اولین پریود و هر آنچه که درباره آن باید بدانید

اولین پریود معمولا بین سنین ۱۴-۱۰ سالگی اتفاق می‌افتد. از علائم بروز آن می‌توان به درد در ناحیه شکم و کمر، حساس شدن سینه‌ها و حالت تهوع اشاره کرد که موقتی بوده و برطرف می‌شوند.

اولین پریود

ستاره | سرویس سلامت – همه دختران نوجوان با مسئله‌ای به نام اولین قاعدگی روبه‌رو می‌شوند. اینکه قبل از رخ دادن اولین پریود با آمادگی کامل با آن روبرو شوند؛ بسیار اهمیت دارد. وقوع اولین قاعدگی علائم و نشانه‌هایی داشته و در بازه سنی مشخصی، رخ می‌دهد. برخی از دختران بعد از دیدن اولین قطره خون خوشحال می‏‌شوند، درحالی که برخی دیگر بعد از دیدن خون احساس سردر‏گمی و ترس می‏‌کنند. قطعا اگر دختران نوجوان اطلاعات لازم را درباره این موضوع داشته باشند؛ با اعتماد به نفس کافی و بدون نگرانی، با آن روبرو می‌شوند. در این مقاله به ذکر همه آنچه که به هنگام بروز اولین پریود نیاز دارید بدانید، پرداخته‌ایم.

قاعدگی

 

اولین پریود چه زمانی رخ می‌دهد؟

پریود چرخه‌ای است که طی آن خانم‌ها در هر ماه چند روزی (بین ۵ تا ۷ روز) خونریزی واژینال خواهند داشت. داشتن یک قاعدگی منظم نشانه سلامت جسمی بدن خانم‌هاست و زمانی که با قاعدگی نامنظم روبرو می‌شوید؛ باید به پزشک مراجعه کرده و علت را بررسی کنید. در چند سال اول، قاعدگی اغلب نامنظم است. ممکن است سیکل ماهانه (کمتر از ۳ هفته) یا (بیشتر از ۶ هفته) باشد یا ممکن است یک دختر جوان سالانه سه یا چهار بار، پریود شود. فقدان یا نامنظم بودن پریود، آمنوره نامیده می‏‌شود و قابل درمان است.

  • برای رخ دادن اولین پریود زمان مشخصی را نمی‌توان برای همه افراد بیان کرد. به طور معمول برای بیشتر دختران، قاعدگی اول بین سنین ۱۴-۱۰ سالگی، اتفاق می‌افتد. در این میان، میانگین اولین پریودی چیزی حدود “۱۲ سالگی” است.
  • ابتدا برخی از نشانه‌های بلوغ مثل رشد مو‌های زائد ظاهر شده و پس از آن قاعدگی، رخ می‌دهد. همچنین به احتمال زیاد در ماه‌های قبل از قاعدگی اول، ترشحات سفید و زردرنگی، خواهید داشت.
    پریود شدن به این معناست که بدن شما آمادگی لازم را برای باروری، تولید تخمک و نگه‏‌داشتن کودک را دارد.
  • شما یکی از میلیارد‌ها زن جهان هستید که پریودی را تجربه می‏‌کنید. بدن زنان بسیار شگفت‏‌انگیز است و رشد فرزند در بدن برای آن‌ها افتخاری محسوب می‏‌شود. ممکن است عادت ماهانه در ابتدا برای شما خوشایند نباشد، ولی زمانی که اطلاعاتی کافی در مورد آن کسب ‏‌کنید می‌‏بینید که نهایتاً برای بدن شما، مفید است.

