بانوان روزه دار چه احکام ویژه ای دارند؟

بانوان روزه دار باید توجه داشته باشند که احکام مربوط به بانوان درباره روزه ماه رمضان را بدانند و روزه داری آن ها با توجه به این احکام باشد.

ستاره | سرویس مذهبی – بانوان روزه دار احکام خاصی دارند که خانم ها در ایام روزه داری باید مدنظر داشته باشند. اینکه روزه در ماه رمضان بر چه بانوانی واجب نیست و با توجه به شرایط خاص بانوان روزه داری آن ها چگونه خواهد بود از آن جمله اند. با ما همراه باشید تا فتوای مراجع تقلید را در این زمینه بخوانیم.

بانوان روزه دار روزه بانوان

 

بانوانی که نباید روزه بگیرند

۱. بانوان باردار

زنی که زایمان او نزدیک است و روزه برای جنین اش ضرر دارد، روزه بر او واجب نیست و باید برای هر روز یک مد طعام، یعنی گندم یا جو و مانند این ها به فقیر بدهد. بنابراین روزه گرفتن زنان باردار واجب نیست ولی باید روزه هایی را که نگرفته قضا نماید.

در مورد روزه گرفتن دختران ۹ ساله ضعیف هم اکثر مراجع تقلید معتقدند که نباید روزه بگیرند.

 

۲. بانوان شیرده

زنی که بچه شیر می دهد و شیر او کم است؛ چه مادر بچه یا دایه او باشد یا بی اجرت شیر دهد، اگر روزه برای بچه ای که شیر می دهد ضرر دارد، روزه بر او واجب نیست و باید برای هر روز یک مد طعام، به فقیر بدهد و روزه هایی را که نگرفته، باید قضا نماید.

 

۳. بانوان مسن

کسی که به واسطه پیری نمی تواند روزه بگیرد، یا برای او مشقت دارد، روزه بر او وجب نیست. ولی در صورت دوم باید برای هر روز یک مد طعام که تقریبا ده سیر است گندم یا جو و مانند این ها به فقیر بدهد.

کسی که به واسطه پیری روزه نگرفته، اگر بعد از ماه رمضان بتواند روزه بگیرد، بنابر احتیاط واجب باید قضای روزه هایی را که نگرفته به جا آورد.

 

۴. بانوان حائض و نفساء

روزه بر زن حائض و نفساء واجب نیست، اگر چه خون قاعدگی یا نفاس را فقط در جزئی از روز ببیند. بنابراین چنانچه زنی لحظه ای قبل از غروب آفتاب این خون ها را ببیند، و یا لحظه ای بعد از اذان صبح این خون ها از او قطع شوند، روزه بر او واجب نیست و روزه اش صحیح نخواهد بود.

بانوانی که در ایام حیض و نفاس روزه واجب نگرفته اند، واجب است قضای آن را به جا آورند و بر زن مستحاضه واجب است که ادای روزه را به جا آورد.

 

احکام بانوان روزه دار – آیت الله خامنه ای

  • اگر زن در ماه مبارک رمضان دو ساعت یا کمتر مانده به اذان مغرب حیض شود، روزه‌‏اش باطل است.
  • زنى که مى‌‌خواهد شصت روز روزه کفاره بگیرد و در اثناء به روزهاى عادت ماهانه و امثال آن مى‌‌رسد پس از پایان آن روزها مى‌‌تواند بقیه روزه‌ها را بگیرد و لازم نیست آنها را از سر بگیرد.
  • اگر زن حائض در ماه رمضان، پیش از اذان صبح از حیض پاك شود، اگر براى غسل وقت دارد، باید غسل كند و اگر وقت تنگ است، باید تیمّم كند و روزه‌‏اش صحیح است. و اگر از روى عمد، غسل یا تیمم نكند، روزه‌‏اش باطل است و باید كفاره روزه را بدهد.
  • اگر زنى به علت عدم اطمینان به پاکى از حیض، در سحر ماه رمضان غسل نکند و در بین روز متوجه شود كه پاک شده‌ بوده اگر مفطرى (باطل کننده روزه) را مرتكب نشده، نیت روزه مى‌‌کند و بنابر احتیاط واجب این روز را قضا نماید اما در صورت ارتكاب مفطر كفاره آن روز بر او واجب نیست.

 

بانوان روزه دار احکام بانوان روزه

 

