ستاره | سرویس گیاهان و حیوانات – این روزها هر کجا بروید حتما یک باغچه شیشهای یا همان تراریوم را میبینید. از منازل آپارتمانی گرفته تا مدرسه و دفتر کار و … . شاید در نگاه اول تصور کنید درست کردن آن کار بسیار مشکلی است اما اینطور نیست و تنها با داشتن مواد و وسایل مورد نیاز میتوان در کمترین زمان یک تراریوم زیبا ساخت. در این مقاله به صورت مرحله به مرحله نحوه ساخت تراریوم را به همراه نکات کلیدی برای نگهداری به شما آموزش میدهیم . با ما همراه باشید.
تراریوم چیست؟
کلمه تراریوم، کلمهای لاتین است که از دو قسمت Terra به معنی خاک و زمین و -rium به عنوان پسوند مکان تشکیل شده است. تراریوم عبارت است از محیطی برای پرورش و نگهداری گیاهان و به بیان دیگر محیطی برای ایجاد ریزاقلیمی با رطوبت بالا برای گیاهانی که بیشتر بومی جنگلهای مرطوب جنوب، مرکز آمریکا، جنوب شرقی آسیا و آفریقا هستند و سازگار با هم نیز هستند و در یک ظرف معمولاً شیشهای و سربسته رشد میکنند. این مجموعه گیاهی به عنوان یک باغ کوچک در خانه و یا مکانهای اداری مناسب میباشد و جلوه زیبایی به محیط میدهد.
ساختن تراریوم
وسایل مورد نیاز:
ظرف شیشهای: هر ظرف تمیز میتواند برای ساختن تراریوم استفاده شود. نیاز اصلی این است که مانع دخول آب شود. چیزهایی را انتخاب کنید که به اندازه کافی برای جا دادن گیاهان بزرگ باشند و سرپوش آن طوری باشد که مانع خروج رطوبت گردد. کوزه، بطری و آکواریوم ظرفهایی هستند که بطور معمول مورد استفاده قرار میگیرند. طراحیهای دیگر مانند بلوکهای شیشهای میتوانند به دکور منزل زیبایی ببخشند.
خاک مناسب: خاک باید نرم و سبک بوده و بدون کود باشد ، میتوانید از خاکهای گلدانی بستهبندی شده که استرلیزه هم هستند استفاده کرد. همچنین اگر میخواهید یک باغ کاکتوس ایجاد کنید از خاک زبر (نصف خاک و نصف شن) استفاده کنید.
گیاه: به دنبال گیاهانی باشید که رشد کم و برگهای کوچکی داشته باشند ، برای تراریوم گیاهانی باید انتخاب شوند که علاوه بر شاخ و برگ زیبا رشد کندی نیز داشته باشند ، همچنین باید توانایی تحمل رطوبت زیاد هوا و نور کم را نیز داشته باشند. برخی از گیاهانی که میتوانید از آنها برای این کار استفاده کنید عبارتند از: کالاتهآ ، پیرومیا ، سرخس ، فیتونیا ، پتوس ، کامادورا ، سارانتا ، کراسولا یا گیاهانی مثل بنفشه ، توت فرنگی وحشی و … .
سنگریزه: برای پوشاندن لایه زیرین ظرف از سنگریزهها استفاده میکنیم.
زغال: از زغال چوب برای جذب بوی نامطبوع ظرف و همچنین جلوگیری از رشد باکتری استفاده میگردد.
قاشق و یا بیلچه: جهت حرکت دادن گیاهان درون ظرف شیشهای استفاده میشود.
خزه یا تور: از مقداری خزه و یا یک تکه تور برای جلوگیری از نفوذ خاک به لایههای زیرین میتوانید استفاده کنید. خزه را میتوانید از گل فروشیها تهیه کنید و در صورت در دسترس نبودن به جای آن از یک تکه تور پارچهای که در خانه دارید استفاده نمایید.
روش ساخت
مرحله اول
ابتدا طرفی که انتخاب کردهاید با آب و صابون بشویید تا استریلیزه شود ، ظرف را تمیز و خشک کنید. ظرفهای نشسته باکتریهای مضر را وارد محیط تراریوم میکنند. در این مرحله یک لایه سنگریزه داخل ظرف میریزیم. سعی میکنیم مقدار بیشتری از سنگریزهها به یک سمت دیواره ظرف متمایل باشند. این کار به زهکشی بهتر کمک میکند. بسته به اندازه ظرف ضخامت لایه سنگریزه را انتخاب کنید ، برای ظرفهای کوچک حدود ۵ سانتیمتر و برای ظرفهای بزرگ حدود ۲۰ سانتیمتر ارتفاع سنگریزهها مناسب میباشد.
