خلاصه زندگی نامه امام هادی (ع) از تولد تا شهادت

زندگی نامه امام هادی (ع): امام علی النقی در ۱۵ ذی الحجه سال ۲۱۲ قمری در مدینه به دنیا آمدند. ایشان در طول ۳۳ سال امامتشان خدمات بسیار زیادی در راه اسلام داشتند.

امام هادی (ع) دهمین امام شیعیان اند. ایشان فرزند امام جواد (ع) بوده و پدربزرگ حضرت ولی عصر (عج) هستند. تاریخ ولادت ایشان ۱۵ ذی الحجه سال ۲۱۲ هجری قمری بوده و مرقد مطهرشان در شهر سامرا واقع شده است. با ستاره همراه باشید تا نگاهی گذرا به زندگی نامه امام هادی (ع) داشته باشیم.

 

زندگی نامه امام هادی (ع) از ولادت تا شهادت

 

تاریخ تولد امام هادی (ع)

ولادت امام ابوالحسن علی النقی الهادی (ع) در روز پانزدهم ماه ذی الحجه سال ۲۱۲ هجری قمری اتفاق افتاد

 

محل تولد امام هادی (ع)

امام دهم شیعیان در محلی به نام «صریا» در اطراف مدینه دیده به جهان گشودند.

 

والدین امام هادی (ع)

پدر امام هادی (ع)، امام جواد (ع) و مادر ایشان، «سمانه مغربیه» نام داشت که کنیزی با فضیلت و متقی بود.

 

حرم امام هادی (ع) قبل و بعد از بازسازی

 

نام و القاب امام هادی (ع)

 نام این امام رئوف علی بوده و از القاب ایشان می‌توان به هادی و نجیب اشاره کرد. کنیه ایشان، ابوالحسن است.

 

همسر و فرزندان امام هادی (ع)

همسر امام هادی (ع) سوسن یا سلیل نام داشته است. ایشان چهار پسر به نام های ابومحمد حسن، حسین، محمد و جعفر و یک دختر به نام «عایشه» یا «علیه» داشتند. حسین و محمد در زمان حیات پدرشان از دنیا رفتند و جعفر بعد از شهادت پدرش به دروغ ادعای امامت کرد و به جعفر کذاب شهرت یافت. به منظور کسب اطلاعات بیشتر، نگاهی به مطلب آشنایی با یگانه همسر و فرزندان امام هادی علیه السلام داشته باشید.

 

خلفای معاصر امام هادی (ع)

در طول دوران زندگی امام هادی (ع) چند تن از خلفای عباسی بر مسند قدرت نشسته بودند که عبارتند از:

  • معتصم برادر مامون (از ۵ تا ۱۵ سالگی امام)
  • واثق پسر معتصم (از ۱۵ تا ۲۰ سالگی امام)
  • متوکل برادر واثق (۲۰ تا ۳۶ سالگی امام)
  • منتصر پسر متوکل (۳۶ سالگی امام)
  • مستعین پسر عموی منتصر (۳۶ تا ۴۰ سالگی امام)
  • معتز پسر دیگر متوکل (۴۰ تا زمان شهادت امام)

 

امامت امام هادی (ع)

امام علی النقی (ع) در سال ۲۲۰ هجری قمری پس از شهادت پدر گرامی اش در سن هشت سالگی به امامت رسیدند و ۳۳ سال امامت کردند.

 

طول عمر امام هادی (ع)

امام هادی (ع) در سال ۲۵۴ به شهادت رسیدند و در زمان شهادت ۴۱ سال عمر داشتند. ایشان در زمان خلافت معتز مسموم شدند و پس از شهادت در خانه خود به خاک سپرده شدند.

 

حرم امام هادی (ع) قبل از تخریب

 

فعالیت‌های امام هادی (ع)

امام هادی با وجود نظارت و خفقان شدید زمان خود، از پای ننشستند و به فعالیت‌های دینی خود ادامه دادند. ایشان به طرق گوناگون به مردم آگاهی می‌بخشیدند و در مناظرات و مباحثات علمی، مقام امامتشان را تثبیت می‌کردند. یکی از مهم‌ترین فعالیت‌های ایشان در زمان امامت، آگاهی بخشی به شیعیان نسبت به غیبت امام مهدی (ع) بودکه با توجه به حساسیتهای آن زمان به صورت سربسته بیان می‌شد.

 

شیعیان ایران در زمان امام هادی

در زمان امام هادی، قم مرکز شیعیان ایران بود و قمی‌ها و کاشانی‌ها با ائمه روابط بسیار خوبی داشتند. در روایات مرتبط با امام هادی، اسم شخصی با نام محمد بن علی کاشانی نیز به چشم می‌خورد.همچنین افرادی با نام های محمد بن داود قمی و محمد طلحی نیز هدایا و خمس ایرانی‌ها را به امام می‌رساندند. امام که برای زیارت امام رضا به مشهد می‌رفتند، با مردم ایران مراوده داشتند و آنها را آمرزیده شده معرفی می‌کردند. 

از جمله دیگر یاران ایرانی امام هادی می‌توان به بشر بن بشار نیشابوری، حسین بن سعید اهوازی، فتح بن یزید جرجانی، حمدان بن اسحاق خراسانی، علی بن ابراهیم طالقانی و احمد بن اسحاق رازی اشاره کرد.

