ستاره | سرویس سلامت – سرطان ریه عارضهای است که باعث تقسیم مهارناپذیر سلولها در ریه شده و این موضوع منجر به رشد تومورها و در نتیجه کاهش قدرت تنفسی فرد میشود. در این مقاله با علائم سرطان ریه، نحوه تشخیص و راههای درمان آن بیشتر آشنا خواهیم شد.
سرطان ریه چیست؟
هر کسی ممکن است به سرطان ریه مبتلا شود، با این حال، احتمال ابتلا در افراد سیگاری، کسانی که در معرض دود سیگار قرار دارند و همچنین کسانی که در معرض استنشاق مواد شیمیایی یا دیگر مواد سمی بوده اند، بیشتر است. برای آشنایی بیشتر با اثرات دود سیگار میتوانید به مطلب دود سیگار بر سلامت فرد سیگاری و اطرافیانش چه اثری دارد؟ در سایت ستاره مراجعه کنید.
علائم سرطان ریه چیست؟
در افراد مبتلا به سرطان ریه، علائم معمولا در آخرین مرحله بیماری ظاهر میشوند. برخی از این علائم عبارتند از:
- از دست دادن اشتها
- تغییر در صدای فرد مانند گرفتگی صدا
- عفونتهای مکرر قفسه سینه، مانند برونشیت یا ذات الریه
- سرفههای طولانی که ممکن است به تدریج بدتر شوند
- تنگی نفس
- سردردهای بی دلیل
- کاهش وزن
- خس خس سینه
به علاوه، ممکن است فرد علائم شدیدتری مانند درد شدید قفسه سینه، درد استخوان یا سرفههای خونی را نیز تجربه کند.
تشخیص سرطان ریه
از آزمایشهای زیر می توان برای تشخیص سرطان ریه استفاده کرد.
- آزمایشات تصویربرداری: از سی تی اسکن و پت اسکن میتوان برای شناسایی بافت سرطانی استفاده کرد. به علاوه، اسکن استخوان نیز میتواند تومور سرطانی را نشان دهد. پزشک همچنین از این اسکنها برای بررسی روند پیشرفت درمان استفاده میکند.
- نمونه برداری از بافت: اگر پزشک در آزمایشات تصویربرداری به مورد مشکوکی برخورد کند، احتمالا نمونه برداری از بافت ریه را تجویز خواهد کرد. بسته به محل تومور، از روشهای مختلفی مانند برونکوسکوپی یا توراکوسکوپی برای نمونه برداری استفاده میشود.
- آزمایش خون و بزاق: پزشک از نمونه خون یا خلط برای بررسی بافت های سرطانی استفاده میکند.
به طور کلی، پزشک با استفاده از این روشها می تواند نوع سرطان ریه و میزان پیشرفت آن را تشخیص دهد.
اهمیت تشخیص زودهنگام سرطان ریه
تشخیص زودهنگام سرطان ریه میتواند نجات بخش باشد، چون سلولهای سرطانی ریه میتوانند پیش از تشخیص پزشک، به دیگر قسمتهای بدن سرایت کنند. در صورت وقوع متاستاز یا گسترش سلولهای سرطانی، درمان این عارضه سختتر خواهد شد.
گاهی اوقات پزشک، غربالگری سرطان ریه به روش سی تی اسکن با دوز کم را توصیه میکند. همه افراد مناسب چنین آزمایشی نیستند، اما این آزمایش میتواند به تشخیص زودهنگام سرطان ریه در برخی افراد کمک کند. افراد در صورت داشتن شرایط زیر میتوانند از این آزمایش استفاده کنند:
- کسانی که بین ۵۵ تا ۸۰ سال سن دارند
- کسانی که به مدت ۳۰ سال، هر روز یک بسته سیگار یا به مدت ۱۵ سال، هر روز دو بسته سیگار کشیده اند
- افرادی که در حال حاضر سیگاری بوده یا طی ۱۵ سال گذشته، سیگار را ترک کرده اند
مراحل سرطان ریه
مراحل سرطان ریه نشان دهنده میزان سرایت سلولهای سرطانی به دیگر نقاط بدن، شدت و وخامت آنها و همچنین تعداد و اندازه تومورهاست. این طبقه بندی به پزشک برای تعیین نوع درمان کمک میکند. به طور کلی، سرطان ریه به دو نوع سلول کوچک و سلول غیر کوچک تقسیم میشود. سرطان ریه سلول غیر کوچک با توجه به اندازه تومور و گسترش آن در بدن به دستههای زیر تقسیم میشود:
- مرحله نهفته یا پنهان: سرطان در اسکنهای تصویربرداری مشخص نمیشود، اما ممکن است سلولهای سرطانی در خلط یا مخاط دیده شده یا به دیگر قسمتهای بدن سرایت کرده باشند.
