ستاره | سرویس مادر و کودک – در این مطلب پاسخ به سوال های متدوال در مورد عمل کورتاژ را بیابید.
سوال: پس از انجام عمل کورتاژ و ریکاوری بعد از آن چه باید کرد و باید چه انتظاری داشت؟
پاسخ: پس از انجام این عمل شما به یک همراه نیاز خواهید داشت تا شما را تا منزل خود همراهی نماید. اگر شما برای انجام این عمل بیهوشی عمومی دریافت کردهاید، ممکن است تا مدتی احساس سرگیجه و حالت تهوع و استفراغ به شما دست بدهد. معمولا پس از گذشت دو روز شما میتوانید تمام فعالیتهای روزانهی خود را از سر بگیرید.
در همین حال از دکتر خود در مورد محدودیتها و فعالیتهایی که نباید انجام دهید سوال کنید. ممکن است برای چند روزی احساس گرفتگی خفیف در شکم خود داشته باشید و خونریزی شفافی را نیز تجربه کنید که این موضوع طبیعی میباشد. ممکن است شما نیاز داشته باشید که در چند روز ابتدایی پس از انجام عمل و برای کنترل خونریزی از نوار بهداشتی استفاده کنید و از قرصهای تسکین دهنده برای کاهش درد استفاده نمائید. در نظر داشته باشید که پس از این عمل باید انتظار جابجا شدن زمان پریود خود را داشته باشید. ممکن است اینبار پریود شما کمی زودتر یا کمی دیرتر اتفاق بیفتد. برای جلوگیری از ابتلا به عفونت باکتریایی واژن، رابطه جنسی خود را تازمانی که دکتر شما را از انجام آن منع میکند به تعویق بیندازید و در این مدت از تامپون استفاده نمائید. به طور مرتب با پزشک خود ملاقات داشته باشید و هرگونه درمان دیگری که نیاز میباشد را با وی برنامهریزی نمائید. اگر هرگونه بافتی طی انجام عمل کورتاژ برای انجام آزمایش و بیوپسی به آزمایشگاه فرستاده شد، نتایج قابل انتظار آن را از پزشک خود جویا شوید. نتایج حاصل از انجام این آزمایشات معمولا پس از چند روز حاضر خواهند شد.
سوال: عوارض رایج پس از انجام عمل کورتاژ چیست؟
پاسخ: پس از انجام این عمل به طور طبیعی عوارض و خطراتی برای بیمار وجود خواهد داشت. عوارض رایج شامل دردهای کرامپی، لکه بینی یا مشاهده خونریزی شفاف رنگ میباشد. اما عوارض نادر این جراحی میتواند آسیب به دهانه رحم، سوراخ شدن خود رحم یا روده باشد. اگر شما پس از انجام این عمل هر یک از موارد زیر را مشاهده کردید حتما با پزشک خود تماس بگیرید:
- خونریزی سنگین یا طولانی مدت یا مشاهده خون لخته شده
- تب
- درد
- احساس حساسیت در شکم
- مشاهدهی ترشحات بد بو از واژن
در موراد بسیار نادری زخمهای ایجاد شده در رحم میتواند باعث ایجاد سندرم آشرمن شود. این سندرم میتواند باعث ناباروری و تغییراتی در جریان قاعدگی شود. جراحان میتواند این عارضه را درمان نمایند. بنابراین برای پیشگیری از ابتلا به این سندرم و عوارض آن حتما هر گونه تغییر در جریان قاعدگی پس از انجام عمل کورتاژ را با پزشک خود در میان بگذارید.
سوال: عمل کورتاژ چیست؟
پاسخ: عمل کورتاژ و اتساع (D&C) عمل جراحی مختصری است که طی آن دهانه رهم به وسیله ابزار خاصی متسع شده و ابزار خاصی برای تراشیدن پوشش رحم به داخل آن وارد میشود. ممکن است شما به دلایل زیر نیاز به انجام این عمل داشته باشید:
خارج کردن بافتهای باقی مانده یا قسمتهای باقی مانده از جفت در رحم که در طی یا بعد از سقط جنین در رحم باقی مانده باشد.
برای تشخیص یا درمان خونریزی غیرطبیعی رحم. انجام این عمل میتواند به تشخیص و درمان بافتهایی نظیر فیبروئید، پولیپ، آندومتریوز، عمل تعادل هورمونی یا سرطان رحم کمک نماید. معمولا پس از انجام این عمل نمونهای از بافت خارج شده از رحم برای تشخیص سلولهای غیر طبیعی با میکروسکوپ تحت بررسی قرار میگیرد.