 

اصحاب امام هادی (ع)

از جمله اصحاب امام هادی می‌توان این اشخاص را نام برد:
  • حضرت عبدالعظیم حسنی علیه السلام: از سادات جلیل القدری است که نسب شریفش به امام حسن مجتبی علیه السلام می‌رسد. او از نظر علمی و عقیدتی مورد تایید امام هادی علیه السلام بود.
  • حسین بن سعید اهوازى: او یکی از یاران امام رضا و امام جواد و امام هادی علیهم السلام است. وی از مشایخ جلیل القدر روایتی بشمار می‌آید و روایات وی از اعتبار و شهرت خاصی در میان فقهای شیعه برخوردار است.
  • علی بن مهزیار اهوازی: از فق‌ها و محدثان و دانشمندان نامور شیعه و از اصحاب سه امام یعنی امام رضا و امام جواد و امام هادی علیهم السلام محسوب می‌شود.
  • علی بن جعفر همانی: وی مردی ثقه و دانشمند بود و وکالت امام هادی و امام حسن عسکری علیهم السلام را بر عهده داشت
  • ابراهیم بن عبده نیشابورى: او از اصحاب امام هادى علیه السلام و پس از آن حضرت وکیل امام حسن عسکری علیه السلام در نیشابور بود
  • فضل بن شاذان: از متکلمان بزرگ شیعه در قرن سوم هجری است.
  • عثمان بن سعید عمروی: او معتمد در نزد امام على‌النقى و امام حسن عسکری (ع) و وکیل ایشان در زمان حیات ایشان بود و اولین از نواب اربعه امام زمان (عج) محسوب می‌شود.
  • ایوب بن نوح: او وکیل امام هادی علیه السلام و امام حسن عسکری علیه السلام بود و روایات زیادی از امام هادی علیه السلام نقل کرده است. امام هادی علیه السلام در مورد او به عمرو بن سعید مدائنی فرمود:‌ای عمرو! اگر دوست داری به مردی از اهل بهشت بنگری به این مرد (ایوب بن نوح) بنگر.
  • ابراهیم بن محمد همدانى
  • حسن بن راشد مکنی به ابوعلی
  • حسن بن علی ناصر
  • ابراهیم بن داود هاشمى یعقوبى

 

نحوه شهادت امام هادی (ع)

امام هادی (ع) در شهر سامرا کاملا تحت کنترل و مراقبت بودند و با وجود همه رنج ها و محدودیت ها با خلیفه وقت سازش نکردند. شخصیت والای این امام بزرگوار برای حاکمان وقت قابل تحمل نبود. درباره قاتل امام هادی اختلاف نظر وجود دارد. برخی معتمد عباسی و برخی دیگر معتز عباسی را قاتل حضرت می‌دانند. امام حسن عسکری بر پیکر امام هادی نماز خواندند و ایشان را در منزل به خاک سپردند.

 

تاریخ شهادت امام هادی (ع)

سه نقل قول در مورد تاریخ شهادت امام هادی (ع) وجود دارد. بنا به قولی ایشان در روز ۲۵ جمادی الثانی سال ۲۵۴ به شهادت رسیده اند. طبق قول دیگری، روز شهادت ایشان سوم رجب آن سال بوده  و برخی از مورخین معتقدند که ایشان در روز ۲۷ جمادی الثانی دیده از جهان فرو بسته اند.

 

محل دفن امام هادی (ع)

مرقد مطهر امام دهم شیعیان در شهر سامرا واقع شده است. مقبره امام هادی که امام حسن عسکری (ع) یعنی فرزند ایشان نیز در کنارشان مدفون هستند، بارها مورد حمله دشمنان اسلام قرار گرفته است.

 

 زندگی نامه امام هادی ؛ ضریح امام هادی

 

بمب گذاری حرم امام هادی

دو بمب گذاری مهم در حرم امامان عسکریین رخ داد. اولین بمب گذاری در ۳ اسفند سال ۱۳۸۴ توسط تروریست‌های وابسته به القاعده عراق رخ داد. در این حمله، حدود ۲۰۰ گرم مواد منفجره تی ان تی منفجر شد. گنبد و کاشی کاری‌های این حرم مقدس در بمب گذاری اول تخریب شد.

دومین بمب گذاری در روز ۲۳ خرداد سال ۱۳۸۶ اتفاق افتاد. در این حمله نیز دو انفجار روی داد و گلدسته‌های سمت چپ و راست حرم تخریب شدند.

 

زندگی نامه امام هادی ؛ بمب گذاری حرم

 

سخن آخر

امام هادی (ع) با خفقان شدید در زمان خود مواجه بودند، اما هیچ گاه از وظایف خود عقب ننشستند. به منظور آشنایی با معارف امام حسن عسکری، فرزند امام هادی (ع)، نگاهی به چند حدیث از امام حسن عسکری (ع) با ذکر منبع نیز بیاندازید. شما کدام یک از ویژگی‌های امام هادی (ع) را برجسته تر از بقیه ویژگی‌ها می‌دانید؟ دیدگاه‌ها و نظراتتان را با ما و دیگر مخاطبان ستاره درمیان بگذارید.

یادتون نره این مقاله رو به اشتراک بگذارید.
مطالب مرتبط

  • خیلی خوب بود فقط خلیفه یعنی چه ؟ و یه ذره واضع تر بنویسید ان هایی باید درمورد زندگی نامه امام ها بنویسند باید چه کار کرد مخصوصاذ ما بچه ها.

نظر خود را بنویسید