برگزیده‌ای از ۱۰۰۱ کتاب که باید قبل از مرگ بخوانید!

در این مطلب 10 مورد از 1001 کتابی که باید قبل از مرگ بخوانید آورده شده است. این کتاب‌ها در زمره خواندنی ترین کتاب‌های رمان جهان هستند.

کتاب

ستاره | سرویس فرهنگ و هنر –“هزار و یک کتاب که باید قبل از مرگ بخوانید” عنوان کتابی است که در آن، عنوان ۱۰۰۱ کتابی آمده است که توسط بیش از بیست منتقد ادبی دستچین شده است. اين كتاب هزار صفحه‌اي ضمن معرفي هريك از كتاب‌هاي انتخاب شده، اطلاعاتي درباره نويسنده كتاب و همچنين علت اهميت آن (اينكه چرا بايد تا پيش از مردن حتما كتاب را خواند!) به خواننده ارائه مي‌كند. در این مطلب سعی کرده‌ایم عنوان ده کتابی که شاید بیشتر به گوشتان خورده را ذکر نماییم. قطعا سلیقه افراد در این انتخاب متفاوت است.

 

کتاب جنايت و مكافات – فئودور داستايوسكی

این کتاب داستان دانشجویی به نام «راسکولْنیکُف» را روایت می‌کند که به خاطر اصول مرتکب قتل می‌شود. بنابر انگیزه‌های پیچیده‌ای که حتی خود او از تحلیلشان عاجز است؛ زن رباخواری را همراه با خواهرش که غیر منتظره به هنگام وقوع قتل در صحنه حاضر می‌شوند، می‌کشد و پس از قتل خود را ناتوان از خرج کردن پول و جواهراتی که برداشته می‌بیند و آنها را پنهان می‌کند. بعد از چند روز بیماری و بستری شدن در خانه راسکولنیکف این تصور را که هر کس را که می‌بیند به او مظنون است و با این افکار کارش به جنون می‌رسد در این بین او عاشق سونیا دختری که به خاطر مشکلات مالی خانواده‌اش دست به تن‌فروشی زده بود می‌شود. داستایوسکی این رابطه را به نشانهٔ مهر خداوندی به انسان خطاکار استفاده کرده است و همان عشق، نیروی رستگاری بخش است. البته راسکولنیکف بعد از اقرار به گناه و زندان شدن در سیبری به این حقیقت رسید.

عکس جلد کتاب جنایت و مکافات داستایوسکی - فئودور داستایوسکی

 

کتاب پاييز پدرسالار – گابريل گارسيا ماركز

گابریل گارسیا مارکز می‌گوید: “از لحاظ ادبی مهم ترین کتاب من «پاییز پدرسالار» است. این اثر که همیشه دوست داشتم بنویسمش، مرا از گمنامی نجات داد. برای خلق این اثر بیش از هفده سال کار کردم.

پاییز پدرسالار به اسپانیایی (El otono del patriarca) رمانی است نوشته گابریل گارسیا مارکز در سال ۱۹۷۵. داستان کتاب به وقایع تاریخی دوران دیکتاتوری فرانسیسکو فرانکو در اسپانیا، آناستازیو سوموزا، و رافائل تروخیو در جمهوری دومینیکن بسیار نزدیک است. این رمان، که هجو نامه هزلآمیز یک دیکتاتور امریکای جنوبی است، سبک نگارشی متفاوت با همه آثار قبلی گارسیا مارکز دارد. و به نوشته ماکس پل فوشه:« متن بدون جدا کردن پاراگرافها از همدیگر و تقریباً بدون فواصل لازم دنبال میشود. جملهها تقریباً نقطهگذاری ندارند، در عین حال ادامه روایت و دخالت شخصیتها و تراکم استوایی حوادث و ایماژها را در درون خود دارند. خواننده در آن غرق میشود و داستان قویتر و تحسینانگیزتر از آن است که خواننده بتواند خود را از آن رها کند. انسان نوعی طغیان رود آمازون را در نظر مجسم میکند که جانوران و پرندگان درختهای سبز را به یاد میآورد.»

 

جلد کتاب پاييز پدرسالار - گابريل گارسيا ماركز

 

صد سال تنهايی – گابريل گارسيا ماركز

در این رمان به شرح زندگی شش نسل خانواده بوئندیا پرداخته شده‌است که نسل اول آن‌ها در دهکده‌ای به نام ماکوندو ساکن می‌شود. ناپدید شدن و مرگ بعضی از شخصیت‌های داستان به جادویی شدن روایت‌ها می‌افزاید. صعود رمدیوس به آسمان درست مقابل چشم دیگران، کشته شدن همه پسران سرهنگ آئورلیانو بوئندیا که از زنان در جبهه جنگ به وجود آمده‌اند توسط افراد ناشناس از طربق هدف گلوله قرار دادن پیشانی آنها که علامت صلیب داشته و طعمه مورچه‌ها شدن آئورلیانو نوزاد تازه به دنیا آمده آمارانتا اورسولا از این موارد است. داستان از زبان سوم شخص حکایت می‌شود. سبک این رمان رئالیسم جادویی است. مارکز با نوشتن از کولی‌ها از همان ابتدای رمان به شرح کارهای جادویی آنها می‌پردازد و شگفتی‌های مربوط به حضور آنها در دهکده را در خلال داستان کش و قوس می‌دهد تا حوادثی که به واقعیت زندگی در کلمبیا شباهت دارند با جادوهایی که در این داستان رخ می‌دهند ادغام شده و سبک رئالیسم جادویی به وجود آید.