مرحله دوم
در این مرحله نوبت به ایجاد لایه زغال است. برای جذب بوهای ناخوشایندی که موقع آبیاری ایجاد میشود لایه نازکی از زغالهای ریز روی سنگریزهها بریزید تا بوی رطوبت و نم را به خود جذب کند. زغال هوا را تازه نگه میدارد.
مرحله سوم
قرار داشتن یک لایه مواد غیرطبیعی روی زهکش لایهای را ایجاد میکند که از فرو نشستن خاک و از بین رفتن توانایی آن برای زهکشی جلوگیری میکند. مواردی مثل پارچههای پردهای فایبر گلاس، جورابهای زنانه نایلونی یا پرده دورانداختنی و همچنین خزه یا تور موارد خوبی هستند. چون دارای خلل و فرج کافی برای عبور آب هستند که هم خاک و ذرات را نگه میدارند و هم زود فاس نمیشوند.
مرحله چهارم
به مقدار کافی خاکی تمیز و استرلیزه شده که تقریباً ۵/۱ تا ۴/۱ حجم ظرف را پر میکند، اضافه میکنیم. برای دادن جلوه بیشتر به تراریوم، خاک را بطور مسطح در ظرف نمیریزیم، بلکه آنرا شیبدار و تپهمانند میریزیم تا گیاهان در سطوح مختلف قرار گیرند.
مرحله پنجم
در این مرحله گیاهانی که برای تراریوم انتخاب کردهایم یکی یکی در ظرف شیشهای قرار میدهیم. از قاشق برای درآوردن و جابجایی خاک استفاده کنید ، برای وارد کردن گیاهانی که ریشه آنها بزرگ است از کاغذ استفاده کنید ، کاغذ را دور ریشه گیاه قرار دهید و پس از انتقال و کاشت کاغذ را خارج کنید ، برای گیاهانی که ساقه ضعیفی دارند از یک تکه چوب صاف برای تکیهگاه ساقه استفاده کنید ، هرچه ریشهها فشردهتر کاشته شوند رشد گیاه آهستهتر خواهد شد.
در آخر میتوانید با سلیقه شخصیتان دنیای کوچکی از زندگی گیاهی ترسیم کنید. برای این کار تراریوم خود را با انواع سنگ و صدف و … تزیین کنید. در نهایت آن را به محلی نورگیر منتقل کنید و هر ده روز یکبار با آب پاش خاک آن را مرطوب کنید.
آبیاری تراریوم
وقتی که گیاهان برای اولین بار در ظرف شیشهای کاشته میشوند تراریوم شروع به ایجاد آب و هوای مناسب گیاه میکند ، گیاهان رطوبت را از برگهایشان از دست میدهند که این رطوبت روی شیشه ظرف متمرکز میشود و دوباره به خاک بر میگردد ، این چرخه موجب میشود که تراریوم برای مدتها احتیاج به آبیاری نداشته باشد. در ظرفهای شیشهای بسته فاصله آبیاری میتواند یک ماه یا بیشتر باشد ، در حالتهای خاص به آبیاری در هر دو هفته یک بار نیاز است که این به شرایط و نوع گیاهان بستگی دارد.
نکاتی در ارتباط با ساخت و نگهداری تراریوم
- خاکی که به ظرف اضافه میشود باید نسبتا خشک باشد در غیر اینصورت به دیوارهها میچسبد.
- هر از گاهی خاک را میتوانید با طراوت کنید ، به اینصورت که پس از مدتی لایه بالایی خاک را خارج کرده و خاک تازه اضافه کنید.
- برای تراریوم گیاهانی را انتخاب کنید که از لحاظ اندازه ، بافت و رنگ احتیاجاتشان مشابه یکدیگر باشد.
- گیاهان باید فاقد حشره یا بیماری باشند ، هر برگ آسیب دیده یا زرد یا هر برگی که نشان از آسیب حشره یا بیماری دارد را فورا جدا کنید.
- تا کمتر از یک سال پس از کاشت برنامهای برای کود دادن نداشته باشید.
- پس از کاشت گیاهان را با اسپری آبیاری کنید ، در این صورت برگهای آنها نیز تمیز میشوند ، آبیاری شدید باعث از بین رفتن گیاهان میشود.
گردآوری: مجله اینترنتی ستاره