درباره تفاوتهای نماز شیعه و سنی مطالب بسیار است. در اصل تعداد نماز های واجب بین شیعه و سنی اختلاف نیست، بلكه در جزئیات مسائل و چگونگی انجام نماز و به جا آوردن اذكار نماز اختلافاتی وجود دارد. بطور مثال اختلافاتی در جزئیات و نحوه خواندن نماز عید فطر اهل سنت و شیعه وجود دارد. علاوه بر آن همان طور كه در جزئیات بعضی از مسائل بین شیعه و سنی اختلاف وجود دارد، بین مذاهب چهار گانه اهل سنت نیز اختلاف است.
وقت نماز عید فطر
در زمان پیامبر اکرم (ص) خواندن نماز عید فطر به عنوان یکی از اعمال روز عید فطر بر همه مسلمانان واجب بود. به طور کلی نماز عید نمازی است که مسلمانان در دو عید مذهبی فطر و قربان می خوانند. این نماز در سال اول هجرت بر حضرت محمد (ص) واجب شد و مسلمانان در زمانایشان، به جماعت در این نماز شرکت میکردند.
وقت خواندن نماز عید فطر اهل سنت، بعد از طلوع خورشید شروع میشود و تا هنگام ظهر ادامه دارد. البته اگر مشکلی پیش آید میتوان نماز عید فطر را تا دو روز به تاخیر انداخت و قضای آن را به جا آورد.
نحوه خواندن نماز عید فطر اهل سنت فرقه حنفی
نماز عید فطر اهل سنت مذهب حنفی دو رکعت است و نحوه خواندن آن به طریق زیر است:
برای خواندن نماز عید ابتدا نیت کرده که دو رکعت نماز عید فطر یا اضحی را با شش تکبیر زائده پشت سر امام میخوانند و هم زمان با امام تکبیر تحریمه کفته میشود و دست ها را میبندند، بعد از خواندن سبحانک اللهم، امام سه تکبیر میگوید و اقامه کنندگان همزمان با امام دستها را تا گوش بالا برده و رها میکنند و بعد از سه تکبیر امام سوره حمد و سورهای دیگر را میخواند. بعد رکوع و سجده انجام میگیرد.
در رکعت دوم حمد و سوره ای دیگر خوانده میشود و قبل از رفتن به رکوع، امام سه تکبیر میگوید و اقامه کنندگان هم با امام دستها را بالا برده و رها میکنند، سپس امام تکبیر چهارم را گفته و همگان به رکوع میروند، بعد از سجده همه با هم برای خواندن تشهد نشسته و سلام میدهند.
بعد از سلام سکوت را رعایت کرده به دو خطبه سنت نماز عید گوش داده میشود و بعد از تمام شدن خطبهها خلوت سکوت با ملاقات و عید مبارکی برادران و خواهران مسلمانان شکسته و با تبریک گفتن عید، دل و دوستان خدا را شاد میسازند.
اهل سنت معتقدند اگر کسی با امام نماز عید را نیافت، قضا لازم نیست و اگر به موجب عذری نماز عید در روز اول از امام و مقتدیها فوت گردید، نماز عید فطر را تا روز دوم با جماعت می توانند ادا کنند.
نحوه خواندن نماز عید فطر اهل سنت شافعی
نماز عید فطر اهل سنت برای فرقه شافعی نیز دو رکعت است، و در آن دوازده تکبیر گفته میشود؛ هفت تکبیر در رکعت اول بعد از تکبیره الإحرام و قبل از قرائت فاتحه و پنج تکبیر در رکعت دوم قبل از قرائت فاتحه
در روایات اهل سنت آمده است از عمرو بن شعیب از پدرش و او از جدش روایت کرده است:
“أن رسول الله صلی الله علیه وسلم کبر فی العیدین سبعا فی الأولی و خمسا فی الآخره”
)پیامبر صلی الله علیه وسلم در نمازهای دو عید هفت تکبیر در رکعت اول و پنج تکبیر در رکعت دوم میگفتند
بعد از خواندن نماز عید امام خطبه میخواند و مقتدیان به خطبه امام گوش فرا دهند.
سنـت ها و مستحبات روز نماز عید فطر
برخی از مستحبات خواندن نماز عید فطر اهل سنت به شرح زیر است:
- انجام غسل
- مسواک زدن
- پوشیدن بهترین و تمیزترین لباس
- خوردن شیرینی یا خرما پیش از رفتن به عیدگاه و خواندن نماز
- ادای صدقه و زکات فطر
- خواندن نماز عید در دیدگاه
- رفتن به عیدگاه از مسیر و برگشتن از مسیر دیگر
- پیاده رفتن
- پیش از نماز عید هیچ گونه نمازی نخواند.
- بعد از نماز عید در عیدگاه نماز نخواند.
به طور کلی مشارکت مسلمانان در نماز عید، بهویژه نماز عید فطر بسیار گسترده است. به فتوای فقیهان شیعه، این نماز در زمان حضور امام معصوم واجب است و باید به جماعت خوانده شود و یکی از مهمترین نمازهای مسلمانان است.
لطفا نظرات و پیشنهادات خود را در پایین همین مطلب با ما به اشتراک بگذارید.