ستاره | سرویس روانشناسی – یکی از مواردی که دختر و پسر در هنگام انتخاب همسر باید مدنظر قرار دهند تناسب اعتقادی با یکدیگر است. اختلاف عقاید مذهبی در ازدواج میتولند زمینه ساز مشکلات زناشویی شده و آرامش زندگی مشترک را برهم بزند. البته میتوان با راهکارهایی از اثرات نامطلوب این تفاوتهای مذهبی جلوگیری کرد.
تاثیر عقاید مذهبی متفاوت در ازدواج
هماهنگی اعتقادی و ارزشی قطعا تأثیر بهسزایی در رضایت و سازگاری زوجین دارد. یکی از مسائلی که ممکن است بعد از ازدواج زوجها سر آن به مشکل بخورند، اختلاف عقاید مذهبی در ازدواج است. لوگان معتقد است: «ناباوریهای دینی یکی از زوجین، دشواریهای فراوانی برای آنها فراهم آورده و باعث ایجاد بگومگوهای دائمی میان آنها میگردد و جالب اینجاست که با پیشرفت زندگی زناشویی این عدم هماهنگی و همفکری بیشتر میشود».
بااینکه اعتقادات مذهبی مسئلهای است که دو نفر قبل از ازدواج درمورد آن با هم بحث میکنند، اما دو طرف تصور میکنند هیچ چیز نمیتواند بر عشق آنها به هم غلبه کند. اما زناشویی میان زن و مردی که اختلافات اعتقادی دارند به دشواریهای شخصی و خانوادگی گوناگون میانجامد.
ناسازگاریهای ناشی از اختلاف عقاید مذهبی در ازدواج
دختر و پسری که با اعتقادات دینی متفاوت ازدواج میکنند؛ پس از احساسات پرشور جوانی، در زمینههای مختلف اختلاف نظر و احتمالا ناسازگاری خواهند داشت. از جمله زمینههای مورد بحث موارد زیر را میتوان نام برد:
اختلاف در تربیت فرزندان: زوجها با اختلاف عقاید مذهبی در ازدواج، مسلما در چگونگی تربیت و آموزش فرزندان خود و نیز انجام مراسم دینی با مشکلات و مسائلی مواجه خواهند شد.
اختلاف در عقاید: دختر مسلمانی که با یک مسیحی ازدواج میکند، ممکن است استعمال مشروبات الکی توسط شوهرش او را ناراحت کند و این موضوع به اختلاف و ناسازگاری بینجامد. ازدواج یک شیعه مذهب با یک اهل تسنن نیز مشکلاتی در پی خواهد داشت و گاه چون اختلافات در این زمینه با تعصب نیز همراه است، احتمال بروز مشکلات جدیتری را میتواند در پی داشته باشد.
اختلاف در انجام فرایض و مراسم دینی: پسر مسیحی که با یک دختر مسلمان ازدواج میکند، روز یکشنبه به کلیسا میرود و دختر مسلمان به عزاداری امام حسین (ع) و مراسم دعا در شبهای جمعه روی میآورد. این عدم هماهنگی در انجام فرایض و مراسم دینی میتواند زمینهای برای ناسازگاری خانوادگی باشد.
اختلاف در مسافرتها و گردش: برای مرد یا زن مسلمان مسافرتهای زیارتی و حج مورد توجه است؛ در حالی که مرد یا زن غیر مسلمان رغبت به چنین برنامههایی ندارد و یا در مورد حج اجازه انجام اعمال را ندارد.
- لباس پوشیدن (به ویژه حجاب برای زنان)، مسئله طهارت و سایر احکام، موارد دیگری برای ایجاد ناسازگاری و اختلاف در زندگی زناشویی است که از اختلاف عقاید مذهبی در ازدواج ناشی میشود.
اختلاف در سطح ایمان و اعتقاد دینی
اگر یک دختر مؤمن با یک پسر خداناباور ازدواج کند، از نظر لباس پوشیدن، از نظر روزه گرفتن، نماز خواندن و یا معاشرت با دوستان شوهر و خانواده اش ناراحت است. او نمیتواند به اعتقاداتی که بدان پای بند است، جامه عمل بپوشاند و گاه اتفاق میافتد که شوهرش او را به انجام اعمال خلاف شرع نظیر عدم رعایت حجاب، دست دادن با مردان نامحرم و شرکت در جلسات لهو و لعب و نظایر آن وادار کند و در صورتی که اطاعت نکند با او ناسازگاری کند و به او بر چسبهایی نظیر مرتجع و عقب افتاده بزند و چه بسا که زندگی را برای او تلخ سازد. یا شوهر دست به اعمالی میزند و زن با آن مخالفت میکند. یا اگر پسر مؤمنی که با دختر بیاعتقاد به مسایل مذهبی ازدواج میکند، از رفتار و اعمال و لباس پوشیدن او رنج میبرد و اگر او را به اجبار به رعایت حجاب و سایر مسائل شرعی وادار کند، زندگی ناراحت کنندهای خواهد داشت؛ چه بسا که خانوادههای آنان نیز چنین اختلافی از نظر عقیده و رفتار داشته باشند و بالاخره پس از چند فرزند و سالها تحمل ناراحتی، مجبور به طلاق و جدایی شوند.
با اختلاف عقاید مذهبی در ازدواج چگونه برخورد شود؟
۱- به عقاید یکدیگر احترام بگذارید
۲- به دنبال اشتراکات خود باشید نه اختلافات
۳- اعتقادات همسرتان را درک کنید
۴- در مورد مذهب فرزندتان مصالحه کنید
۵- روی مسایل غیر مذهبی تمرکز کنید
وقتی زن و مرد دارای اختلاف عقاید مذهبی در ازدواجشان هستند، باید سعی کنند ارتباط خود را در سایر زمینهها تقویت سازند. اگر فکر میکنید در مورد مسائل مذهبی هیچوقت با همسرتان به تفاهم نخواهید رسید، سعی کنید روی مسائل غیرمذهبی که هر دو شما از آن لذت میبرید تمرکز کنید مثل سرگرمیهای مختلف، ورزش یا فیلم. انجام دادن کارهایی که هر دو شما را خوشحال می کند کمکتان میکند حس اتحاد در ازدواجتان را بالاتر ببرید و دیگر وقتتان را صرف دعوا کردن سر مسائل مذهبی تلف نکنید.
اختلاف عقاید مذهبی در ازدواج میتواند مشکل ساز باشد، حتی در بادوامترین و با عشقترین ازدواجها، اما با درک متقابل و مصالحه میتوانید از بروز مشکل جلوگیری کنید.