موضوعات قابل طرح در گفت و گوى قبل از مراسم عقد مختلف است؛ زيرا افراد عقيدهها، آرمانها، هدفها و خواستههاى گوناگون دارند. البته بعضى از مسائل و موضوعات عمومى است و ضرورت دارد جوانان قبل از ازدواج براى آگاهى يافتن از ويژگىهاى جسمانى، روانى و یا اخلاقى يكديگر مطرح كنند و درباره آنها به گفت و گو بنشينند. ناگفته پيداست که اين گونه جلسات حتماً بايد تحت اشراف خانوادههاى دو طرف صورت گيرد. زيرا مذاكره مستقيم و بدون اطلاع خانواده دختر و پسر مطلوب عرف و در اكثر موارد مورد پسند شرع و عقل نيست و به جاى اين كه زوج جوان را به حقيقت برساند، مايه انحراف و مشكلات ديگر مىشود. سوالات خواستگاری با موضوعاتی که در ادامه مطرح میشوند مناسب و مهم هستند:
سوالات خواستگاری پیرامون موضوعات مهم
معرفی
به عنوان اولین سوالات خواستگاری از او درخواست کنید خودش را به طور مختصر معرفی کند. در پاسخ شما باید تاریخچهای از گذشته و زندگی شخصیاش دریافت کنید. معرفی او شامل: نام و نام خانوادگی، سن، میزان تحصیلات، شغل و شغل پدر و مادرش میباشد. در این میان اگر مسئله تفاوت جنسی زیاد مطرح است آن را جدی بگیرید.
میزان پایبندی و اعتقادات شما به مسائل دینی چقدر است؟ در اعتقادات دینی از مصادیقی که خود به آنها اعتقاد دارید سؤال کنید؛ از جمله واجبات (نماز، روزه، حج، خمس، زکات و…) و مستحبات (زیارت، محافل مذهبی و…) و همچنین مساله تقلید. چرا که هر یک به شکلی در زندگی مشترک تاثیرگذار خواهد بود.
ارزشهای خانوادگی
یکی دیگر از سوالات خواستگاری که حتماً باید در جلسه خواستگاری مطرح شود، ارزشهای خانوادگی است. باید پی ببرید که در خانواده فرد مقابل چه چیزهایی ارزش است. برای نمونه اگر در خانواده شما تحصیل جایگاه مهمی دارد و برای تحصیلات و فرد تحصیلکرده ارزش زیادی قائلاید، اما در خانواده شخص مورد نظر هیچ بهایی به تحصیل داده نمیشود، جای تأمل دارد؛ باید اندکی دست نگه دارید.
آیا میخواهید زندگی خود را بر اساس دستورات دین استوار کنید یا فرهنگ غرب یا سلیقه شخصی؟ همچنین برنامههای فعلی و برنامههای آینده باید واضح و مشخص شده باشد. وضعیت فعلیتان را کاملاً مشخص نمایید، برنامههای آینده را نیز حتماً مطرح کنید. براى مثال تا چه اندازه به ادامه تحصيل علاقهمند است و مشكلات تحصيل را تحمل مىكند. شغل مناسب و مورد علاقهاش چيست؟ جايگاه اجتماعى را داراى چه اهميتى مىداند؟ از نظر اقتصادى و مالى به چه سطحى مىانديشد و حداقل و حداكثر آن چقدر است؟
مسائل فرهنگی
از مهمترین سوالات خواستگاری پرسش درباره فرهنگ و اختلافات آنهاست. خانمها حتماً باید از خواستگارشان سؤال کنند که به نظر او زن باید با چه نوع پوششی در اجتماع ظاهر شود، چگونه باید با مردم نشست و برخاست کند، نظرش راجع به شاغل بودن زن چیست و … اگر خانمها در شرایط فعلی شاغل بوده و به شغلشان نیز علاقهمند هستند و کار کردن برایشان اهمیت دارد، اما احساس میکنند که خواستگارشان نظر چندان مساعدی نسبت به شاغل بودن آنان ندارد، باید به این نکته تأکید شدید کنند؛ حتی در صورت لزوم، آن را شرط ضمن عقد قرار دهند. همچنین پرسیدن سوالاتی همچون: “شما در چه محافلی شرکت میکنید؟ به پارتی و عروسیهای آنچنانی میروید یا خیر؟ آیا در محافل مذهبی شرکت میکنید؟ نظرتان در مورد استفاده از فنآوری روز از جمله ماهواره چیست؟” بسیار اهمیت دارد.
استقلال فکری
در زندگی مشترک چقدر به نظر دیگران از جمله پدر و مادر و دوستانتان اهمیت میدهید؟ ممکن است بگوید من بدون اجازه مادرم آب نمیخورم یا در حد نیاز و یا در حد مشاوره از دیگران استفاده میکنم. (این یکی از سوالات خواستگاری است که به وسیله آن میخواهید به دهنبینی، وابستگی به پدر ومادر و دوستان و اجازه دخالت به دیگران در زندگی دست یابید.)
ویژگیهای همسر ایدهآل
هر یک از طرفین در جلسه خواستگاری باید از طرف مقابل بپرسد به نظر او، یک همسر ایدهآل چه شرایطی باید داشته باشد؟ درواقع این یکی از بااهمیتترین سوالات خواستگاری است. اگر خصوصیاتی که مطرح میشود، در وجود او نیست، به سرعت اعلام کند که این خصوصیات فردی مورد نظر شما، در من نیست و یا اصلا نمیتوانم این گونه باشم.
میزان روابط اجتماعی با دیگران
تا چه اندازه به رفت و آمد با دوستان و نزدیکان خود و نزدیکان همسرتان تمایل دارید؟ (میخواهید بفهمید که از تیپ درونگرا است یا برونگرا و آیا در ارتباطات فامیلی و با دوستان مجردی زیادهروی میکند یا خیر. آیا تمام زندگی خود را برای مهمانبازی میگذارد یا اصلا از مهمانی خوشش نمیآید؟)
نکاتی در ارتباط با مراسم خواستگاری
- در مراسم خواستگاری زیباترین لباسهایتان را به تن کنید و پوششی مناسب داشته باشید چرا که اولین دیدارها همیشه در ذهنها باقی میماند.
- در هنگام صحبت کردن با فرد مورد نظر، بنا را بر صداقت بگذارید و متعهد شوید که آنچه میگویید، کاملاً از سر صداقت باشد و به این تعهد خود نیز پایبند شوید.
- هنگام صحبت کردن فرد مورد نظرتان، سراپا گوش باشید و دقت لازم را به عمل آورید تا مطالب گفته شده را بهتر بتوانید به خاطر بسپارید.
- سعی کنید تا پایان گفتگوهایتان باوقار و متانت خاصی رفتار کنید.
- بین حرف او نپرید و اجازه دهید صحبتهایش درباره موضوعی تمام شود.
- گفت و گو بايد خونسردانه و با آمادگى قبلى و در فضايى آرام و بدون خوف و فشار از طرف ديگران صورت گيرد.
- بهتر است سوالات خواستگاری را از قبل آماده کرده باشید تا باعث اتلاف زمان در حین صحبت نشوید.