روزه و بیماری های گوارشی و کبدی

افراد با مشکلات گوراشی مثل شوءهاضمه یا افراد مبتلا به سیروز کبدی نباید روزه بگیرند.در ارتباط با روزه و بیماری های گوارشی و کبدی بیشتر بدانید

ستاره | سرویس سلامت – از آنجایی که دستگاه گوارش بدن در ارتباط مستقیم با روزه داری است لازم است افراد دارای مشکلات گوارشی حتما قبل از اقدام به روزه گرفتن در ماه مبارک رمضان نسبت به اینکه روزه داری برایشان مشکل جدی به وجود میاورد اطلاع کافی داشته باشند. در ادامه به بررسی موضوع روزه و بیماری های گوارشی و کبدی می‌پردازیم.

روزه و بیماری های گوارشی و کبدی - مشکلات گوارشی - روزه گرفتن

 

بررسی روزه و بیماری های گوارشی و کبدی

زمانی که صحبت از روزه و بیماری های گوارشی و کبدی پیش می‌آید. بسیاری از افراد به دلیل اندکی ناراحتی گوارشی، از روزه‌ گرفتن اجتناب می‌كنند، در حالی كه با رعایت چند نكته تغذیه‌ای می‌توان این عوارض را به حداقل خود رساند. پزشکان به این افراد توصیه می‌کنند مصرف مواد غذایی سرخ كرده، پرادویه، روغن و شكر زیاد را کنار بگذارند. از آنجا كه در هنگام روزه‌ داری، اسیدیته معده بالا می‌رود، مصرف این‌گونه مواد می‌تواند احساس سنگینی در معده، ترش كردن و دیگر مشكلات گوارشی را به همراه داشته باشد. درعوض مواد غذایی حاوی فیبر نظیر میوه ‌‌و ‌‌سبزیجات می‌توانند از تولید بیش از اندازه اسید در معده جلوگیری کنند.

 

بیماری های گوارشی

روزه داری برای تمام افرادی که دچار بیماری‌های دستگاه گوارش هستند، نتیجه یکسانی ندارد؛ یعنی همان طور که ممکن است روزه گرفتن به گروهی از افراد توصیه نشود برای برخی دیگر می‌تواند مفید هم باشد. به طور کلی مشکلات گوارشی زیر وجود دارند که در مواردی روزه داری برای آن‌ها مفید و در مواردی هم مضر می‌باشد.

 

افراد مبتلا به زخم اثنی عشر و زخم معده

زخم‌های اثنی عشر برخلاف زخم‌های معده با گرسنگی بدتر خواهد شد. به همین دلیل به بیمارانی که دچار زخم اثنی عشر هستند و پزشک این مساله را تائید کرده و هنوز هم بیماری‌شان فعال است و بهبود حاصل نشده، توصیه می‌شود روزه نگیرند. درباره زخم معده چنین شرایطی وجود ندارد و حتی روزه داری شاید برای آن‌ها بهتر هم باشد؛ چون زخم معده با مصرف مواد غذایی بدتر می‌شود، در حالی که زخم‌های اثنی عشر بهتر خواهد شد. با این وجود بهتر است در زمانی که بیماری زخم معده فعال است و بیمار مرحله حاد را طی می‌کند، فرد روزه نگیرد تا چند روز بگذرد و درمان‌ها تکمیل شود.

 

مبتلایان به سوءهاضمه

از نظر علمی، روزه‌داری برای کسانی که سوءهاضمه دارند، جایز نیست و به‌طور قطع علامت‌های آن‌ها تشدید خواهد شد اما چنانچه دچار این مشکل هستید و برای گرفتن روزه‌هایتان اصرار می‌ورزید به منظور جلوگیری از حالت‌های ناخوشایندی مثل ترش کردن ، سوزش سر دل و.. باید توصیه‌های زیر را مد نظر قرار دهید:

  • پیش از مصرف سحری و افطاری داروهای خود را مصرف کنید.
  • حجم وعده‌ غذایی‌تان را کاهش دهید و پرخوری نکنید.
  • از مصرف چای با حجم زیاد و بخصوص چای پررنگ و قهوه بپرهیزید.
  • مصرف غذاهای کم‌چرب و کم‌ادویه، برای شما بسیار مناسب‌تر است.
  • نباید بلافاصله بعد از افطار به حالت درازكش بخوابند.

