ستاره | سرویس روانشناسی – دعواهای بین زن و شوهرها یک مشکل ارتباطی است اما مشکل دیگری که خیلی از زوجها با آن روبرو میشوند این است که نمیدانند پس از یک مشاجره و دعوا با همسر چه واکنشی از خود نشان داده و چگونه شرایط را یه حالت نرمال بازگردانند. در این مقاله به برخی از آنچه که در این زمینه باید بدانید اشاره کردهایم.
بهترین واکنش پس از دعوا با همسرمان چیست؟
۱- به خود و همسرتان فرصت دهید
بعد از مجادله حالتی پیش میآید که نمیتوان بلافاصله شرایط را به حالت عادی درآورد. صبر کنید تا در مورد همسرتان و ارتباط با او احساس مثبتی پیدا کنید زیرا وقتی هنوز احساسات منفی وجود دارد، امکان برقراری ارتباطی سالم نیست. اگر عصبانی هستید، خسته شدهاید یا قلبتان شکسته است و ذهنتان درگیر این عواطف منفی است، نمیتوانید منطقی رفتار کنید. این حالتها نشانه آن است که هنوز آمادگی حل مشکل را ندارید.
بعد از گذشت زمان و طی شدن مدت زمان لا زم، احساسات منفی از بین می روند و می توانید سر صحبت را با همسرتان باز کنید. البته شروع صحبت در این شرایط سخت است اما خیلی جدی نگیرید و به راحتی سر صحبت را باز کنید. با مسایل جدی شروع نکنید چون قطعا هنگام شروع ارتباط نمی توانید خیلی واقع گرا باشید.
۲- معذرت بخواهید
شاید به نظر بیاید معذرتخواهی یکی از مشکلترین مراحل پس از دعوا با همسر باشد اما بدانید تا به حال کسی از معذرت خواستن نمرده است. برای اینکار عجله نکنید. بگذارید فضا آرام شود. ابتدا به مکانی خلوت رفته تا آرام شده و افکارتان را جمع کنید. فعلا به گذشته فکر نکنید و به آنچه که در حال روی دادن است توجه کنید. پس از اینکه آرام شدید به طرف همسرتان رفته دستانش را بگیرید. نترسید و دشوارترین کلمه یعنی عذرخواهی را به زبان بیاورید. جملهای دلپذیر به همسرتان بگویید و به او اطمینان دهید که تحت هر شرایطی دوستش دارید. گذاشتن یادداشت یا دادن پیامک نیز میتواند به شما کمک کند.
معذرت خواستن لزوما به این معنا نیست که شما نسبت به همسرتان ارزش کمتری دارید. بلکه نشان دهنده این است که شما شخصی بالغ هستید که مسئولیت اشتباهات مرتکب شده خود را میپذیرید. معذرتخواهی از صمیم قلب اولین قدم در فراموش کردن دعوا و بازگشت به رابطه نرمال است.
۳- ببخشید و فراموش کنید
برای داشتن رابطهای سالم و قوی نیاز دارید که بخشیدن و فراموش کردن را بیاموزید. پس از دعوا با همسرتان کنایه نزنید و ژست حق به جانب نگیرید. لبخند زدن، بوسیدن و در آغوش گرفتن همسرتان بهترین راه است تا متوجه شود او را بخشیدهاید.
۴- مشکل خود را اساسی حل کنید
قطعا از دعواهای زن و شوهری خود باید درس گرفته باشید. آموختههای خود را در عمل نشان دهید. در مورد مشکلات و تنشهای درونی خود بدون ترس از درگیری دوباره صحبت کنید. نیازهای خود را مطرح کنید تا مطمئن شوید آنچه باعث به وجود آمدن دعوا بین شما شده است را میتوانید رفع کنید. بیاعتنا گذشتن از مشکل پیش آمده نه تنها کمکی به شما نمیکند بلکه راه را برای به وجود آمدن مشکلات بزرگتری در آینده باز میکند. علت دعوابا همسر خود را تحلیل کنید تا رابطهاتان سالمتر و مستحکمتر از قبل شود.