 

برای اولین پریود چه باید کرد؟

مدت خونریزی در اولین پریود در بین افراد، متفاوت است. در برخی ۳ روز و در برخی دیگر یک هفته طول می‏‌کشد. رنگ آن به میزان هورمون‌های بدن بستگی داشته و از صورتی و قرمز تا قهوه‌ای متفاوت بوده و حتی در مواقعی می‌تواند قرمز بسیار تیره باشد. مقدار خونریزی متفاوت است ولی معمولاً بین ۲ تا ۴ قاشق غذاخوری (۳۰ تا ۵۹ میلی‌‏لیتر) است و این میزان هر ماه نیز، تفاوت دارد.

  • ممکن است در این دوران کمی گرفتگی عضله داشته باشید، درد در ناحیه زیر شکم و کمر نیز امری طبیعی است که طی یک الی دو روز، برطرف می‌شود.
  • با این وجود اگر درد زیاد بود می‌توان از یک مسکن مثل ژلوفن یا ایبوپروفن، استفاده کرد.
  • می‌توان برای کاهش درد یا ناراحتی از کیف آب جوش هم بر روی شکم استفاده کرد.
  • ورزش کردن در این دوران مفید بوده و می‌تواند گرفتگی عضلات شما را کاهش دهد.
  • ممکن است در روزهای پریودی‌تان کمی بداخلاق، افسرده یا حتی عصبانی باشید که موقتی بوده و به زودی به حالت عادی، باز می‌گردید.
  • حالت تهوع و استفراغ و همچنین سفت و دردناک شدن سینه‌ها هم در دوره پریود، عادی است.
  • این علائم طولانی مدت نیستند و با استفاده از داروهای مسکن، کاهش پیدا می‌کنند.

 

پد بهداشتی؛ تامپون یا فنجان قاعدگی، کدام یک؟

چیزی که در اولین پریود نیاز دارید وسایل بهداشتی برای راحتی بیشتر شماست. پد یا نوار بهداشتی اصلی‌ترین نیاز شما در روزهای پریودی است. دختران نوجوان که باکره هستند فقط باید از پد بهداشتی که در مدل‌های مختلفی در داروخانه‌ها و سایر فروشگاه‌ها موجود است، استفاده کنند. وسایل دیگری مثل تامپون یا فنجان قاعدگی هم هستند که به این منظور استفاده می‌شوند:

  • پد بهداشتی (نوار بهداشتی): این پد‌های بهداشتی یک چسب دارند که به داخل لباس زیر چسبیده می‌شوند و در سایز‌های مختلف، موجودند. تعدادی از آن‌ها بال‌هایی دارند که به کناره‌های لباس زیرتان بسته می‌شوند. هنگامی‌که از نوار بهداشتی استفاده می‌کنید؛ هر ۶-۴ ساعت باید آن را تعویض کنید و از پد جدیدی استفاده نمایید. پد‌ها را پس از استفاده باید در سطل آشغال بیندازید و به هیچ وجه داخل توالت نندازید، چراکه باعث گرفتگی آن می‌شود.

 

نوار بهداشتی

 

  • تامپون: تامپون، یک ابر یا اسفنج کوچک استوانه‌ای شکل است که معمولا از پنبه ساخته می‌شود که در داخل واژن قرار می‌گیرد و خون را به خود جذب می‌کند. تامپون‌ها در سایز‌های مختلفی عرضه می‌شوند و می‌توانند همراه یا بدون اپلیکاتور باشند. تامپون را نیز معمولا باید هر ۶-۴ ساعت تعویض کرد. همانطور که گفتیم تامپون‌ها برای دختران باکره نباید استفاده شود.

 

تامپون

 

  • فنجان قاعدگی: کاپ یا فنجان قاعدگی معمولا از سیلیکون ساخته می‌شود. این محصول نیز همانند تامپون به داخل واژن می‌رود، اما خون را به خود جذب نمی‌کند بلکه مکش ایجاد می‌کند و آن را جمع آوری می‌کند. این وسیله را می‌توان یک بار تهیه کرده و چندین بار از آن، استفاده کرد و از این نظر مقرون به صرفه است. فنجان قاعدگی هم همانند تامپون نباید برای دختران باکره استفاده شود.

