اکثر ایرانیها تابستان کشور را با شمال و زمستانش را با کیش میشناسند. در نوروز از سفر به اصفهان و شیراز میگویند و مشهد را یک جاذبه چهار فصل میدانند. اگر دقت کرده باشید حتی وقتی هم میخواهیم حدس بزنیم که دوست یا آشنایمان کجا را برای سفر انتخاب کرده خیلی کم پیش میآید که اسمی غیر از این مکانها بیاوریم.
در حالی که ایران پر از دیدنی است و از نظر توانمندیهای گردشگری جزو ۵ کشور اول جهان میباشد. در این مطلب قصد داریم درباره یکی از مکانهای دیدنی و جاذبههای گردشگری حرف بزنیم که کمتر مورد توجه گردشگران قرار گرفته است یعنی؛ دشت مغان اردبیل. از جلگهای بینظیر که با سه ناحیه مختلف و ۳۳ طایفه در شمال غربی کشور مستقر شده است.
دشت مغان کجاست؟
اگر به نقشه اردبیل نگاهی بیندازید در قسمت شمالیاش سرزمینی را میبینید که از خوش آبوهواترین مناطق ایران است. دشتی به نام دشت مغان که در شرقیترین نقطه شمال آذربایجان قرار دارد و بخش عمده آن متعلق به کشور جمهوری آذربایجان است.
جلگه بزرگی که سه شهر بیله سوار، پارس آباد و گرمی را دربر میگیرد. در قسمت شمالی دشت مغان به قدری آب و هوا خوب و دلانگیز است که آن را دشت همیشه بهار میگویند. این آب و هوای خوب به اضافه خاک حاصلخیز را در قسمتهای دیگر این دشت میتوانیم ببینیم. دشت مغان را میتوان به سه قسمت عمده نواحی کوهپایهای، جلگهای و کوهستانی تقسیم کرد.
ناحیه کوهپایهای و جلگهای این دشت دقیقا همان جایی است که به انبار قله آذربایجان معروف است.
قدمت دشت مغان
با اینکه متاسفانه اسم دشت مغان آنقدری که شایسته است بر سر زبانها نیست و برای اکثر ایرانیها به خصوص آنهایی که در موقعیتی مکانی متفاوتی نسبت به این دشت قرار گرفتهاند در حد یک آشنایی اولیه مانده است اما باید بدانید که دشت مغان از آن سزمینهایی است که تمدن شش هزار ساله را در ایران به اثبات میرساند. برای اینکه بگوییم تاریخش به چه زمانی میرسد در این حد باید گفت که ردپایی از طوفان نوح را با خود دارد.
تصورش را بکنید این جلگه زیستگاه انسانهای نخستین بوده و تاریخش به دوران نوح و به قوم عاد و ثمود میرسد. اگر کمی تاریخ را به جلو ورق بزنیم علاوه بر اینها میتوانیم حوادث و وقایع بزرگی را مشاهده کنیم که دشت مغان شاهد آن بوده است. برای مثال حدود سه قرن پیش این سرزمین محل تاج گذاری نادر شاه افشار بوده است. نادر در دشت مغان شورای حکومتی را تشکیل داد که به همین اسم “شورای مغان” خوانده میشد.
گردشگری و مکانهای دیدنی دشت مغان
بدیهی است که با خاک حاصلخیز و آب و هوای مساعد باید همه چیز برای یک طبیعتگردی بکر و بینظیر در دشت مغان مهیا باشد. از طرفی این دشت با قدمت شش هزار سالهاش از آثار تاریخی نیز چیزی کم ندارد. بنابراین طبیعتگرد باشید و یا علاقمند به آثار تاریخی فرقی نمیکند چون دشت مغان با تعداد زیادی آثار تاریخی و مکانهای طبیعی میتواند تا ساعتها شما را سرگرم کند و خاطرات ماندگاری را برایتان رقم بزند. در ادامه به معرفی جزئی بعضی از مکانهای دیدنی دشت مغان میپردازیم.
قلعه ورثان یا اولتان قالاسی
در ۱۲ کیلومتری پارس آباد مغان، جایی در حاشیه رود ارس یک محوطه باستانی قرار دارد که به آن اولتان قالاسی میگویند. این محوطه از آثار ثبت شده در فهرست ملی است. اولتان در واقع یک قلعهی باستانی است که دارای ارگ و قسمتهای مختلفی بوده که متاسفانه قسمتهای عمده آن به دلیل تغییر مسیر رودخانه ارس از بین رفته است و البته قسمت عمده آن نیز زیر خاک مدفون است. از خاک اولتان قالاسی سفالهای بسیاری بدست آمده که همه در نوع خود بینظیر و دیدنی هستند. نه تنها داخل محوطه بلکه محیط زیبا و سرسبز اطراف این قلعه زیباییهای خاص خودش را دارد و میتواند سالانه گردشگران زیادی را به خود جذب کند.
تپه نادری
تپه نادری تپه بزرگ و بلندی است که در بخش اصلاندوز پارس آباد قرار گرفته دارد. این تپه محل تاج گذاری نادر شاه افشار بوده است و گفته میشود قدمت آن به هزاره سوم و چهارم قبل از میلاد نیز میرسد. تپه نادری با محوطه اطرافش به عنوان یک جاذبه تاریخی و طبیعی از مکانهای دیدنی دشت مغان محسوب میشود.
پرنده نگری
دشت مغان در تالابهایش پرندگان کوچنده آبزی مختلفی مثل پلیکان خاکستری، اردک چشم طلایی، اردک تاجدار، مرکوس سفید، قوی گنگ، قوی فریادکش، قوی کوچک، غاز خاکستری و بالکان کوچک دارد که گزینهای فوقالعاده برای پرندهنگری محسوب میشود.
چشمه طبیعی مازافا
سایر مکانهای دیدنی
از جاذبهها و مکانهای تاریخی و طبیعی دیگر در دشت مغان میتوان به جنگلهای کنار رود ارس، گورستان بران عليا، تپه گوزللي، قربان تپه سي، تپه غيبعلي (اسلام آباد قديم)، آق توره در روستاي تازه كند جديد، قاراتوره در روستاي تكله و پل خداآفرين و جاذبه طبيعي جنگل كنار رود ارس (روستا پيرايواتلو، دوست كندی) و جنگل گوشلو و جنگل كنار چهل پله شهرك و مراتع جلگه مغان و آلاچيق عشاير و صنايع دستي عشاير، گورستانهای تاریخی گورستان اصلاندوزمغان، گورستان کورلار کورعباسلوی، برج قارلوجا، تپه خرمن، پل تاریخی خمارلو اشاره کرد که هر کدام میتواند به تنهایی شما را تا ساعاتی سرگرم کند.
بهترین فصل بازدید از دشت مغان
از آنجا که زمستانهای شمال غرب کشور به خصوص اردبیل سرد و پربرف است معمولا کسی این محل را در این فصل برای تفریح و سفر انتخاب نمیکند. آب و هوای خنک و سرزمینهای سرسبز، جنگلهای کنار رود ارس و تماشای زندگی عشایری همه و همه از جاذبههای دشت مغان است که در تابستان تماشایی میشود.
قطعا بعد از آشنایی با دشت مغان و زیباییهایش آن را به لیست مقصدهای گردشگری خود اضافه کردهاید. این دشت میتواند گزینهای فوقالعاده برای سفرهای تابستانی شما باشد.