طریقه تکثیر سانسوریا
قلمه زدن سانسوریا
-
گیاه قوی، سالم و بدون آفت سانسوریا را انتخاب کنید و برگهای گیاه را توسط چاقوی تیز یا قیچی باغبانی که هر دو را قبلا ضدعفونی کردهاید، به قطعات ۶ تا ۱۰ سانتیمتری تقسیم نمایید.
-
برای قلمه زدن، برگهایی را انتخاب کنید که تازه و بلند باشند، زیرا برگهای خیلی کوچک و جوان سبز نمیشوند (جوانه نمیزنند)، از این رو حتما از برگهای بلند که بالغ شدهاند (حداقل ۳۰ سانتیمتر) استفاده کنید. میتوانید هر برگ بلند را ۸ سانتیمتر به ۸ سانتیمتر برش بزنید و از هر برگ چهار قلمه جدا نمایید.
- به خاطر داشته باشید اگر گیاه سانسوریا شما ابلق (دارای برگهای بلند شمشیری به رنگ سبز تیره و حواشی زرد رنگ) است، برای اینکه گیاه سانسوریای شما ابلق بماند، باید پایین برگ را به صورت عدد هشت برش دهید، در واقع یک مثلث از پایین برگ (قلمه ۸ سانتیمتری) جدا کنید. اگر این کار را انجام ندهید گیاه شما ساده و سبزرنگ خواهد شد! برای آشنایی بیشتر با نحوه قلمه زدن سانسوریا ابلق میتوانید این مقاله را در ستاره مطالعه کنید.
- قلمه را در مخلوطی از پیت و شن تا نصف اندازه برگ به آرامی فرو کرده و گلدان را به طور کامل آبیاری کنید. توجه داشته باشید که قلمهها را اگر برعکس در خاک فرو کنید، اصلا ریشه نمیدهد، بنابراین در هنگام بریدن برگها به جهت آن دقت کنید.
- قلمهها را در محیطی با نور غیر مستقیم خورشید و در دمای ۲۱ درجه سانتیگراد نگهداری کرده و تا زمان ریشهدار شدن قلمهها سطح بستر کاشت را همواره مرطوب نگه دارید.
نکته: آبیاری زیادی انجام ندهید و سعی کنید خاک تنها مرطوب نگه داشته شود. - پس از گذشت سه هفته قلمههای برگ شروع به ریشهدار شدن میکنند و در هفته چهارم جوانه میزنند. در این زمان میتوانید آنها را در گلدانهای مجزا کاشته و به محلی با نور بیشتر انتقال دهید. به یاد داشته باشید، ظهور و رشد برگهای جدید ۳ تا ۴ ماه زمان میبرد.
نکته: برخی از واریتههای سانسوریا در پایین گیاه ایجاد پاجست (جوانههایی که در لابه لای برگها ظاهر میشوند) میکنند، بنابراین اجازه دهید پاجستها تا مرحله ۲ تا ۳ برگ بزرگ شوند، سپس آنها را از بن قطع کرده و در گلدانی جداگانه حاوی خاک پیت ماس و شن بکارید و فرصت دهید تا ریشهدار شوند.
تکثیر سانسوریا از طریق ریزوم
کاشت ریزوم یا پاجوش از دیگر روشهای تکثیر سانسوریاست که بیشتر برای واریته ابلق گیاه مناسب است تا بتوان گیاهی شبیه به گیاه مادر تولید کرد. زیرا در بسیاری مواقع گفته میشود که در صورت تکثیر ارقام ابلق از طریق قلمه برگ، گیاهانی با برگهای سبز ساده بدست میآیند.
- پاجوشها را به آرامی و با کمک دست از اطراف ریشه گیاه جدا کنید و هر چند عدد پاجوش را با یکدیگر در گلدانی حاوی ماسه یا کمپوست مخصوص گیاهان گوشتی و کاکتوسها بکارید.
- گلدان را در محلی گرم و مرطوب با نور مناسب و دمای حدود ۱۸ تا ۲۱ درجه سانتیگراد قرار دهید و تا زمان جوانه زدن گیاه، سطح خاک را همواره مرطوب نگه دارید.
نکات اساسی برای نگهداری سانسوریا
- بهترین دما برای نگهداری گیاه سانسوریا در منزل و محل کار دمای حدود ۱۶ تا ۲۱ درجه سانتیگراد است، با این وجود گیاه تحمل دمای ۱۰ تا ۳۰ درجه سانتیگراد را به خوبی دارد.
- سانسوریا نسبت به نوع خاک چندان حساس نیست، بنابراین میتوانید آن را در خاک معمولی باغچه همراه با کمی هوموس یا خاکبرگ بکارید.
- گیاه سانسوریا نیاز به آبیاری کم دارد و به طور کلی از دسته گیاهان مقاوم به خشکی است.
- بهترین زمان آبیاری سانسوریا هنگامی است که در فاصله بین دو آبیاری خاک گلدان خشک شده باشد. به طور کلی در تابستان هفتهای ۱ تا ۲ مرتبه و در زمستان هر ۲-۳ هفته یک مرتبه آبیاری برای گیاه کافی خواهد بود.
- انواع گونه سانسوریا رشد کندی دارند و ممکن است هر سال تنها چند برگ جدید تولید کنند، بنابراین نیاز به تعویض گلدان به طور منظم نیست و اجازه دهید گیاه در گلدان به طور کامل رشد کند.
- هر چند گیاه سانسوریا قادر به رشد در محیط سایه نیز هست، لیکن توجه داشته باشید برای رشد بهینه، برای مدت طولانی در محیط سایه نباشد.
- توصیه میشود برای رشد بهتر سانسوریا، در فصل بهار و تابستان هر ماه یکبار با کود مایع رقیق گیاه را تغذیه کنید.
- گیاه سانسوریا معمولا عاری از آفات گیاهی است و ناهنجاریهای فیزیولوژیکی فقط ممکن است عوارضی مانند لکه را در سطح برگها ایجاد کنند.
سخن پایانی
گیاه سانسوریا یک گیاه آپارتمانی کامل و فوقالعاده است. در حقیقت نگهداری و تکثیر سانسوریا به قدری ساده و بدون دردسر است که میتوانید با خیال راحت از آن در دکوراسیون منزل خود استفاده کنید؛ سانسوریا هم فضای خانه و محل کارتان را زیباتر کرده و هم هوا را تصفیه میکند. اگر به پرورش گیاهان تصفیه کننده هوا علاقهمندید، مطالعه نگهداری پتوس، گیاه اسپاتیفیلوم، نگهداری بامبو و کاشت گیاه آلوئهورا را در سایت ستاره پیشنهاد میکنیم.
شما همچنین میتوانید سوالات و تجربیات خود در رابطه با روش پرورش و نگهداری از گل سانسوریا را از طریق بخش نظرات و پرسشها با ما به اشتراک بگذارید.
برگرفته از: کتاب گلهای آپارتمانی و سبزیکاری، کتاب راهنمای کاشت گیاهان زینتی در منزل