 

فنجان قاعدگی

 

پریود بعدی چه زمانی رخ می‌دهد؟

‌پریود اول شما، چیزی بین ۲ تا ۷ روز طول خواهد کشید. اولین پریودی‌تان ممکن است بسیار سبک و به همراه تعداد کمی لکه‌های خون قهوه‌ای باشد و یا ممکن است با لکه‌های قهوه‌ای آغاز شود و در روز‌هایی که شدید می‌شود؛ رنگ قرمز روشنی داشته باشد.

اگر قاعدگی‌های شما منظم باشد؛ پریود بعدی‌تان دقیقا ۲۸ روز بعد از اولین روز پریود قبلی‌تان، آغاز می‌شود. یعنی هر ۲۸ روز یک بار، پریود می‌شوید، اما اغلب خانم‌ها پریود منظمی نداشته و دوره ماهیانه آن‌ها بین ۲۵ تا ۳۱ روز است. اگر دوره پریودی خود را بر روی تقویم دنبال کنید (روز شروع و تعداد روز‌های خونریزی)، می‌توانید پس از چند قاعدگی، الگوی پریودی‌تان را به دست آورید.

 

اگر قاعدگی‌هایتان نامنظم است…

همانطور که گفتیم بسیاری از خانم‌ها و مخصوصا دختران جوان در اوایل قاعدگی، دوره‌های منظمی ندارند. این مشکل به دلیل بر هم خوردن تعادل هورمون‌های بدن مثل استروژن است. زمانی که بدن نتواند تخمک آزاد کند؛ قاعدگی هم رخ نخواهد داد. خوشبختانه امروزه دارو‌های مختلفی برای تنظیم قاعدگی وجود دارد که تحت نظر پزشک می‌توان از آن‌ها استفاده کرده و قاعدگی را تنظیم کرد. اگر مایل هستید درباره علت و علائم قاعدگی نامنظم در نوجوانان اطلاعات بیشتری به دست آورید؛ پیشنهاد می‌کنیم مطلب علت و علائم قاعدگی نامنظم در نوجوانان چیست و چگونه درمان می‌شود؟  را در این زمینه، مطالعه کنید.

 

قاعدگی

سخن آخر…

چیزی که در آخر باید ذکر کنیم این است که بدانید پریود شدن اصلا بیماری محسوب نمی‌شود. این یک روند طبیعی از چرخه زندگی زنان است و نشانه سلامت بدن و امکان مادر شدن است؛ بنابراین به هیچ عنوان نباید از عنوان کردن آن شرمگین یا خجالت زده باشید. پیشنهاد می‌شود هر سوالی که در این باره برایتان پیش می‌آید بدون هیچ ترس یا نگرانی از نزدیک‌ترین افراد زندگی خود که تجربه آن را داشته‌اند (مثل مادر) بپرسید. در واقع قاعدگی جزئی از طبیعت خانم‌هاست و باید به آن نگاه خوش‌بینانه‌ای داشت. اگر در دوران پریود از بدن خود به اندازه کافی مراقبت کنید؛ هیچ مشکل خاصی ایجاد نخواهد شد و حتی ممکن است هیچ دردی را تجربه نکنید. توصیه می‌شود در این دوران از خوراکی‌هایی با طبع سرد، استفاده نکنید و تا جایی که ممکن است بدن را گرم نگه دارید.

شما چه تجربه‌ای از اولین پریود خود دارید؟ چگونه با آن روبرو شدید؟ در صورتی‌ که تجربه یا خاطره خاصی در این زمینه دارید؛ نظرات و تجربیات خود را در انتهای این صفحه در قسمت “نظرات و پرسش‌ها” با ما و دیگر خوانندگان مجله ستاره، به اشتراک بگذارید.

یادتون نره این مقاله رو به اشتراک بگذارید.
مطالب مرتبط

نظر خود را بنویسید