نسخه صوتی این مطلب را بشنوید! 🎧
ستاره | سرویس روانشناسی – عاشق شدن یک تغییر قابل پیگیری است. تغییراتی که در مغز، احساس و رفتار آدمی رخ میدهد علائمی را ایجاد میکند که میتوان از طریق آنها دریابید که عاشق شدهاید. نشانه های فرد عاشق را در ادامه بخوانید و تغییراتی را که این حس منحصر به فرد میتواند در شما یا دیگران ایجاد کند را بیشتر بشناسید.
نشانه های عاشق شدن
از نظر محققان نشانه های فرد عاشق متفاوت از تجربه شهوت صرف یا ویژگیهای مغزی یک فرد متاهل است. مطالعات انجام شده نشان داده است که تغییر و تحولات مغز “عاشق” منحصر به فرد و دورهای تعریف شده است که کاملا در مغز مشخص و قابل پیگیری است. این نشانهها عبارتند از:
۱- حال نامعلوم
عاشق شدن اغلب منجر به بی ثباتی عاطفی و فیزیولوژیکی میشود. شما بین نشاط، شادی و سرخوشی، افزایش انرژی، بیخوابی، از دست دادن اشتها، بیثباتی، تپش قلب، نفس نفس زدن، همچنین اضطراب، هراس و احساس ناامیدی گیر افتادید و با کوچکترین شکست رنجیده خاطر میشوید. محققان عنوان میکنند که عاشق شدن شکلی از اعتیاد است و نشانه های فرد عاشق شبیه به علائم اعتیاد است. . درست مثل مواد مخدر، هرچه بیشتر با آن شخص وقت میگذراند احساس اعتیاد بیشتری به او میکند.
۲- معشوق منحصر به فرد است
فرد عاشق باور دارد که معشوقش بیهمتا، خاص و منحصر به فرد است. این باور شما را در عشق به کسی غیر از فرد مورد نظر ناتوان میکند. فیشر و همکارانش معتقدند که این واکنش نتیجه بالا رفتن سطح دوپامین (یک ماده شیمیایی که باعث توجه و تمرکز میشود) در مغز است.
۳- معشوق فوقالعاده است
افرادی که واقعا عاشقند تمایل به تمرکز روی خصوصیات مثبت معشوق خود دارند، در حالیکه از صفات منفی معشوق خود چشم پوشی میکنند. آنها درباره لحظات و وقایع بیاهمیت مرتبط با معشوق خیالبافیهای باارزش میکنند. این توجهات هم ناشی از بالا رفتن سطح دوپامین و نوراپی نفرین (یک ماده شیمیایی افزایش دهنده حافظه به دلیل یک محرک جدید) میباشد.
۴- نبود معشوق حس نامطلوب ایجاد میکند
فرد عاشق زمانی که معشوق حضور فیزیکی ندارد، حس خوبی ندارد. آزاد شدن هورمون کورتیکوتروفین عامل اصلی این حالت است. زوجهایی که به مدت طولانی از هم دور میمانند، به تدریج راههای مقابله با این حالتها را یاد میگیرند. برای مثال با گوش دادن به صدای فرد آرام میشوند.
۵- سختی راه فرد را عاشقتر میکند
به خاطر شخص دیگری به سختی افتادن جاذبه عاشقانه را بیشتر میکند. تحقیقات نشان میدهد زمانی که پاداش (رسیدن به معشوق) به تاخیر میافتد تولید سلولهای عصبی تولید کننده دوپامین در منطقه مرکزی مغز افزایش مییابد.
۶- غرق شدن در فکر به معشوق
از نشانه های فرد عاشق این است که بیش از ۸۵ درصد ساعات بیداری خود را غرق در افکار ” معشوقشان ” هستند. که به نوعی تفکر وسواس گونه است که ممکن است نتیجه کاهش سطح سروتونین مرکزی در مغز باشد، حالتی که با رفتار وسواسی در ارتباط است.
۷- آرزوی تا ابد باهم بودن
افراد عاشق به طور معمول علایم وابستگی احساسی در رابطه خود دارند از جمله مالکیت، حسادت، ترس از طرد شدن و اضطراب جدایی. آنها همچنین برای پیوند عاطفی با معشوق شان اشتیاق دارند، آن ها به دنبال راهی برای نزدیک تر شدن هستند و در مورد آینده با هم بودنشان خیال بافی می کنند. این کشش ما نسبت به شخص دیگر مانند کشش ما نسبت به آب و سایر نیازهایمان برای زنده ماندن است و سیستم عصبی این کشش در بیشتر افراد هنگامی که به چهره معشوقشان نگاه میکنند و در مورد عشق فکر میکنند، فعال میشود.