احکام بانوان روزه دار – آیت الله مکارم شیرازی

  • اگر در ماه مبارک رمضان پیش از اذان صبح از حیض یا نفاس پاک شود و براى غسل وقت نداشته باشد و تیمّم کند، روزه اش صحیح است، امّا اگر براى هیچ کدام از غسل و تیمّم وقت ندارد باید بعداً غسل کند و روزه او نیز صحیح است.
  • اگر زن بعد از اذان صبح از خون حیض یا نفاس پاک شود نمى تواند روزه بگیرد، همچنین اگر در اثناء روزه، خون حیض یا نفاس ببیند، اگر چه نزدیک مغرب باشد.
  • اگر زن پیش از اذان صبح از حیض یا نفاس پاک شود و در غسل کردن کوتاهى کند، بنابر احتیاط واجب روزه اش باطل است، ولى چنانچه کوتاهى نکند ولی به دلایلی امکان غسل کردن نداشته باشد، در صورتى که تیمّم کرده باشد روزه او صحیح است.
  • اگر زنى که در حال حیض یا نفاس بوده پس از پاک شدن غسل را فراموش کند و تا آخر ماه مبارک رمضان به همین شکل روزه بگیرد و غسل واجب یا مستحبّ دیگرى هم نکرده باشد، احتیاط واجب آن است که روزه ها را قضا کند، ولى کفّاره ندارد.
  • زنى که در حین سفر، مثلا در هواپیما یا قطار، از حیض پاک مى‌شود و نمى‌تواند غسل کند چنانچه بتواند، تیمّم مى‌کند و نماز خود را با همان حال انجام مى‌دهد، و اگر نتواند تیمّم کند نماز را احتیاطا با همان حال مى‌خواند و بعد قضا مى‌کند (این در حال تنگى وقت است).
  • زن مستحاضه باید روزه ماه رمضان را بگیرد، و در صورتى روزه او صحیح است که غسل نماز مغرب و عشاى شبى که مى‌خواهد فرداى آن را روزه بگیرد بجا آورد، و همچنین غسلهاى روزى را که روزه است (بنابر احتیاط واجب).
  • هر گاه زن روزه دار بعد از نماز ظهر و عصر مستحاضه شود براى روزه آن روز غسلى ندارد.
  • اگر زنى به وسیله خوردن قرص از عادت ماهانه خود جلوگیرى نماید، مى تواند با آن حال قرآن بخواند و روزه و حج و سایر عبادات او اشکالى ندارد.

 

احکام بانوان روزه دار – آیت الله سیستانی

  • زن پس از قطع خون حیض و نفاس که می توانسته قبل از طلوع فجر غسل کند و روزه بگیرد اگر اهمال کرده تا طلوع فجر ناپاک بماند روزه آن روزش باطل است و همانند بقاء عمدی بر جنابت می باشد و آن روز را از روی ادب امساک می کند و بعد، قضا به جا می آورد و اگر غسل ممکن نباشد باید تیمم نماید.
  • اگـر زن در شب ماه رمضان پیش از اذان صبح از حیض یا نفاس پاک شود و عمدا غسل نکند، و اگر وظیفه اش تیمم است تیمم ننماید، روزه آن روز را باید تمام کند و قضای آن را نـیـز بگیرد و در روزه قضای ماه رمضان اگر عمدا غسل و تیمم را ترک کند، بنابر احتیاط واجب نمی تواند آن روز را روزه بگیرد.
  • اگـر زن پیش از اذان صبح در ماه رمضان از حیض یا نفاس پاک شود و برای غسل وقت نداشته باشد، باید تیمم نماید ولی لازم نیست تا اذان صبح بیدار بماند و همچنین است حکم جنب در صورتی که وظیفه اش تیمم باشد.
  • اگر زن نزدیک اذان صبح در ماه مبارک رمضان از حیض یا نفاس پاک شود و برای هیچ کدام از غسل و تیمم وقت نداشته باشد، روزه اش صحیح است.
  • اگر زن در شب ماه رمضان پیش از اذان صبح از حیض یا نفاس پاک شود و عمداً غسل نکند، و اگر وظیفه‌اش تیمم است و تیمم ننماید، روزه آن روز را باید تمام کند و قضای آن را نیز بگیرد. و در روزه قضای ماه رمضان اگر عمداً غسل و تیمم را ترک کند ـ بنا بر احتیاط واجب ـ نمی‌تواند آن روز را روزه بگیرد.

 

بانوان روزه دار احکام استحاضه و روزه

 

  • زنی که در شب ماه رمضان از حیض یا نفاس پاک شده، اگر عمداً غسل نکند تا وقت تنگ شود، باید تیمم نماید، و روزه آن روزش صحیح است.
  • اگر زن غسل حیض یا نفاس را فراموش کند، و بعد از یک روز یا چند روز یادش بیاید، روزه‌هایی که گرفته صحیح است.
  • زنان می توانند برای گرفتن همه روزه های ماه رمضان از قرص ضد بارداری استفاده کنند تا حیض نشوند.
  • روزه زنی که حائض یا نفساء است صحیح نمی‌باشد، هر چند حیض یا نفاس وی در قسمتی از روز باشد.
  • اگر زن برای اینکه حیض نشود و بتواند روزه بگیرد قرص جلوگیری از عادت ماهانه مصرف کند و به علّت استعمال آن، عادت نشود، روزه‌اش صحیح است.

 

احکام بانوان روزه دار – آیت الله صافی گلپایگانی

  • روزه زنانى كه در ماه مبارك رمضان براى جلوگیرى از عادت ماهانه از قرص استفاده مى نمایند اگر عادت نشوند روزه آنها صحیح است.
  • زن برای جلوگیری از عادت زنانه در ماه رمضان اگر استفاده از قرص برای او ضرر نداشته باشد، اشكال ندارد البته قرص را شب بخورد.
یادتون نره این مقاله رو به اشتراک بگذارید.
مطالب مرتبط

نظر خود را بنویسید