 

جلد کتاب صد سال تنهايی - گابريل گارسيا ماركز

 

کتاب ۱۹۸۴ – جورج اورول

“۱۹۸۴” نام کتاب مشهوری از جورج اورول به سال ۱۹۸۴ است. این کتاب بیانیهٔ سیاسی شاخصی در رد نظام‌های تمامیت‌خواه (توتالیتر) و نیز کمونیسم شمرده می‌شود. ۱۹۸۴ کتابی پادآرمان‌شهری به شمار می‌آید. جرج اورول در این کتاب، آینده‌ای را برای جامعه به تصویر می‌کشد که در آن خصوصیاتی همچون تنفر نسبت به دشمن و علاقهٔ شدید نسبت به برادر بزرگ (ناظر کبیر) (رهبر حزب با شخصیت دیکتاتوری فرهمند) وجود دارد. در جامعهٔ تصویرشده، گناه‌کاران به راحتی اعدام می‌شوند و آزادی‌های فردی و حریم خصوصی افراد به‌شدت توسط قوانین حکومتی پایمال می‌شوند، به نحوی که حتی صفحات نمایش در خانه‌ها از شهروندان جاسوسی می‌کنند. در این داستان مسائلی همچون اینگساک (Ingsoc)، بزه فکری، گفتارنو، دوگانه‌باوری مطرح می‌شود. به عقیده برخی، ۱۹۸۴ دیدگاهی ضد رژیم‌های توتالیتر و ضد کمونیستی دارد. در قرار گرفتن کتاب در ژانر علمی–تخیلی بحث وجود دارد؛ اما بسیاری آن را کتابی شاخص در این سبک می‌دانند.

 

جلد کتاب 1984 - جورج اورول

 

کتاب طاعون – آلبر كامو

طاعون رمانی است نوشتهٔ آلبر کامو که در سال ۱۹۴۷ به چاپ رسید. رمان از ردهٔ آثار اگزیستانسیالیستی شمرده می‌شود. نویسنده در مورد این اثر در نامه‌ای به رولان بارت می‌نویسد: در مقایسه با رمان بیگانه، طاعون بی‌گفتگو گذاری است از سرکشی انفرادی به جهان اجتماعی، اجتماعی که باید در مبارزه‌هایش شرکت کرد. اگر از بیگانه تا طاعون راهی در راستای تحول باشد، این تحول در جهان همبستگی و مشارکت است. وقایع رمان در شهری از الجزایر به نام اُران رخ می‌دهد و از زبان راوی که بعدها خود را دکتر ریو معرفی می‌کند نقل می‌شود. کتاب با توضیحی از مردم و شهر آغاز می‌شود و سپس به زیاد شدن تعداد موش‌ها در شهر و مرگ آن‌ها اشاره می‌کند.

آقای میشل، سرایدار منزل دکتر ریو بر اثر بیماری‌ای با بروز تاول‌ها و خیارک‌ها می‌میرد و مرگ چند نفر دیگر با همین علائم باعث می‌شود دکتر ریو علت مرگ را بیماری احتمالاً مسری بداند و کمی بعد دکتر کاستل این بیماری را طاعون تشخیص می‌دهد. با سستی مسئولین برای واکنش، بعد از مدتی در شهر طاعون و وضع قرنطینه اعلام می‌شود.

 

جلد کتاب طاعون - آلبر كامو - عکس آلبر کامو

 

کتاب قلعه حيوانات – جورج اورول

مزرعه حیوانات نوشته جرج اورول ، در ۱۷ آگوست سال ۱۹۴۵ به زبان انگلیسی نوشته شد. این کتاب یک رمان کوتاه سمبولیک است. جورج اوروِل در کتاب مزبور، حکومت استالین را به نقد کشیده است. این کتاب از مهم ترین کتاب هایی است که در رد نظام مارکسیستی تا بحال نوشته شده است .داستان این کتاب یک داستان اجتماعی و سیاسی درباره یک مزرعه است که خوک‌ها و بقیه حیوانات در آن، به کمک هم انقلاب می‌کنند و با بیرون کردن مزرعه‌دار، یک حکومت جدید بر پا می‌کنند.