- مرحله صفر: در این مرحله، سلولهای غیر طبیعی تنها در لایههای بالای سلولهای پوششی مجاری تنفسی دیده میشوند.
- مرحله اول: توموری در ریه (اندازه آن زیر ۵ سانتی متر است) ایجاد شده، اما به دیگر قسمتهای بدن سرایت نکرده است.
- مرحله دوم: تومور کوچکتر از ۵ سانتی متر است و ممکن است به غدد لنفاوی در ناحیه ریه سرایت کرده باشد. یا کوچکتر از ۷ سانتی متر بوده و به بافتهای اطراف (غیر از غدد لنفاوی) سرایت کرده است.
- مرحله سوم: سرطان به غدد لنفاوی و دیگر قسمتهای ریه و مناطق اطراف آن سرایت کرده است.
- مرحله چهارم: سرطان به قسمتهایی مانند استخوانها یا مغز سرایت کرده است.
سرطان ریه سلول کوچک دارای دسته بندی خاص خود بوده و بسته به اینکه سرطان در داخل یا خارج از ریهها گسترش یافته است، مراحل متفاوتی دارد.
درمان سرطان ریه
درمان سرطان ریه به محل سرطان، مرحله و همچنین سلامت عمومی بیمار بستگی دارد. جراحی و پرتودرمانی از متداولترین روشها برای درمان سرطان ریه هستند. با این حال، از روشهای دیگر نیز میتوان برای درمان این عارضه استفاده کرد. به عنوان مثال، اغلب برای درمان سرطان ریه سلول کوچک از شیمی درمانی استفاده میشود.
درمانهای احتمالی برای سرطان ریه عبارتند از:
- جراحی: پزشک با استفاده از جراحی، بافت سرطانی ریه و بافتهای اطراف را (در صورت سرایت) خارج میکند. در موارد حاد، ممکن است یک ریه به طور کامل برداشته شود.
- شیمی درمانی: اگر سرطان به دیگر قسمتهای بدن سرایت کرده باشد، میتوان از شیمی درمانی استفاده کرد. از عوارض جانبی این روش میتوان به حالت تهوع شدید و کاهش وزن اشاره داشت.
- پرتودرمانی: در این روش از پرتوهای قدرتمند برای از بین بردن سلولهای سرطانی استفاده میشود. به علاوه، پزشک ممکن است پیش از عمل جراحی، از پرتودرمانی برای کوچک کردن تومور استفاده کند. پرتودرمانی عمدتاً برای سرطانهایی که گسترش نیافته اند، مناسب است.
- درمان هدفمند: در این روش از داروهایی خاص برای هدف قرار دادن برخی رفتارها در سلولهای سرطانی استفاده میشود. برای مثال، استفاده از داروهایی که از تکثیر سلولهای سرطانی جلوگیری میکنند.
کلام آخر
پیشنهاد میکنیم مطالب در افراد سیگاری چه بیماریهایی شایع تر است؟ و بعد از ترک سیگار چه بخوریم؟ را نیز در سایت ستاره بخوانید. لطفا نظرات و پرسشهای خود را درباره این مقاله با ما و دیگر مخاطبان ستاره به اشتراک بگذارید.
برگرفته از: www.medicalnewstoday.com