه نمود.
- هویج
خوردن یک با در روز یک فنجان پر آب هویج نیز برای کاهش درد دوران قاعدگی بسیار مفید است. همچنین مصرف سوپ هویج و جعفری به مبارزه با دردهای قاعدگی کمک شایانی میکند.
- صبر زرد یا آلوئه ورا
یک برگ دراز گیاه صبر زرد یا آلوئه ورا را به خوبی شسته و درون یک مخلوط کن قرار دهید تا آب آن را بگیرد. این عصاره را صاف کنید. یک قاشق غذاخوری از این عصاره را با عسل ۲ تا ۳ بار در روز و به مدت ۴ تا ۵ روز بخورید. این ترکیب اثر ملینی مضاعفی دارد. بنابراین میتوانید مقدار آن را بر حسب نیاز تغییر دهید و بهتر است هر روز عصاره تازه آن را تهیه کنید.
- برگ بو
از دیگر راهکارهای طب سنتی برای درمان قاعدگی دردناک و تسکین درد مصرف جوشانده برگ بو است. به این منظور روزی یک مرتبه ۲ عدد میوه برگ بو را در یک فنجان آب جوش دم کنید و آن را بنوشید. چنانچه چند هفته به مصرف آن ادامه دهید، تمام عوارض ناشی از قاعدگی برطرف خواهد شد.
- پروانش
جوشانده برگهای پروانش برای تنظیم رگل زیاد خانمها مفید و موثر است و دردهای قاعدگی ماهانه را آرام میکند.
- پاپایا
پاپایا به جریان قاعدگی کمک میکند. چنانچه یک عدد پاپایای بزرگ را هر روز در طول مدت قاعدگی بخورید، گرفتگیهای قاعدگی را رفع میکند.
- خربزه
از دیگر خوراکی های مفید که مصرف آن برای درمان قاعدگی دردناک توصیه میشود، خوردن خربزه درختی است. خربزه درختی خاصیت ملین دارد، بنابران در مصرف آن زیاده روی نکنید. به نظر میرسد خربزه دارای خواص شبه استروژنی بوده و مصرف آن برای زنان بسیار مفید است.
- کاهش مصرف نمک
آخرین توصیه طب سنتی به خانمهایی که درد شدیدی را هنگام قاعدگی تحمل میکنند، کاهش مصرف نمک، یکی دو روز قبل از رسیدن موعد قاعدگی است. این کار کمک میکند تا مایعات اضافی به راحتی توسط کلیه ها دفع شده و بنابراین احتقان لگنی را که یکی از عوامل موثر بر تشدید درد در این دوران است، تسکین دهد.
شما چه تجربه ای از درمان قاعدگی دردناک در طب سنتی دارید؟ خوشحال میشویم تجربیات خود را با ما و دیگر مخاطبان ستاره در میان بگذارید.