 

افراد با مشکل یبوست

کم‌آبی، یبوست مزمن را در کسانی که به این مشکل دچار هستند تشدید خواهد کرد. با وجود این، اگر تمایل دارید روزه بگیرید، برای جلوگیری از مشکل جدی‌تر موارد توصیه‌ای زیر را در نظر بگیرید.

  • حجم مواد فیبری مانند میوه و سبزی‌ها را در وعده غذایی خود بیشتر کنید.
  • تحرک داشته باشید.
  • در طول شبانه‌روز ۸ تا ۱۰ لیوان مایعات بنوشید.
  • مصرف چایتان را کم کنید.

خوب است انجیر خشک، زردآلوی خشک شده، کشمش یا خرمای خشک را داخل آب بیندازید و بگذارید یکی دو روز داخل آب بماند. پس از آن، مصرف این ترکیب می‌تواند به بهبود یبوست کمک کند. با این حال، به دلیل این که ممکن است روده به مصرف این مواد عادت کند، توصیه می‌شود این ترکیبات هم به صورت مداوم استفاده نشود.

 

مبتلایان کولیت اولسروز

کسانی که به بیماری‌ کولیت اولسروز یا کرون مبتلا هستند به دلیل تشدید مشکلات در اثر روزه‌ داری بهتر است از روزه‌ گرفتن اجتناب کنند.

 

افراد مبتلا به ریفلاکس معده

ریفلاکس یکی از بیماری‌های شایع گوارشی است که تغذیه و چگونگی غذا خوردن تاثیر زیادی بر آن می‌گذارد. به همین دلیل با فرارسیدن ماه رمضان، این بیماران هم باید نکات خاصی را در نظر داشته و آنها را رعایت کنند تا مشکلات‌شان به حداقل برسد. طبق توصیه پزشکان افراد مبتلا به این بیماری بهتر است بعد از خوردن وعده سحر نخوابند یا اگر می‌خواهند حتما استراحت کنند در حالت نیمه نشسته باشد. همچنین مایعات مورد نیاز خوب است در فاصله میان افطار تا سحر نوشیده شود. توجه کنید که این افراد نباید به یک باره حجم زیادی از مایعات مصرف کنند.

 

سندروم روده تحریک پذیر

افراد مبتلا به سندروم روده تحریک پذیر مشکل زمانی که غذا مصرف می‌کنند، شرایط بدتری خواهند داشت و به همین دلیل روزه داری برای این بیماران منعی ندارد. پس آن‌ها می‌توانند براساس تشخیص پزشک روزه بگیرند. البته این بیماری حتما باید از سوی پزشک معالج تشخیص داده شده باشد و این که خود فرد حدس بزند به این بیماری مبتلاست، صحیح و کافی نیست. چنانچه به این بیماری مبتلا هستید درمان های خانگی در مطلب درمان سندروم روده تحریک پذیر به صورت گیاهی  برای کنترل و درمان آن مفید خواهد بود.

 

روزه و بیماری های گوارشی و کبدی - روزه داری - بیماری کبد - سیروز کبدی

 

بیماری های کبدی

در بررسی موضوع روزه و بیماری های گوارشی و کبدی بیماری‌های کبدی بسیار شایعی مثل کبد چرب و سیروز کبدی هم وجود دارد که روزه داری برای یکی خوب و برای دیگری مضر می‌باشد.

 

مبتلایان به کبد چرب

روزه داری برای این بیماران هم مفید خواهد بود. همیشه به این افراد توصیه می‌شود رژیم بگیرند و وزن‌شان را کاهش دهند و در نتیجه روزه داری برای آنها مشکل خاصی ایجاد نخواهد کرد. برای آشنایی با درمان گیاهی کبد چرب به مطلب درمان کبد چرب با گیاهان دارویی بروید.

 

افراد مبتلا به هپاتیت (سیروز کبدی)

افراد مبتلا به هپاتیت ب که به سیروز کبدی منجر شده، نباید روزه بگیرند؛ زیرا كبد قادر به ساخت گلوكز از گلیكوژن نیست و گرسنگی در این افراد باعث می‌شود قند خونشان به شدت پایین بیاید.

یادتون نره این مقاله رو به اشتراک بگذارید.
مطالب مرتبط

نظر خود را بنویسید