داستان مزرعه حیوانات، برداشتی دقیق از اوضاع روسیه در ابتدای قرن بیستم است. روسیه با شرکتش در جنگ جهانی اول، تلفات زیادی داشت و منابع بسیاری را از دست داده بود. در این بازه، ۲ قطب فکری در روسیه وجود داشتند: یکی مارکسیست و دیگری دموکراتیک مشروطه .با به وقوع پیوستن اعتراضات دانشجویی و نا آرامی ها در جامعه ، فرصتی برای مارکسیست ها پیش آمد و توانستند بر مسند قدرت بنشینند . لنین و پیروانش با الهام از نوشته های فیلسوف آلمانی کارل مارکس، طرفدار تشکیل نظام سوسیالیستی – کمونیستی بودند که ترویج دهنده برابری و حذف طبقات اجتماعی بود. لنین بعد از سر کار آمدن شعار « نان ، زمین ، صلح »را مطرح ساخت که مورد توجه اکثریت مردم روسیه قرار گرفت.

 

کتاب قلعه حيوانات - مزرعه حیوانات - جورج اورول

 

کتاب بيگانه – آلبر كامو

بیگانه نام رمانی از آلبر کامو است که در سال ۱۹۴۲منتشر شد و متن آن از اصلی‌ترین آثار فلسفهٔ اگزیستانسیالیسم به شمار می‌آید. کامو در مقدمه‌ای بر این رمان می‌نویسد: دیرگاهی است که من رمان «بیگانه» را در یک جمله که گمان نمی‌کنم زیاد خلاف عرف باشد، خلاصه کرده‌ام: «در جامعهٔ ما هر کس که در تدفین مادر نگرید، خطر اعدام تهدیدش می‌کند.» منظور این است که فقط بگویم قهرمان داستان از آن رو محکوم به اعدام شد که در بازی معهود مشارکت نداشت. در این معنی از جامعه خود بیگانه است و از متن برکنار؛ در پیرامون زندگی شخصی، تنها و در جستجوی لذت‌های تن سرگردان. از این رو خوانندگان او را خودباخته‌ای یافته‌اند دستخوش امواج.

این کتاب داستان یک مرد درون‌گرا به نام مرسو را تعریف می‌کند که مرتکب قتلی می‌شود و در سلول زندان در انتظار اعدام خویش است. داستان در دههٔ ۳۰ در الجزایر رخ می‌دهد.

 

عکس جلد و کاور کتاب بيگانه - آلبر كامو

 

کتاب تهوع – ژان پل سارتر

تهوع یکی از معروف‌ترین رمان‌های ژان پل سارتر، فیلسوف و نویسنده اگزیستانسیالیست فرانسوی است که در سال ۱۹۳۸، زمانی که سارتر استاد دانشگاه بود، منتشر شد. تهوع راجع به مردی سی ساله به نام «آنتوان روکانتن»، مورخ افسرده و گوشه‌گیری است که به این باور می‌رسد که اشیاء بی‌جان و موقعیت‌های مختلف، بر تعریف او از خود و آزادی عقلانی و روحی‌اش لطمه می‌زنند و این ناتوانی، او را دچار تهوع می‌کند.

 

عکس جلد کتاب تهوع - عکس ژان پل سارتر

 

کتاب گرگ بيابان – هرمان هسه

مرد جوانی از آشنایی خود با مردی ۵۰ ساله به نام هاری هالر می‌گوید و مختصری در مورد او و اخلاق و رفتارش صحبت می نماید (هر دو مستاجر عمه این جوان بوده اند). هاری هالر خود را گرگ بیابان می‌خوانده است (اشاره به تنهایی و مردم گریزی و بی قراری و بی وطنی وسرگردانی و…) و معمولاً در اتاقش مشغول خواندن و نوشتن بوده است و گاهی هم به میخانه ای سر می زده و … تا این که بعد از ده ماه بدهی‌هایش را پرداخت می‌کند و ناپدید می‌شود و این جوان دیگر خبری از او ندارد…هالر جزوه‌ای دست نویس را برای این جوان باقی می‌گذارد و ذکر می‌کند که جوان مختار است که هر کاری را با آن انجام دهد. جوان مذکور هم دست نوشته‌ها را عیناً برای ما منتشر می کند … هاری هالر در این جزوه از وضعیت خود و سیر و سلوک درونی خودش نوشته است و…

 

جلد کتاب گرگ بيابان - عکس هرمان هسه نویسنده

 

کتاب ابله – فئودور داستايوسكی

ابله، نام یکی از معروف‌ترین رمانهای داستایوسکی است. این کتاب در سال ۱۸۶۸ در دسترس عموم قرار گرفت. برخی ابله را بهترین اثر خلق شدهٔ داستایوفسکی میدانند. این کتاب نخستین بار در سال ۱۸۸۷ به زبان انگلیسی برگردانده شد و نخستین بار در سال ۱۳۳۳ هجری خورشیدی توسط مشفق همدانی به زبان فارسی ترجمه شد.

 

جلد کتاب ابله - عکس فئودور داستايوسكی نویسنده

 

توصیه می کنیم مطالب زیر را نیز از دست ندهید:

منبع: دانشنامه ویکی‌پدیا

یادتون نره این مقاله رو به اشتراک بگذارید.
مطالب مرتبط

نظر خود را بنویسید