نحوه کاشت آلوئه ورا (تکثیر آلوئه ورا)

کاشت آلوئه ورا به عنوان گیاه زینتی و استفاده در صنایع غذایی و دارویی امروزه گسترش یافته است. با نحوه تکثیر و کاشت آلوئه ورا آشنا شوید.

کاشت آلوئه ورا

ستاره | سرویس گیاهان و حیوانات – آلوئه ورا بومی آفریقای شمالی و مناطق مدیترانهای است و بیش از ۳۰۰ گونه مختلف از آن وجود دارد. آلوئه ورا گیاهی رایج و آپارتمانی است و به طور سنتی در منازل به عنوان زینت و نیز برای خواص دارویی عالی آن پرورش داده میشود. گیاه آلوئه ورا به واسطه برگ های کلفت آبدار و کوزه مانند خود مشخص می شود. مراقبت از گیاه آلوئه ورا شبیه مراقبت های گیاه کاکتوس است.

عکس آلوئه ورا، کاشت آلوئه ورا، پرورش آلوئه ورا، گیاه آلوئه ورا

 

آلوئه‌ ورا در چند سال اخیر به سبد مصرف خانواده‌های ایرانی راه پیدا کرده است. امروزه دیگر دیدن برگ‌های باریک و بلند این گیاه خانواده کاکتوس در فروشگاه‌ها و دارروخانه‌ها، نه‌تنها برای بسیاری از مردم عادی شده که بازار ایران شاهد انواع و اقسام محصولات فرآوری شده آلوئه ‌ورا یا همان صبر زرد به زبان بومی خودمان است. خواص آلوئه ورا گسترده بوده و فراورده‌های جانبی آن شامل انواع محصولات آرایشی و بهداشتی، ماسک آلوئه ورا، ژله، نوشیدنی و کمپوت آلوئه‌ورا است.

تکثیر آلوئه ورا از طریق بذر و پاجوشهای آن صورت میگیرد، البته اخیرا از طریق روشهای کشت بافت به صورت تجاری نیز تکثیر میشود. همچنین کاشت آلوئه ورا در گلخانه طرفداران زیادی داشته و امروزه در دنیا با نام تجارت طلای سبز از آن یاد میشود.

 

کاشت آلوئه ورا (تجارت طلای سبز) 

آلوئه ورا گیاهی بسیار مقاوم به شرایط سخت خاک و شرایط اقلیمی بوده و با وجود هزینه ناچیز کشت، دارای ارزش تجاری قابل توجهی است، به‌طوری که در کشور ما، هر ‌هزار متر زمین زیر کشت این گیاه، سالانه تنها ٤ تا ٦‌میلیون تومان هزینه دارد و در مقابل حدود ٣٠ تا ٤٠‌ میلیون تومان درآمدزایی می‌کند. نیاز ناچیز به آبیاری، بی‌نیازی گیاه به کود و آفت‌کش‌ها و همین‌طور تجهیزات و ادوات گران قیمت کشاورزی، هزینه کاشت و تکثیر این محصول را به‌طور قابل توجهی کاهش داده است.

برداشت ٢٠ساله آلوئه ‌ورا ویژگی اقتصادی دیگر این گیاه است که کشت آن را توجیهپذیر می‌کند. آلوئه ‌ورا به‌ویژه نژاد بومی آن‌که به گیاه «صبر زرد» نیز مشهور است عاری از هرگونه قارچ و آفت است و همین موضوع گیاه را بی‌نیاز از تمام آفت‌کش‌ها و سمپاشی می‌کند و همان‌طور که می‌دانید یکی از پرهزینه‌ترین فاکتورهای کشت و کار تهیه سموم و آفت‌کش‌هاست. غیر از این، گیاه نیاز به هیچ‌گونه کود شیمیایی و اصولا تغذیه با کود ندارد که این دو آیتم هزینه کاشت آلوئه ‌ورا را مجددا کاهش می‌دهد و به دلیل ارگانیک بودن محصول مزایای تجاری آن را افزایش می‌دهد.

 

شرایط محیطی مورد نیاز کاشت آلوئه ورا 

  • گیاه آلوئه ورا در هر نوع خاکی قابل کشت است، ولی خاکهای با حاصلخیزی متوسط و زهکش مناسب بهترین خاک برای پروش و کشت آلوئه ورا است.
  • گیاه آلوئه ورا نور زیاد خورشید را ترجیح میدهد.
  • این گیاه به شدت در برابر سرما حساس و آسیب پذیر است.
  • دمای ایدهآل برای نگهداری و کاشت آلوئه ورا ۱۵ تا ۲۵ درجه سانتیگراد است.
  • گیاه آلوئه ورا مانند کاکتوس و دیگر گیاهان آبدار، به آبیاری زیاد نیاز ندارد و معمولا هر ۱۰ تا ۱۴ روز باید گیاه را آبیاری کرد.
  • آبیاری گیاه را زمانی انجام دهید که خاک کاملا خشک است.
  • در ماههای فصل زمستان، گیاه آلوئه ورا در شرایط خواب است، بنابراین نیاز آبی کمی دارد لذا میتوان در فصل زمستان فاصله آبیاریها را به ۳ تا ۴ هفته افزایش داد.
  • مقدار نیاز کودی برای کاشت آلوئه ورا کم بوده و فقط لازم است یک بار و در فصل بهار به آن کود داده شود.

     

زمان و نحوه برداشت آلوئه ورا 

برگ بوتههای دارویی گیاه آلوئه ورا معمولا بعد از گذشت دو سال از زمان کاشت و هنگامی که بوتهها به اندازه کافی رشد کردند برداشت میشود. هر سه ماه یکبار میتوان از هر بوته ۳ تا ۴ برگ کناری را برداشت و مستقیما به بازار عرضه نمود و یا برای استخراج محصول و کاربرد در فراورده های جانبی مورد مصرف قرار داد.

یادتون نره این مقاله رو به اشتراک بگذارید.
مطالب مرتبط

  • سلام خستع نباشید ببخشید من دانشجوی مهندسی کشاورزی هستم و یکی دو ترم دیگه تمومه درسم و گلخونه هم دارم میخاسم الوورا پرورش بدم ولی هیچ سررشتع ای ازش ندارم شما جایی هست بشه براتون کار کرد و کارو یاد گرفت؟

  • باسلام وعرض خسته نباشید . مطالبتون جالب بود . من توکار تولید نهال درختان میوه هستم علاقعمند به تولید آلوورا هستم . برای تهیه نهال چکار کنم؟

  • امید رزاقپور

    سلام میخواستم بدونم که گیاه آلوورا در مناطق گرمسیر وزمینهای شور هم میشه پرورش داد

    • مدیر سایت

      بله گیاه آلورا به دلیل مقاومت زیادی که دارد خصوصا در خصوص خاک با شوری بالا، در چنین محیط هایی نیز قابل پرورش می باشد. به همین دلیل است که حتی در بسیاری از کشت های گلخانه ای، از آلوئه ورا به عنوان کشت ثانوی و با استفاده از پسماندهای کشت اصلی استفاده می شود.

  • سلام ای کاش همراه توصیحات کامل و مفید تان به صورت عملی هم نشان داده می شد.

نظر خود را بنویسید