برای رهایی از احساسات منفی نامه بنویسید
یکی از موثرترین ابزارهایی که میتوانید به وسیله آن احساسات منفی خود پس از دعوا با همسر را تخلیه و دوباره عشق را تجربه کنید، نوشتن یک «نامه احساسی» است که لایههای زیرین احساستان را آشکار میکند. برای نوشتن نامه در یک محل آرام و ساکت بنشینید، قلم و کاغذ در دست بگیرید و برای چند دقیقه بر احساسات خود تمرکز کنید و آنها را روی کاغذ بیاورید. نامه را خطاب به همسرتان بنویسید و با کمک فهرست زیر آن را کامل کنید:
- (بیان عصبانیت) عزیزم …من عصبانی، ناراحت و خسته هستم، من خشمگین هستم، احساس تنفر میکنم، من دوست ندارم …
- (بیان غم واندوه) من غمگین شدهام، دلم شکسته، احساس ناامیدی دارم، دیگر شاد نیستم، ای کاش …
- (بیان ترس) من میترسم، نگرانم، وقتی این اتفاق افتاد رنجور شدم، من نیازهایی دارم …
- (پشیمانی) من شرمندهام، متاسفم، خجالت میکشم، میخواهم …
- (بخشش، احترام و عشق) من میدانم که …، من تورا تحسین میکنم و میبخشم، من به تو اعتماد دارم، میخواهم کاری برایت انجام دهم، از بابت همه چیز متشکرم …
وقتی نامه را تمام کردید یک نامه پاسخ نیزبنویسید. نامهای که خودتان مینویسید ولی فرض میکنید همسرتان در پاسخ به نامه شما نوشته است. نامه پاسخ را درست همان طوری بنویسید که دوست دارید همسرتان برایتان بنویسد:
- عزیزم، به خاطر … متشکرم. من درک میکنم که … . متاسفم که …، تو استحقاق داری …. . من واقعا دوستت دارم.
وقتی نامه پاسخ را هم نوشتید از این که احساس ناراحتی و رنجش خاطر شما کاملا برطرف شده است تعجب خواهید کرد. دیگر از زخمهای ناشی از دعوا با همسر اثری نیست و به شما این احساس دست میدهد که با تمام وجود مایلید دوباره با همسرتان صحبت کنید. بسته به وضعیت و موقعیت شخصی خود می توانید هر دوی این نامه ها را دور بریزید، یا بعدا آنها را به همسرتان نشان دهید یا آنها را کنار بگذارید تا بعدا خودتان باز هم آنها را بخوانید. اگر تصمیم گرفتید نامه ها را به همسرتان نشان دهید در اصل یک بهانه بر ای آغاز صحبت با او به دست آوردهاید. ممکن است همسر شما هم درست مثل خودتان به دنبال فرصتی برای بیان احساساتش باشد، بنابراین بهتر است این تمرین را به او هم یاد بدهید.
برای اینکه در مورد نقشه احساسی بیشتر بدانید پیشنهاد میکنم به مقاله ترس از دعوای زناشویی عاملی برای عدم صداقت مراجعه کرده و مطالب مرتبط با آن را بخوانید.
چند نکته
- به یاد داشته باشید پس از دعواهای زن و شوهری، زنان لازم دارند که در مورد آن صحبت کنند. بهترین کاری که آقایان در این شرایط می توانند انجام دهند آن است که بگذارند همسرشان صحبت کند و به او اطمینان خاطر دهند که به صحبت هایش تا انتها گوش خواهند داد.
- مردها نیاز دارند که مورد عفو و بخشش قرار بگیرند و بشنوند که مقصر نیستند. مردان از اینکه احساس کنند مورد تایید و تصویب همسرشان نیستند، ناراحت میشوند. بخشش آنان، میتواند عشق را به زندگی مشترک بازگرداند.
- زن و شوهر پس از دعوا با همسرشان هر دو باید تقصیرهای خود را بپذیرند و برای برقراری و بهبود ارتباط بکوشند. در این شرایط بهتر است آقایان عادلا نه برخورد کنند و بر ادامه روابط اصرار داشته باشند ونسبت به مسایل بین خود و همسرشان حساسیت لا زم را نشان دهند.
- هیچ کس کامل نیست ونمی توان همسری پیدا کرد که عیب و نقص نداشته باشد اما میتوانیم برای همسرمان که کاملترین فرد برای ما محسوب میشود، بهترین دوست و یاور باشیم.