تکنولوژی بال هواپیما با ویژگی خود ترمیمی!

یک تیم از دانشمندان انگلیسی موفق به تولید یک تکنولوژی جدید از فیبر کربن شده‌اند که در صورت آسیب دیدن بال هواپیما، خودش را ترمیم می‌کند

هواپیما - پرواز - بال هواپیما - سقوط - تکنولوژی

آیا در مورد بتن دارای قابلیت خود ترمیمی چیزی شنیده‌اید. در مورد بدنه اتومبیل یا دیگر تکنولوژی‌های ترمیم پذیر چطور؟ تکنولوژی جدید غیر قابل باوری که در این مقاله قصد معرفی آن را داریم، بال هواپیما با ویژگی خود ترمیمی می‌باشد. یک تیم از دانشمندان انگلیسی از سه سال پیش تا کنون بر روی پروژه ترمیم بال هواپیما کار می‌کنند. این تیم به تازگی اعلام کرده‌اند که موفق به تولید یک تکنولوژی جدید از فیبر کربن شده‌اند که در صورت آسیب دیدن، می‌تواند خودش را ترمیم نماید و در واقع خاصیت خود ترمیمی دارد.

این ایده جالب با الهام گرفتن از سیستم ترمیم زخم‌ها در بدن به وجود آمده است. این ایده مانند همه ایده‌های خوب دیگر، بر روی کاغذ آورده شده است و بر روی آن کار انجام شده است. از زمان آغاز این پروژه، تیمی از محققان دانشگاه بریستول در حال همکاری با مهندسان هوافضا برای توسعه دادن این ماده ترمیم پذیر بوده‌اند. محصولی که محققان در حال حاضر به آن دست یافته‌اند، می‌تواند ترک‌های کوچک و تقریبا غیر قابل‌ شناسایی بال هواپیما، را ترمیم نماید. این تکنولوژی جدید نشان دهنده یک گام مهم در محصولات با قابلیت خود ترمیمی می‌باشد، چرا که مساله خود ترمیمی این روزها بسیار مورد توجه شرکت‌های گوناگون تولید ماشین، موبایل و… قرار گرفته است. حتی این ویژگی در تولید قاب دوچرخه‌ها، تجهیزات ورزشی و صفحات گوشی‌های هوشمند نیز کاربردی خواهد بود.

تکنولوژی مذکور شبیه به بتن است و دارای قابلیت خود ترمیمی می‌باشد و مواد فیبر کربنی در میکرو کره‌های پلی‌اتیلن شنا‌ور می‌گردند. میکرو کره‌هایی که بسیار ریز هستند و همچون گرد و خاک به نظر می‌آیند. ولی در ازای پر کردن کره‌ها از میکروب‌ها، دارای عامل مایع ترمیم‌کننده‌ای می‌باشند که هنگام آسیب آزاد می‌گردند. این ماده با کاتالیزور واکنش نشان داده و در نهایت سخت می‌گردد. همچنین محققان مشخص کرده‌اند که مدت‌زمان عمل نشست و سخت شدن چقدر طول خواهد کشید و خاطر نشان کرده‌اند که این امر به دما بستگی دارد. بر همین اساس ماده ترمیمی برای ترک‌های بال  هواپیما در دبی ممکن است در چند ساعت سخت شوند، در صورتی ‌که در شهر ریکیاویک ایسلند، این فرآیند چند روز طول خواهد کشید.

موضوع بحث در حال حاضر ترک‌های کوچک هستند، نه سوراخ‌های بزرگ. با این‌ وجود همین ترک‌های کوچک نیز می‌توانند خطرساز شوند و برای هواپیما مشکلاتی را در پی داشته باشند. سرپرست محققان پروفسور دانکن واس است. او در مصاحبه با ایندیپندنت در روز یکشنبه گفت که حتی می‌توان یک عامل رنگی به مایع ترمیم‌کننده اضافه نمود که هنگام بازرسی‌های آسیب‌ها خود را به‌ صورت لکه و کبودی نمایش بدهند. او همچنین افزود که البته این عامل رنگی نباید توسط افراد قابل دیدن باشد، زیرا این امر ممکن است موجب وحشت مسافران گردد.

این تیم از محققان در نشست انجمن سلطنتی در این هفته نتایج تحقیقات‌شان را اعلام کردند. آن‌ها اعلام کردند که این ماده در هر محصول دارای فیبر کربن می‌تواند مورد استفاده قرار گیرد. یکی از استفاده‌هایی که از این ماده می‌شود کرد و به عنوان یک کاربرد اساسی محسوب می‌شود، بهره‌گیری از آن در ملخ‌های توربین باد است که در اثر برخورد اجسام گوناگون ازجمله پرنده‌ها مورد آسیب قرار می‌گیرد. بر طرف نمودن خراش‌ها و ترک‌های کوچک روی ملخ‌های ۳۰ متری توربین باد که البته در ارتفاع بالا نیز قرار دارند کار چندان راحتی نمی‌باشد و در چنین جاهایی است که نیاز به این تکنولوژی احساس می‌شود. پروفسور واس عقیده دارد که حدود پنج الی ده سال دیگر طول می‌کشد تا کارایی بی‌نظیر این محصول را در موارد عمومی شاهد باشیم.‌

در هر صورت امیدواریم که این تکنولوژی به زودی گسترده‌تر شود و با استفاده از آن در صنایع گوناگون شاهد پیشرفت‌های بزرگ و قابل توجه باشیم.


ترجمه: مجله اینترنتی ستاره

یادتون نره این مقاله رو به اشتراک بگذارید.
مطالب مرتبط

نظر خود را بنویسید