کود شیمیایی چیست؟
کودهای شیمیایی موجب تقویت رشد گیاه میشوند و از طریق فرایندهای شیمیایی تولید میگردند. این کودها به دلیل معدنی بودن بلافاصله تجزیه شده و در اختیار گیاه قرار میگیرند و از همین رو باعث افزایش سرعت رشد و عملکرد کمی و کیفی گیاه در زمان کمتر میشوند.
به طور کلی کودهای شیمیایی در مقایسه با کود های آلی حجم کمتری دارند و قیمت ارزانتر، مصرف راحتتر و در دسترس بودن این نوع کود باعث افزایش مصرف آنها نسبت به سایر انواع کود شده است. ولی بایستی در نظر داشت استفاده بیرویه از مواد شیمیایی میتواند خطراتی را برای محیط زیست، آلودگی آب و خاک و در نهایت ورود به زنجیره غذایی انسان و کاهش امنیت غذایی به همراه داشته باشد.
تاریخچه استفاده از کودهای شیمیایی
یکی از موادی که مورد استفاده دفاعی در طی جنگ جهانی دوم بود، ترکیب شیمیایی نیترات آمونیوم بود که بعد از مدتی به عنوان یکی از مهمترین کودهای شیمیایی و با نام کود ازته در زمینهای کشاورزی استفاده شد و به طور چشمگیری بر افزایش تولید محصولات مهم مانند برنج، گندم و ذرت اثر داشت.
انواع کود شیمیایی
توصیههای مهم در استفاده از کودهای شیمیایی
این کودها معمولا دارای تعداد معدودی عنصر هستند و از سرعت عمل بالایی برخوردار میباشند و بلافاصله پس از ورود به خاک یونیزه شده و بتدریج جذب گیاه میشوند. برخی از کودها که از حلالیت بیشتری برخوردار هستند در صورت عدم رعایت مسائل فنی بسرعت تحت تاثیر شرایط محیطی مثل آبشویی، تجزیه و تثبیت قرار گرفته و از دسترس گیاهان خارج میشوند. سرنوشت کوتاه مدت و بلند مدت کود در خاک به ترکیب شیمیایی کود، شرایط آب و هوایی ناحیه، خصوصیات فیزیکی و شیمیایی خاک، گونه و رقم گیاه، مقدار کود داده شده به خاک و بالاخره زمان بستگی دارد.
مضرات کودهای شیمیایی
تحقیقات پژوهشگران در سالهای اخیر نشان داده است، استفاده از انواع کود شیمیایی، آفت کشها و سموم در تولید محصولات باغبانی و کشاورزی باعث ورود بیرویه عناصر سمی همراه کودها به زنجیره غذایی انسان شده است و به مرور در بدن تجمع یافته و باعث افزایش بیماریهای ناشناخته، انواع سرطانها و ناهنجاریهای ژنتیکی در بشر شده است.
در حقیقت مصرف زیاد مواد شیمیایی، مورد انتقاد دانشمندان و متخصصین قرار گرفته است و بدین ترتیب استفاده گسترده از کودهای شمیایی را زیر سوال میبرد. مسلما مصرف علمی انواع کودها و سموم کشاورزی، مهمترین راه بهبود حاصلخیزی خاک، افزایش تولید محصولات کشاورزی و باغبانی با کمترین پیامدهای جانبی میباشد.