سوال: قبل از انجام عمل کورتاژ چه اطلاعاتی باید داشت؟
پاسخ: انجام این عمل میتواند در مطب پزشک، کلینیک سلامت یا یک بیمارستان انجام شود. این عمل معمولا ۱۰ الی ۱۵ دقیقه زمان میبرد ولی شما پس از انجام آن باید حداقل پنج ساعت تحت نظر پزشک در محل انجام عمل قرار بگیرید. قبل از انجام این عمل شرح حال کاملی از شما گرفته میشود و معمولا از شما خواسته میشود که فرم رضایتی را پر نمائید. هر سوالی که در این خصوص دارید با پزشک خود مطرح نمائید. هر یک از موارد زیر را با حتما به پزشک خود اطلاع دهید:
اگر حدس میزنید که باردار هستید و باید تحت عمل کورتاژ تشخیی قرار بگیرید
اگر به هر داروی خاصی آلرژی یا حساسیت دارید
اگر سابقه ابتلا به اختلالات خونریزی دارید یا در حال حاضر از داروهای کاهش دهنده خون استفاده میکنید.
قبل از انجام این عمل شما باید لباسهای خود را کامل در آورید و مثانه خود را تخلیه نمائید.
سوال: در حین انجام عمل کورتاژ چه اتفاقی میافتد؟
پاسخ: در طی انجام این عمل شما بر روی کمر خود دراز خواهید کشید و پاهای خود را بر روی رکاب مخصوص (همانند زمانی که معاینه لگنی میشوید) قرار میدهید. سپس پزشک شما یک اسپکولوم مخصوص را وارد واژن شما میکند و دهانه رحم را با یک گیره در وضعیت خاصی نگه میدارد. اگرچه هیچ گونه برش و بخیهای طی این عمل بر روی دهانهی رحم شما انجام نمیگیرد ولی پزشک شما آن را با محلول خاص ضد عفونی میکند.
عمل کورتاژ از دو قسمت مهم تشکیل میشود:
۱.”اتساع” که طی آن دهانه رحم باز و گشاد میشود و امکان وارد شدن یک ابزار خارجی به داخل رحم فراهم میشود. پزشک شما ممکن است از یک میلهی بلند و باریک استفاده کند که بوسیله آن دهانه رحم شما آهسته آهسته بازتر و گشادتر میشود. ممکن است به جای استفاده از میله مذکور از داروی خاصی برای این منظور استفاده نماید. برای آشنایی بیشتر میتوانید فیلم کورتاژ را مشاهده نمائید.
۲.”کورتاژ” که طی آن بافت داخل رحم بوسیلهی ابزار خاصی که قاشقی شکل و دراز میباشد و کورت (curette) نام دارد، تراشیده میشود. پزشک شما ممکن است از ابزار خاصی که کانولا (cannula) نام دارد برای برداشتن و مکش هرگونه بافت باقی مانده داخل رحم استفاده نماید. در بسیاری از موارد قسمتی از بافت خارج شده جهت آزمایش به آزمایشگاه فرستاده میشود. در بعضی موارد ممکن است عملهای دیگری به همراه این عمل انجام شود؛ به عنوان مثال ممکن است پزشک شما از ابزار باریک و بلندی برای مشاهده داخل رحم شما استفاده نماید. به این عمل، هیستروسکوپی (hysteroscopy) گفته میشود.
سوال: بعد از عمل کورتاژ چه اقداماتی صورت میگیرد؟
پاسخ: پس از عمل جراحی، بیمار برای مراقبتهای پس از بیهوشی به اتاق ریکاوری برده میشود. بسیاری از بیماران میتوانند پس از چند روز به فعالیتهای روزانه خود باز گردند. ممکن است داروهای ضد التهاب غیر استروئیدی برای از بین بردن دردهای خفیف و کرامپی که ممکن است وجود داشته باشد تجویز شود. برای کاهش احتمال ابتلا به عفونت پزشک ممکن است بیمار را از استفاده از تامپون به مدت دو هفته بعد از عمل جراحی منع نماید.
سوال: برای انجام عمل کورتاژ از چه نوع بیهوشی استفاده میشود؟
پاسخ: غالبا انجام این عمل تحت بیهوشی عمومی انجام میشود. انجام این عمل عموما کوتاه بوده و بیمار میتواند سریعا بهوش آید. برخی از بیماران ترجیح میدهند (یا برای آنان لازم میشود) که از بی حسی اپیدورال یا بی حسی از طریق ستون فقران استفاده شود. اما این روش از هوشبری زمان بیشتری برای متخصص بیهوشی برای انجام میبرد و زمان بیشتری برای بازیابی و ریکاوری میبرد.