۸- حس فداکاری برای معشوق
از نشانه های فرد عاشق این است که احساس قوی یکدلی با معشوقش دارند، احساس درد دیگری انگار که درد خودش است و تمایل دارد که برای معشوقش فداکاری کند.
۹- آنگونه میشود که معشوق میپسندد
یکی از نشانه های فرد عاشق تمایل به مرتب سازی مجدد اولویتها، لباسها، خصوصیات شخصی، عادات یا ارزشهاست آنگونه که معشوق میپسندد. با این حال، اگر خودتان باشید شانستان بیشتر است.
۱۰- حسادت
کسانی که عمیقا عاشق باشند معمولا تجربه حسادت نسبت به معشوق خود را دارند ولی اشتیاق به انحصارطلبی و حسادت شدید وقتی رخ میدهد که معشوق شما مظنون به خیانت است. به نظر میرسد این انحصار طلبی تکامل یافته تا فرد عاشق شریک زندگی خود را وادار به رد کردن دیگران نماید.
۱۱- رابطه جنسی مقدم نیست
با این که میل به پیوند جنسی در افراد عاشق اهمیت دارد، اما از نشانه های فرد عاشق این است که ولع رسیدن به پیوند عاطفی برایش مقدم بر رابطه جنسی است. یک مطالعه نشان داد ۶۴ درصد از افرادی که عاشقند (به همان میزان برای هر دو جنس) با جمله، “رابطه جنسی مهمترین بخش رابطه من با شریک زندگی است ” مخالفت کردند.
۱۲- غیر ارادی بودن احساس عشق
فیشر و همکارانش دریافتند افرادی که گزارش میکنند “عاشق” هستند معمولا میگویند احساس درماندگی کرده و علاقهشان وسواس گونه، غیرارادی و غیر قابل کنترل است.
۱۳- حس شجاعت و قدرت
اکسیتوسین آزاد شده حین عاشقی که “هورمون عشق” نیز نام دارد، شخصی جسور، مغرور و شجاع از شما میسازد. همچنین باعث افزایش تحمل و توان فیزیکی فرد میشود. شاید از این بابت بتوان یک فرد عاشق را به مادری شبیه دانست که حاضر میشود برای نجات فرزند خود یک ماشین را از زمین بلند کند!
۱۴- افزایش وزن و تقویت استخوانها
تحقیقات فراوانی این واقعیت را تایید کردهاند که افراد هنگامی که در یک رابطه رضایتبخش قرار میگیرند، به وزنشان افزوده میشود. برای مثال یکی از این تحقیقات نشان داد زنان بعد از ورود به یک رابطه عاطفی به خوردن غذاهایی با مقادیر فراوان شکر و روغن میل بیشتری پیدا میکنند. همچنین تحقیقی نشان میدهد مردانی که بعد از ۲۵ سالگی وارد یک رابطه عمیق عاطفی شوند، از استخوانهای قویتری برخوردارند. توجه شود احساس و حمایت زن در این امر نقش کلیدی دارد.
۱۵- حس عشق دائمی نیست
معمولا عاشق بودن تا ابد ادامه ندارد. این حس حالتی ناپایدار است که در بلند مدت تکامل پیدا میکند و در رابطه دوستانه حل میشود. اما اگر موانع فیزیکی یا اجتماعی از دیدار دو نفر به طور منظم جلوگیری کند (به عنوان مثال یک رابطه از راه دور) عشق نسبت به سایر شرایط دوام بیشتری دارد.
دیگر اثرات عاشق شدن
- از دست دادن اشتها و احساس کسالت در زمان عاشقی از دیگر نشانه های فرد عاشق است.
- هیجان ناشی از فکر کردن به اتفاقات شیرین بعضی اوقات باعث بیخوابی در فرد عاشق به خصوص در اوایل رابطه میشود.
- فرد عاشق نمیتواند چشم از شخص مورد نظر بردارد و در این زمان مغز دوپامین آزاد میکند.
- گشاد شدن و انبساط مردمک چشمان عاشق به هنگام تماشای معشوق منبسط میشود.
- فرد عاشق پس از رسیدن به مرحله احساس تعهد بلندتر و در عین حال ملایمتر صحبت میکند.
- به گفته محققان، فردی که شکست عشقی خورده است، ممکن است جان خود را در اثر حالتی شبیه ایست قلبی از دست بدهد.
- بر اساس نتایج این تحیق، افراد عاشق نگاهی عمیقتر و دوراندیشانه و خلاقانه نسبت به مسائل دارند، به طوری که با رویکرد کلگرایی میتوانند زوایای مختلف مسائل را درک کنند.
- عشق میتواند مانند دارویی آرامش بخش به تسکین دردهای مزمن کمک کند.
برگرفته از: سایت سیمرغ و باشگاه خبرنگاران جوان